Automatka Andalusian valkoisissa kylissä vie upeisiin, kumpuileviin maisemiin ja söpöihin kaupunkeihin. Näköalapaikkoja ja mäkiä on enemmän kuin omiksi tarpeiksi, tapakset vievät kielen mennessään ja merkkejä alueen maurihistoriasta löytää helposti. Kokosin tähän juttuun vinkit road tripille Andalusian valkoisiin kyliin. Jutun lopussa on reittikartta, johon on merkitty kylät ja niiden kautta kulkeva reitti. Lähde matkaan Espanjan mahtaviin maisemiin!
Andalusian valkoiset kylät (pueblos blancos) ovat idyllisiä kyliä tai kaupunkeja, joiden talot on kalkittu tai maalattu valkoisiksi ja tästä syystä kylät ovat yhtenäisen näköisiä ja kauniita. Kyliä on Andalusiassa erityisesti Cádizin maakunnassa, mutta niitä löytyy jokunen myös Málagan maakunnasta (tutustu postauksen lopussa olevaan karttaan).
Tässä jutussa lähdetään liikkeelle Rondasta ja ajetaan yhteensä noin 260 kilometrin mittainen kierros vastapäivään. Ronda on noin sadan kilometrin päässä Málagasta ja sijaitsee sisämaassa, kuten muutkin Andalusian valkoisten kylien kautta kulkevan road tripin kaupungit tässä reittisuunnitelmassa. Tämä autokierros onkin erinomainen tapa päästä näkemään muutakin Espanjaa kuin rannikkoa.
Ronda
Ronda on tunnettu kaupungin halkaisevasta valtavasta rotkosta ja sen ylittävästä huikean näköisestä Puente Nuevon sillasta. Rotko hallitsee maisemaa Rondan keskustassa, mutta kaupungissa on muutakin nähtävää. Siksi se toimii hyvänä aloituspaikkana kierrokselle Andalusian valkoisissa kylissä. Rondassa on suositeltavaa yöpyä, jotta siellä ehtii kierrellä rauhassa.
Rotkoa ympäröivien lukuisten näköalapaikkojen lisäksi Rondassa voi piipahtaa muun muassa arabialaisen kylpylän raunioilla, härkätaisteluareenalla ja sen yhteydessä olevassa museossa ja ratsastuskoululla sekä Santa María la Mayorin kirkossa ja sen mahtavilla näköalaterasseilla. Jos kunto kestää, hyvä idea on myös laskeutua La Casa del Rey Moron yhteydessä olevat rappuset, jotka ovat kaivosmaisessa käytävässä. Raput vievät alas Tajojoen rantaan rotkon pohjalle.
Jos ostohousut ovat jalassa, Rondassa on hieman suurempana kaupunkina reilusti mahdollisuuksia shoppailuun. Andalusialle tyypilliseen tapaan erityisesti nahkatuotteet ja keramiikka ovat hyvin edustettuina. Lisäksi on hyvät valikoimat vaatekauppoja ketjuliikkeistä yksityisiin putiikkeihin. Ravintolatarjonta on niin ikään hyvä. Kokeile esimerkiksi pientä tapaspaikkaa nimeltä La Abacería.
Lue myös: Upea Ronda: vinkit kävelykierrokselle
Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegasin erikoisuuksiin kuuluvat kadut, jotka on rakennettu osittain kallion alle tai sisään. Ne ovat niin erikoisen näköisiä, että en ihmettele Setenilin suosiota. Kuuluisimmat näkymät ovat kaduilla nimeltä Calle Cuevas del Sol ja Calle Cuevas de la Sombra.
Kuten suurin osa Andalusian valkoisista kylistä, myös Setenil on erittäin mäkinen kaupunki. Se tarkoittaa, että hienoja näköalapaikkoja riittää. Piipahda esimerkiksi Calle San Sebastiánin näköalapaikalla, josta näkyy lähes koko kaupunki.
Jos yövyt Setenil de las Bodegasissa, Hotel Villa de Setenilin sijainti on lyömätön ja hotellin El Mirador -ravintola tarjoilee herkullista ruokaa. Yövyit Setenilissä tai et, niin hotellin alapuolella olevalla kadulla on maksullinen Los Caños -parkkihalli, jos ilmaista paikkaa ei siunaannu kohdalle.
Ajomatka: Ronda – Setenil de las Bodegas 20 km
Lue myös: Erikoinen kalliokylä Setenil de las Bodegas
Olvera
Setenilistä matkaa jatketaan Olveraan. Matkan varrella on valkoisiin kyliin lukeutuva Torre Alháquime, jossa on helppo poiketa samalla vaivalla tai vain ajella kylän läpi tunnelmaa aistien, kuten me teimme.
Olveran tunnetuimmat maamerkit ovat kaupungin yllä oleva komea Olveran linna ja sen vieressä sijaitseva uusklassinen kirkko (viralliselta nimeltään niinkin simppeli kuin Iglesia Mayor Parroquial y Arcipestral Nuestra Señora de la Encarnación). Auton saa pysäköityä ilmaiseksi linnan vieressä hieman alempana olevalle parkkipaikalle. Linnan yhteydessä on pieni alueen ja linnan historiasta kertova museo, joka kannattaa samalla vaivalla kiertää ennen linnaan menoa. Museossa on tekstit englanniksi.
Museokierroksen jälkeen on hyvä suunnata kapuamaan Olveran linnoituksen rappusia. Niitä riittää, joten linnoitus ei ole paras vierailukohde huonojalkaiselle. Mutta jos kunto on normaali, linnassa kannattaa ehdottomasti käydä! Sieltä on todella upeat maisemat yli kaupungin, ja myös pitkänimistä kaupungin tunnettua kirkkoa voi ihailla linnan eri tasanteilta lähes joka kulmasta. Linna rakennettiin 1100-luvun lopulla osaksi Nasridien dynastian puolustusjärjestelmää.
Ajomatka: Setenil de las Bodegas – Torre Alháquime – Olvera 17 km
Lue myös: Autolla Espanjassa: pysähdys Olverassa
Zahara de la Sierra
Seuraavaksi ajellaan Algodonalesin kautta Zahara de la Sierran kylään. Jos pysähdyt Algodonalesissa, käy kurkistamassa kaupungin tunnettuun Santa Anan kirkkoon, joka on rakennettu vuonna 1784.
Zahara de la Sierrassa puolestaan kannattaa jälleen kavuta maisemien perässä ylös vanhalle maurilinnoitukselle eli matka jatkuu linnateemaisena. Maisemat laaksoon ja sen tekojärvelle ovat upeat jo linnan alapuolella olevalta tasanteelta ja ilmaiselta parkkipaikalta, mutta paranevat entisestään ylhäällä, mistä näkee joka suuntaan.
Ylös kavutessa voi tutustua infotauluihin, joissa kerrotaan alueen ja linnoituksen historiasta. Meidän vierailumme aikaan tammikuussa saimme ihastella myös nättejä kukkimaan intoutuneita mantelipuita. Linnan sisällä on lyhyt videoesitys ja jonkin verran historiallista esineistöä. Parasta antia ovat ylätasanteen näköalat, jotka ovat erinomainen esimerkki Andalusian kumpuilevasta kauneudesta. Täällä silmä lepää!
Zahara de la Sierrassa on hyvä piipahtaa myös sievällä pääaukiolla, Plaza Mayorilla. Jos rappusten ja mäkien käveleminen ei vielä kyllästytä, siihen on loistavat mahdollisuudet, sillä kaupungissa on suuret korkeuserot. Kujilla seikkailu johtaa vääjäämättä jyrkkien mäkien taapertamiseen.
Ajomatka: Olvera – Algodonales – Zahara de la Sierra 30 km
Lue myös: Andalusian valkoiset kylät – Zahara de la Sierra
Bornos ja Arcos de la Frontera
Seuraavaksi matka jatkuu Puerto Serranon, Villamartínin ja Bornosin kautta korkean kukkulan laella sijaitsevaan Arcos de la Fronteraan. Jos aika riittää kyliin pysähtymiseen pelkän läpiajon sijaan, Bornos saattaa olla paras vaihtoehto. Sieltä löytyy muun muassa 1500-luvulta peräisin oleva Ribera-palatsi. Se kätkee sisäänsä kauniita renessanssipuutarhoja, jotka on virallisesti julistettu kulttuurillisesti kiinnostaviksi. Puutarhasta löytyy vesialtaita, luolia, suihkulähteitä ja monenlaisia kasveja.
Vaikka paikalliset ajelevat autolla Arcos de la Fronteran kapeaakin kapeammilla kujilla, suosittelen jättämään oman auton parkkiin vähän syrjemmäksi ja tutustumaan kylään kävellen. Pysäköintitilaa lyhyen kävelymatkan päässä vanhoilta kujilta löytyy esimerkiksi Parking El Paseon parkkihallista.
Arcos de la Fronterassa on jälleen hyvät mahdollisuudet näköalojen ihailuun. Tähän soveltuu muun muassa Abades-näköalapaikka. Maisemat eivät ole sieltä ihan niin hienot kuin monissa muissa valkoisissa kylissä, mutta kuitenkin ihan kivat – ja näköalapaikalle kävellessä pääsee tietenkin kuljeskelemaan kaupungin kapeilla kujilla ja fiilistelemään tunnelmaa, mikä on tärkeintä.
Kaupungin keskellä sijaitsevalta Cabildon aukiolta on niin ikään hienot näkymät laaksoon, ja samalla voi katsastaa muutaman kaupungin tunnetuimmista monumenteista. Aukiota ympäröivät kaupungintalo, Santa María de la Asunciónin kirkko sekä Ducal-linna, 1400-luvulla rakennettu muslimilinnoitus. Valitettavasti yksityisomistuksessa olevaan linnaan ei pääse vierailulle kuin muutamana päivänä vuodessa, mutta se näyttää joka tapauksessa komealta.
Aukion laidalla sijaitsee myös Espanjan valtion omistamaan Parador-ketjuun kuuluva hotelli, joka vaikuttaa houkuttelevalta yöpymispaikalta. (Jos et jää yöksi Arcos de la Fronteraan, saatat ehkä haluta poiketa valkoisten kylien reitiltä 35 kilometrin verran sherryn maailmaan ja suunnata yöksi Jerez de la Fronteraan.)
Ajomatka: Zahara de la Sierra – Puerto Serrano – Villamartínin – Bornos – Arcos de la Frontera 65 km
Ubrique
Arcos de la Fronterasta matka jatkuu Algarin, Prado del Reyn ja El Bosquen kautta Ubriqueen. Valkoisten kylien läpi ajellessa näkee lukemattomat määrät appelsiinipuita (ja Prado del Reyn tapauksessa myös sitruunapuita), mäkisiä maisemia ja paikallisia tapaksilla tai oluilla kylän raitilla. Jos autolle vain löytyy parkkipaikka, virkistävät café cortadot pääsee nauttimaan autenttisissa tunnelmissa missä tahansa pienessä kapakassa, joka osuu kohdalle.
Ubrique sijaitsee laaksossa karujen Grazaleman kukkuloiden ympäröimänä. Kaupunki on erityisen tunnettu nahkaisista käsitöistään, ja niihin liittyviä ostosmahdollisuuksia on runsaasti. Nahkatuotteisiin voi tutustua myös Ubriquen nahkamuseossa, joka sijaitsee kauniissa 1600-luvulta peräisin olevassa barokkityylisessä luostarissa. Nahkatuotteiden lisäksi Ubrique tunnetaan useiden kuuluisien härkätaistelijoiden synnyinkaupunkina.
Koska Ubrique sijaitsee Sierra de Grazaleman ja Alcornocalesin luonnonpuistojen välissä, kaupungin liepeiltä löytyy myös paljon mahdollisuuksia luonnossa liikkujille.
Ajomatka: Arcos de la Frontera – Algar – Prado del Rey – El Bosque – Ubrique 70 km
Benaocaz ja Grazalema
Söpö Benaocazin minikaupunki on komeiden maisemien keskellä ja sinne ajaminen Ubriquesta on elämys, sillä tie mutkittelee Sierra de Grazaleman luonnonpuistossa. Tietä reunustavat kallioiset kukkulat, ja tämän tästä aukeaa hienoja maisemia horisonttiin. Seudulla harrastetaan paljon patikointia ja kiipeilyä, joten Benaocazin kylästä löytyvissä muutamissa ravintoloissa vaelluskenkäiset ja urheiluhenkiset matkalaiset ovat tavanomainen näky. Jos osut kylään lounasaikaan, suosittelen El Parral -ravintolaa. Siestaa vietetään Andalusiassa noin kello kolmen ja iltaseitsemän välillä paikasta riippuen.
Benaocazin jälkeen voi jälleen bongailla kiipeilijöitä kallionseinämillä. Maisemat ovat luonnonpuistossa upeat! Seuraava reitin kylä on piskuinen Villaluenga del Rosario, jota ympäröivät karut kiviset niityt. Niillä laiduntaa lehmiä, lampaita ja vuohia.
Grazalemassa auton saa parkkiin esimerkiksi El Tajon ilmaiselle parkkipaikalle. Sen vierestä on hieno näkymä ympäröivään laaksoon, ja keskusta on kivenheiton päässä parkkipaikan vieressä. Pitkulainen kaupunki oli meidän vierailumme aikaan hiljainen, sillä osuimme sinne juuri siestan aikaan. Kaupunki kuitenkin henki mukavaa tunnelmaa ja toiseen vuorokaudenaikaan tai kesän turistikaudella se on varmasti eläväinen paikka.
Hienojen vuoristonäkymien ja valkoisten talojen reunustamien kujien lisäksi Grazaleman nähtävyyksiin kuuluu muun muassa tekstiilimuseo ja 1700-luvulla rakennettu Nuestra Señora de la Auroran kirkko.
Ajomatka: Ubrique – Benaocaz – Villaluenga del Rosario – Grazalema 27 km (+ Grazalema – Ronda 34 km)
Kartta ja ajoreitti: Andalusian valkoiset kylät kartalla
Kartalla näet tässä postauksessa kuvatun ajoreitin Andalusian valkoisten kylien kautta. Olen merkinnyt kartalle myös muutamia valkoisia kyliä reitin ulkopuolelta. Valkoisista kylistä ei ole mitään virallista listausta, joten muitakin valkoisia kyliä on olemassa kuin tähän karttaan merkityt kylät. Ei ole olemassa myöskään mitään virallista valkoisten kylien turisti- tai matkailureittiä, joten sen takia suunnittelin oman ympyräreitin. Toivottavasti siitä on hyötyä muillekin!
***
Oletko käynyt Andalusian valkoisissa kylissä?
Lue myös:
- Frigiliana, ihana valkoinen kylä Andalusiassa
- Kiehtovat Nerjan tippukiviluolat
- Vinkkejä Málagaan, Aurinkorannikon pääkaupunkiin
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Andalusian valkoiset kylät on itselleni siinä mielessä tuntematon, että en siellä olekaan ehtinyt vielä käymään. Kovin kivoilta ne kyllä kuvista kyllä näyttävät. Puente Nuevo on sellainen yksittäinen kohde, jonka haluaisin päästä ilman muuta näkemään. Kylät itsessäänkin kuulostavat/näyttävät kivoilta, mutta näköjään monet niistä tarjoavat mukavia näköalojakin!
Joo, näköaloja Andalusiassa riittää! Maasto on todella kumpuilevaa, joten näköalapaikkoja on melkein joka kylässä ja maisemat autosta ja muutenkin kulkiessa ovat niin ikään mahtavat.