Frigiliana, ihana valkoinen kylä Andalusiassa

Katunäkymä Frigilianassa - artikkelikuva

Andalusian valkoisiin kyliin lukeutuva Frigiliana vetää vertoja maineelleen upeana paikkana. Kävimme tutustumassa tähän erittäin kauniiksi kehuttuun espanjalaiseen kylään marraskuisessa auringonpaisteessa.

Frigiliana sijaitsee Espanjan Andalusiassa lähellä rannikkoa aivan tippukiviluolistaan tunnetun Nerjan kupeessa, alle 60 kilometrin päässä Málagasta. Frigilianassa on joitakin varsinaisia nähtävyyksiä, kuten San Antonion kirkko, arkeologinen museo ja muutama kadun varrella sijaitseva pikkuinen, hauska kolikoilla toimiva ”teatteri”, mutta suurin nähtävyys on kylä itse.

Kadunkulmaus Frigilianassa
Kukkien reunustama terassille laskeutuva kuja
Kaktus ja kävelijöitä kapealla kadulla Frigilianassa
Kasvien reunustama kuja
Ylöspäin nouseva katu Frigilianassa

Paras ohjelmanumero Frigilianassa on mielestäni kuljeskella kapeilla kaduilla, katsella yksityiskohtia ja pysähtyä haukkaamaan pientä purtavaa jonnekin kivalta näyttävään paikkaan tai pariin. Hyvä vinkki ruokapaikaksi on ravintola El Jardín, jonka terassilta on hulppeat näkymät meren suuntaan ja alas kylään. Yhden testikerran perusteella ruuassakaan ei ole valittamista. Paikka sopisi lounaan lisäksi hyvin myös romanttiselle illalliselle. Menisin vaikka heti uudestaan!

Frigilianan yksityiskohdissa riittää bongailtavaa, sillä joka kulmalla on nättiä, ja jokaisen kulmauksen takaa paljastuu aina jotain uutta. Minkä värisiä kapeita asuntojen ovia on seuraavan nurkan takana? Montako kaktusta, rahapuuta tai muuta kasvia on saatu mahdutettua seuraavan talon ikkunalaudoille, parvekkeille ja kadulle talon edustalle? Onko mutkan takana umpikuja vai haarautuuko kuja taas useaan suuntaan ja on vaikea valita, jatkaako ylös- vai alaspäin? Kujille voisi unohtua tuntikausiksi.

El Jardín -ravintolan terassi
Ruoka-annoksia El Jardínissa
Maisema valkoisten talojen kattojen yli merelle Frigilianassa
Kasvien reunustama katu Frigilianassa
Käden mallinen ovikolkutin sinisessä ovessa Frigilianassa
Aasi talon edustalla Frigilianassa

Frigiliana on mäkinen, ja lukuisat kujilla olevat portaikot ja ylä- ja alamäet tuovat kiertelyyn oman mukavan lisänsä. Kylä on sen verran pieni, että eksymään ei ehkä kovin herkästi pääse, mutta katujen sokkelikossa voi silti olla vähän vaikea suunnistaa juuri tiettyyn kulmaukseen. Suunnistamisessa ovat avuksi kaakeleista tehdyt hienot katukyltit.

Kujat ja kadut ovat niin kapeita, että useilla Frigilianan kaduilla ei pysty ajamaan autolla. Autoja kulkee vain muutamalla isommalla väylällä. Se on kävelijän näkökulmasta ilahduttavaa – eipähän tarvitse joka välissä varoa ahtaille kujille sulloutuneita autoja.

Kissa Frigilianassa
Kaakeleista tehtyjä katukylttejä

Pueblos blancos – Frigiliana on yksi Andalusian valkoisista kylistä

Valkoisina kylinä (pueblos blancos) tunnettuja viehättäviä pikkukaupunkeja löytyy Andalusiasta Málagan ja Cádizin maakunnista. Kylien kutsumanimi juontuu yksinkertaisesti siitä, että niiden talot ovat puhtaan valkoisia. Väriläiskiä tuovat punatiiliset katot ja rakennusten värikkäät ovet. Kyliä on kymmeniä, ja niistä erityisen tunnettuja ovat Frigilianan ohella esimerkiksi Ronda, Olvera, Setenil de las Bodegas, Arcos de la Frontera ja Ubrique.

Frigilianan valkoisia taloja

Valkoisten kylien ympärille ei ole kyhätty mitään kiveen hakattua turistireittiä, mutta kyliä voi bongailla esimerkiksi kulkemalla suunnittelemani valkoisten kylien ympyräreitin tai Olé-lehden vinkkaaman reitin (joka tosin ei ole kovin suoraviivainen). Lisätietoa valkoisista kylistä löytyy Espanjan turismitoimiston sivuilta. Frigilianasta puolestaan löytyy juttu myös Lähtöportti-blogista.

Ovatko Andalusian valkoiset kylät sinulle tuttuja?

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Frigiliana, ihana valkoinen kylä Andalusiassa”

  1. Olette löytäneet hyvin Frigilianan hengen ja kujien tunnelman! Näyttää myös käyntinne aikaan mukavan rauhalliselta. Pidän kovasti tästä kylästä, sen kauneus ihastuttaa aina uudelleen. El Jardínia täytyykin kokeilla, jos päädymme vielä kolmannenkin kerran Frigilianaan. Ollaan taidettu kokeilla yhteensä kahden viikon aikana vain kolmea ravintolaa, kun ollaan syöty enimmäkseen vuokrataloilla Frigilianan laaksossa tai retkillä muissa kylissä. Kiitos linkkauksesta 🙂

    1. Frigiliana oli ihana! Ymmärrän hyvin, että olette käyneet siellä pari kertaa. Menisin itsekin mielelläni sinne uudestaan. Kävisin myös mielelläni uudelleen syömässä El Jardínissa ihan jo maisemien takia.

  2. Nämä valkoiset kylät eivät ole siinä mielessä tuttuja, että olisin käynyt niistä yhdessäkään. Kuvista ne toki ovat tuttuja, ja todella viehättävältä näyttäviä. Olen varma, että joskus sinne tulee itsekin paikan päälle lähdettyä!

    1. Me olemme vierailleet jo muutamassa, mutta jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin pian todella monessa. 🙂 Meillä on suunnitelmissa tehdä autokierros, jonka aikana ihan varta vasten käymme katsomassa useamman kylän. Saa nähdä, montako jaksamme tai ehdimme lopulta kahlata läpi. Kirjoittelen rundista sitten aikanaan blogiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *