Málagan yllä kohoava Gibralfaron linnoitus on vanhaa tekoa. Sen rakennutti 900-luvulla Córdoban kalifi Abd-al-Rahman III. Vaikka vanhat kivilinnat eivät olisikaan sinulle niin mieleen, älä vielä lopeta lukemista: Gibralfaro voi hyvinkin kiinnostaa myös sinua, sillä sieltä aukeaa komea näkymä Málagan satamaan, kaupunkiin ja merelle. Vastaavaa näköalapaikkaa ei Málagassa muualta löydy.
Kaartelemme ylös mutkaista mäkeä pienen paikallisbussin numero 35 kyydissä. Hyppäsimme bussiin Málagan keskustasta, sillä jyrkän mäen kapuaminen jalan ylös Gibralfarolle ei vaikuttanut houkuttelevalta. Ylhäällä sisäänpääsyjonossa on jonkin verran väkeä, vaikka on joulukuu, mutta varsinaisesta ruuhkasta ei voida puhua. Jono etenee silti tuskaisen hitaasti. Ostamme liput automaatista, jonka kanssa on ensin pientä säätöä. Lopulta pääsemme yhteisymmärrykseen laitteen toiminnasta ja se sylkäisee meille liput käteen.

Sisään päästyämme väki hajoaa alueelle, joten tungosta ei todellakaan ole. Sisääntulon vieressä on entinen asevarasto, jossa on nykyisin pieni linnoituksen historiaa esittelevä museo. Me suuntaamme ensimmäiseksi sinne. Museo on nopeasti kierretty, mutta se ei haittaa, sillä se sisältyy Gibralfaron parin euron hintaiseen pääsylippuun.
Jos linnoituksella haluaa viettää pidemmän aikaa, sisäpuolelta löytyy pieni kahvila ja ulkopuolelta myös pieni kioski. Meillä ei ole tarvetta virvokkeille, joten nousemme museokierroksen jälkeen ylös kivimuurin päälle.



Gibralfaron linnoituksen muurilta aukeaa näköala joka suuntaan
Gibralfaron merkittävin jäljellä oleva osa on linnoitusta kiertävä jykevä muuri, jota pitkin pääsee kävelemään pitkän pätkän. Näköalan perässä paikalle tulevalle nimenomaan muuri on kiinnostava, sillä sen päältä aukeavat hienot näkymät alas kaupunkiin. Muurilla kävellessämme huomaan, että sataman lisäksi sieltä näkyy hyvin esimerkiksi Malaguetan härkätaisteluareena. Vierailumme aikaan kaupungin yllä leijailee pientä usvaa, mikä tekee maisemasta pehmeän.
Kivimuuri ja myös muut linnoituksen käveltävät alueet ovat hyvässä kunnossa, joten paikkojen katselu on sujuvaa. Muurin kierrettyämme kuljeskelemme sisäpihalla. Siellä meitä tervehtii kiviaidan päällä loikkiva orava.







Gibralfaron lisäksi Málagasta löytyy toinenkin maurilinnoitus, Alcazaba. Se sijaitsee Gibralfaron alapuolella ja on ulkoasultaan huomattavasti koristeellisempi ja sen ansiosta vierailun arvoinen. Jos haluaa käydä molemmissa, Gibralfaroon ja Alcazabaan voi ostaa edullisesti yhteislipun. Me kävimme Alcazabassa eri reissulla pari vuotta sitten, joten jätämme sen tällä kertaa väliin.
Poistumme Gibralfarolta kävellen siksakkia kulkevaa kivettyä kävelytietä pitkin. Se on paikoin niin jyrkkä, että kenkien pitävyys alkaa huolestuttaa. Selvitämme kuitenkin tiemme ehjin nahoin alas kaupunkiin ohi matkan varrelle jäävän Alcazaban linnoituksen. Kaukaa alhaalta katsottuna Gibralfaro ei näytä yhtään niin jykevältä kuin mitä se todellisuudessa on.
Tämä postaus liittyy 11-päiväiseen omatoimiseen kiertomatkaamme Espanjan Andalusiassa ja Kanariansaarilla joulukuussa 2018. Lensimme Málagaan, sieltä Teneriffalle ja Teneriffalta Suomeen. Andalusiassa matkustimme kaupunkien välillä junalla. Yövyimme matkan aikana Málagassa, Córdobassa, Sevillassa ja Teneriffalla Costa Adejessa.
Lue myös nämä jutut Málagasta:
- Vinkkejä Málagaan, Aurinkorannikon pääkaupunkiin
- Málagan Alcazaba – esimakua Alhambrasta
- Kierros Málagan katedraalin katolla
- El Torcal de Antequera – patikointia Málagan seudulla
- Málagan nähtävyyksiä: auto- ja muotimuseo
- Talvinen Málaga parissa päivässä
- Málagan jouluvalot: Las luces del Botánico Málaga
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Komeat on maisemat! Tuonne täytyy päästä seuraavalla Málagan-matkalla. Viimeksi tyydyttiin Alcazabaan, kun ei ollut aikaa tai suuremmin haluakaan lähteä kiipeilemään korkeammalle. Hyvä tietää, että tarvittaessa pääsee myös bussilla!
Myös Alcazaba on hieno ja käymisen arvoinen! Meillä kävi samalla tavalla edellisellä reissulla eli käytiin vain siellä. Näköala on huomattavasti parempi Gibralfarolta, mutta rakennelmana Alcazaba on koristeellisempi.