Kiehtovat Nerjan tippukiviluolat

Artikkelikuva - rappuset Nerjan tippukiviluolissa

Noin 50 kilometrin päässä Málagasta sijaitseva kaunis Nerjan kaupunki on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta on yksi asia, joka siellä vetää matkaajia erityisesti puoleensa: Nerjan tippukiviluolat. Hieno tippukiviluolasto sijaitsee vain noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja siellä on helppo vierailla omalla autolla, paikallisbussilla tai hyödyntämällä ”turistijunaa”.

Lähdemme tutustumaan Nerjan tippukiviluoliin kauniina marraskuisena lauantaina. Olemme pysäköintialueella vain parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun luolasto on auennut vierailijoille, joten paikalla on meidän lisäksemme vain muutama ihminen.

Vaikka paikalla ei olekaan juuri meidän vierailumme aikaan paljon väkeä, on jo alueelle saapuessa selvää, että paikka on suunniteltu vastaanottamaan suuria matkailijamääriä. Suunnitteluun panostamisesta kertoo jo luolien tyylitelty logo, mutta myös se, että sisäänkäynnin luona on suurehko ravintola ja matkamuistomyymälä ja niiden yhteydessä tilavat wc-tilat. Ympäristöön on rakennettu kävelyreittejä, joilla voi tutustua luolan historiaan ja ympäröivään luontoon ja maisemiin.

Vilautamme portilla pääsylippuja, menemme sisään luolan porteista ja alamme laskeutua alaspäin. Alkumatkasta kuljetaan melko matalassa osiossa, mutta ahdasta ei kuitenkaan ole. Emme ole ensimmäistä kertaa tippukiviluolassa, joten aivan alkumatkasta näkymät eivät vaikuta kovin järisyttäviltä, vaikka luolassa ihan hienolta näyttääkin. Odotukset ovat kuitenkin korkealla.

Kävelyreittiä Nerjan tippukiviluolissa
Alaspäin menevät rappuset Nerjan tippukiviluolissa

Mielikuvituksellisia hahmoja Nerjan tippukiviluolissa

Hetken päästä saavumme suureen, korkeaan saliin. Silloin valkenee, miten suuresta tippikiviluolastosta on kyse, ja samalla paikan vaikuttavuus nousee ihan uudelle tasolle. Nerjan tippukiviluolat jakautuvat tämänhetkisten tietojen mukaan kolmeen suureen osioon, joista vierailijoita varten on auki yksi. Jo tämä yksi luolasto kuitenkin tuntuu suurelta, kun kiertelemme luolaa sinne rakennettua kävelyreittiä pitkin ja ihmettelemme ympärillä olevia muodostelmia.

Kävelyreittiä ja kivimuodostelmia
Kivimuodostelmia lähikuvassa
Avaraa aulaa ja kivimuodostelmia
Kävelyreittiä Nerjan tippukiviluolissa
Kivimuodostelmia ja mies rappusissa
Vanhaa kävelyreittiä luolassa

Bongailemme tippukivistä vuosisatojen saatossa muotoutuneita hahmoja, joista osa on huvittavia. Mielikuvitus kun kehittelee muodostelmista muun muassa ylöspäin osoittavan käden, jossa on peukalo keskellä kämmentä, sekä muhkeaviiksisen pään, jolla on koominen otsatukka. Lisäksi ympärillä on aivan selvästi meduusoja, koralleja, kreikkalainen kaatunut pylväs, valtavat urkupillit, puiden juuria, oksalla istuva pöllö ja niin edelleen. Hahmoja voi kehitellä loputtomin.

Nerjan tippukiviluolista on löydetty todisteita ihmisten läsnäolosta yli 40 000 vuoden takaa. Moderneina aikoina luolat löytyivät uudelleen sattumalta vuonna 1959, kun paikalliset nuoret tappoivat aikaa etsimällä lepakoita ja päätyivät ihmettelemään tippukiviluolia. Mahtoi olla kokemus!

Kävelyreittiä Nerjan tippukiviluolissa
Rappusia ylös Nerjan tippukiviluolissa
Kivimuodostelmia lähikuvassa
Nerjan tippukiviluolien maisemaa
Paperimaisia kivimuodostelmia

Tänä päivänä luolissa liikkuminen on helppoa. Sisällä on melko pimeä, mutta valoa on kuitenkin juuri sen verran, että reitin seuraaminen sujuu eikä tarvitse kompuroida. Luolassa on rappusia kaikkiaan noin 400, mutta ne eivät ole reitillä putkeen vaan siellä täällä on aina muutama rappunen ylös ja muutama alas. Erityisen kovaa kuntoa vierailu ei siis vaadi. Rappuset ovat kiveä, betonia tai metallia ja ne ovat hyvässä kunnossa, kuten myös kaiteet.

Kulutamme kaikkiaan Nerjan tippukiviluolissa vajaan tunnin. Tässä ajassa ehtii hyvin madella reitillä kaikessa rauhassa muodostelmia ihmetellen ja valokuvia ottaen. Luolassa kuvaaminen on tosin haastavaa pimeyden takia. Vieraillessa voi kuunnella ääniopastusta, mutta me kävelimme reitin mieluummin ilman sitä, ympäristön ääniin keskittyen.

Nerjan tippukiviluolat ovat auki ympäri vuoden muutamaa päivää lukuun ottamatta. Pääsylippujen hinnat ja aukioloajat löytyvät luolan virallisilta sivuilta.

Oletko vieraillut tippukiviluolissa?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Kiehtovat Nerjan tippukiviluolat”

    1. Mekin olemme käyneet tippukiviluolissa eri maissa. Suurin tähän mennessä on varmasti ollut Postojnan tippukiviluolasto Sloveniassa. Nerjan luolat eivät ole niin valtavat, mutta hienot silti!

  1. On ihana paikka tämäkin. Oli varmaan mukavaa, että osuitte paikalle siten, että ruuhkia ei ollut. Sellainen meidänkin kokemuksemme aikanaan oli. Sai kulkea rauhassa ja katsella ympärilleen. Yksi sellainen paikka, joka Nerjassa kyllä kannattaa käydä, vaikka on paljon muutakin nähtävää. Tekisi mieli taas ensi kerralla käydä uudelleen. Aila

    1. Oli kyllä mukavaa, että ei ollut ruuhkaa. Talviaikaan en usko, että ihan valtavaa ryysistä yleensä onkaan, mutta väljyys oli joka tapauksessa miellyttävää. Olen samaa mieltä, että tippukiviluolissa kannattaa käydä, jos Nerjaan eksyy. Muutenkin myös itse Nerjan kaupunki on oikein viehättävä paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *