Nerja, Aurinkorannikon helmi

Artikkelikuva - rannikkoa Nerjassa

Espanjan Aurinkorannikolla sijaitseva Nerja on viehättävä rantakaupunki, joka tarjoaa matkailijoille kauniita kapeita kujia, ihanaa espanjalaista elämänmenoa, aurinkoa, rantaa ja nättejä merimaisemia. Aika täydellinen paketti hyvän loman tarpeisiin, eikö?

Nerja on tunnettu kauniista ulkoasustaan, tippukiviluolistaan ja espanjalaisen rennosta, viihtyisästä ilmapiiristään. Yhdistelmä houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa. Kukapa ei pitäisi puheensorinan täyttämistä viehättävistä kujista, herkullisten tapasten tuoksusta ja suomalaisittain huokeista ravintoloiden ja kauppojen hinnoista. Nerja on erinomainen kohde myös hiekkarantojen ystäville, ja lähellä sijaitseva Málaga pitää huolen kulttuuritarjonnasta.

Sevillano-ravintolan kulma Nerjan keskustassa
Rantaa Nerjassa auringon laskiessa

Vietimme Nerjassa pari viikkoa marras-joulukuussa. Se ei ole turismin sesonkiaikaa, joten matkalaisten määrä oli kesäkuukausiin verrattuna varsin maltillinen. Elämää kuitenkin riitti myös talvella, kuten myös ihanaa auringonpaistetta. Lämpötila pysytteli päivisin noin 20 asteessa, mutta öisin oli viileämpää. Päiväsaikaan oltavat olivat varsin miellyttävät – etenkin, kun vertaa säätä vastaavan ajankohdan säähän ja auringon määrään koti-Suomessa. Kyllä kelpasi!

Viehättävä Nerja sopii moniin tarpeisiin

Nerjan vanhan keskustan kaupunkikuva on perinteistä andalusialaista tyyliä: kapeita kujia reunustavat valkoiset talot, jotka on höystetty perinteisillä, värikkäillä kaakelikoristeilla. Keskustassa on paljon erilaisia ravintoloita ja pieniä kauppoja, joiden tarjonta levittäytyy erilaisissa telineissä kaduille niin kesällä kuin talvella.

Kojuja kävelykadulla Nerjassa
Sinivalkoinen talo Nerjan keskustassa
Katunäkymää Nerjassa

Nerjan keskustassa rannan lähellä voi nauttia kauniista merinäkymistä ja myös näköaloista, sillä kävelykeskusta on paikoin korkealla merenpinnasta. Rantaan laskeutuminen on kuitenkin helppoa, ja peräkkäisiä hiekkarantoja riittääkin pitkälle sekä itään että länteen mennessä.

Nerja ei ole väkiluvultaan suuren suuri (siellä on reilut 20 000 asukasta), joten se sopii parhaiten matkailijalle, joka etsii eläväistä, mutta ei “liian suurta” lomakohdetta. Nerjassa on helppo liikkua kävellen ja se tuntuu kaikin tavoin turvalliselta paikalta.

Näkymä alas rannalle
Pieni valkoinen rakennus rannalla
Hiekkarantaa Nerjassa auringon laskiessa

Läheinen Málaga täyttää vajaalla 600 000 asukkaallaan hyvin tarpeet suurkaupungin tunnelmaa hakevalle, jos vilskeestä haluaa nauttia pienempinä palasina ja pitää varsinaista tukikohtaa kompaktimmassa kaupungissa.

Noin 60 kilometrin päässä sijaitsevaan Málagaan on helppo tehdä päiväreissu Nerjasta, joten samalla matkalla voi kokea pienemmän kaupungin intiimiä tunnelmaa ja suurkaupungin vilinää tasokkaine museoineen ja muine nähtävyyksineen.

Nähtävää ja tekemistä Nerjassa

Vaikka Nerja ei ole valtavan iso kaupunki, löytyy sieltäkin muutamia katsastamisen arvoisia nähtävyyksiä.

1. Balcón de Europa

Nerjan tunnetuin näköalapaikka sijaitsee kaupungin keskustassa ja tarjoaa hienot näkymät Välimerelle. Näköalapaikka on ikään kuin aukio, jolla on jatkuva vilske. Voit istahtaa kahvilaan ja ihailla maisemia tai vain nauttia rennosta ilmapiiristä.

Euroopan parveke Nerjassa
Euroopan parveke alhaalta käsin nähtynä
Merelle osoittava tykki Nerjassa

2. Nerjan tippukiviluolat (Cuevas de Nerja)

Upeat tippukiviluolat ovat yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, ja mielestäni ne ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Luolille pääsee Nerjasta bussilla, kävellen tai tietysti myös omalla autolla. Lue luolista tarkemmin postauksesta Kiehtovat Nerjan tippukiviluolat.

Portaita Nerjan tippukiviluolissa

3. Burrianan ranta (Playa Burriana)

Nerjassa on hyviä rantoja keskustan molemmin puolin. Rannan lähellä kulkevaa tietä pitkin tai suoraan rantahiekalla tallustellen voi helposti kävellä rannalta seuraavalle ja nautiskella rannikkomaisemista palmuineen. Yksi suosituimmista rannoista on keskustan tuntumassa oleva Burriana. Se vetää kesäkuukausina puoleensa sankoin joukoin auringonpalvojia ja vesipetoja.

20230603-Unelmatrippi-Nerja-DSC06240
Nerjan seudun rannoilla on paikoin kivoja pieniä poukamia. Jos käy tuuri, sellaisen voi saada kokonaan itselleen. Vilkkaimpaan sesonkiaikaan se taitaa tosin olla epätodennäköistä.

4. Frigilianan kylä

Vain noin kuuden kilometrin päässä Nerjasta sijaitsee idyllinen kylä nimeltä Frigiliana, joka on yksi Andalusian kuuluisista valkoisista kylistä. Frigiliana hurmaa muun muassa kukkaistutuksillaan, mäkisten katujen muodostamassa sokkelikossa kuljeskelevilla kissoillaan ja mahtavilla näköaloillaan. Kukkuloilla sijaitsevaan Frigilianaan kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, sillä kylä on harvinaisen kaunis! Lue kylästä tarkemmin postauksesta Frigiliana, ihana valkoinen kylä Andalusiassa.

Katunäkymää Frigilianassa

5. Nerjan museo (Museo de Nerja)

Jos haluaa tutustua Nerjan ja sen lähialueiden historiaan, Nerjan museo tarjoaa siihen hyvät mahdollisuudet. Museo sijaitsee Nerjan keskustassa Plaza de Españalla, ja sisäänpääsy maksaa vain pari euroa. Museoon voi tutustua omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Lisätietoa museosta, aukioloajoista ja muista käytännön asioista löytyy Nerja-museon omilta sivuilta.

6. Ruokien maistelu

Nerjassa on pienehköksi kaupungiksi verrattain hyvä ravintolatarjonta, ja erityisesti tapakset ovat hyvin edustettuina – Espanjassa kun ollaan. Pienet tapasannokset ovat kätevä tapa tutustua uudenlaisiin makuihin, jos espanjalainen keittiö ei ole entuudestaan tuttu. Jos jokin annos osoittautuu vähemmän sopivaksi omaan makuun, väärää valintaa ei tarvitse juuri surkutella. Monissa paikoissa juoman hintaan kuuluu automaattisesti muutaman suupalan kokoinen annos, mutta tapaksia voi tilata myös erikseen listalta. Niistä voi helposti rakentaa vaikka koko illallisen, tai sitten käydä maistelemassa tapaksia vain välipalaksi.

20230715-Unelmatrippi-Nerja-191528
Tässä maistellaan paikallista makkaraa. Ideana oli käristää makkara itse pöydässä liekehtivän kupin päällä. Melko näyttävä tapasannos!
20230715-Unelmatrippi-Nerja-162259
Jotkut asiat ovat Espanjassa merkittävästi edullisempia kuin Suomessa. Kahvittelu on hyvä esimerkki: pala juustokakkua ja kahvi maksoivat Nerjan keskustassa sijaitsevassa kivassa kahvilassa yhteensä neljä euroa. Helsingissä moisesta voi vain unelmoida.

***

Nerja on kätevä tukikohta Aurinkorannikolla, jos kaipaa matkaltaan rentoa oleilua ja paikallista elämänmenoa. Jos ei viihdy paikoillaan vaan haluaa tutustua myös lähiseutuihin, Málagan läheisyys takaa hyvät mahdollisuudet suurkaupungin vilinästä nauttimiseen.

Seudulla on hyvät puitteet myös luonnossa liikkumiseen. Esimerkiksi Nerjan pohjoispuolella sijaitsevassa Sierras de Tejeda, Almijara y Alhaman luonnonpuistossa on paljon patikointireittejä. Jos käytössä on auto, voi käväistä helposti myös Antequeran luonnonpuistossa, joka on tunnettu erikoisista kivimuodostelmistaan.

Onko Nerja sinulle tuttu kohde? Jaa omat vinkkisi Nerjaan kommenteissa!

Mainos Momondo hotellit

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Nerja, Aurinkorannikon helmi”

 1. Nerjan tippukiviluolat ovat kaupungin ilman muuta lähtökohtaisesti eniten kiinnostava kohde. Mutta nyt alkoi myös kiinnostamaan erityisesti myös Burrianan ranta, kaupungin tunnetuin näköalapaikka Balcón de Europa sekä ruokien maistelu yleisesti.

  1. Tippukiviluolat ovat ilman muuta näkemisen arvoiset. Mutta on Nerja tosiaan itsessäänkin kiva paikka. 🙂 Ja espanjalaiset ruuat tietysti ovat aina hyviä, kunhan vain kokeilee ja löytää ne omat suosikit.

 2. Nerja on ilman muuta hyvä käyntikohde, ja kuten sanoit, myös hyvä paikka viipyä pitempään ja tehdä sieltä käsin vierailuja lähiympäristöön. Näistä aivan välttämättömät ovat juuri nuo Nerjan tippukiviluolat ja Frigiliana. Aluehan tarjoaa mahdollisuuksia myös luonnossa kulkemiseen. Me olemme poikenneet Nerjassa jo kolme kertaa, mutta nämä kaikki ovat olleet päiväkäyntejä. Viimeksi viime maaliskuussa ei ihan kaikki enää viehättänyt, törmäilimme ahtailla kaduilla jo vähän tungoksiin ja meteliin, eli taidettiin olla siellä sellaiseen aikaan, että paikalla oli vähän turhankin paljon muitakin turisteja. Pitää kuitenkin varmaan vielä joskus poiketa, tuo museo on käymättä. Kävittekö muuten Almuñecarissa? Se ja vieressä oleva La Herradura ovat myös oikein kiva paikka. Me olimme siellä viimeksi pari yötä ja kävelimme ja ajelimme tosi kivoissa paikoissa. Ja yhdessä ristiriitaisen tylsässä. Jos kiinnostaa, löydät meidän blogiteksteistä tästä lisää. Aila

  1. Säiden lämmetessä keväällä väkimäärä tosiaan taatusti lisääntyy Nerjassa samalla tavalla kuin muuallakin Aurinkorannikolla. Toki niillä seuduilla on talvisinkin matkailijoita.

   Poikkesimme kyllä kerran myös Almuñécarissa tutkailemassa mäkisiä kortteleita. Ihan kiva paikka. Almuñécarin ja Nerjan välinen tie rannan lähellä on muuten maisemiltaan aika hieno. Tie on mutkainen (mutta ihan leveä) ja kulkee lähempänä rantaa kuin moottoritie, joka menee ylempänä rinteessä. Kiinnitimme huomiota siihen, että matkalla oli paikoin isoja levikkeitä, joilla oli porukkaa parkissa myös asuntoautolla. Rannassa näkyi olevan uimapaikkojakin, mutta emme käyneet testaamassa (talvi kun oli), että kuinka vaikea sinne olisi ollut kavuta.

   1. Mekin tykkäsimme maisemista Nerjasta itään ja tosi on, noita asuntoautoja oli parkissa yllättävänkin paljon. Ehkäpä se on yksi suosittu tapa viettää talvikuukausia etelässä. Ei ihme, koska ympäristö on tosi kiva siihen. Sekä sää että maisemat.

    1. Vähän turhan viileää Espanjassa on talvisin omaan makuuni, mutta Suomeen verrattuna sää on toki Espanjassa talvisin aivan ihana ja aurinkoakin riittää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *