Málagan jouluvalot: Las luces del Botánico Málaga

Itämaan tietäjät kasvitieteellisessä puutarhassa - artikkelikuva

Kävimme tutustumassa Málagassa jouluvaloihin, tai tarkemmin sanottuna tänä vuonna nimellä STELA kulkevaan ”itäisen tähden” matkaa kuvaavaan valospektaakkeliin, joka on esillä Málagan historiallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa. Näyttelyssä saa nauttia monenlaisista värikkäistä valoista ja vaihtelevasta tunnelmallisesta musiikista eksoottisten kasvien keskellä kierrellen.

Suuntaamme keskustan pohjoispuolella sijaitsevaan historialliseen kasvitieteelliseen puutarhaan omalla autolla, varoitteluista huolimatta. Olen lukenut etukäteen sekä valonäyttelyn verkkosivuilta että Ailan ja Juhan blogista, että paikalla on tungosta. Niin onkin, mutta ennen kuutta illalla saamme vielä parkkipaikan. Pysäköinti ei maksa mitään.

Asetumme jonon jatkoksi pimenevässä joulukuisessa illassa. Emme ole ostaneet etukäteen pääsylippuja, mikä alkaa pitkässä jonossa seistessä epäilyttää. Entä, jos kaikki liput onkin jo myyty loppuun? Kaivan äkkiä kännykän esiin ja alan puuhata lippujen ostoa netistä.

Kasvi tunnelmallisessa valossa

Näyttely aukeaa kuudelta illalla pimeän laskeutuessa ja porteista päästetään väkeä puolen tunnin välein. Liput myydään näihin puolen tunnin aikaikkunoihin. Huomaan näyttelyn sivuilta, että ensimmäiset saatavilla olevat liput ovat seitsemäksi, mikä tarkoittaa tunnin odotusta. Se tuntuu pitkältä odotusajalta, mutta päätämme kuitenkin ostaa liput ja jäädä jonottamaan, kun kerran täällä jo olemme.

Kymmenet muutkin ihmiset ovat paikalla jo tuntia ennen omaa pääsyvuoroaan, joten jonossa ei tule yksinäistä. Aika hurahtaa onneksi nopeasti ja heti seitsemältä pääsemme tutustumaan hienosti valaistuun puutarhaan.

Puista roikkuva suuri valopallo
Suurikokoisia valokruunuja nurmikolla

Väriterapiaa joulun hengessä

Valonäyttely koostuu kahdestakymmenestä valoinstallaatiosta, jotka on viritelty puutarhaan 2,2 kilometrin mittaiselle kävelyreitille. Matkan varrella soi maltillisella voimakkuudella musiikkia, joka vaihtuu erilaiseksi useita kertoja näyttelyn edetessä. Monet sävelet vievät ajatukset itään, mikä onkin näyttelyn teema.

Lyhtyjä maassa bambupuiden katveessa
Valoketjuista rakennettu itämaalaishenkinen katos

Paikoin on niin pimeää, että värikkäistä valoista huolimatta välillä on hieman vaikeaa nähdä, minne kannattaisi astua. Onneksi kulkureitti on enimmäkseen tasaista hiekkatietä ja rappusten kohdalla valoa on hieman enemmän. Emme päädy kompuroimaan pusikoihin.

Vierailijoissa näkyy olevan paljon lapsiperheitä, ja voisin kuvitella näyttelyn olevan osalle lapsista jopa jännittävä kokemus – kävelläänhän siellä aika pimeässä, taustalla soi mystistä musiikkia ja joka puolella on erilaisia valoja.

Valoista rakennettu kamelihahmo
Siniseksi valaistu naispatsas
Kaktuksia punaisessa valaistuksessa
Puurunkoon heijastetut kasvot

Valoviritelmiä on moneen lähtöön, mutta lähes kaikkia niitä yhdistää värikkyys. Reitillä kulkeminen onkin varsinaista väriterapiaa! Palmut, kaktukset ja muut meikäläisittäin eksoottiset kasvit näyttävät veikeiltä täysin tavanomaisesta poikkeavassa valaistuksessa. Hienon näköistä ja tunnelmallista!

Huomaamme kierroksen loppupuolella, että puutarhassa voisi viettää vähän enemmänkin aikaa piipahtamalla muutamiin katoksiin, joissa myydään juomia ja pientä purtavaa. Tuoleina on Marokon mieleen tuovia matalia nahkaraheja. Ilta on sen verran viileä, että emme tarkene jäädä ulos istuskelemaan, vaikka tee varmasti vähän lämmittäisikin. Suuntaamme tyytyväisinä uloskäynnille vietettyämme puutarhassa noin tunnin valoja ihaillen ja tunnelmasta nauttien.

Valoista tehty suuri lootuksenkukka
Palmunlehtiä violetiksi valaistun katoksen edustalla
Pyöreitä valoja vesialtaassa ja valaistu katos

Jouluinen valonäyttely on esillä Málagan historiallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa (Jardín Botánico – Histórico La Concepción de Málaga) 27.11.2022–8.1.2023 välisen ajan. Jos siis olet Málagassa joulun tietämillä, niin vielä ehdit!

Valoinstallaatioita on tänä vuonna kasvitieteellisessä puutarhassa toista kertaa. Viime vuoden näyttelyssä vieraili noin 110 000 ihmistä. Jos suosio on tänä vuonna yhtä suurta tai suurempaa, näyttelyn voisi kuvitella toteutuvan myös vuoden päästä, mutta se jää nähtäväksi. Kannattaa mennä nyt, jos siihen on tilaisuus.


Lue myös nämä jutut Málagan seudulta:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Málagan jouluvalot: Las luces del Botánico Málaga”

  1. Tämä oli kiva muisto ja kiva kokemus meillekin. Kiitos, että linkkasit myös meidän blogiin, siellä on vielä lisää kuvia. Tykkäsin tästä kasvitieteellisen puutarhan joulupolusta siksi, että siellä oli leikitty valoilla valaisemalla luontoa ja laittamalla luontoon joitain lisähahmoja, kuten ne espanjalaisten rakastamat kuninkaat eli itämaan tietäjät. Ja suosiosta ja jonkin verran ruuhkaisesta sisäänpääsystä huolimatta kokemus oli oikein hyvä. Me kyllä saimme portilta heti sisään päästessä vielä ostettua liput kioskista, mutta voipi olla, että nyt lähempänä joulua on ollut vielä enemmän kävijöitä. Eli kannattaa se lippu hankkia etukäteen ja jos haluaa parkkipaikan, tulla reilusti ennen porttien avaamista.

    1. Joo, kannattaa tosiaan olla ajoissa liikkeellä etenkin, jos menee autolla. Parkkipaikalla oli aika täyttä lähtiessämme. Minustakin oli hauskaa, että puutarhaan oli tuotu erilaisia valohahmoja.

  2. Näyttää todella upealta! Tämä täytyisi ilman muuta kokea, jos olisi Málagan suunnalla joulun aikaan. Meitä hieman harmitti lähteä Espanjasta kotiin ennen minkään jouluvalojen syttymistä, vaikka niitä oli jo viritelty valmiiksi useampaankin kaupunkiin. Tuolla puutarhassa tekisi toki mieli käydä myös muuhun aikaan vuodesta, se on meiltä vielä kokonaan kokematta.

  3. Nämä näyttävät kyllä todella hienoilta, hauskaa olisi tosiaan itsekin päästä joskus tuonne ihailemaan jouluvaloja. Juuri eilen muuten mietimme matkaa Malagaan, mutta lopulta päädyimme ostamaan lennot Krakovaan, ja toteuttamaan koronan vuoksi peruuntuneen matkamme.

    1. Joo, kyllä nämä valot olivat ihan näkemisen arvoiset. Kiva kokemus!

      Krakova on todella viehättävä paikka. Hyvää reissua sinne! Haluaisin itsekin palata Krakovaan, sillä edellisestä kerrasta on jo monta vuotta. Erityisesti sieltä jäi tuolloin mieleen ravintoloiden erinomainen hinta-laatusuhde ja tietysti kaikki historialliset kohteet, joissa kävimme. Suosittelen ainakin Schindlerin emalitehtaan museota, jos ette ole aikaisemmin käyneet. Se oli vaikuttava paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *