Hannover: Herrenhausenin puutarhat

Artikkelikuva - Herrenhausenin Grosser Gartenia

Loisteliaat Herranhausenin puutarhat kuuluvat Hannoverin kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Yli 300 vuoden ikäinen puutarha-alue on osa Herrenhausenin palatsin aluetta, ja se koostuu kolmesta erityylisestä puutarhasta. Herrenhausenin puutarhoissa kuljeskelu on kesäaikaan mukavaa ajanvietettä – ja aikaa puutarhassa todella kuluukin, sillä alue on valtavan kokoinen.

Herrenhausenin puutarhojen eri tyylit

Herrenhausenin puutarhojen perustamisesta voidaan kiittää Hannoverin Sofiaa (1630–1714), sillä hän määräsi vuonna 1683, että olemassa ollutta parinkymmenen vuoden ikäistä pientä puutarhaa tuli laajentaa. Laajennustöiden myötä muodostui 50-hehtaarinen Groβer Garten. Se oli sysäys yhä laajemmille puutarhatöille. Sofia piti Herrenhausenia suorastaan elämäntyönään ja huolehti tarkasti puutarha-alueiden kehittämisestä kolmen vuosikymmenen ajan.

Herrenhausenin palatsi
Aurinkokello Herrenhausenin barokkipuutarhassa
Patsaita ja istutuksia ja leveä kävelytie

Nykyisin Herrenhausenin puutarhat koostuvat kolmesta osasta. Keskellä paraatipaikalla on barokkityylinen Groβer Garten. Siellä on sliipattuja, matalia istutuksia, jotka on leikattu graafisiin muotoihin. Groβer Garten kuuluu Euroopan tärkeimpiin barokkipuutarhoihin.

Berggartenissa puolestaan on kasvitieteellisesti kiinnostavia kasveja – tai kaltaiselleni kasveista mitään ymmärtämättömälle ihan vain eksoottisen näköisiä ja nättejä kasveja runsain määrin. Esimerkiksi puutarhan orkideakokoelma kuuluu Euroopan monipuolisimpiin. Berggartenin historiaan kuuluu myös sadan vuoden jakso, jolloin siellä kasvatettiin silkkitoukkia Hamelnin kuninkaallisen silkkikutomon tarpeisiin.

Patsaita ja istutuksia Herrenhausenin puutarhassa
Sitrushedelmäpuu
Naista esittävä patsas kukkien keskellä
Puiden reunustama kävelytie Herrenhausenin puutarhoissa

Kolmas osa, Georgengarten, on englantilaista maalaismaisemaa muistuttava puutarha tai puistoalue. Se tehtiin rakennusvaiheessa julkiseksi puistoksi – ja se palvelee julkisena puistona edelleen. Tähän osaan pääsee vapaasti ilman pääsylippua. Muut Herrenhausenin puutarhan osat ovat aidattuja ja maksullisia.

Tuhansia askelia puutarhan kävelyteillä

Tosiasiallisesti Herrenhausenin puutarhoissa kuljeskellessa on ehkä vähän vaikea erottaa, milloin jokin puutarha lopulta vaihtuu toiseksi. Puutarha-alueella on lukemattomia pieniä sopukoita, joihin voi eksyä haaveilemaan pitkäksi aikaa veden solinaa kuunnellen. Moni sopukka toimii ikään kuin omana pienenä puutarhanaan, joka on pensasaidoin rajattu.

Pensasaitojen takaa voi tulla vastaan melkein mitä tahansa pienistä suihkulähteistä, labyrinteista ja paviljongeista kullattujen patsaiden rivistöihin. Puutarhasta löytyy esimerkiksi amfiteatterin tyyliin suunniteltu puutarhateatteri, joka toimii ulkoilmanäytelmien ja musikaalien näyttämönä.

Pieni vesiaihe Herrenhausenin puutarhassa
Lootuksia
Rautainen katos puutarhassa
Oransseja kukkia
Vihreä paviljonki Herrenhausenin puutarhassa
Kultaisia patsaita pienen suihkulähteen vieressä

Pari ilmiselvää katseenvangitsijaa Herrenhausenissa kuitenkin on. Keskellä palatsin edustalla on suuri, pyöreä suihkulähde, joka on päällä ollessaan näyttävä näky. Syvemmällä puutarhassa on alueen korkein suihkulähde, joka ruiskuttaa vettä peräti 70 metrin korkeuteen. Myös muita, pienempiä suihkulähteitä on runsain määrin eri puolilla aluetta.

Suihkulähteet eivät kuitenkaan ole päällä vuorokauden ympäri vaan ainoastaan pari tuntia aamupäivällä ja pari tuntia iltapäivällä. Kannattaa tarkistaa ajat Herrenhausenin verkkosivuilta ja ajoittaa vierailu sopivaan hetkeen, jos haluaa nähdä puutarhan lisäksi myös suihkulähteet täydessä toiminnassa.

Pyöreä suihkulähde
Herrenhausenin korkein suihkulähde
Pieni allas ja suihkulähde

Herrenhausenin puutarhat ovat niin valtavan kokoinen alue, että ainakin kesähelteellä mukaan kannattaa ottaa kunnolla vettä ja ehkä jotain evästäkin. Alueella ei ainakaan meidän vierailumme aikaan ollut mitään myyntikojuja, joten juotavaa olisi pitänyt lähteä ostamaan todella pitkän matkan päästä. Olimme paikalla juhannuksen tietämillä, ja alkukesän viileyden takia kaikki kukat eivät ehkä vielä olleet ihan täydessä loistossaan, mutta todella kaunista oli silti!

Puutarha-alueen valtavan koon vuoksi myös hyvät kengät ovat tarpeen. Hiekkatiet puutarhaistutusten lomassa tuntuvat jatkuvan lähes loputtomiin, ja aina jostain löytyy jälleen uusi soppi, jota on kiva pysähtyä hetkeksi tutkiskelemaan. Puutarhavierailulle onkin parasta lähteä sillä asenteella, että kiire ei ole – päivää vietetään kuljeskelemalla kaikessa rauhassa kauniiden istutusten lomassa kukkia haistellen ja veden pulputusta kuunnellen.

Jenni kävelytiellä kukkaistutusten vieressä
Herrenhausenin barokkipuutarhaa
Lähikuva leijonapatsaasta

Herrenhausenin palatsi

Herrenhausenin puutarhat ovat osa Herrenhausenin palatsialuetta, joka toimi aikanaan Hannoverin hovin kesäpaikkana. Nykyisen palatsin paikalla oli alun perin vuonna 1640 rakennettu kartano, jota laajennettiin vuosien saatossa suuremmaksi.

Palatsi kuitenkin tuhoutui toisessa maailmansodassa, ja sen uudelleenrakentamisesta kiisteltiin vuosikymmeniä. Lopulta työt aloitettiin, ja vuodelta 1819 peräisin olevien piirustusten pohjalta uudelleenrakennettu palatsirakennus vihittiin käyttöön tammikuussa 2013.

Oransseja kukkia taustallaan palatsi
Herrenhausenin palatsi

Rakennus ei ole järin valtava, mutta julkisivu on kaunista uusklassista tyyliä, jota kelpaa katsella. Sisätiloista löytyy modernia talotekniikkaa. Palatsirakennus toimii korkean tason tapahtumapaikkana, jossa voi vierailla kunnolla vain, jos on osallistujana palatsissa järjestettävässä tilaisuudessa. Ulkopuolelta palatsirakennusta sen sijaan saa ihailla kaikessa rauhassa. Palatsirakennuksen sivussa on Herrenhausenin palatsin museo, jonne sentään pääsevät myös puutarhassa vierailevat turistit.

Modernia taidetta luolassa Herrenhausenin puutarhojen yhteydessä

Oma lukunsa Herrenhausenin puutarhojen yhteydessä on taiteilija Niki de Saint Phallen suunnittelema luolateos. Kolme ”huonetta” kattavassa luolassa ei kuitenkaan ole synkkää ja pimeää vaan suorastaan häikäisevää ja värikästä. Modernin taiteen teoksessa on muun muassa mosaiikkimaisia peilipintoja, joista valo heijastuu hienosti.

Luolan sisäpuolella ei voisi olla erilaisempaa kuin puutarhassa, joten suosittelen katsastamaan myös tämän vuonna 2003 avatun taidepläjäyksen. Ennen taideluolaksi muuttamista noin 330-vuotinen luolatila palveli hovin hienostoväkeä tarjoamalla kesäaikaan viileän paikan helteeltä hengähtämiseen.

Hopean ja oranssin sävyjä Grotto-teoksessa
Hahmoja sinisessä huoneessa Grotto-teoksessa
Grotto-teoksen kimmeltäviä osia

***

Tykkäätkö sinä vierailla matkoilla erilaisissa puutarhoissa ja puistoissa? Kuten kerroin, minä en tiedä kasveista mitään, mutta pidän silti puutarhoista kovasti. Minusta ne ovat nättejä ja tavallisesti myös rauhoittavia paikkoja, joissa on miellyttävä kierrellä. Sellainen on myös Herrenhausen, joka on puutarha-alueeksi poikkeuksellisen iso ja vaikuttava.

Vierailimme Herrenhausenin puutarhoissa osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Hannover: Herrenhausenin puutarhat”

  1. Näyttääpä hienolta paikalta. Me tykkäämme kovasti vierailla erilaisissa puutarhoissa ja monesti erilaisten linnojenkin tms. kiinnostavinta antia on niiden puutarhat. Tuo olikin hyvä vinkki, että kannattaa varmistaa, että suihkulähteet on päällä, tykkään nimittäin niistäkin paljon.

    1. Monissa linnoissa on tosiaan myös hienot puutarhat, mekin olemme kierrelleet niitä. Ja toki myös julkiset, ilmaiset puutarhat ja puistot ovat usein kivoja paikkoja. Puistoissa tulee kierreltyä varsinkin kaupungeissa matkaillessa kesäaikaan.

  2. Ollaan käyty bongaamassa Niki de Saint Phallen teoksia monessa paikassa. Täällä ”Grottossa” ollaan käyty joskus toistakymmentä vuotta sitten. Tykkäsin paikasta kyllä todella paljon. Puutarhaa kierrettiin vain siitä läheltä. Pitäisikin mennä uudelleen.

      1. Helsingin taidehallissa oli joskus 2016 tai 2017 hänen näyttelynsä. Toscanassa on hänen luomansa kokonainen puisto, Tukholman modernin taiteen museon pihalta löytyy veistoksia ja monen saksalaiskaupungin aukioilta ja kaduilta, Nizzasta ja myös Sveitsissä aika paljon. Kaikenlaista voi bongailla 🙂 Omassa blogissani löytyy hänen nimensä tunnisteella joitain näitä paikkoja, jos kiinnostaa.

  3. Helsingin taidehallissa oli joskus 2016 tai 2017 hänen näyttelynsä. Toscanassa on hänen luomansa kokonainen puisto, Tukholman modernin taiteen museon pihalta löytyy veistoksia ja monen saksalaiskaupungin aukioilta ja kaduilta, Nizzasta ja myös Sveitsissä aika paljon. Kaikenlaista voi bongailla 🙂 Omassa blogissani löytyy hänen nimensä tunnisteella joitain näitä paikkoja, jos kiinnostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *