Córdoba ihastuttaa upeilla rakennuksillaan ja pienillä kujillaan

Artikkelikuva - La Mezquita, Córdoba, Espanja

Jotkut paikat roikkuvat pitkään haavelistalla ennen kuin niihin lopulta tulee matkustettua. Espanjan Andalusiassa sijaitseva Córdoba oli itselleni paikka, jonne olin halunnut jo vuosia, mutta matka oli aina syystä tai toisesta jäänyt tekemättä. Joulukuussa tilanne vihdoin muuttui, kun suuntasimme Hemmon kanssa Málagaan ja sieltä junalla tutkimaan mielenkiintoista ja kaunista Córdobaa. Tapakset maistuivat, espanja soljui ja aurinko paistoi. Nämä yhdessä Córdoban viehättävien pikkukujien ja upeiden historiallisten rakennusten kanssa loivat upeat puitteet kaupunkilomalle. Hyvää kannatti odottaa!

Córdobassa on paljon nähtävää, mutta parissa päivässä ehtii jo paljon. Tässä vinkkejä meidän kahden yön vierailultamme.

Juttua on päivitetty 25.11.2023.

La Mezquita eli Córdoban katedraali

Córdobassa ei missään nimessä kannata skipata vierailua Córdoban katedraaliin La Mezquitaan! La Mezquita valmistui 900-luvulla ja se oli alun perin moskeija. Se päätyi kristittyjen haltuun 1200-luvulla ja muutettiin myöhemmin katedraaliksi. Rakennus on kertakaikkisen upea ja sen verran omalaatuinen, että vastaavaa saa etsiä. La Mezquita on Unescon maailmanperintökohde.

Lue postaukseni La Mezquitasta!

La Mezquitan pihaa porttien luota kuvattuna
La Mezquitan punavalkoraidallisia pylväitä

Alcázar de los Reyes Cristianos -linna

Jos jossain on linna, niin yleensä Hemmo ja minä suuntaamme sitä kohti. Niin tälläkin kertaa. Alcázar de los Reyes Cristianos on keskiaikainen 1300-luvulta peräisin oleva linna, johon kuuluu viehättävä puutarha-alue. Se on talvellakin kaunis. Linna on aivan lähellä Mezquitaa, joten siellä voi näppärästi vierailla samoilla lämpimillä.

Lue postaukseni Alcázar de los Reyes Cristianosista!

Linnoituksen muuria ja torni
Reppuselkäinen nainen kuvaamassa tiheiden puiden reunustamaa vesiallasta

Patiomuseo Palacio de Viana

Palacio de Viana on eräänlainen sisäpihojen museo. Palatsialue sisältää 12 kauniisti laitettua patiota ja sisätiloista löytyy museoesineitä, maalauksia ja asekokoelma. Pihat ovat erittäin nättejä myös talvisaikaan, mutta epäilemättä vielä vehreämpiä ja värikkäämpiä kesällä! Myös pihojen pikkutarkoissa kivetyksissä riittää ihailtavaa.

Lue postaukseni Palacio de Vianasta!

Pikkukivin päällystettyä sisäpihaa, kukkaruukkuja ja vesiallas

Koristeellinen synagoga

Córdoban synagogassa on upeita kaiverruksia ja koristeluja, joiden takia joutuu kyllä kallistelemaan päätään mitä kummallisempiin asentoihin – koristeet kun ovat enimmäkseen katonrajassa. Synagoga on vuodelta 1315. Pieni rakennus löytyy Córdoban historiallisilta kujilta.

Synagogan koristeluja

Córdoban historiallinen keskusta

Córdoban historiallinen keskusta levittäytyy La Mezquitan ympärille ja on suurelta osin Unescon maailmanperintökohde. Vanhakaupunki on täynnä vaaleita taloja, pieniä kujia ja historiallisia rakennuksia, jotka heijastelevat roomalaista, arabialaista ja kristittyä perintöä. Kujilla on mukava kuljeskella ja tarkastella yksityiskohtia – ja tietenkin piipahtaa tämän tästä maistuvilla tapaksilla tai lasillisella.

Värikäs lasiparveke vanhassa keskustassa
Ihmisiä kadunkulmauksessa terassilla
Keltainen talo, jossa kaarevia parvekkeita
Kapea kuja, oikealla matkamuistomyymälä

Córdoban ravintolat ja baarit

Olimme Córdobassa vain pari päivää, joten mitään syväluotausta kaupungin ravintolatarjonnasta en voi antaa. Córdoban historiallisesta keskustasta löytyy runsaasti ravintoloita, jotka monelta osin ovat varmasti jonkinlaisia turistipyydyksiä, mutta on niissä silti jotain valloittavan espanjalaista.

Monilla ravintoloilla on perinteinen ulkoasu: seiniä koristavat värikkäät kaakelit ja kalusteet ovat painavaa puuta, joka kolisee äänekkäästi lattialaattoja vasten. Jos ei tiedä, mitä tilaisi, hyvä taktiikka on ottaa tapaslistalta satunnainen kokoelma pieniä annoksia. Todennäköisesti käy kuten meille: ravintolasta kuin ravintolasta pääsee poistumaan maistelukimaran jälkeen tyytyväisenä. Kyytipojaksi kannattaa kokeilla cordobalaisen Califa-panimo oluita. Ainakin ipa on varsin maukasta!

Ravintolan oven yllä roikkuva oljista tehty härän pää ja kyltti, jossa lukee comida tradicional casera
Kaakelein koristellun tapaspaikan ravintolasali, jossa pöytä ja seinillä tauluja

Hotellivinkki historiallisesta keskustasta

Vaatimustaso on eri ihmisillä niin vaihteleva, että heitän tämän hotellivinkin eteen pienen vastuuvapauslausekkeen. Kuten olen aiemminkin kertonut, me tykkäämme Hemmon kanssa majoittua melko pienissä perushotelleissa. Puhdas sänky ja toimiva kylppäri ovat oikeastaan ainoat vaatimukset, joita meillä on, sillä käymme hotellilla vain nukkumassa ja peseytymässä.

Tähän siistiin perushotellien kategoriaan osuu Córdoban majapaikkamme Hotel Córdoba Centro (Calle Jesús y María 8). Hotellin sijainti vanhassa keskustassa on mitä mainioin: kävelykatu hotellin edessä vie toiseen suuntaan vanhoille kujille, toiseen suuntaan moderneille kauppakujille. Nähtävyydet, ruokapaikat ja kaupat ovat siis kaikki aivan äärellään, ja juna-asemallekin on vain 1,2 kilometrin matka kävellen. Mikä parasta, hotelli maksoi alle 45 euroa yöltä. Hintaan ei kuulunut aamiainen, joka maksoi 7 euroa per naama ja oli ihan okei.

Onko Córdoba sinulle tuttu paikka?

Tämä postaus liittyy 11-päiväiseen omatoimiseen kiertomatkaamme Espanjan Andalusiassa ja Kanariansaarilla joulukuussa 2018. Lensimme Málagaan, sieltä Teneriffalle ja Teneriffalta Suomeen. Andalusiassa matkustimme kaupunkien välillä junalla. Yövyimme matkan aikana Málagassa, Córdobassa, Sevillassa ja Teneriffalla Costa Adejessa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

20 vastausta artikkeliin “Córdoba ihastuttaa upeilla rakennuksillaan ja pienillä kujillaan”

 1. Kiitos selkeistä vihjeistä! Tein kartan itselleni. Täällä pysähdymme helmikuun lopulla ennen kuin ajamme taas viikoiksi Costa del Solille. Mietin vain, riittääkö pari yötä, vai pitäisikö olla kolme, en ole vielä varannut yöpymispaikkoja matkallemme. On niin monta muutakin ideaa, missä pysähtyä Travemünde – Aurinkorannikko -välillä. Mutta tämä oli jo päätetty, tulipa hyvä postaus oikeaan saumaan.

   1. Kiitos, kävin lukemassa ja fiilistelemässä automatkasi. Hyvin oli valittu kohteet, useimmat olivat meillekin tuttuja useilta automatkoiltamme. Joissain paikoissa olemme ehtineet viipyilläkin, kuten esim. Tarragonassa toissa vuonna pari viikkoa. Besalú oli tuttu kesältä, jolloin olimme sillä seudulla kolmisen viikkoa ja kolusimme monen monta muutakin pikkukaupunkia, esim Girona, Figueres ja Cadaques olivat hienoja. Annecyn seuduilla pyörittiin ja pyöräiltiin kerran muutama päivä, Colmarin seutujen koluamisesta on jo vuosia, Koblenz ja Hameln ovat jääneet pistäytymiseen. Tämä automatkailu on ihan meidän juttu koko ajan. Ja runsaudenpula on koko ajan, vaikka olemme tehneet jo monta ajomatkaa. Niin paljon löytyy uutta ja kivaa. Viime aikoina olemme satsanneet automatkoilla enemmän vähän tuntemattomampiin pikkupaikkoihin, että ehtii sitten ajaakin, mutta kyllä matka Espanjasta Travemündeen 10 – 14 päivää vie helposti. Vain kahdesta matkasta olen kirjoittanut kuvauksen. Tämä on viime kevään tulomatkasta https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/road-trip-fuengirolasta-helsinkiin/
    ja tämä aikaisemmasta menomatkasta https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/miten-pakkasesta-aurinkoon-helsinki-torremolinos-02-2016/

    1. Niin on automatkailu meillekin SE juttu, minulle ollut itse asiassa niin kauan kuin muistan. 🙂 Girona ja Figueres ovat saaneet kehuja muiltakin. Ehkä joskus poikkeamme!

 2. Córdoba on kuulostanut jo ennen tämän lukemistakin sellaiselta paikalta, josta ihan varmasti tykkäisin. Ja nyt kun te siellä kävitte, on aika suuri todennäköisyys että mekin ollaan pian La Mezquitan ovella 😀 Tiedän että vertailu on toisinaan tyhmää, mutta osaatko sanoa kuinka paljon samaa Córdobassa on Granadaan verrattuna?

  1. Todennäköisesti! 😀 Mun mielestä kaupungeissa on ihan erilainen fiilis – ei siis tullut ollenkaan mieleen Granada Córdobassa kierrellessä, ei edes noilla pikkukujilla. Mutta tietysti pieniä kujia ja valkoisia taloja löytyy aika monesta kaupungista, joten on niissä sillä tavalla jotain samaa. Se selkeä ero Córdobassa ainakin on Granadaan nähden, että nämä suurimmat nähtävyydet ovat keskellä (vanhaa) kaupunkia niin, että niihin suorastaan kompastuu. Oli tunnelmallista käpötellä illan pimeydessä La Mezquitan vierustaa matkalla ravintolaan. Alhambra ja La Mezquita ovat molemmat todellakin näkemisen arvoisia, joten kun toinen on teillä jo hoidettu, niin äkkiä toisen kimppuun! 😀

 3. Hieno kohde jossa on historiallista nähtävää. Mietinkin tuota kohdetta viime kesänä, kesän kuumuuden ja kalliiden junalippujen takia kohde jäi näkemättä mutta kiinnostaa

  1. Ehkä joskus toiste, kompromissit reissatessa ovat tuttuja itsellekin. 🙂 Córdobassa voi hyvin käydä vaikka talvella, joskin silloin on tietysti kesään verrattuna isompi todennäköisyys sateelle. Meille osui upeat säät, jälleen kerran. 🙂

 4. La Mezquita on kyllä paikka, joka saa haukkomaan henkeä. Minulle on jäänyt mieleen kristittyjen kuninkaiden onnettomat yritykset saada moskeijasta muokattua riittävän upea kristillinen kirkko. Taisi mennä pieleen…
  Monessa oppassa sanotaan etenkin Kaarle V :n olleen tyytymätön yleisesti melko vaatimattomaan kirkkoon ja tokaiseen: ”olette tuhonneet jotain sellaista, joka oli ainutkertaista, ja rakentaneet tilalle sellaista jota näkee kaikkialla”.

 5. Córdoba on niitä paikkoja, jotka on kyllä nimeltä tuttuja, mutta mun reissututkaan se ei ole vielä koskaan eksynyt. Tosin tajusin ehkä muutenkin vasta viime reissullani miten paljon upeita paikkoja Andaluciassa on – ja siksi tulin nytkin lukemaan lisää tästä kaupungista! Laitan vinkit korvan taakse!

  1. Andalusiassa on todellakin upeita paikkoja – ilman muuta kannattaa lisätä myös Córdoba reissulistalle! 🙂 Mulla se oli tosiaan hirmu pitkään ns. todo-listalla, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tykkäsin kaupungista kovasti.

 6. Ooh, Córdoba ja Andalusia yleensä ovat unelmakohteideni joukossa! Historian eri kerrosten mosaiikki on alueella kiehtova ja valokuvasi näyttävät ihastuttavilta. Toulousessa oli La Mezquitaan kaariholveja muistuttavia rakennelmia, pitäisi lukea ajan arkkitehtuurista lisää. Ehkä sitten Andalusiassa, oluen ja tapasten äärellä. : )

  1. Kiitos kuvakehuista! Enpä tiennytkään, että Toulousesta löytyy samankaltaista arkkitehtuuria. Täytyy muistaa tuo, jos sinne suunnille tulee reissailtua. Córdobassa on monin paikoin tosi nättiä ja kaupungin nähtävyydet ovat mielenkiintoisia – niitä tutkii mielellään poiketen välillä oluelle ja tapaksille. 🙂

 7. Voih, joskohan tänäkesänä pääsisin vihdoin Cordobaankin! Andalusia alkaa olla muuten hallussa (siis pinnallisesti, siellähän on seikkailtavaa yhdeksi elämäksi!) mutta Córdoba on jäänyt välistä. Ja näiden kirjoitusten ja kuvien perusteella se harmittaa entistä enemmän!

  1. Olen ihan samaa mieltä tuosta, että Andalusiassa (kuten muillakin Espanjan alueilla) riittäisi tutkittavaa vaikka koko elämäksi. Córdoba on kaunis ja kiinnostava paikka, suosittelen käymään! Lyhyessäkin ajassa ehtii nähdä paljon.

 8. Cordoba ja tuo osa Andaluciaa vaikuttaa aika kivalta seudulta. Ja Sevilla. Myönnettäköön, että Andalucia ei jostain syystä ole koskaan ollut mun top-listoilla, ja tokihan siitä tykkäsin kun ensi kertaa viime maaliskuussa kävin. Piti myös vähän kaivaa Google mapsista ihan tarkat sijainnit näille. Just katsottiin leffa the Spanish Affair 2 ja siinä mentiin sujuvasti Sevillassa ja kataloniassa ☺️

  1. Sevillasta on tulossa tänne blogiin juttua lähiaikoina, joten käyhän hakemassa täältä sitten nostetta matkakuumeeseen! 🙂 Andalusiassa on tosi paljon nähtävää. Ei varmaan jäänyt meilläkään viimeiseksi reissuksi niille seuduille.

 9. Vaikuttaa ihanalta paikalta! Itselläni on kauhea hinku Manner-Espanjaan ja tän postauksen myötä oli kiva fiilistellä ja suunnitella ajankohtaa, jolloin reissu voisi toteutua. On vaan niin paljon matkahaaveita, mutta eiköhän tämänkin vuoro vielä tule 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *