El Torcal de Antequera – patikointia Málagan seudulla

Artikkelikuva - patikointia El Torcal de Antequerassa

El Torcal de Antequeran luonnonpuisto tunnetaan erikoisista karstimaisemistaan. Paikka on loistava vierailukohde päiväpatikoinnista ja jännistä luontomaisemista kiinnostuneille. Luonnonpuisto sijaitsee sisämaassa Sierra del Torcalin kukkuloilla noin 50 kilometrin päässä Aurinkorannikon keskuksesta Málagasta.

El Torcal de Antequeran luonnonpuistoon ajellessa tie nousee rannikolta noin 1200 metrin korkeuteen. Mitä ylemmäs tie kaartelee, sitä hienommat ovat maisemat. Tie mutkittelee ylös vierailukeskukselle, jonka pihaan saamme helposti mahdutettua auton. Tällaiseen tuuriin ei kannata luottaa viikonloppuisin tai kuumimman turistisesongin aikaan. Silloin auto täytyy jättää alemmas, mistä pääsee onneksi shuttlebussilla vierailukeskukselle.

Kivimuodostelmia El Torcal de Antequerassa

Me olemme tarkoituksella ajoittaneet vierailumme tavalliseen maaliskuiseen iltapäivään, jotta välttäisimme ruuhkat. Taktiikka toimii, ja saamme ajella rauhassa ylös asti. Ihmisiä on paikalla jonkin verran, vaikka iltapäivä on jo pitkällä. Varsinaista ruuhkaa ei kuitenkaan ole, mikä ilahduttaa. Patikointipolulla saa nauttia luonnosta paljon mukavammin, kun ei tarvitse kulkea jonossa.

Käymme ensin vierailukeskuksella katsomassa, mitä rakennus pitää sisällään. Vierailukeskuksessa on vessat, ravintola ja myymälä, josta saa myös neuvontaa ja voi ostaa esimerkiksi reittikarttoja. Arvelemme, että kävellessä tuskin karttaa tarvitsee, mutta ostamme silti muistoksi kartan El Torcal de Antequeran patikointireiteistä.

Patikointia kivimuodostelmien lomassa

El Torcal de Antequeran luonnonpuistossa ei tarvitse edes lähteä patikointireiteille, kun jo näkee, että alue on hyvin erikoinen. Kummallisia kalkkikivimuodostelmia on jo tien varressa ja parkkipaikan reunalla. Me emme kuitenkaan tyydy katselemaan maisemia tien varresta vaan haluamme seikkailemaan kivien väliin.

Jenni El Torcal de Antequerassa
El Torcal de Antequeran kivimuodostelmia ja patikointipolkua

Luonnonpuistossa vierailu ja siellä patikointi ei maksa mitään. Reittivaihtoehtoja on kolme. Me valitsemme keltaisen reitin, jonka pituus on kolme kilometriä ja arvioitu kesto kaksi tuntia.

Vaikutelma ainutlaatuisesta paikasta syvenee, kun lähdemme kulkemaan hyvin merkittyä reittiä. Joka puolella kohoavat kivimuodostelmat ovat mielikuvituksellisen näköisiä, korkeita ja painovoimaa uhmaavia. Ne ovat muodostuneet kallioon miljoonien vuosien saatossa sadeveden liuottaessa sen pinnasta pois vesiliukoista ainesta.

Unelmatrippi El Torcal de Antequeran kivimuodostelmia
Hemmo kivikossa El Torcal de Antequerassa

Heti alkumatkasta käy selväksi, että valitsemallamme reitillä on lupausten mukaisesti kivikkoista paitsi reitin ympärillä, myös itse reitillä. Reitillä kuljetaan paljon sileiden kivien ja monenlaisten kivenmurikoiden ja kallion päällä. Tasaisiakin osuuksia on jonkin verran, ja ne ovat hiekkaista polkua. Märällä säällä sileät kivet ovat varoitusten mukaan todella liukkaita, mitä en epäile yhtään. Meille osuu kuitenkin kaunis sää, joten liukastumisen todennäköisyys on pienempi ja matka edistyy joutuisasti.

Reitti ei ole sinänsä vaikea, mutta kivien lomassa kulkeminen vaatii kyllä keskittymistä ja saa myös pienen hien pintaan.

Reitillä on yksi kohta, jossa kävellään kapeasta raosta kallioiden välistä. Osuus ei ole pitkä, joten siinä ei ehdi tulla epäilyksiä kivien väliin juuttumisesta. Väli ei myöskään ole niin ahdas, etteikö siitä mahtuisi hyvin kävelemään repunkin kanssa. Hauska osuus se on joka tapauksessa, koska vastaavia kohtia on tullut koettua aika harvoin.

Jenni kivikossa El Torcal de Antequerassa
Kivinen maisema El Torcal de Antequerassa
Jenni kallioiden välissä El Torcal de Antequerassa

Me suoriudumme keltaisesta reitistä 1,5 tunnissa, vaikka pysähtelemme matkalla ottamaan kuvia. Jos haluaa pysähtyä esimerkiksi piknikille tai kiikaroimaan lintuja ja muita eläimiä tai kivimuodostelmia, aikaa on tietysti varattava enemmän. Meitä vähän harmittaa, että eväitä ei nyt ole, mutta toisaalta iltapäivä on jo pitkällä. On ihan hyvä idea vain kävellä reitti ilman sen suurempaa vitkuttelua.

Toivomme koko matkan, että näkisimme vuorikauriin, sillä netistä löytyvistä kuvista päätellen niitä on El Torcal de Antequeran luonnonpuistossa paljon. Toiveet kuitenkin hupenevat askel askeleelta, koska perässämme kulkee kovaa ääntä pitävä pariskunta. Reitin loppuun päästyämme onneksi näemme kuin näemmekin yhden ibexin kaukana kivenjärkäleen päällä. Kuvaa en ehdi kauniista eläimestä napata ennen kuin se on jo kadonnut matkoihinsa.

Ennen rannikolle palaamista käymme viimeisenä silauksena katsomassa maisemia vierailukeskuksen näköalapaikalta. Silmä lepää avarassa maisemassa. Tänne todella kannatti tulla.

Jos kaipaat lisää patikointivinkkejä Málagan seudulle, kurkkaa Elämää nomadina -blogista viisi vinkkiä Málagan patikkakohteista. Lisätietoa El Torcal de Antequeran luonnonpuistosta puolestaan löytyy puiston virallisilta sivuilta.

Maisema vierailukeskuksen viereiseltä näköalapaikalta meren suuntaan

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “El Torcal de Antequera – patikointia Málagan seudulla”

  1. On kyllä kiinnostavan näköisiä nuo kivimuodostelmat. En ihan vastaavia muistakaan missään nähneeni. Meidän on tarkoitus lähteä Yhdysvaltojen kansallispuistoja kiertelemään, ja osittain noista tuleekin Bryce mieleen, mutta siellä taitaa muodostelmat olla punertavempia.

    1. Taisi olla meillekin ensimmäinen kerta, kun näimme tällaisia (ja varsinkin eka kerta, kun pääsimme kävelemään niiden lomassa). Hieno paikka! Bryce on varmasti myös. En ole käynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *