Kuvittele, että astut kivirakennuksen raskaista ovista hämyisiin sisätiloihin. Edessäsi aukeaa pelkistetty islamilainen rukoussali, jossa ei ole huonekaluja. Kivilattia ja seinät antavat kaiun kimpoilla. Valtava sali jatkuu ja jatkuu, ja se on täynnä raskasta kattoa kannattelevia graniittipylväitä ja punavalkoisin raidoin koristeltuja kauniita kaaria. Jatkat pylväikköjen välissä kulkemista ja tupsahdat yhtäkkiä aivan toisenlaiseen maisemaan. Katolisen katedraalin ylenpalttiset ja pikkutarkat, valkoisina ja kultaisina hohtavat koristelut rävähtävät silmille. Valtava renessanssityylinen keskilaiva on aivan eri maailmasta kuin moskeija, jossa äsken olit. Olet kuitenkin koko ajan saman rakennuksen sisällä. Olet Córdoban La Mezquitassa.

Córdoban katedraalin nimikin sen kertoo: La Mezquita tarkoittaa moskeijaa. Arkkitehtuuriltaan monipuolinen rakennus on toiminut jo 1200-luvulta asti katedraalina, mutta sitä ennen se oli moskeija – ja sitä ennen paikalla oli kristillinen kirkko. La Mezquitan ulkoasussa kerrostuvat islamilainen arkkitehtuuri 700-luvulta 1100-luvulle ja kristillinen tyyli sen jälkeen. Espanjan Andalusiassa sijaitsevaa rakennusta pidetään kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävänä: se on ollut Espanjan kansallinen monumentti vuodesta 1882 ja Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1984.
Harvassa rakennuksessa on mahdollista nähdä niin selvästi vuosisatojen kerrostumat kuin Córdoban katedraalissa. Jokainen kalifaatti laajensi La Mezquitaa lisätäkseen siihen jotain omaansa. Valtava ero islamilaisen ja kristillisen tyylin välillä on kuitenkin se, mikä näkyy satunnaiselle vierailijalle selvimmin. La Mezquitassa mennään tyylissä täysin laidasta laitaan.
Rakennusta ja sen mahtavia koristeluja voi tarkastella taiteen, uskontojen ja arkkitehtuurin näkökulmista – tai vain imeä kauneutta itseensä ja hämmästellä sitä työmäärää, jota sen pystyttämiseksi on vaadittu. Niin tai näin, tätä kulttuurihistoriallista paikkaa ei todellakaan kannata jättää väliin Córdobassa.


La Mezquitan kuuluisat pylväät
Jos googlaa Córdoban nähtävyyksiä, aika moni kuvahaun osuma esittää La Mezquitan punavalkoisia holvikaaria. Jos ei tee sen enempää ennakkoselvittelyä, voi yllättyä paikan päällä siitä, että keskellä La Mezquitaa onkin ihka aito ja aktiivisessa käytössä oleva katedraali. Sitä on käytetty vuodesta 1236 lähtien yhtäjaksoisesti messujen pitämiseen. Katedraali on valtavan kokoinen ja ylenpalttisen koristeellinen, mutta pelkistetyt pylväät veivät silti minun huomioni – ja näytti siltä, että myös useimpien muiden.

Katonrajan punavalkoisiin holvikiviin huipentuvia vangitsevia pylväitä on yli 800 kappaletta. Ne näyttävät nopealla tarkastelulla aika samanlaisilta, mutta varhaisimmat pylväät ovat pelkistetympiä kuin uudemmat. Sisään tullessa pääsee ensin ihailemaan vanhimpia pylväitä, jotka ovat alkuperäisen moskeijan rakennuttaneen Abd al-Rahman I:n peruja 700-luvun lopulta. Koristeellisemmat punavalkoiset holvikaaret löytyvät peremmältä, ja ne ovat Al-Hakam II:n vuosina 962–966 toteuttaman laajennuksen tulos.
Näiden pylväsrivistöjen välissä on renessanssi- ja goottityyliä edustava katedraalin keskilaiva. Näkökannasta riippuen se joko sopii tai ei sovi lainkaan La Mezquitaan. Tämä kontrasti on yksi seikka, joka tekee Córdoban katedraalista niin kiehtovan.




La Mezquitan pitkä historia
Córdoban katedraalin paikalla sijaitsi noin 600-luvulla visigoottien kirkko. Muslimien saavuttua alueelle kirkkoa käyttivät sekä kristityt että muslimit. Moskeijaksi rakennusta alettiin muuttaa 700-luvun lopulla. Siitä tehtiin sikäli erikoinen moskeija, että rukoussuunta ei osoittanut Mekkaan päin vaan etelään.
Córdoban kalifaatin eli islamilaisen dynastian kalifit ja sitä ennen emiirit laajensivat moskeijaa kukin vuorollaan. Esimerkiksi kalifi Abd al-Rahman III rakennutti siihen vuonna 951 minareetin, joka toimi inspiraationa Sevillan ja Marrakeshin moskeijoille.
Moskeija muutettiin kirkoksi 1230-luvulla, kun kristityt valtasivat takaisin entisiä alueitaan Pyreneiden niemimaalla 700 vuotta kestäneen reconquista-ajanjakson aikana. La Mezquitaan rakennettiin 1230–1740-luvuilla erilaisia kappeleita ja alttareita, ja vuonna 1882 se julistettiin Espanjassa kansalliseksi monumentiksi. 1700-luvun jälkeen katedraalissa on tehty useita restaurointitöitä, viimeisimpänä noin kymmenen vuotta sitten toteutettu keskilaivan kunnostus.


Käytännön asioita La Mezquitassa vierailusta
Rakennukseen kuuluu myös sisäpiha, jolla kasvaa hedelmiä
keskellä talveakin pursuavia appelsiinipuita. Sinne pääsee ilman pääsylippua. Älä kuitenkaan vedä pation perusteella johtopäätöksiä katedraalin sisätiloista ja jätä vierailua vain siihen, sillä kaunis sisäpiha ei anna vielä mitään osviittaa siitä, mitä on luvassa. Myös sisäpihalla kannattaa silti käydä, ihan jo niiden appelsiinipuiden takia.

Katedraali sijaitsee kätevästi Córdoban historiallisessa keskustassa, joten siellä vierailu on kaupungissa yöpyville helposti järjestettävissä. Samalla voi tutustua niin ikään Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaan vanhaankaupunkiin, jota sivusin aiemmassa Córdoba-postauksessani.
La Mezquita on uskonnollinen rakennus eli pyhä paikka, jonne tulee pukeutua sen mukaisesti. Talviaikaan tämä ei niin ollut mielen päällä, mutta kesän paahtavissa helteissä vaatetukseen on syytä kiinnittää huomiota.

Katedraaliin on esteetön pääsy ja siellä voi liikkua pyörätuolilla. Liput maksavat 10 euroa (joulukuu 2018), ääniopastuksen saa 4 euron lisämaksulla ja kellotorniin pääsee 2 eurolla. Tarkista hinnat ja ajankohtaiset asiat La Mezquitan verkkosivuilta.
La Mezquita on Córdoban merkittävin nähtävyys, joten kannattanee varautua jonottamiseen. Vierailuajankohdalla on varmasti merkitystä ruuhkien suhteen. Me olimme Córdobassa joulukuussa, ja silloin yksittäisten matkailijoiden lisäksi paikalla oli muutamia turistiryhmiä, mutta jonoilta vältyimme täysin. Samaa tuuria ei välttämättä ole kesäkuukausina.
Vaikka vähän joutuisi jonottamaankin, katedraali on hyvin todennäköisesti sen arvoinen. Esimerkiksi Tripadvisorissa La Mezquitalla on lähes 25 000 arvostelua, joista 86 prosenttia on arvosanalla erinomainen ja 11 prosenttia arvosanalla erittäin hyvä. Pettyneille arvosanoille ei paljon tilaa jää, enkä ihmettele. La Mezquita on upea!
Oletko käynyt Córdobassa? Kiinnostavatko sinua matkoilla kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset tai monumentit?
Tämä postaus liittyy 11-päiväiseen omatoimiseen kiertomatkaamme Espanjan Andalusiassa ja Kanariansaarilla joulukuussa 2018. Lensimme Málagaan, sieltä Teneriffalle ja Teneriffalta Suomeen. Andalusiassa matkustimme kaupunkien välillä junalla. Yövyimme matkan aikana Málagassa, Córdobassa, Sevillassa ja Teneriffalla Costa Adejessa.
Lue myös:
- Tallinnan KGB-museo
- Kesäloma autoillen ja telttaillen Euroopassa
- Vogel-vuorella hakemassa lintuperspektiiviä
- Linnassa Córdobassa: Alcázar de los Reyes Cristianos
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Kiitos Jenni hyvästä ja kattavasta postauksesta. Olen juuri suunnittelemassa parin päivän pysähdystä Cordobassa automatkallemme Suomesta Aurinkorannikolle ja tämä tuli eteen ihan oikeana päivänä. Jos kirjoitan itse Cordobasta noin kolmen viikon päästä, saanko luvallasi linkata tämän?
Ole hyvä, kiva että tykkäsit! Ilman muuta voit linkata postaukseeni! Luen sitten aikanaan mielenkiinnolla, millaisia kokemuksia sinä saat Córdobasta ja muualta matkan varrelta. 🙂 Ihanaa matkaa!
Kiitos Jenni!
Tuo katedraali tai moskeija on kyllä upea paikka. Olin etukäteen nähnyt lähinnä vain kuvia noista raidallisista kaarista. Vaikka tiesin, että se katedraalikin sieltä löytyy, niin silti se yllätti. Muutoinkin tosi paljon löytyi yksityiskohtia, kun malttoi vilkuilla ympärilleen.
Minäkin olin mielestäni nähnyt kuvia vain noista raidallisista holvikaarista, en muistaakseni yhtään kuvaa kristillisistä jutuista katedraalin sisältä. Tiesin niistä kyllä, kuten sinäkin, mutta kontrasti tosiaan yllätti silti! Harvinaisen komea paikka!
Olen tismalleen samaa mieltä: LA Mezquita on upea kokemus! Että aikoinaan osattiinkin rakentaa… Itse vierailin Cordobassa lokakuun alussa. Ilma oli mitä parhain – juuri sopivan lämmin- eikä liikaa matkailijoita. Näin olleen säästyimme jonottamiselta. Mielelläni ottaisin joskus uusiksi. Espanja on vaan niin täynnä hienoja historiallisia kaupunkeja… Pääsiäisenä Granadaan 😁.
Oi vitsi, Granada on upea! Varmaan olet menossa Alhambraan? Siinä toinen rakennus, josta voi todeta, että aikanaan todellakin osattiin rakentaa! Meilläkin oli Córdobassa tosi kiva sää joulukuussa, aurinko paistoi siniseltä taivaalta eikä ollut päivällä kylmäkään. Iltaisin toki viileni, mutta eipä se suomalaisen näkövinkkelistä silti mikään talvikeli ollut.
Aina kun puhutaan reconquistasta, pitäisi minusta muistuttaa myös ajasta sitä ennen. Liian vähän kirjoitetaan korkeakulttuurista, joka alueella vallitsi muslimien aikana ja siitä taantumuksesta mikä alueelle saapui Espanjan mukana. No jaa… voi olla liian vaikea aihe osalle ymmärtää : D
Mitä tulee kirkon ja moskeijan ”kilpailuun”, niin ainakin joidenkin kirjoitusten mukaan Kaarle V oli ilmeisen tyytymätön vaatimattomaan katedraaliinsa. Hänen kerrotaan todenneen: ”olette tuhonneet jotain sellaista, joka oli ainutkertaista, ja rakentaneet tilalle sellaista jota näkee kaikkialla”. Eli lopputulos ei tainnut miellyttää…
Olen lukenut tuosta Kaarle V:n suuhun laitetusta lausahduksesta. Jos se pitää paikkansa, niin ehkä hän ei vain tykännyt tyylien sekamelskasta – kuka tietää. 🙂 Minusta La Mezquitan vanhimmat osat, siis moskeijan aikana rakennetut, ovat hienoimman näköisiä. Keskeltä löytyvä katedraali on toki koristeellinen ja totta kai sellaisena hieno taidonnäyte, mutta en vain pidä sen edustamaa tyyliä niin hienon näköisenä kuin islamilaisen arkkitehtuurin tuotoksia La Mezquitassa. Tämä on tietenkin makuasia enkä tiedä kannattaako tällaista vertailua edes tyylien välillä tehdä, mutta tuli nyt vain tästä aiheesta mieleen. 🙂
Kiitos! Hienoja kuviakin olet ottanut vaikka tällaisten tilojen kuvaaminen on haasteellista.
Olen käynyt Cordobassa ja myös tässä upeassa kohteessa mutta siitä on aikaa. Rakastan käydä kirkoissa ja linnoissa, sillä useinhan ne ovat niitä vuosisatoja selvinneitä ja jopa elävinä säilyneitä kohteita, niin kuin nyt tämäkin. Niissä aistii menneisyyttä ja tavallaan ne ovat aikakoneita. Espanja ja varsinkin Andalucía on erittäin rikas kohde historiafanille, oih, taas iskee Espanja-kuume 🤩
Kiitos! Hämärien ja isojen tilojen kuvaaminen on tosiaan aika haasteellista, joten kiva, että tykkäät kuvista.
Me käymme matkoillamme tosi usein linnoissa, ja niitähän Euroopassa riittää! Vähemmälle jäävät yleensä kirkot, koska niissä on enemmän samankaltaisuutta. Toki niissäkin välillä käymme, kuten nyt vaikka täällä La Mezquitassa, joka on kyllä ihan omaa luokkaansa eikä todellakaan tavanomainen. Andalusia on monin tavoin hyvä matkakohde, siellä riittää nähtävää!