Erikoinen kalliokylä Setenil de las Bodegas

Artikkelikuva - ihmisiä kävelemässä kalliokujalla Setenil de las Bodegasissa

Setenil de las Bodegas on yksi Andalusian kuuluisista valkoisista kylistä. Mäkinen kylä on kaunis vieri viereen rakennettujen valkoisten talojen ja lukuisten näköalapaikkojen ansiosta, ja samalla se on hyvin erilainen kuin muut valkoiset kylät. Setenil de las Bodegas on tunnettu siitä, että kylän kadut on rakennettu osittain kallion alle tai sisään. Kävimme katsomassa, miltä tässä espanjalaisessa kylässä näyttää.

Sisältää Booking.comin mainoslinkin, joka on merkitty tähdellä (*)

Kumpuilevia maisemia matkalla Setenil de las Bodegasiin

Ajelemme Setenil de las Bodegasiin Torremolinosista Aurinkorannikolta, mistä matkaa kertyy noin 100 kilometriä. Tie nousee rannikolta nopeasti ylemmäs, kun kaartelemme näköalapaikkojen perusteella valitsemaamme reittiä sisämaahan.

Tammikuinen sää on loistava: aurinko paistaa ja kukkuloilla on pientä usvaa, joka luo maisemaan viehättävän säväyksen. Pysähdymme ensin Mirador de Jorox -nimiselle näköalapaikalle. Sen kohdalla ei vielä olla kovin korkealla, mutta maisemat levikkeeltä ovat jo hyvin erilaiset kuin meren äärellä. Jaloittelun parasta antia on ehkä kuitenkin keskustelu sattumalta paikalle osuneen mukavan suomalaispariskunnan kanssa. Hekin ovat matkalla sisämaahan katselemaan paikkoja.

Hieman myöhemmin vastaan tulevalla Mirador del Guarda Forestal -pysähdyspaikalla on pieni parkkialue ja lyhyt, kivetty kävelyreitti, jota pitkin pääsee hienojen maisemien äärelle. Kävelyreitti kulkee hauskannäköisten vinojen kallioiden lomassa. Paikalla seisoo valkoinen metsänvartijaa ja lasta esittävä patsas. Kolmannen kerran pysähdymme lähellä Rondaa Puerto del Vienton kohdalla, missä tie kulkee yli 1100 metrin korkeudessa. Maisema kumpuilee nätisti horisontissa.

Hemmo Mirador del Guarda Forestal -näköalapaikalla
Patsas Mirador del Guarda Forestal -näköalapaikalla

Perillä Setenil de las Bodegasissa on tietysti ensimmäisenä vuorossa pysäköintipaikan etsintä. Kadut ovat pienissä espanjalaisissa kylissä ahtaita ja ilmaiset paikat ovat usein kortilla, joten olemme merkanneet jo valmiiksi karttaan potentiaalisen parkkihallin hotellin läheltä. Los Caños -pysäköintihallissa on onneksi hyvin tilaa, joten pysäköintiin ei tuhraudu ylimääräistä aikaa ja pääsemme nopeasti tutustumaan kylään.

Setenil de las Bodegasin kalliokadut ja näköalapaikat

Moni käy Setenil de las Bodegasissa vain päiväretkellä, mutta me olemme jäämässä yöksi. Olen tyytyväinen tähän päätökseen lähes välittömästi, kun lähdemme tutkimaan kylän kapeita ja mäkisiä katuja. Ensivaikutelma on sympaattinen ja hieno, vaikka emme ole vielä nähneet vilaustakaan kalliokaduista.

Kaariportti kapealla kadulla
Hemmo yhdellä Setenil de las Bodegasin monista näköalapaikoista
Vanha kivisilta ja valkoisia taloja

Aivan ensimmäiseksi suuntaamme nimittäin aurinkoiselle terassille lounaalle ja vasta sen jälkeen kuljeskelemme kohti Calle Cuevas del Solia ja Calle Cuevas de la Sombraa. Nämä kadut ovat kuuluisimpia kallioistaan. Pian löydämmekin netin kuvavirrasta tuttujen kallionäkymien äärelle – ja kyllä vain, kalliokadut ovat paikan päällä yhtä erikoisen näköisiä kuin netissä. Piipahdamme café cortadoille eli vahvoille maitokahvikupposille erääseen pieneen kahvilaan kallion sisuksiin aistimaan tunnelmaa.

Ei kuitenkaan kannata elää siinä uskossa, että koko kylä on täynnä katuja, joilla on ”kattona” jykevä kallio. Setenil de las Bodegas on erityisen tunnettu juuri niiden vuoksi, mutta kylä on muutenkin näkemisen arvoinen. Se on kaikin puolin viehättävä – kuten Andalusian valkoisiin kyliin kuuluvalta paikalta voi odottaakin.

Katu jonka yllä on kalliota
Katu joka on puoliksi kallion alla
Katu jonka yllä on kalliota

Kalliokatujen ohella bongailemme näköalapaikkoja (espanjaksi mirador), joita Setenil de las Bodegasissa tuntuu olevan melkein joka nurkalla. Askeleita kertyy kiitettävä määrä, kun nuohoamme katuja ylös ja alas kartan mirador-merkintöjen perässä.

Kenties upeimmat näkymät ovat Mirador Balcón de Setenil de las Bodegas -näköalapaikalta, joka sijaitsee Calle Ventosilla Altalla hieman sivussa kylän varsinaisesta ytimestä. Sieltä näkee lähes koko kaupungin ja upeasti myös ympäröivää maisemaa. Hieman alempana Calle San Sebastiánilla on niin ikään hyvät näkymät.

Setenil de las Bodegas näköalapaikalta

Loppiaisillan tunnelmaa Setenil de las Bodegasissa

Kylää kierrellessä turistilaumoista ei ole tietoakaan, mutta se varmasti liittyy jossain määrin ajankohtaan – olemme paikalla loppiaisviikonloppuna. Emme me silti kaduilla aivan kahdestaan ole. Heti kylään saavuttuamme joku matkailija pysäyttää meidät ja kyselee tietä turistibussin pysäkille, mutta ei meistä tietenkään juuri ole apua, kun olemme itsekin vieraassa paikassa.

Myöhemmin siestan jälkeen ja hämärän jo hiljalleen laskeutuessa kaupunki alkaa heräillä toden teolla eloon. Näköalapaikalta takaisin alemmas kylään laskeutuessa ihmettelemme lähestyvää meteliä. Pian ohitsemme ajaa lava-auto, jonka kyydissä on iso lauma riehakkaissa tunnelmissa olevia nuoria, jotka ovat sonnustautuneet jonkinlaisiin juhlatamineisiin – ja he alkavat iloisesti heitellä meitä karkeilla!

Loppiainen eli Día de los Reyes on Espanjassa suuri juhla, ja lähes joka kylässä on tuolloin jonkinlainen paraati. Suomalaisittain tarkasteltuna Setenil de las Bodegasin pirskeet muistuttavat karkkien viskomisen takia hieman penkkareita, vaikka myöhemmin näkemissämme autoissa onkin teinien sijaan kyydissä enemmän lapsia.

Maisema näköalapaikalta
Dia de los Reyes -kulkuetta Setenilissä

Alemmas palattuamme seuraamme meteliä ja jäämme kyläläisten kanssa kadun varteen seuraamaan ohitsemme lipuvaa värikästä ja äänekästä paraatia, joka jättää jälkeensä karkeista seonneita lapsia (ja ehkä myös muutaman seonneen aikuisen). Setenil de las Bodegasissa on vain parituhatta asukasta, joten juhlameininki on väkimäärään nähden varsin vaikuttava saavutus. Tunnelma on huikea.

Paraati on kuitenkin lopulta ohi melko nopeasti ja alamme kaivata kevyttä illallista. Päätämme nauttia sen hotellimme El Mirador -ravintolassa, sillä se vaikuttaa arvostelujen perusteella hyvältä ja lista näyttää houkuttelevalta. Majapaikkanamme toimii *Hotel Villa de Setenil, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kylässä. Kävellen pääsee joka paikkaan. Kyseessä on siisti perushotelli, jossa meillä on tilava huone isolla parvekkeella.

Käväisemme huoneessa siistiytymässä ja suuntaamme illallisella hieman liian aikaisin, joten ravintola on vielä tyhjillään. Pian sinne kuitenkin tulee muutama muukin syöjä ja paikkaan saadaan vähän elämää. Vaikka ravintolassa on melko hiljainen ilta, ruuasta se ei varmasti johdu, sillä illallinen El Miradorissa on herkullinen. Tilaamme alkuruuaksi ajoblanco-keittoa, joka tarjoillaan japanilaishenkisesti maustetun tonnikalatartarin kanssa. Se vie kielen mennessään. Myöskään vuohenjuustosalaatissa ei ole valittamista.

Setenil de las Bodegas iltahämäräsä
Ajoblanco-keitto El Mirador -ravintolassa
El Mirador -ravintolan salaatti
20231028-Unelmatrippi-Setenil-de-las-Bodegas-161720
Setenilin paras asia on täällä ja se olet sinä, sanotaan irtokirjaimin kivimuuriin tehdyssä viestissä Setenil de las Bodegasissa.

***

Halusimme viipyä Setenil de las Bodegasissa yön yli, jotta saisimme nauttia kylän tunnelmasta niin päivänvalossa kuin iltahämärässä. Se oli oikea päätös. Kylän hieno ulkoasu kallioineen, valkoisine taloineen ja näköalapaikkoineen jätti hyvät muistot. Loppiaispirskeet olivat tähän päälle pelkkää plussaa ja hymyilyttivät pitkään.

Kävimme Setenil de las Bodegasissa osana ihanaa road trippiä Andalusian valkoisissa kylissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Erikoinen kalliokylä Setenil de las Bodegas”

  1. Tämä vaikuttaa kyllä todella kiinnostavalta paikalta! Varsin mestarillinen saavutus, että osa kylästä on saatu rakennettua tuolla tavalla kallion ssisään. Ja kuvien perusteella olen ihan samaa mieltä, näyttäisi oikein viehättävältä ilman kalliokatujakin.

    1. Kylä on tosi ihastuttava, kuten toki muutkin Andalusian valkoiset kylät. ”Kalliokadut” tuovat Seteniliin ainutlaatuista ekstraa. Olin halunnut käydä kylässä jo monta vuotta, joten oli tosi kiva, kun nyt viimein saimme sen mahdutettua mukaan reissuun.

  2. Setenil on kyllä tosi ainutlaatuinen paikka! Me käytiin tuolla vain päiväretkellä, mutta yöpyminen on varmasti hyvä idea jos se matkasuunnitelmaan vain sopii. Varsinkin päiväretkeläisten suosimien kylien tunnelmat kokee ihan eri tavalla jäämällä yöksi, ja kokemus on joka tapauksessa syvempi riippumatta siitä onko päivälläkään turisteja tai ei. Hauskoja nuo kulkueet, muistan kun viime loppiaisena monella Espanjassa olleella oli niistä kuvia ja videoita Instagramissa. Tätä lukiessa tuli taas vähän ikävä Andalusiaan, jota olisi mukava kierrellä rauhalliseen tahtiin juuri näin syys- ja talvikaudella.

    1. Voit uskoa, että myös tätä kirjoittaessa tuli ikävä Andalusiaan! Olisin todella mielelläni siellä pidempään kiertelemässä tänäkin talvena. Setenilissä käyminen oli mulla haaveissa monta vuotta, joten oli tosi kiva nyt vihdoin päästä tutustumaan siihen. Ihana paikka. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *