Tallinnan KGB-museo

Näkymä Tallinnaan Viru-hotellista

Viru-hotelli taitaa olla kaikille suomalaisille tuttu ainakin nimeltä. En ole itse koskaan yöpynyt hotellissa, joten minulle se on tuttu lähinnä hotellin yhteydessä olevan ostoskeskuksen kautta. Monille matkalaisille 23-kerrokseinen hotelli toimii maamerkkinä, joka auttaa Tallinnassa suunnistamisessa.

Kävin kesällä Viru-hotellissa sijaitsevassa KGB-museossa. Museo kertoo KGB:n tarinaa Viru-hotellin historian kautta. Suomalaisten rakennusliikkeiden pystyttämä Viru, Viron ensimmäinen tornitalo, valmistui vuonna 1972. Nykyään Viru on osa Sokos Hotel -ketjua.

Tallinnan KGB-museossaViru toimi neuvostoaikana paitsi ulkomaisten matkailijoiden majapaikkana myös KGB:n toimipisteenä. KGB piilotteli hotellin ylimmän kerroksen tiloissa ja salakuunteli niin hotellin ravintolan pöytiä kuin huoneitakin. Mikrofonien määrä oli massiivinen – se käy ilmi KGB-museossa näytillä olevasta pohjapiirustuksesta.

Museovierailu täytyy varata etukäteen, sillä kyseessä on opastettu kierros, jolle mahtuu vain rajallinen määrä porukkaa. Noin tunnin kestävän vierailun liput maksavat 10 euroa (hotellin asiakkaille 8 euroa). Museo on kooltaan pieni, ja kierros nojaakin vahvasti oppaan kertomuksiin Virun historiasta. Museon tilat koostuvat kahdesta KGB:n käytössä olleesta huoneesta, joissa on esineistöä neuvostoajoilta.

Rekvisiittaa Tallinnan KGB-museossa Vanhoja asiakirjoja Tallinnan KGB-museossaOppaan jutut kantavat kierrosta hyvin, sillä tarinat ovat kiinnostavia. Historiaa tunteville tai ihan vain vakoilutarinoista tykkääville oppaan kuvailemassa neuvostomeiningissä ei sinänsä ole paljoa uutta. Yksittäiset esimerkit ja tarinat ovat kuitenkin mielenkiintoisia, ja Viru-hotellin ja KGB:n yhteinen historia sisältää myös hauskoja yksityiskohtia. Laittaisitko itse salaisen huoneen oveen kyltin, jossa kerrotaan, että oven takana ei ole mitään kiinnostavaa?

Summa summarum: Viru-hotellin KGB-museo on viihdyttävä kokonaisuus, joka sopinee myös museoita vierastaville. Siellä kun ei tarvitse lueskella vitriinien pikkuruisia tekstejä eikä kiertää kerroskaupalla näyttelyitä.

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Päivä Tallinnassa: Fotografiska ja Telliskivi
Tallinnan tv-tornissa
Tunnelmapaloja Tallinnasta (ja muutama ravintolavinkki)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 vastausta artikkeliin “Tallinnan KGB-museo”

  1. Hei kiitos vinkistä! Muistan lukeneeni tuosta KGB-museosta joskus aikoinaan ja miettineeni, että tuolla pitää käydä, mutta en olisi varmasti tajunnut varata lippuja etukäteen. Nyt tiedän, että se on tarpeen.

  2. Eipä kestä! Kyseessä on tosiaan aika näppärä pieni museo, johon ei pääse ilman varausta. Kierroksia on tiettyihin aikoihin, eli aikataulu pitää huomioida muussa suunnittelussa. Tunnin rundin ehtii onneksi aika hyvin mahduttaa mukaan, vaikka olisi paljon muutakin ohjelmaa.

  3. Tallinnan miehitysmuseo on tosi kiinnostava, olen käynyt siellä pari vuotta sitten. Voisin mennä uudestaankin, eli suositus myös minulta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.