Talvella lomailu Espanjassa on ihanaa

Artikkelikuva - Appelsiineja, Córdoba, joulukuu 2018

Euroopassa matkustamisessa kovimman turistikauden ulkopuolella eli etenkin talvella on paljon hyviä puolia. Turistivirtojen tasaaminen hyödyttää paikallisia ja väljemmissä vesissä matkailu on edullisempaa ja miellyttävämpää. Usein Suomen synkässä alkutalvessa rassaa nimenomaan valon puute, ja siihen oiva ratkaisu löytyy Manner-Espanjasta, missä aurinko paistaa ihanasti talvellakin. Miellätkö Espanjan vain kesäiseksi rantalomakohteeksi, jossa on talvisin kylmä ja huono sää eikä mitään tekemistä, ja lisäksi koko maa on muutenkin kamala turistirysä? En voisi olla enempää eri mieltä!

Ei muita turisteja ja edullisemmat hinnat

No, muita matkailijoita löytyy aina ja ihan joka paikasta jonkin verran, mutta fakta on, että koko Euroopassa vilkkaimmat matkustuskuukaudet ajoittuvat kesään. Näin on myös Espanjassa. Niinpä talvikuukausina siellä saa matkailla melko väljissä vesissä.

Sääntöön on tietysti myös poikkeuksia, sillä kaikkein suosituimmissa turistikohteissa, kuten Alhambrassa ja Sevillan Alcázarissa matkailijoita riittää vuoden ympäri. Sanoisin silti, että jonot ovat näissäkin talvisaikaan hitusen lyhyemmät kuin kiihkeimpinä matkustuskuukausina.

Alhambra, Andalusia
Alhambra, tammikuu 2017

Talven väljemmät kuukaudet vaikuttavat myös hotellien hintoihin: niissä on talvisin maltillisemmat taksat, vaikka ei Espanjassa muutenkaan yleisesti kovin tyyristä ole. Myös auton saa vuokralle lyhyellä varoitusajalla ja huomattavasti kesäkuukausia edullisemmin.

Turistirysämeiningin välttää muutenkin kohteessa kuin kohteessa miettimällä vähän matkustusajankohtaa. Euroopassa heinä–elokuu on pahin mahdollinen ajankohta reissata, sillä useissa Euroopan maissa vietetään lomia juuri tuolloin. Talvikuukausina matkustamalla voi paitsi säästää omia hermojaan (jos ei erityisesti rakasta tungosta), myös vähentää turismin kielteisiä vaikutuksia. Olisi kaikille parempi, jos matkailijavirrat jakaantuisivat tasaisemmin.

Sevillan Alcázar
Sevillan Alcázar, joulukuu 2018

Valo tekee ihmeitä

Aurinkoa piisaa Espanjassa satavarmasti enemmän kuin Suomessa talvikuukausina, ja nimenomaan valon puute risoo monia meistä Suomen talvessa. Minua ainakin! Aurinkorannikkoa ei turhaan sanota Aurinkorannikoksi, mutta kyllä aurinko muuallakin eteläisessä Espanjassa talvella paistaa. Muutenkin päivän valoisia tunteja on totta kai etelässä enemmän.

Merkittävin etu Espanjan hyväksi talvikohteena on nimenomaan valo. Olen matkustellut Espanjassa Valencian ja Andalusian seuduilla useana talvena ja aina olen ollut yhtä fiiliksissä valon määrästä. Auringonpaiste tuntui tänäkin vuonna jumalaiselta marras–joulukuun synkkyyden jälkeen, kun matkustimme Hemmon kanssa Málagaan ja sieltä Córdobaan ja Sevillaan. Siniseltä taivaalta ihanasti loistavaa aurinkoa ei mielestäni voi mitenkään kutsua surkeaksi sääksi, päinvastoin.

Alcázar de los Reyes Cristianos, Córdoba
Real Alcázar de los Reyes Cristianos, Córdoba, joulukuu 2018

Espanjan sää on talvella juuri hyvä lomailuun

Jos ajatellaan lämpötilaa, ja lämpimän sään rajana pitää esimerkiksi 30 astetta, on ihan totta, että Espanjassa on talvella kylmä. Esimerkiksi Aurinkorannikolla ja Costa Blancalla ei talvisin ole kolmeakymmentä astetta. Parikymmentä voi tosin päiväsaikaan olla – ja sehän on jo enemmän kuin monesti Suomen kesässä!

Manner-Espanjasta ei ole lämpötilan puolesta esimerkiksi Kaakkois-Aasian kilpailijaksi talvikuukausina, mutta jos etsinnässä ei nimenomaan ole mahdollisimman kuuma lämpötila ja loma rannalla maaten, Espanja on vahvoilla. Espanjassa voi talvikuukausinakin olla päivisin suomalaisen mittapuulla täysin kesäkeli ja lisäksi lennot ovat kestoltaan merkittävästi lyhyemmät. Iltaisin on viileämpää, mutta lämpötila ei silti laske sellaisiin lukemiin kuin Suomessa on joulukuussa tavallista.

Joulukuun reissullamme Córdobassa oli kirkas sää ja yöaikaan kylmimmillään noin viisi astetta, mutta päivisin oli vajaat 20, mikä mielestäni on aivan riittävästi. Tätä ei pidä käsittää väärin, sillä pidän suuresti helteistäkin, suorastaan kuumuudesta. Pelkkä lämpö ei kuitenkaan ole itselleni mikään tae antoisasta lomasta.

Alcazaba-linnoitus, Málaga, Espanja
Alcazaban linnoitus, Málaga, tammikuu 2017

Espanjassa on vaikka mitä nähtävää

Koska onnistuneeseen lomaan ei minulle riitä pelkkä kaunis sää, pitää miettiä loman aktiviteetteja. Mitä Espanjassa sitten voi tehdä tai nähdä talvikuukausiin sijoittuvalla lomalla? Vaikka mitä! Maassa on valtavasti nähtävää, kun päästää irti rantalomakohdemielikuvasta. Esimerkiksi Valenciassa ja Andalusiassa voi:

Tehdä autoreissun linnareitillä

Ihailla rotkoa Rondassa ja jos aika riittää, tehdä mahtava Ronda-kävelykierros

Käydä yhdessä Espanjan kauneimmista kylistä

Piipahtaa Málagan linnoituksessa

Ihastua tunnelmalliseen Granadaan

Lumoutua upeasta Alhambran linnoituksesta

Potea korkean paikan kammoa Caminito del Reyn patikointireitillä

Vaikuttua Córdoban La Mezquita -katedraalista

Tehdä road trip Andalusian valkoisissa kylissä

Katsella näköaloja Málagan Gibralfaron linnoitukselta

Huokailla Sevillan kuninkaallisen palatsin kauneutta

Kaikki linkit vievät postauksiini talvisilta reissuiltani Espanjan aurinkoon. Torreviejan tuntumaan löytyy tärppejä myös postauksesta Torrevieja, leppoisa tukikohta Costa Blancalla. Pääseepä Andalusiassa laskettelemaankin Sierra Nevadan silmiä hivelevän kauniisiin vuoristomaisemiin, kuten Matkakuume-blogista voit lukea.

Córdoba, joulukuu 2018
Córdoba, joulukuu 2018

Moni suomalainen on päättänyt viettää talvensa kokonaan Espanjassa enkä ihmettele sitä yhtään. Tekisin mieluusti itsekin niin, mutta toistaiseksi olen tyytynyt käymään siellä lyhyillä lomilla talvella (ja toki välillä kesälläkin) ja ihastunut maahan kerta toisensa jälkeen yhä palavammin.

Onko sinulla kokemusta lomailusta Manner-Espanjassa talvella?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

32 vastausta artikkeliin “Talvella lomailu Espanjassa on ihanaa”

 1. Mä olen nykyisin vannoutunut talvimatkustelun kannattaja. Siis nimenomaan muualle kuin lumilomille suuntautuvien matkojen osalta. Ja just näistä samoista syistä Aurinkorannikko on minunkin mielestäni talvella parhaimmillaan. Vaikka kieltämättä Granadan aamussa plus 2 astetta tuntui aika kylmältä, niin nopeasti aurinko lämmitti ja taas tarkeni.

  1. En ole kauhean yllättynyt, että meillä on sun kanssa sama mielipide tästä(kin) asiasta! 😀 Joo, kyllähän se 2 astetta tuntuu viileältä, mutta päivä lämpenee Andalusiassa nopeasti. Ja kun pitää mielessä Suomen talvisen pimeyden, se 2 astetta aikaisin aamulla loskasta, jäästä ja lumesta puhtailla Granadan kaduilla ei paljon paina auringon alkaessa lämmittää. 🙂 Mun mielestä se valo on ihan mahtavaa eikä tosiaan haittaa, että muita matkaajia on vähemmän ja hinnat ovat alempana.

 2. Juuri tuo valon määrä oli todella tärkeä juttu meille joulukuun Andalusian matkallamme. Sääennusteita katsellessa tuli mieleen, että meillä oli aika hyvä tuuri. Juuri edellisellä viikolla oli ollut vähän sateista ja viilemäpää ja samaa näytti ennuste kotiinpaluuta seuraavalle viikollekin. Joskin useampi perättäinen sateinen päivä lienee oikeasti poikkeus.

  Tuosta lämmöstä olen sen verran eri mieltä, että se 20 astetta ei talvisessa Andalusiassa tuntunut yhtään samalta kuin sama lämpö Suomessa kesällä. Kyllä minä sentään 20 asteessa t-paidalla pärjään, mutta Córdobassa takki pysyi päällä koko ajan, vaikka lämpimimpänä päivänä oli 23 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Aamuisin piti olla fleece siinä alla lisänä. Tosin minä olen ehkä keskimääräistä suomalaista paremmin lämpöä sietävä yksilö. 🙂 Palelemista en siedä, paljon mieluummin hikoilen. Mutta siis kyllä, oli lämpimämpää kuin Suomessa.

  Myönnän, että minulla oli juuri noita alussa kuvailemisasi ennakkoluuloja ensimmäisen Andalusian matkan alla, mutta onneksi tuli lähdettyä. Kaikki ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi. Voin kyllä suositella eteläistä Espanjaa talvikohteeksi. Jotenkin en edes haluasi nähdä näitä samoja paikkoja turistien kansoittamana kesäkaudella. Rannalla makaaminen kun ei ole yhtään minun juttuni.

  1. Mulla oli reissussa flunssa, joten takerruin takkiin ja kaulaliinaan, vaikka olisi siellä tarennut ilmankin. Ilman muuta lämpimämpää kuin Suomessa! Mutta ehkä on joo totta, että välillä ne asteet tuntuvat tuolla Espanjassa viileämmiltä kuin Suomessa, johtuisiko jollain tavoin ilmankosteudesta? Mä kyllä palelen Suomessakin kesällä usein ihan hulluna, jos lämpötilat ovat alle hellelukemien. 😀

   Mahtavaa, että ennakkoluulosi karisivat! Luulen, että aika monelle on käynyt niin, jos on vain Espanjaan talviaikaan uskaltautunut. Mä olen ollut tosi tyytyväinen kaikkiin talvireissuihin, joita Espanjaan on tullut tehtyä. Se valo ja kaikki ne nähtävyydet ja maisemat. <3 Rantaihminen en ole minäkään, joten tällaiset lomat käyvät oikein hyvin.

 3. Älä muuta sano, yhdyn tähän ihan täysin! Ja korotan vielä muillakin Välimeren kohteilla, oon esim. ollut Nizzassa sekä loka- että maaliskuussa ja tykännyt hurjasti! Nyt viimeksi palasin tammikuiselta reissulta Barcelonasta ja se valon ja auringon määrä oli jotain niin ihanaa, että tuntui kuin olisi jo tammikuussa herännyt talviunilta!

 4. Täysin samaa mieltä otsikon kanssa! Matkustaminen ja majoittuminen täällä Espanjassa off-seasonina on monesti todella edullista ja lisäksi monessa suositussa turistikohteessa näkee paremmin, että mikä siitä on aikanaan niin suositun tehnyt. Kesähulinoissa kaikki kauniit rakennukset, rantapoukamat ja maisemat tuppaavat hukkumaan ihmismassaan ja meteliin. Ja aurinko paistaa talvellakin 🙂

  1. Kyllä, Espanjan vetovoima tulee eri tavalla näkyviin talvella! Onhan siellä toki kivaa kesälläkin, mutta sellainen aidompi Espanja tulee ehkä helpommin näkyväksi, kun on vähemmän väkeä.

 5. Andalusiassa asuneena olen samaa mieltä – joskin se on tuuripeliä! Ystäväperhe saapui Aurinkorannikolle marraskuuksi ja 90% reissusta satoi vettä. Meillä on takana yksi tammikuu, jolloin aurinko paistoi koko ajan ja oltiin rannalla bikineissä, toisaalta pari helmikuuta jolloin on satanut melkein non-stop. Mutta oli sää mikä tahansa, Espanjassa on taikaa ja mikäs sen parempi mitä vähemmän turisteja 🙂

  1. Juu totta kai sää voi vaihdella missä tahansa! Mutta sentään Espanjassa aurinkoisia ja valoisia tunteja on aika paljon talvellakin. Että ei ole aamusta iltaan pimeää JA sada vettä, kuten vaikka marraskuisessa Helsingissä tuntuu olevan. 😀 Ihan totta, Espanjassa on taikaa! 🙂

 6. Espanja on erinomainen vaihtoehto silloin, kun pystyy valitsemaan. Vuosikausia lähdimme töihin Suomen talvessa ja odotimme aikaa, jolloin voi valita muuta. Emme edes tajunneet, että tästä valinnasta loppujen lopuksi kehittyi paljon muuta kuin ilmastokysymys. Espanjaan ei meitä vedä enää pelkästään aurinko ja lämpö, vaan myös se, että siellä voi tehdä kaikkea kivaa. On ehkä samantapainen fiilis kuin niillä, jotka kesästä toiseen odottavat vaikka mökkilomaa. Me lähdemme lokakuulla, palaamme jouluksi, lähdemme helmikuun lopussa uudelleen ja palaamme Suomen kevääseen. Mutta aurinko ja valo eivät ole ollenkaan se ainoa juttu. Meillä on ystäviä Espanjassa, sekä suomalaisia että espanjalaisia, laulamme kuorossa, patikoimme vuorilla, teemme matkoja, opiskelemme intensiivisesti espanjaa, tutustumme kulttuuriin, siis elämme. Espanja on ihana osa elämäämme. Eläkeläisten elämään halutaan liittää kaikenlaisia kliseitä suomikuplista, suomibaareista, sosiaalisista ongelmista, minua tuollaiset jutut hämmästyttävät ja harmittavat. Espanjasta löydät hurjan ison joukon juuri meidänlaisiamme aktiivisia ihmisiä, jotka elävät mukavasti ja innostuneina. Minäkin hehkutan Espanjaa. Juuri eilen kirjoitin jutun patikoinnista Malagan vuorilla ja ikävöin sinne juuri nyt aika paljon.

  1. Ihan totta, että yleensä suuri osa lomista pidetään kesäaikaan ja talvella ei ainakaan pitkäksi aikaa ole välttämättä mahdollisuutta lähteä minnekään. Ei minullakaan! Usein kuitenkin jonkinlainen loma myös talvella on mahdollinen, ja itse olen tällöin aika monesti matkustanut Espanjaan tutkimaan paikkoja ja nauttimaan valosta ja leudommasta säästä. Mielelläni viettäisin siellä pidempäänkin aikaa. Samalla tulisi treenattua espanjaakin paremmaksi, kun se tuntuu vähän ruosteiselta! Eläkeläiselämää en vielä tässä vaiheessa itse mieti, mutta joo, monella on ilmeisesti Espanjassa eläkepäiviä viettävistä ennakkoluuloja. Ikävää tosiaan! Kuulostaa tosi mukavalta tuo teidän ajanviettonne Espanjassa.

   Málagan seudulla patikointi on aivan varmasti hienoa, siellä on niin upeita maisemia! Olen toistaiseksi käynyt käpöttelemässä vain Caminito del Reyn, mutta mielelläni kiertelisin siellä enemmänkin.

 7. Pari vuotta sitten vietimme tammikuun Portugalissa ja tuosta valosta olen kyllä samaa mieltä kanssasi. Mutta ainakin Algarven rannikolla yllätyimme siitä, että kovin paljon paikkoja, mm. ravintoloita oli silloin kiinni – availivat sitten taas maaliskuussa ja tietysti siitä, että vuokraamamme asunnot olivat aika jäätäviä ja lämmitys vaan ilmalämpöpumppujen varassa. Jos toisen kerran talvella päätyisimme tuonne, niin ainakin pitäisi muistaa ottaa talvivarusteita mukaan, ei niinkään päiviä, mutta iltoja ja öitä varten!

  1. Juu, kyllä villasukat ovat aina paikallaan joka paikassa paitsi tropiikissa! Ainakin kaltaiseni vilukissan mielestä, ja meitä taitaa olla aika paljon. 😀 Jos valitsee kohteeksi paikan, joka ei ole lähes pelkän turismin varassa, niin silloin ravintolatkin ovat paremmin auki. Pienehköistä rantakohteista aika monet taitavat nojata vain turismiin. Toisaalta myös taloudellinen tilanne vaikuttaa tuohon. Ainakin Espanjassa Costa Blancalla on tuntunut, että elämää on ollut talvisinkin paljon enemmän sen jälkeen kun kaikkien surkeimmista lamavuosista päästiin siellä nousuun. Asunnoissa – ja hotelleissa/majataloissa – on vaihtelua eristyksessä ja lämmityksen tasossa. Usein vähintään lattiat ovat jääkylmät, koska ovat laattaa, joten ne villasukat ovat tosiaan oiva varuste. 🙂

 8. Tykkään Espanjasta tosi paljon mutta en ole koskaan käynyt siellä talvella. Voisin hyvin kuvitella tekeväni sinne reissun vaikka talviloman aikaan tai miksei vaikkapa jouluna. Viime vuonna tropiikki vei voiton mutta muutaman päivän valohoito Espanjassa toimisi myös talvipakkasilla.

  1. Suosittelen! 🙂 Itse olen jo tätä nykyä tainnut matkailla Espanjassa enemmän talvella kuin kesällä. Aina ei ole aikaa ja/tai rahaa matkustaa tropiikkiin, mutta valohoitoa voi onneksi hakea lähempääkin. 🙂

 9. Valo on kyllä juuri se mitä talvikuukausina kaipaa! Auringonlämpökin on erittäin toimiva juttu.
  Käytiin Aurinkorannikolla joulukuun alussa ja täytyy kyllä sanoa, että ei elämä siellä yhtään hullummalta näyttänyt! Viisaita he, ketkä ovat päätyneet sinne talvehtimaan 😉

 10. Hyvä postaus! 🙂 Niin samaa mieltä tuosta valon voimasta, se tuntui aivan uskomattomalta Alicantessakin. Täytyypä lukea sun muita talvijuttuja Espanjasta, kun tarkoituksena suunnata sinne myös tulevina talvina 🙂

  1. Kiitos! Alicante on mukava paikka, sinne on tullut lenneltyä useamman kerran matkalla Torreviejaan ja muualle Costa Blancalle (minulla asuu sukulaisia Torreviejassa, joten siellä on tullut käytyä aika monesti). Alicante oli myös itse asiassa ensimmäinen kaupunki, jossa Espanjassa kävin lomalla parikymppisenä! Málagan seudulla Andalusiassa on myös paljon nähtävää ja koettavaa, kuten tästä postauksesta jo kävikin ilmi. 🙂 Ja pian tulee tosiaan lisää postauksia sieltä suunnilta Córdobasta ja Sevillasta.

 11. Aika vaikea keksiä syitä, että miksi juuri nyt olisin mielummin Suomessa kuin Espanjassa. Maa ei ole minulle tuttu, mutta kylmyys ajaa täällä Suomessa minut suurimmaksi ajaksi sisätiloihin ja mielumminhan sitä ulkona aikaa viettäisi vähän kevyemmissä varusteissa. Valokin piristää kummasti mieltä.

  1. Sepä se, kuulostaa varsin tutulta. Juuri tänä viikonloppuna on tosin ollut Helsingissä kirkas ja kaunis sää, mutta tuleehan se pimeys täällä paljon aikaisemmin kuin etelässä ja aurinko nousee myöhemmin. Lisäksi lämpöä on tosiaan Espanjassa enemmän: esim. tänään Costa Blancalla Torreviejassa 16, Stadissa -9. Onhan se vähän eri juttu. 🙂

 12. Olin vuosi sitten joulun ja uuden vuoden ajan Baskimaassa, jossa ei tarvinnut valo- ja lämpöterapiasta nauttia. Satoi, paikoin myös lunta, eikä vuokra-autoissa luonnollisesti mitään talvirenkaita ole. Pohjois-Espanja on aika erilaista kuin etelä talvella. Kuva appelsiineista keskellä talvea saa jotenkin hyvälle tuulelle. 🙂

  1. Appelsiinipuut tosiaan ovat jotenkin erityisen ihania keskellä talvea!

   Joo, sää tietysti vaihtelee alueittain, ei Helsingissäkään ole samanlainen talvi kuin vaikka Rovaniemellä. 🙂 Baskimaa on käsitykseni mukaan Espanjan sateisimpia seutuja, joten todennäköisyys sateelle on siellä suurempi. Mutta joo, kyllä myös Costa Blancalla Torreviejassa tuli talvella 2017 kerran lunta (18.1.) – tosin ensimmäistä kertaa 91 vuoteen! Maahan se lumi ei tietenkään pidemmäksi aikaa jäänyt. Tällä hetkellä siellä päivä on 3 tuntia pidempi kuin Helsingissä, mikä on mielestäni jo aika kiva lisäys valoisaa aikaa.

 13. Madridissa on tullut käytyä talvella, ja vaikka olikin kylmä niin oli tosi kiva matka. Juuri se valon määrä mikä on ihan eri kuin Suomessa piristää jo kummasti.🙂 Muutenkin noissa tunnetuissa Euroopan kaupungeissa on kivempi reissata sesongin ulkopuolella. Lontoossa asuin useamman vuoden opiskellessa ja sieltä lähti tosi mieluusti lukuvuoden loppuessa Suomeen tai muualle kesän ja turistivirtojen koittaessa…

  1. Juuri niin, turistisesongin ulkopuolella reissaamisessa on paljon hyviä puolia. Meilläkin oli Madridissa melko viileä sää pari vuotta sitten kevättalvella, mutta olihan se lämpötila silti paljon enemmän kuin Suomessa samaan aikaan. Eli riippuu odotuksista! Hellesäätä ei sentään talvella yleensä Espanjasta löydy, mutta asteita on silti aika kivasti enemmän kuin Suomen pakkasissa. 🙂

 14. Espanja on ihana ja talvikohteena juuri sellainen, jonne minäkin voisin lähteä hiukan lämpöä etsimään. Ja kuin myös, voisin hyvin viettää siellä kokonaisen talven, mutta toistaiseksi nyt täytyy tyytyä pikku pyrähdyksiin. 🙂

  1. Niin voisin tosiaan minäkin. 🙂 Vaikka varsinaista hellesäätä ei talvella olekaan, on silti paljon lämpimämpi kuin Suomessa ja päivä reilusti pidempi. Kyllä kelpaisi!

 15. Ei vitsi nyt mä jotenkin ihan innostuin tästä! Sevilla on ollut mulla mielessä jo vaikka kuinka pitkään ja itse asiassa sinnehän voisi mennä just näin talvikuukausina. En ole oikeasti tiennyt, että ämpötilat voi olla jopa parikymmentä astetta parhaimmillaan, sehän on ihan täydellistä! Sovittiin juuri viime kesän Kreikan-reissun jälkeen, että kesähelteillä ei enää matkusteta Etelä-Eurooppaan. Jotenkin sitä on vaan kauhean fiksoitunut siihen ajatukseen, että rantakelit pitää saada jos menee talvella johonkin, mutta kyllä tuollainen parikymmentä astetta olisi jo varmasti aivan riittävästi. Niin kuin sanoit, valo on melkeinpä se tärkeämpi. 🙂

  1. Mä olen tullut tässä usean talven jälkeen siihen tulokseen, että ei haittaa yhtään, vaikka ei olekaan trooppiset lämpötilat – sellainen 15-20 astetta päivällä riittää vallan mainiosti. Se tuntuu Suomesta keskellä talvea tulleelle ihanalta, kuten myös se mahtava valon määrä. Ja vaikka aurinko ei paistaisikaan koko ajan, päivä on silti pidempi. Meille on osunut ihan älyttömän aurinkoiset säät melkeinpä joka reissulla, mutta joskus voi tietty käydä huonompi tuuri ja voi sadella vettäkin. Mä kyllä senkin ottaisin mieluummin kuin loskan ja räntäsateen Helsingissä. 🙂 Mutta kyllähän vesisade aina vähän latistaa lomatunnelmaa, jos käy sellainen tuuri, että vettä vain tulee ja tulee. Toistaiseksi ei ole käynyt. 🙂

   Se kantsii joka tapauksessa muistaa talvella Etelä-Euroopassa reissatessa, että välttämättä kaikissa hotelleissa ja varsinkaan asunnoissa ei ole kauhean hyvin mietitty eristystä, joten laattalattiat ovat kylmät. Villasukat tai jotkut tohvelit ovat hotellilla oikeasti tosi hyvät olla mukana. Iltaisin sää aina viilenee, joten illalla ulos mennessä on hyvä olla jo enemmän vaatetta. Pirkko tuossa kommentoikin tätä asiaa aiemmin.

  1. Kiitos kysymyksestä! Ei valitettavasti ole antaa vinkkejä tuosta aiheesta. En ole koskaan vuokrannut asuntoa Espanjasta ja sukulaisillakin on siellä omistusasunto, ei vuokrakämppä. Mutta ehkä voisit saada vinkkejä Facebookissa esim. suomalaiset Espanjassa -nimisestä ryhmästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *