Regensburg, kaupunki täynnä historiaa

Artikkelikuva - Pstellinvärisiä rakennuksia ja ihmisiä Regensburgin vanhassa kaupungissa

Ajoimme kesäkuussa autolla Espanjasta Suomeen, ja yksi pysähdyspaikoistamme matkalla halki Euroopan oli Regensburg. Saksassa Baijerin osavaltiossa sijaitseva Regensburg tarjoaa matkailijoille hienon sekoituksen historiaa, kaunista arkkitehtuuria ja kulttuuria. Sukella mukaan Baijerin sydämeen Tonavan varrelle!

Regensburgin historia ulottuu aina roomalaisaikoihin asti, ja hyvin säilynyt keskiaikainen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Regensburg on ollut merkittävä kaupankäynnin ja kulttuurin keskus vuosisatojen ajan. Historian läsnäoloa onkin kaupungissa aika mahdoton välttää, mutta kuka sellaista haluaisikaan?

Meillä oli kaupungissa aikaa vain yhden iltapäivän ja illan verran, mutta yritimme ottaa vähäisestä ajasta kaiken irti.

Vaaleanpunainen vanha kahvilarakennus
Vanhan kaupunginmuurin kyltti, jossa kerrotaan rakennusvuodeksi 1320

Regensburgin vanhakaupunki on täynnä elämää

Regensburg on tänä päivänä kiehtova matkailukohde, joka tarjoaa matkailijoille miellyttävän sekoituksen historiallisia nähtävyyksiä ja vilkasta kulttuuritarjontaa. Meidän vierailumme aikaan kaupungissa sattui olemaan Bürgerfest-tapahtuma. Kolmepäiväinen festivaali on yksi Baijerin suurimmista kaupunkifestivaaleista ja se vietti tänä vuonna 50-vuotisjuhlia.

Ihmisiä myyntikojulla Burgerfestin aikaan
Vanhankaupungin rakennuksia Regensburgissa

Vanhaankaupunkiin saapuessamme festarimeiningit olivat vasta valmisteilla ja sää oli harmaa. Ajattelimme, että festivaalitunnelma saattaa jäädä epävakaan sään takia vähän vaisuksi, mutta mitä vielä. Muutaman tunnin päästä kadut olivat täynnä ihmisiä, musiikki soi ja ihana ruuan tuoksu leijaili joka paikassa. Sääkin oli hieman kirkastunut.

Vanhankaupungin torit olivat täynnä festarilavoja sekä juoma- ja ruokakojuja. Parhaiten edustettuina olivat tietenkin paikallinen olut ja baijerilaiset naposteltavat, kuten brezelit, sekä muut herkulliset ruuat. Tunnelma oli erinomainen.

Ihmisiä kadulla Burgerfestin aikaan

Nähtävyyksiä Regensburgissa pikavisiitille

Regensburgin vanhakaupunki on nähtävyys itsessään, ja sinne mekin suuntasimme heti kaupunkiin saavuttuamme. Kiertelimme katuja ensin tihkusateessa, joten kuvien ottaminen jäi vähiin. Myöhemmin en viitsinyt festareiden ihmisvilinän vuoksi juuri heilua kameran kanssa. Regensburgin vanhat rakennukset ovat joka tapauksessa komeita ja vanhakaupunki on ehdottomasti paikka, jossa kannattaa kierrellä – onhan se tosiaan myös Unesco-kohde.

Vanhakaupunki pitää sisällään myös monia Regensburgin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Esimerkiksi nämä kohteet kannattaa bongata, jos kuljeskelee Regensburgissa:

Regensburgin tuomiokirkko (Regensburger Dom) erottuu torneineen jo hyvän matkan päästä. Vuonna 1520 valmistunut goottilainen rakennus on kaupungin tärkeimpiä maamerkkejä. Se on tunnettu vaikuttavasta, mahtipontisesta arkkitehtuuristaan ja koristeellisista sisätiloistaan. Meidän vierailumme aikaan osa kirkosta oli rakennustelineiden peitossa, joten lähitulevaisuudessa tuomiokirkko on varmasti entistä ehompi.

Kivisilta (Steinerne Brücke) rakennettiin vuosina 1135–1146 eli keskiajalla. Jykevän näköinen kivisilta ylittää Tonavan ja on tuomiokirkon tapaan yksi Regensburgin symboleista. Sillalta on hyvät näkymät kaupunkiin ja ympäröivään jokimaisemaan.

Kivisilta

Historische Wurstkuchl eli ”historiallinen makkarakeittiö” on tunnettu turistikohde, sillä sen sanotaan olevan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kaltaisensa ravintola. Ravintolassa syövät myös paikalliset, joten se ei ole muuttunut silkaksi turistien mekaksi. Ravintola sijaitsee aivan vanhan kivisillan vieressä. Klassikkoannos sisältää tietenkin hapankaalia ja bratwurstia, Baijerissa kun ollaan! Ravintolassa on viihtyisä tunnelma ja sen terassilta on näkymä Tonavalle.

Historische Wurstkuchlin makkara-hapankaaliannos

Vanha kappeli (Alte Kapelle) on Baijerin vanhimpana pidetty kirkko, joka on tunnettu baijerilaiseen rokokootyyliin koristelluista sisätiloistaan. Kultaa ja kimallusta riittää! Sisätiloissa on myös hienoja freskoja.

Vanha kaupungintalo (Altes Rathaus) rakennettiin 1200-luvulla keskustorille. Nykyään se on kolmiosainen, kaunis rakennuskompleksi.

Goljatin talo (Goliathhaus) vetoaa kaltaisiini seinämaalauksista tai muraaleista tykkääviin. Noin vuonna 1260 rakennetun talon seinää koristaa valtava Daavidin ja Goljatin taistelua kuvaava maalaus, joka on tehty arviolta vuonna 1573.

Goljatin talon seinämaalaus

Vaikka Regensburgissa oli varmasti meidän vierailumme aikaan poikkeuksellisen vilkasta Bürgerfestin päästyä kunnolla vauhtiin, uskallan väittää, että Regensburg on viihtyisä kaupunki myös ilman festareita. Regensburg hurmaa matkailijat pitkällä historiallaan, hienolla arkkitehtuurillaan ja lämpimällä tunnelmallaan. Vanhakaupunki on sopivan kokoinen kävellen kierreltäväksi ja kauniita yksityiskohtia riittää lähes joka kulmalla.

Vanha rakennus

Pohdin joen varressa kävellessämme, että pieni hupiristeily Tonavalla olisi sopinut kuvioon hyvin, sillä sellaisiakin Regensburgissa on tarjolla. Risteilyyn meillä ei kuitenkaan riittänyt aika. Kenties joskus toisella kertaa.

Lisätietoa Regensburgista matkakohteena löydät Regensburgin turismitoimiston sivuilta. Kävimme Regensburgissa, kun ajoimme omalla autolla Espanjasta Suomeen Via Baltican reittiä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Regensburg, kaupunki täynnä historiaa”

  1. Täytyy myöntää, että tämä oli itselleni täysin vieras kohde. Piti oikein kartasta tarkemmin katsoa, ja itse asiassa todeta, että varsin läheltä olen joskus ajanut ohi. Mukavalta kuulostava kaupunki, kuten niin moni Saksan muukin kaupunki. Vaikuttaa siltä, että lyhyelläkin visiitillä ehditte varsin hyvin tutustumaan kaupungin kohokohtiin.

    1. Saksassa on tosiaan paljon mukavia paikkoja. Regensburgissa olisi viihtynyt pidempäänkin, varsinkin festaritunnelmissa! Emme erityisesti tähdänneet kaupunkiin festareiden aikaan, mutta se oli kiva sattuma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *