Parinkymmenen tuhannen asukkaan Quedlinburg on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Se ei kärsinyt merkittäviä vahinkoja toisen maailmansodan pommituksissa eikä kommunistisen Itä-Saksan aikeita romuttaa vanhakaupunki toteutettu, joten historiallista ihailtavaa on säilynyt näihin päiviin runsaasti. Unesco-kohteisiin lukeutuvan Quedlinburgin vetonaulana ovat etenkin upeat ristikkotalot, joiden perässä mekin sinne matkasimme.
Moni ristikkotalofani ylistää Quedlinburgia loistavaksi kohteeksi. Näin vierailun jälkimainingeissa liityn ehdottomasti joukkoon! Quedlinburgin vanhassakaupungissa on ristikkotaloja ainakin kuudelta eri vuosisadalta, vanhimmat jopa 1300-luvulta. Yhteensä taloja on yli 2000, joten keskittymä on merkittävä – ja kaunis kuin mikä. Quedlinburgista löytyy myös ristikkotaloarkkitehtuurin museo.
Quedlinburgissa on ristikkotaloja joka lähtöön. Osa on todella vinoja tai jopa huvittavan kapeita ja pikkuisia, osa taas suuria ja korkeita, kadun ylle yläosistaan kurkottavia ilmestyksiä. Osa on pidetty hämmästyttävän hienossa kunnossa ja osassa taas vuosisatojen jäljet näkyvät selvemmin. Kuten ristikkotalokeskittymissä aina, myös Quedlinburgissa on kiva bongailla talojen seinistä tietoa siitä, minä vuonna mikäkin talo on rakennettu. Vuosiluvut yllättävät lähes joka kerta.
Myös muita kauniita rakennuksia löytyy, sillä kaupungin yleiskuva on kaiken kaikkiaan kaunis. Esimerkiksi Quedlinburgin jykevä, goottilaistyylinen kaupungintalo on osin 1300-luvulta. Se on yksi keskisen Saksan vanhimmista kaupungintaloista. Kaupungintalo sijaitsee keskustorilla, jonka valtaavat joulukuussa Quedlinburgin joulumarkkinat. Ne on valittu pariinkin otteeseen Saksi-Anhaltin osavaltion kauneimmiksi. Miljöö on sen verran upea, että en ihmettele yhtään!
Quedlinburgin linnavuori
Ristikkotalojen lisäksi Quedlinburgin nähtävyyksiin kuuluvat linnavuori ja siellä sijaitseva entinen luostari. Se perustettiin kaupungin keskellä kohoavalle nyppylälle 900-luvulla.
Quedlinburg oli vaikutusvaltainen kaupankäynnin keskus jo 900- ja 1000-luvuilla, ja kaupunki oli myös Hansaliiton jäsen. Hansaliitto hallitsi kauppaa Itämeren ja Pohjois-Saksan alueella 1200–1400-luvuilla. Quedlinburgin vanhakaupunki ja linnavuori ovat olleet Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1994.
Meidän vierailumme aikaan (kesäkuu 2022) linnavuorella oli meneillään kunnostustöitä ja paikalla oli runsaasti rakennustelineitä ja pressuja. Vaikka emme päässeetkään näkemään linnavuoresta ja luostarista kuin osan, ylhäällä kannatti ehdottomasti käydä. Jo sinne nouseminen kapeita kujia kävellen oli kiva kokemus, sillä matkalla pääsi kurkistelemaan vaivihkaa ristikkotaloissa asuvien ihmisten elämää. Linnavuori toimii erinomaisena näköalapaikkana, ja katselimme siellä olevan puutarhan reunamilta maisemia ympäröivään kaupunkiin. Punaisten kattojen meri on nätti.
Linnavuoren rakennustyöt vähän naurattivat, sillä tämä ei todellakaan ollut ensimmäinen historiallinen kohde, joka on ollut osin tai kokonaan rakennustelineiden peitossa juuri vierailumme aikaan. Itse asiassa näitä on osunut vuosien varrella kohdalle niin paljon, että nykyään olen oikeastaan yllättynyt, jos joku paikka ei ole kunnostettavana, kun vierailemme siellä. Aina vähintään yhdellä kulmalla on muutama teline tai nosturi! Hyvähän se tietysti on, että rakennuksista pidetään huolta.
Selketalbahn ja matkailureitit
Quedlinburgin seudun nähtävyyksiin lukeutuu myös Selke-laakson historiallinen höyryjuna (Selketalbahn). Sen kyydissä voi puksutella kumpuilevissa, viehättävissä maisemissa kylien välillä. Seudun rautatieliikenne alkoi vuonna 1887, mutta nykyisin historiallisilla kapeilla raiteilla kulkevissa höyryjunissa on tietysti kyse matkailijoiden viihdyttämisestä. Vanhat asemat ja junat ovatkin hauskan näköisiä ja olisimme mielellämme testanneet tätä kokemusta, mutta valitettavasti se jäi seuraavaan kertaan ajanpuutteen vuoksi.
Quedlinburgin viehättävyyden puolesta puhunee myös se, että Saksan matkailureitti Romaaninen tie (Romanik Strasse – älä sekoita Romantische Strasseen) kulkee Quedlinburgin kautta. Lisätietoa turistireitistä löytyy Saksan turismitoimiston sivuilta ja matkailureitin virallisilta sivuilta.
Romanik Strassen reitti on osa laajempaa eurooppalaista matkailureittiä, Transromanicaa. Se yhdistää noin vuosina 1000–1250 vallinneen romaanisen arkkitehtuurin aikakauden kohteita yhdeksässä Euroopan maassa (Espanja, Italia, Itävalta, Ranska, Romania, Saksa, Serbia, Slovakia ja Portugali). Halutessaan Quedlinburgin saa siis kytkettyä aikamoiseen eurooppalaisen arkkitehtuurin kierrokseen.
Minusta parasta Quedlinburgissa ja yleensäkin ristikkotalokaupungeissa on ihan vain kaduilla kiertely ja kahviloissa istuskelu. Ristikkotalot ovat erilaisuudessaan ja koristeellisuudessaan niin viehättäviä, että viihtymiseen ei oikeastaan muuta tarvita. Meille osui hieman itkuinen sää ja vettä ripotteli taivaalta tämän tästä, joten terassien eläväisyys jäi puuttumaan, mutta silti kaupungissa oli mukava tunnelma. Ihana paikka, jossa voisin vierailla mielelläni uudestaankin!
Vierailimme Quedlinburgissa osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.
Lue myös nämä jutut kauniista saksalaisista kaupungeista:
Tämä oli itselleni täysin tuntematon kohde ja enpä ole noilla paikkeilla Saksaa käynytkään. Itse asiassa enpä ole tainnut olla käynyt missään muussakaan kunnon ristikkotalokaupungissa. Ainakin Quedlinburg näyttää todella viihtyisältä ja pidän paikan mielessä tulevilla Saksaan kohdistuvilla reissuilla.
Saksassa on paljon upeita ristikkotalokaupunkeja pitkin poikin, joten niihin on sinänsä helppo mennä käymään, kun vain tietää sopivan kohteen. Quedlinburg on varmaan yksi tunnetuimmista. Melko lähellä sitä on mm. aivan upea Wernigerode. Erinomaisia vinkkejä löytyy matkailureitti Deutsche Fachwerkstrassen sivuilta. Ja tietty täältä minun blogistani 😉 ja lisäksi mm. Toisiin maisemiin -blogista.
Saksan ristikkotalot ovat järjestään ihania ja näkemisen arvoisia. Tätä emme ole vielä nähneet, mutta merkitsin kartalle. Eiköhän joskus osu reitillemme. Kiitos hyvästä vinkistä! Aila
Kiva, että vinkki meni listalle! 🙂 Ristikkotalokylät ovat minustakin järjestään ihania. Monia on tullut koluttua ja aion jatkaa, koska vielä on työsarkaa. 😀
Joulumarkkinat tuolla olivat todellakin upeat. Tässä jo mietitään ensi kesän reissukohteita, ja yllättävän paljon ollut mielessä Quedlinburg ja Harzin vuoristo. Olisi ihana nähdä nuo kesällä.
Suosittelen! Itse taas mielelläni kävisin ristikkotalokylissä joulumarkkinoilla, koska en ole ikinä käynyt. Tunnelma olisi taattu! <3