Millainen oli talvi Espanjassa?

Artikkelikuva - kukkiva puu, talvi Espanjassa

Kerroin syksyllä, että viettäisimme suuren osan talvesta Espanjan Andalusiassa. Kerron tässä postauksessa, millainen kokemus oli talvi Espanjan auringon alla, missä kaikkialla vietimme aikaa ja mitä ehdimme nähdä ja tehdä.

Arki on arkea Espanjassakin – paitsi vähän parempaa

Jos ei ole eläkeläinen ja arki on kotimaassa lähinnä tietokoneella istumista, niin arki on vastaavalla tavalla työntäyteistä myös Espanjassa. Samalla arki on kuitenkin mielestäni paljon parempaa kuin talvisin Suomessa. Espanjassa kun ei ole suomalaisen talven pimeyttä, sohjoa, lunta, jäätä, liukkaita teitä tai pakkasessa ja viimassa palelemista. Tulikin jo varmaan selväksi, mitä mieltä olen suomalaisesta talvesta.

Aurinkorannikko on nimensä veroinen: aurinkoa riittää. Espanjassa oli kertakaikkisen ihanaa lenkkeillä lähes päivittäin auringossa meren rannalla! Kylmän ja pimeän talven puuttumista myös odotin kaikkein eniten talvikuukausilta Espanjassa. Kokonaan emme valitettavasti talvelta tällä kertaa säästyneet, sillä olimme talven mittaan välillä myös Suomessa ja minä kävin Ruotsissakin työmatkalla.

20230603-Unelmatrippi-Nerja-DSC05996
Rantakävelyjä tuli harrastettua Espanjassa paljon. Kuva on Nerjasta.

Silti mennyt talvi ei pääsääntöisesti sisältänyt viimassa ja pakkasessa tuskailua ja pimeässä kärvistelyä. Sen sijaan se sisälsi esimerkiksi paljon syömistä ulkona aurinkoisilla terasseilla, paljon Suomen hintoja edullisempia mereneläviä ja muita paikallisia herkkuja (joista esimerkiksi mustekala nousi uudeksi suosikikseni) ja paljon herkullista vahvaa kahvia. Näimme paljon uusia paikkoja, ja toisaalta oli paljon ihan tavallisia päiviä tietokoneen äärellä. Arkea, mutta vähän parempaa sellaista.

Paikallisiin emme Espanjassa tutustuneet, mutta talven mittaan sosiaalista elämää rikastuttivat muutamat reissussa viihtyvät ystävämme. Muun muassa Elämää nomadina– ja Craft Beer Nomads -blogien takana olevien Tonin ja Annen kanssa ehdimme viettää useamman erittäin hauskan hetken maailmaa parantaen, ja lisäksi aikataulut osuivat sopivasti yhteen Toisiin maisemiin -blogin Hannelin kanssa. 

Joulun aikaan kävimme sukulointireissulla Valencian itsehallintoalueen puolella Torreviejassa, ja kevättalvella meillä kävi myös vieraita Suomesta, kun pari opiskeluaikojen kaveriani tuli moikkaamaan meitä Málagaan.

20230603-Unelmatrippi-Torremolinos-162558
Paistettu mustekala on herkkua! Kuvassa ylempänä oleva annos on niin ikään herkullista tonnikalaa.

Majoituspuolen hoidimme varauspalvelujen kautta. Kirjoitin Andalusian majoituksista erikseen oman postauksensa. Majoituskokemuksista todettakoon silti tässäkin yhteydessä, että jos suunnittelee lähtöä talvella Espanjaan, kannattaa varautua villasukilla ja muillakin lämpimillä vaatteilla.

Paikallisia asuntoja ei ole rakennettu talvea varten, joten sisälämpötilat ovat usein hyvin viileitä. Andalusiassa (tai missään muuallakaan Espanjassa) ei pääsääntöisesti ole talvikuukausina mitkään helteiset lämpötilat. Tämä ei toki tullut meille yllätyksenä, sillä olimme vierailleet talviaikaan Andalusiassa ja muualla Espanjassa monta kertaa ennenkin.

Vierailukohteita Andalusiassa ja muualla

Ajoimme Suomesta Espanjaan omalla autolla, jotta meillä olisi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet liikkua ja tehdä pieniä reissuja eri puolille Andalusiaa ja muuta eteläistä Espanjaa.

Moni Andalusian kohde oli meille jo entuudestaan tuttu aikaisemmilta matkoilta. Sieltä löytyy kuitenkin niin paljon nähtävää, että uusia kohteita riittää lähes loputtomiin. Myös tutuissa, upeissa paikoissa on tietysti kiva käydä uudelleen. Niinpä potentiaalisista vierailukohteista ei varsinaisesti ollut pulaa Espanjassa ollessamme!

Nerja ja Frigiliana

Ihan aluksi Andalusiaan saavuttuamme olimme jonkin aikaa söpössä Nerjassa, missä emme olleet aikaisemmin käyneet. Nautimme pitkistä kävelyistä hiekkarannalla, vierailimme hienoissa Nerjan tippukiviluolissa ja tutustuimme ihastuttavaan Frigilianan valkoiseen kylään.

20230603-Unelmatrippi-Nerja-DSC06240
Aurinko paistoi lämpimästi, kun olimme kävelyllä rannalla Nerjassa joulukuun alussa.

Aurinkorannikon Málaga, Torremolinos ja Benalmádena

Talven mittaan vietimme eniten aikaa junamatkan päässä Málagasta monille suomalaisille tutuissa Benalmádenassa ja Torremolinosissa. Rannikkokaupunkien välillä kulkeva pitkä kävelykatu tuli erittäin tutuksi, sillä sahasimme sitä lenkkareissa edestakaisin lukemattomia kertoja. Kokeilimme myös Benalmádenan köysirataa, joka vie kyytiläiset hiukan tutisevasti kauniiden merimaisemien äärelle Calamorron kukkulalle. Alaspäin tulimme patikointireittiä pitkin. 

20230603-Unelmatrippi-Benalmadena-Teleferico-DSC06429
Näkymä Calamorron kukkulalta alas rannikolle on huikea.

Málaga oli meille tuttu jo aikaisemmilta reissuilta. Talvella Espanjassa ollessamme kävimme lukuisia kertoja Málagassa tutustumassa uusiin nähtävyyksiin ja ihan vain nauttimassa tunnelmasta ja ravintoloista.

Teimme muun muassa kattokävelyn Málagan katedraalissa, ihailimme jouluvaloja kasvitieteellisessä puutarhassa ja kävimme patikoimassa upeiden kivimuodostelmien seassa El Torcal de Antequeran luonnonpuistossa Málagan lähellä. Kävimme myös jo aikaisemmilta matkoilta tutuksi tulleissa Gibralfaron ja Alcazaban linnoituksissa.

20230603-Unelmatrippi-Malaga-Gibralfaro-DSC09108
Málagan kaupunki näkyy hienosti Gibralfaron linnoitukselta.

Kierros Andalusian valkoisissa kylissä

Vietimme aikaa myös muualla kuin Málagan välittömässä läheisyydessä ja kävimme monissa meille uusissa kohteissa. Niistä suuri osa oli ollut haavelistalla jo vuosia. Teimme myös pari uusintakäyntiä aiemmilta matkoilta tuttuihin paikkoihin.

20230603-Unelmatrippi-Olvera-DSC06684
Olvera on yksi Andalusian valkoisista kylistä, joissa vierailimme.

Yksi hienoimmista uusista kokemuksista oli kierros Andalusian valkoisissa kylissä. Sen myötä pääsimme vihdoin käymään kalliotaloistaan tunnettuun Setenil de las Bodegasiin, jossa vietimme yhden yön. Lisäksi kävimme muun muassa Olverassa, Zahara de la Sierrassa, Arcos de la Fronterassa ja Grazalemassa, jotka siis kaikki ovat Andalusian kauniita valkoisia kyliä.

Rondassa olimme käyneet jo aikaisemmin, mutta rotkon halkaisemaan kaupunkiin ei kyllästy ihan heti! Kokosin erillisen postauksen vinkeistä Rondaan valmiin kävelykierroksen muodossa.

Puente Nuevo

Sisämaan Jerez de la Frontera ja Sevilla

Pitkään listalla oli roikkunut myös Jerez de la Frontera. Siellä kävimme viikonloppureissulla ja tutustuimme muun muassa hienoon maurilinnoitukseen ja tietysti maistoimme myös sherryä. Siitä ei tullut suosikkia, toisin kuin Málagan vaaleasta moscatelista.

Aikaisemmilta matkoilta tuttu paikka sen sijaan oli kaunis Sevilla, missä vietimme viikon ja verestimme muistoja kuninkaallisessa palatsissa ja María Luisan puistossa. Tällä kertaa ehdimme vierailla myös Sevillan mahtavassa katedraalissa ja sen katolla. Kokosin omaan juttuunsa vinkkejä kaupunkilomalle Sevillassa.

20230603-Unelmatrippi-Jerez-de-la-Frontera-DSC06839
Meillä vierähti pitkä tovi Jerez de la Fronteran linnoitusta kierrellessä. Paikalla ei ollut meidän lisäksemme juuri ketään.
20230603-Unelmatrippi-Sevillan-katedraali-DSC09025
Myös Sevillan katedraalissa on mahdollista käydä kierroksella katedraalin katolla. Tämä kierros oli merkittävästi laajempi kuin Málagan vastaava. Suosittelen!

Rannikon Cádiz ja Tarifa

Etelämpänä kävimme tutustumassa Cádiziin, joka on läntisen Euroopan vanhin kaupunki ja sen myötä hieno historiallinen kohde. Kiertelimme kaupungin puistoja, lenkkeilimme rannan kävelykadulla, herkuttelimme merenelävillä ja kävimme katsomassa merimaisemia katedraalin tornista.

Kävimme myös tuulisessa Tarifassa, jossa sijaitsee Manner-Euroopan eteläisin piste. Siellä vierailun lisäksi katsastimme kaupungissa sijaitsevan linnoituksen ja hengailimme vanhankaupungin kauniilla kujilla. Kävimme myös tutustumassa lähellä sijaitseviin valtaviin Valdevaquerosin ja Bolonian dyyneihin.

20230318-Unelmatrippi-Cadiz-DSC06982
Cádizin katedraalin tornista on komeat näkymät Atlantille.
20230603-Unelmatrippi-Tarifa-161143
Tarifa sijaitsee Atlantin ja Välimeren rajalla. Kaupunki on erittäin tuulinen ja suosittu muun muassa leijasurffaajien parissa.
Hemmo kävelemässä Bolonian dyynillä

Retket muualle: Marokon Tanger, Portugalin Albufeira ja Extremaduran Zafra ja Cáceres

Koska Tarifasta pääsee lautalla Marokkoon, niin kävimme tietysti Tarifasta käsin päiväretkellä Tangerissa. Samalla sain täyteen 60 vierailtua maata. Retki onnistui kätevästi katamaraanilla: sen kyydissä Marokkoon hurauttaa Tarifasta tunnissa. Tangerissa näytti hyvin samankaltaiselta kuin Espanjan puolella – paljon valkoisia taloja ja kapeita, kauniita kujia.

Pääsiäisenä ajoimme puolestaan Portugalin puolelle Algarven rannikolle. Sieltä jäi erityisesti mieleen veneretki, jonka teimme rannikon mahtavien kalliomuodostelmien ja luolien edustalla. Upeita maisemia!

Kevättalvella ehdimme piipahtaa myös Espanjan sisämaassa Extremaduran itsehallintoalueella, missä tutustuimme Cáceresin historialliseen kaupunkiin ja yövyimme Zafrassa Paradorin linnahotellissa. En ollut koskaan aikaisemmin yöpynyt linnassa, joten kokemus oli erittäin mieleenpainuva.

20230603-Unelmatrippi-Tanger-120528
Tangerissa on hyvin samankaltaisia rakennuksia kuin tunnin venematkan päässä Espanjan puolella.
20230603-Unelmatrippi-Albufeira-DSC08230
Algarven rannikolla Portugalissa on korkeita kivimuodostelmia ja luolia, joihin pääsee kurkistamaan ja joihinkin myös vierailemaan mereltä käsin. Veneretki oli hieno kokemus.
20230603-Unelmatrippi-Caceres-DSC08396
Extremaduran itsehallintoalueella sijaitsevan Cáceresin vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Siellä kävellessä tuntuu kuin olisi tipahtanut keskelle historiaa. Vanha keskusta on täynnä hienoja, vanhoja kivirakennuksia.

Kaiken tämän lisäksi olisin halunnut ehtiä Andalusiassa uudelleen muun muassa upeaan Granadaan ja Alhambraan, Córdobaan ja Caminito del Reyn patikointireitille. Näitä uusintakäyntejä emme lopulta saaneet mitenkään sopimaan aikatauluun, koska meillä oli niin paljon kaikkea muutakin tekemistä. Ensi kerralla sitten! 

Tuo viimeinen lause vastaakin varmaan jo kysymykseen, jota joku ehkä miettii: kannattiko talvi Espanjan Andalusiassa ja lähtisinkö uudelleen? Kyllä kannatti ja kyllä lähtisin. Andalusia on ihana! Nähtävää on todella paljon, ja talviaikaan turisteja on melko vähän sesonkiaikaan verrattuna. Niinpä monessa paikassa saa kierrellä melko rauhassa ja kokea tavallista espanjalaista arkea turistilaumojen seassa vaeltelun sijaan. Pimeyden, sohjon, jään ja lumen (lähes kokonaan) skippaaminen oli myös erittäin tervetullutta vaihtelua. Espanjassa talvehtiminen kelpaisi siis toistekin.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Millainen oli talvi Espanjassa?”

 1. Vaikka itse talvesta pidänkin, niin pakko todeta, että kuulosti ihan mahtavalta! Mukavaa ja kiinnostavaa tekemistä tuolla tuntui tosiaan riittävän pidemmäksikin aikaa. Periaatteessa voisin itsekin tuollaista ratkaisua joskus koittaa, vaikka siinä omat haasteensakin on.

  1. Jep, Andalusiassa todellakin riittää nähtävää. Me on käyty siellä aikaisemminkin muutamalla reissulla kiertelemässä, mutta silti tämän pidemmänkin rupeaman jälkeen jäi kohteita käymättä, kun ei joka paikkaan millään ehdi. Hienoa aluetta. Kyllä kelpasi nauttia talvella auringosta!

 2. Olipa kiva kuulla teidän talvesta auringon alla. 🙂 Joku vastaava irtiotto on pyörinyt omassakin mielessä ja mielelläni lueskelen muiden kokemuksia. Kuulostaa hyvälle ja paljon olette ehtineet kierrellä Espanjassa (ja muuallakin). Jään odottamaan majoituspostausta! 🙂

 3. Jaan ehdottomasti tunnelmasi Andalusian viehättävyydestä talvella. Ihana vaihtoehto Suomen pimeydelle, loskalle ja kylmyydelle. Viime syksynä olimme noin kuusi viikkoa, tänä keväänä yli kaksi kuukautta. Ja molemmilla kerroilla autolla sopivan hitaasti edestakaisin. Kävely rannoilla, vuorilla ja luonnonpuistoissa on meille tosi mieleistä, samoin valkoisissa kylissä retkeily. Eikä huono juttu ole tosiaan sekään, että hinnat ovat monin tavoin suomalaisia alhaisemmat, esim ruokakaupassa ja huoltoasemilla. Seuraavaa talvea odotellaan ja samalla nautitaan Suomen kesän valosta. Aila

  1. Joo, hintataso on tosiaan erilainen. Vaikka ei kaikki halvempaa olekaan, niin hintoja seurailemalla ja vertailemalla pääsee kyllä paljon halvemmalla kuin Suomessa.

   Andalusia on aikamoinen runsaudensarvi matkailijan näkökulmasta. Niin paljon upeita nähtävyyksiä ja kaunista luontoa!

 4. Tämähän oli paikoin kuin omasta kynästä 😀 Paljon samanlaisia ajatuksia ja lukuisia tuttuja kohteita viime talvelta. Melkoisesti ehditte näkemään ja kiertämään siitä huolimatta, että työt kulkivat mukana, ja olen täysin samaa mieltä siitä, että vaikka arki on arkea myös maailmalla, se on erityisesti talviaikaan parempaa arkea. Andalusian aurinko ja valo on ihana talvellakin, eikä satunnaiset sadepäivät tai viileyskään haittaa yhtään, kun joka tapauksessa on istuttava paljon sisällä läppärin edessä. Toivottavasti pääsette tekemään vastaavia pidempiä irtiottoja jatkossakin! Kiitokset linkkauksesta ja hauskoista kohtaamisista, katsotaan missä treffataan seuraavan kerran!

  1. Joo, kyllä vastaava kelpaisi jatkossakin – ja ihan pysyvästikin. Saapa nähdä, mitä elämä tuo tullessaan! 😉 Arki on tosiaan arkea kaikkialla, mutta joissain paikoissa paljon ankeampaa kuin toisaalla.

   Jospa ehdittäisiin kesällä nähdä vaihteeksi Suomessa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *