Vietimme osan talvesta Espanjassa, Andalusian auringon alla. Kerron tässä postauksessa, miten ja missä majoituimme, mitä kautta varasimme majoitukset ja millainen kokemus oli talvi Espanjassa majoitusten näkökulmasta. Postauksessa on loppupuolella myös vinkkejä asunnoista ja hotelleista, joista tykkäsimme ja joihin voisimme mielellään mennä uudestaankin.
Postaus sisältää Booking.comin mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*).
Monta kalustettua asuntoa Espanjan Andalusiassa
Emme muuttaneet Espanjaan asumaan vaan vietimme siellä vain osan talvesta, joten meillä ei ollut mitään muuttokuormaa roudattavana. Olimme liikkeellä suunnilleen samalla tavaramäärällä kuin kesäisillä autoreissuilla Euroopassa (tosin suksiboksia meillä ei nyt ollut). Matkasimme Espanjaan omalla autolla, ja tilaisuus lähtöön tarjoutui alkutalvesta melko nopealla aikataululla, joten emme ehtineet valmistella mitään kovin tarkkaan.
Varasimme ennen lähtöä kalustetun asunnon ensimmäiseksi pariksi viikoksi ja ajattelimme katsoa paikan päällä majoitustilannetta uudelleen. Vaikka kalustettuja asuntoja löytyy netistä runsaasti, emme halunneet sitoutua johonkin tiettyyn kämppään pitkäksi aikaa Suomesta käsin näkemättä asuntoa ensin.
Tämä oli lopulta onnenpotku. Ensimmäinen varaamamme kämppä oli melko edullinen, mutta huonokuntoinen, huonosti varusteltu ja todella kylmä. (Asuntojen kylmyydestä on lisää asiaa tuonnempana postauksessa.) Päätimme jatkossakin varata mieluummin asunnon joiksikin viikoiksi tai noin kuukaudeksi kerrallaan, jotta meidän ei tarvitsisi kökkiä mahdollisesti huonoksi osoittautuvassa asunnossa kovin pitkään.
Lopulta osoittautui, että kaikki muut löytämämme asunnot olivat paljon viihtyisämpiä kuin se, jossa olimme ihan ensimmäiseksi.
Majoituimme siis Espanjassa ollessamme enimmäkseen kalustetuissa asunnoissa ja vaihdoimme asuntoa useamman kerran. Maltillisen mukana olevan tavaramäärän ansiosta asunnon vaihtaminen ei vaatinut muuta kuin parin laukun kantamisen autoon ja sieltä uuteen asuntoon.
Valitsemaamme majoitustyyliä puolsi pari muutakin asiaa. Meillä oli tiedossa, että olemme talven mittaan välillä Suomessa ja mahdollisesti muuallakin eli ihan koko talvi ei kuluisi putkeen Espanjassa. Tässäkään mielessä ei tuntunut järkevältä hommata yhtä kämppää koko talveksi.
Halusimme myös liikkua eri puolilla Andalusiaa esimerkiksi viikonloppureissuja tehden ja saada sillä tavalla mahdollisimman paljon irti Espanjassa viettämästämme ajasta. Taktikoimme majapaikkojen vaihdot samoihin hetkiin, kun muutenkin vaihtaisimme maisemaa, jotta emme joutuisi maksamaan päällekkäisistä majoituksista.
Valittu taktiikka toimi meille hyvin, sillä emme muutenkaan ole paikoillaan viihtyviä ihmisiä. Vaihtelu virkistää! Olemme kumpikin hyviä sopeutumaan emmekä pode reissussa koti-ikävää tai kaipaa hirveää määrää tavaraa. Tämä oli tiedossa jo maailmanympärimatkan pohjalta, jolloin elimme kahdeksan kuukautta vain rinkat mukanamme.
Aurinkorannikon majoitustarjonta
SUR-lehti uutisoi vastikään kiinteistöportaali Idealistan selvityksestä, jonka mukaan keskimääräinen kuukausivuokra Málagan, Torremolinosin ja Benalmádenan seudulla pyörii 1000–1100 euron tietämillä. SUR:n uutisesta ei käy ilmi, millaisia asuntoja selvityksessä on tarkasteltu. Idealistasta löytyy sekä kalustettuja että kalustamattomia “tavallisia” vuokra-asuntoja. Luonnollisesti näistä nimenomaan kalustetut asunnot palvelevat matkailumielessä Espanjassa aikaa viettäviä. Oli tarve mikä hyvänsä, niin pitkäaikaista asuntoa etsivän kannattaa varmasti olla ajoissa liikkeellä.
Uutisen mukaan vuokrat ovat olleet Espanjassa kovassa nosteessa viimeisen vuoden aikana. Uutisessa kerrotaan myös, että vuokra-asuntojen kysyntä on kovaa ja asuntoa voi siksi olla vaikea löytää.
Kuitenkin matkailijan näkökulmasta sanoisin omasta kokemuksesta, että kalustettuja asuntoja on Aurinkorannikolla ja oikeastaan koko Andalusiassa talvikuukausina helposti saatavilla esimerkiksi kuukauden tai muutaman viikon pätkiksi.
Erityisen edullisia kalustetut asunnot eivät toki ole, mikä käy järkeen. Ei olisi kovin fiksua vuokrata kalustettua asuntoa yhtä edullisesti tai vielä edullisemmin kuin kalustamatonta. Aina on riski, että majoittuja rikkoo tai tärvelee jotain.
Varasimme suuren osan majoituksista *Booking.comin kautta. Pari yöpymistä varasimme myös Airbnb:stä. Matkailijoille suunnattujen kalustettujen asuntojen lisäksi olimme satunnaisesti myös hotelleissa.
Tutkailimme kalustettujen kämppien tarjontaa ja hintatasoa eri varauspalveluista etukäteen ja päädyimme sen perusteella pitämään kipurajana 50 euron hintaa per yö (eli maksimissaan noin 1500 euron kuukausihintaa, jos olisimme viettäneet kokonaisen kuukauden tällaisessa ”kalliissa” viidenkympin asunnossa). Välillä yöhinnalle asettamamme maksimiraja onneksi hieman alittui, mutta mitenkään pilkkahintaan kalustettuja majoituksia ei löytynyt. Halvimmillaan majoituimme alle 40 euron yöhinnalla.
Vaikka yli tonniin nouseva kuukausihinta voi kuulostaa kalliilta, niin matkailumielessä vuokrattujen kalustettujen asuntojen hintaa voi suhteuttaa hotellien yöhintoihin. Niihin verrattuna 40–50 euroa ei tunnukaan enää niin suurelta summalta.
Yksityisten kontaktien tai esimerkiksi joidenkin Facebook-ryhmien kautta asuntoja etsimällä hintatilanne voi tietysti olla toinen, mutta vaatisi erittäin todennäköisesti paljon enemmän säätöä ja sisältäisi enemmän riskejä. Varauspalvelut ovat ennen kaikkea helppo ja luotettava ratkaisu väliaikaiseen oleiluun, ja sen takia mekin niitä reissuillamme käytämme.
Koska matkasimme Espanjaan omalla autolla, pysäköintitilanne piti huomioida majoitusten valinnassa. Pyrimme löytämään majoituksia, joissa olisi joko oma parkkipaikka tai lähistöllä mahdollisuus pysäköintiin. Näitä löytyikin pääsääntöisesti aika helposti eikä auto ollut missään vaiheessa ongelma. Autosta huolimatta liikuimme paljon julkisilla, kuten teemme myös kotona Helsingissä, joten asunnon sijainnille oli plussaa, jos se oli lähellä juna-asemaa. Muutenkin kaipasimme keskeistä sijaintia, mikä tietysti vaikutti hintoihin.
Lisäksi kaipasimme asunnolta nettiä, pyykinpesukonetta ja siistiä yleisilmettä. Halusimme kohtalaisen miellyttävät peruspuitteet, mutta vaatimukset eivät olleet mitenkään ylitsepursuavat. Näillä spekseillä kalustettuja asuntoja myös löytyi aika kivasti. Välillä meillä oli kaksio, välillä yksiö. Kahdelle hengelle yksiö riittää vallan hyvin, mutta ylimääräinen huone oli kieltämättä välillä kiva lisä. Málagassa olimme muutaman yön isommassa asunnossa kaveriporukalla, mutta muuten majoituimme kahdestaan.
Espanjan asunnot voivat olla talvisin kylmiä
Andalusiassa (tai missään päin Espanjaa tai ylipäätään Eurooppaa) ei ole talvikuukausina erityisen kesäiset lämpötilat. Totta kai ulkolämpötila on Andalusiassa talvisin merkittävästi korkeampi kuin Suomessa, mutta sisätiloista ei todellakaan aina voi sanoa samaa. Suomessa sisätiloissa tarkenee aina, mutta Espanjassa ei välttämättä.
Meillä oli tiedossa, että espanjalaisia asuntoja vaivaa tyypillisesti sama asia kuin suurta osaa koko Euroopan asunnoista Pohjolaa lukuun ottamatta: asunnoissa on talvisin kylmä, sillä eristystä ei ole eikä välttämättä myöskään minkäänlaista lämmitystä (tai vaikka olisikin, sen teho ei välttämättä riitä oikeasti lämmittämään asuntoa).
Kylmimpään aikaan lämpötila sisätiloissa vaihteli 14–19 asteen välillä asunnosta riippuen. Kämppiä haarukoidessa kannattaakin tsekata, että asunnossa olisi edes jonkinlainen lämmityssysteemi, jos sää sattuukin olemaan viileä. Etenkin sisämaassa voi olla talvisin kylmää, jopa pakkasta.
Vaikka jotkut kuulemma tottuvat sisätiloissa vallitsevaan 15 asteen lämpötilaan, niin kaikille se ei todellakaan sovi, vaikka kuinka totuttelisi. Tietokoneen naputtelu hanskat kädessä on aika mahdotonta, joten kylmimmissä asunnoissa sai pitää aika usein taukojumppaa nörtteilyltä, jotta sormet eivät kangistuisi aivan sinisiksi. Onneksi lämpötila kuitenkin enimmäkseen pysyi sisätiloissa juuri ja juuri siedettävällä tasolla kylmimpään aikaan, kun kääriytyi villakerrastoon ja tarpeen vaatiessa jopa toppatakkiin.
Viileitä säitä myös riitti yllättävän pitkään. Shortseja tai sandaaleja ei tullut käytettyä Espanjassa koko talvena. Kaivoimme ne laukusta vasta maalis-huhtikuun taitteessa, kun lämpöaalto helli osaa Andalusiasta. Kevät kuitenkin saapui Espanjaan rytinällä ja tietysti aikaisemmin kuin Suomessa. Eikä tarvinnut odotella lumikasojen sulamista, liukastella jäätiköllä tai kahlata sohjossa (paitsi silloin, kun olimme välillä Suomessa). Aurinkoakin riitti pitkin talvea, vaikka hellettä ei ollutkaan.
Majoitusvinkkejä Aurinkorannikolle
Talven mittaan vietimme eniten aikaa junamatkan päässä Málagasta monille suomalaisille tutuissa Benalmádenassa ja Torremolinosissa. Nyt näiden Aurinkorannikon kaupunkien seutu on meillekin hyvin tuttua. Emme kuitenkaan viihtyneet ainoastaan rannikolla vaan yövyimme monissa muissakin Andalusian kaupungeissa, kuten Rondassa, Nerjassa, Cádizissa ja Tarifassa. Osa kaupungeista oli meille entuudestaan tuttuja, osa taas ei.
Nerja, Aurinkorannikko
Ihan aluksi Andalusiaan saavuttuamme olimme jonkin aikaa Nerjassa, joka on viehättävä rannikkokaupunki Málagan pohjoispuolella. Kuten kerroin, ensimmäisen asunnon valinta ei mennyt nappiin, mutta sen jälkeen olimme pari yötä tosi kivassa kaksiossa ihan Nerjan keskustassa. Siistissä ja tyylikkäästi sisustetussa asunnossa oli kaikki tarvittava astianpesukoneesta ja pyykinpesukoneesta lähtien. Menisin tähän asuntoon koska tahansa uudestaan.
*Tutustu majoitukseen Edf Albaida II 3g Eurosur Nerja
Torremolinos, Aurinkorannikko
Malagasuite Lux Beach&Pool -nimellä Booking.comissa oleva kaksio oli kaikin puolin hyvä valinta. Taloyhtiö oli rauhallinen, joten hyvät yöunet olivat taatut. Asunnon parveke oli riittävän tilava aamukahvien ja lounaan nauttimiseen mukavissa puitteissa. Keittiö ei ollut uusinta uutta, mutta siellä oli muun muassa uuni ja muutoinkin riittävä varustus kokkailuun. Auton sai turvallisesti parkkiin talon omaan parkkihalliin. Asunnolta oli lyhyt kävelymatka sekä rantaan että Torremolinosin juna-asemalle.
*Tutustu majoitukseen Malagasuite Lux Beach&Pool
Torremolinos, Aurinkorannikko
Toinen kaksio, La Colina Playamar Apartamento, sijaitsi Torremolinosin liepeillä, siedettävän kävelymatkan päässä La Colinan juna-asemalta. Asunto oli automatkailijan näkökulmasta erityisen hyvä, sillä asuntoon sisältyi parkkipaikka samassa talossa olevassa parkkihallissa. Asunnossa oli kaikki mahdolliset vimpaimet niin keittiössä kuin muutenkin: kämpässä oli muun muassa kattava äänentoistojärjestelmä ja monenlaiseen tunnelmaan taipuva valaistus. Seutu ja taloyhtiö oli hyvin rauhallinen, mikä takasi hyvät yöunet. Miinuspuolena oli hieman syrjäisempi sijainti.
*Tutustu majoitukseen La Colina Playamar Apartamento
Torremolinos, Aurinkorannikko
Niin ikään La Colinan juna-aseman liepeillä, mutta edellistä asuntoa paljon lähempänä asemaa sijaitseva Torremolinosin studioasunto sai meiltä pisteitä lämpimästä sisälämpötilasta (olimme asunnossa kylmään aikaan), lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista ja niistä tulvivasta valosta, hyvistä näköaloista (asunto sijaitsi korkeassa tornitalossa) ja lyhyestä kävelymatkasta juna-asemalle. Pysäköinti onnistui maksutta kadun varressa, kun vähän ajeli ympyrää vapaata paikkaa etsien. Asunnon minikeittiön varustelu ei sopinut intohimoiselle kokkaajalle, mutta riitti perusjuttuihin.
*Tutustu majoitukseen Estudio La Colina, Torremolinos – Kainga Homes
Benalmádena, Aurinkorannikko
Pieni kaksio Benalmádenassa sisälsi tilavan pysäköintipaikan parkkihallissa. Kauppaan ja rantaan oli lyhyt kävelymatka, eikä Benalmádenan Puerto Marinakaan ollut kaukana. Marinassa on runsaasti ravintoloita. Asunto oli kompakti, mutta erittäin siisti ja hyvin varusteltu. Parasta asunnossa oli, että se oli käytännössä uudenveroinen, sillä se oli ihan vastikään remontoitu. Plussaa tuli myös pienestä, kivasta parvekkeesta, jolla oli mukava istuskella auringossa. Juna-asemalle oli asunnolta muutaman kilometrin kävelymatka, mutta se ei meitä haitannut.
*Tutustu majoitukseen Los Patos Benalmádena Beach
Málaga, Aurinkorannikko
Olimme kaveriporukalla muutaman yön suuressa asunnossa Málagan trendikkäässä Sohon kaupunginosassa. Asunto oli siisti ja erittäin tilava – makuuhuoneita oli peräti neljä ja kylppäreitä kaksi! Sijainti oli loistava, sillä Soho on aivan Málagan ytimessä ja sieltä on lyhyt kävelymatka kaikkiin Málagan keskustan kohteisiin. Tykkään alueesta valtavasti sen keskeisen sijainnin takia. Asunnon miinuspuoliin kuului keittiön niukahko varustus, mutta me söimme ulkona kaikki muut ateriat paitsi aamiaisen, joten se ei juuri haitannut.
*Tutustu majoitukseen Historic City Centre – premium
Majoitusvinkkejä muualle Andalusiaan
Emme malttaneet emmekä halunneet olla pelkästään Aurinkorannikolla, vaan halusimme nähdä muutakin Andalusiaa. Kiertelimme talvella Andalusian valkoisia kyliä ja kävimme myös eteläisemmällä rannikolla Atlantin puolella. Majoituimme näillä seuduilla muutamissa kivoissa asunnoissa ja myös hotelleissa.
Setenil de Las Bodegas, Andalusia
Halusimme yöpyä katujen ylle kaartuvista kallioista tunnetussa Setenil de Las Bodegasissa, sillä arvelin kaupungin olevan tunnelmallisempi suurimman hälinän hälvettyä. Kaupungissa kun käy paljon päivämatkailijoita jopa talvisaikaan. Yö Setenilissä olikin oikein viihtyisä. Yövyimme Hotel Villa de Setenilissä, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kävelymatkan päässä kaikesta. Auton saimme näppärästi parkkiin läheiseen Los Caños -parkkihalliin, josta oli lyhyt kävelymatka hotellille. Hotelli oli siisti ja viihtyisä perushotelli, ja myös sen ravintola oli hyvä.
*Tutustu majoitukseen Hotel Villa de Setenil
Ronda, Andalusia
Valkoisista kylistä yövyimme myös rotkon halkaisemassa upeassa Rondassa, missä meillä oli asunto paikallisen sympaattisen perheen pitämässä majatalossa. Suuren keskustassa sijaitsevan omakotitalon tai villan yläkertaan oli rakennettu pari pientä asuntoa omalla sisäänkäynnillä. Pysäköinti onnistui turvallisesti talon sisäpihalla, mutta olisi auton varmasti saanut kadullekin. Meidän kämppämme oli kaksio ja siinä oli suuri parveke. Pyykkiä pystyi pesemään talon sisäpihalla olevassa kodinhoitotilassa.
*Tutustu majoitukseen Apartamentos Villa Serali Parking Gratis
Jerez de la Frontera, Andalusia
Olin toivonut jo pitkään pääseväni joskus käymään sherrystä tunnetussa Jerez de la Fronterassa. On aina kiinnostavaa nähdä uusia paikkoja, ja Jerezin seutu oli meille vielä ihan tuntematonta Andalusiaa. Jerez de la Fronterassa majoituimme viehättävässä historiallisessa hotellissa nimeltä Hotel Soho Boutique Jerez. Se sijaitsi keskustassa ja jonka pihassa oli oma pysäköintialue hotellin vieraille. Meillä oli tunnelmallinen, tilava huone, jossa oli suuri kylpyhuone.
*Tutustu majoitukseen Hotel Soho Boutique Jerez
Cádiz, Andalusia
Myös läntisen Euroopan vanhin kaupunki Cádiz roikkui pitkään haavelistalla, joten oli mahtavaa päästä vihdoin käymään sielläkin. Cádizissa majoituimme vanhan keskustan ytimessä kapealla kujalla sijaitsevassa kauniissa asunnossa. Pysäköinnin järjestimme siellä laittamalla auton läheiseen Parking Campo del Sur -parkkihalliin, sillä Cádizin vanhaankaupunkiin ei pysty pysäköimään eikä kaikille kaduille edes ajamaan autolla. Löytämäni asunto oli erittäin siisti ja nätisti sisustettu, ja siellä tuntui kuin olisi kotona. Tai siis kuin asuisi oikeasti viihtyisässä Cádizissa!
*Tutustu majoitukseen Little Arboli Little Apartments
*Tähdellä merkityt linkit ovat Booking.comin affiliatelinkkejä eli mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä varauksista voin saada pienen komission. Majoituksen varaaminen linkin kautta ei vaikuta varaajan maksamaan hintaan.
Lue myös nämä jutut Andalusiasta:
- Millainen oli talvi Espanjassa?
- Road trip: Andalusian valkoiset kylät
- Mitä tehdä Sevillassa? Vinkit kaupunkilomalle
- Nerja, Aurinkorannikon helmi
- Erikoinen kalliokylä Setenil de las Bodegas
- Frigiliana, ihana valkoinen kylä Andalusiassa
- Kiehtovat Nerjan tippukiviluolat
- Surffiparatiisi Tarifa – Manner-Euroopan eteläisin paikka
- Upea Ronda: vinkit kävelykierrokselle
- Mitä tehdä Cádizissa – 6 vinkkiä
- Jerez de la Frontera – ei pelkkä sherryn kaupunki
- Andalusian valkoiset kylät: Zahara de la Sierra
- El Torcal de Antequera: patikointia Málagan seudulla
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Koko ajan tuollainen alkaisi enemmän ja enemmän kiehtomaan! Marikan työ ei ihan yhtä helposti vain taivu tuohon kuin omani.
Vaikka sinällään yleensä en kylmästiä niin välitäkään, niin kylmiä sisälämpötiloja kestän varsin hyvin, joten se ei olisi itselleni ongelma. No, 14 astetta menee toki jo liiallisuuksiin, mutta esim. 16 astetta olisi kyllä vielä ok. Miten tuolla muuten menikään yleensä tuo lämmityksestä maksaminen? Maksaako vuokranantaja sen?
Minulle 20 astetta alkaa jo olla liian viileä, oltiin sisällä tai ulkona. 😀
Tuollaisissa meidän paljon käyttämissä kalustetuissa asunnoissa, jotka vuokrataan varauspalvelujen kautta, on tavallisesti kaikki kulut jo huomioitu (jos ei sitten erikseen muuta ilmoiteta). Eli yleensä netti, sähkö, lämmitys/ilmastointi, vesi jne. kuuluvat kaikki hintaan, kuten myös pyyhkeet ja petivaatteet. Monesti myös shampoota ja saippuaa on valmiiksi tarjolla. Siinä mielessä siis todella helppoa ja kätevää! Tavallisesti kämpästä lähtiessä piti huolehtia vain siitä, että vie itse roskat ulos ja jättää asunnon pääpiirteissään siistiin kuntoon (ei roskia eikä likaisia tiskejä). Yksityiseltä vuokratessa tilanne vaihtelee tapauskohtaisesti ja voi olla, että joka asiasta pitää maksaa ja sopia erikseen.