Autolla Espanjassa: pysähdys Olverassa

Artikkelikuva - Olvera

Eteläisen Espanjan sisämaassa sijaitseva Olvera on pieni ja kaunis kaupunki, joka lukeutuu Andalusian valkoisiin kyliin. Kylän korkeimmalla kohdalla sijaitsee 1100-luvulta Nasridien hallinnon ajoilta peräisin oleva muslimilinnoitus, joka näkyy kauas – ja jonne kannattaa kavuta katselemaan joka suuntaan aukeavia erinomaisia näköaloja. Olveran maamerkkeihin lukeutuu myös komea kirkko, joka nököttää mäkisen kylän huipulla linnoituksen juurella. Pysähdyimme tutustumaan Olveraan kierrellessämme autolla Andalusian valkoisia kyliä.

Tammikuinen aamu valkenee aurinkoisena ja selkeänä kallioiden sisälle ja alle rakennetuista taloista tunnetussa Setenil de las Bodegasissa. Kirjaudumme ulos hotellista ja asetamme navigaattoriin päivän ensimmäisen kohteen, Olveran. Ajamme sinne Torre Alháquimen kautta, joka myös lukeutuu Andalusian valkoisiin kyliin, mutta johon emme tällä kertaa tutustu läpiajoa tarkemmin. Tie mutkittelee kumpuilevissa sisämaan maisemissa, joita ihaillessa matka sujuu joutuisasti.

Olverassa kaartelemme kapeita katuja niin ylös kuin autolla pääsee. Vain hieman linnoituksen alapuolella on ilmainen pysäköintialue, jolle saamme kätevästi pysäköityä auton. Loppumatkan kylän maamerkeille taitamme mäkeä ylös kävellen.

Olvera kirkkoaukiolta käsin nähtynä

Olveran maamerkkejä ovat suuri kirkko ja linnoitus

Tutustumme ensin ulkopuolelta Olveran suureen kirkkoon (La iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación) ja sen viereiseen aukioon. Uusklassinen vuonna 1843 valmistunut kirkko on korkeine torneineen komean näköinen. On kuitenkin niin ihana sää, että emme malta mennä kirkkoon sisälle vaan pysyttelemme mieluummin ulkosalla.

Kirkon viereisellä aukiolla seisoo suuri Olvera-kyltti, joka epäilemättä on päätynyt ja päätyy jatkossakin lukuisiin matkailijoiden valokuviin, kuten on tietysti tarkoituskin. Myös me otamme siitä pari kuvaa, mutta jätämme väliin poseeraamisen kyltin edustalla.

Olvera-kyltti
Olveran valkoisia taloja aukiolta nähtynä
Olveran hautausmaata

Hassunhauskaan poseeraamiseen olisi kyllä hyvä tilaisuus, sillä aukiolla on hiljaista. Se johtuu luultavasti loppiaisesta ja ylipäätään tammikuusta, jolloin matkailijoita on liikkeellä vähemmän kuin vilkkaalla kesäkaudella. Nautimme seesteisestä tunnelmasta ja auringonpaisteesta ja katselemme näkymiä alas valkoiseen kylään. Talot levittäytyvät linnoituskukkulan ympärillä joka suuntaan. Käymme vilkaisemassa myös hautausmaata, joka on aukion laidalla. Sieltäkin on kivat näkymät ympäristöön, mutta kalmoille maisemista ei taida olla iloa.

Olveran linnoitukselta on upeat näköalat

Aikamme aukiolla pällisteltyämme ostamme lippuluukulta pääsyliput Olveran linnoitukseen. Lippuun sisältyy pääsy linnan ja alueen historiasta kertovaan museoon, joten käymme ensin tutustumassa siihen. Museon on melko pieni ja nopeasti kierretty, mikä on kiva, koska odotamme malttamattomina linnoituksessa kiertelyä.

Olveran linnoitukselle kuljetaan hauskasti läpi perinteisen sisäpihan, jolla on vehreitä kasveja ja soliseva pieni suihkulähde. Sen jälkeen on edessä nousu paikoin epätasaisia ja jyrkkiä kiviaskelmia ja mäkeä ylös linnoitukselle. Jo ennestään hienot maisemat paranevat joka askeleella.

Rappusia ylös linnoitukselle
Jenni nousemassa ylös linnoitukselle
Olveran linnoitusta alhaalta päin kuvattuna

Ylhäällä kiertelemme linnoituksen tasanteita ja muurien reunoja ja kurkimme linnoituksen torneihin. Kivilinnoitus on hieno, mutta silti vierailun parasta antia ovat todella hulppeat maisemat kauas horisonttiin. Kumpuilevat kukkulat ja erilaiset viljelmät kylpevät auringonpaisteessa ja pienessä usvassa, joka on tyypillistä Andalusian talvessa. Todella kaunista!

Myös alempana aukion laidalla seisova valtava Olveran kirkko näkyy ylös koko komeudessaan. Kirkkoa kannattaakin ehdottomasti nousta ihailemaan nimenomaan linnoitukselta käsin eikä tyytyä katselemaan sitä vain alempaa aukiolta.

Hemmo ja linnoituksen muuria ja pieni torni
Olveran kirkko linnoitukselta nähtynä
Rykelmä valkoisia rakennuksia ja viljelmiä kauas horisonttiin
Jenni Olveran linnoituksella
Olveran linnoituksen tasannetta ja pieni kulmatorni

Onko Olvera tai jokin muu Andalusian valkoinen kylä sinulle tuttu paikka?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Autolla Espanjassa: pysähdys Olverassa”

  1. Eipä ollut Olvera itzelleni tuttu, ei edes nimenä. Älyttömän kivalta paikka kuitenkin näyttää, mielellään noita maisemia katselisi ihan paikan päällä. Ensi vuonna tuo ei ole matkasuunnitelmissa, mutta todennäköisesti myöhemmin tulee olemaan.

    1. Kiva paikka tosiaan! Myös lukuisat muut noista Andalusian valkoisista kylistä ovat tosi kivoja. Kannattaa käydä, jos joskus siellä suunnilla matkailet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *