Slovenia: Vogel-vuorella hakemassa lintuperspektiiviä

Artikkelikuva - Vogel Slovenia näköala

Minusta oli Sloveniassa hauskaa, että Bohinj-järven tuntumassa sijaitsevan Vogel-vuoren nimi tarkoittaa saksaksi lintua. Vuorelle noustessaan saa nimittäin todella kokea maailman kuin lintuperspektiivistä. Nousu on jyrkkä ja vatsaa kouraisevan nopea, ja maisema kuin lentokoneesta, vaikka gondolihissi ei edes vie huipulle asti. 

Vuoristomaisema Vogelilla

Hiihtokeskuksena talvisin toimiva Vogel on erittäin helposti saavutettava näköalapaikka Bledin lähellä sijaitsevan Bohinj-järven tuntumassa. Vogel on reilut 1900 metriä korkea vuorenhuippu, joka on osa Julisia Alppeja ja Slovenian ainoaa kansallispuistoa Triglavia.

Vogelin gondolihissi nousee reiluun 1500 metriin, mistä matkaa voi jatkaa ylemmäs tuolihisseillä tai kävellen. Kovin edullista ei gondolihissin käyttö ole: se maksoi peräti 14 euroa per naama. Tuolihissit sen sijaan olivat halvempia, 2 euroa (hinnat kesäkuulta 2016).

Ylhäältä on hyvä näkymä Slovenian korkeimmalle vuorelle Triglaville (2 864 metriä) – jos sää sallii. Meidän näkymiämme haittasivat pilvet ja sumu, mutta onneksi lumihuippuja silti aina välillä pilkisti jostain raosta.

Hissitasanteen näkymä Vogelilla
Näkymä vuorelta alas järvelle
Vogelin laella
Lehmiä Vogelin laella

Gondolihissiaseman korkeudella oli lehmiä, turistikrääsämyymälä ja pari ravintolaa. Jatkoimme siellä aikamme huokailtuamme tuolihisseillä seuraavalle stopille, jossa puolestaan oli todella paljon vuohia. Ne valloittivat käytöstä pois olleen hiihtohissikopperon, jonka lähettyville kävelimme, ja tulivat ihan viereen oletettavasti ruuan toivossa. Hemmo ei sentään tällä kertaa joutunut eläinten näykkimäksi, kuten toisella puolella maapalloa Japanissa aikanaan kävi. Vuohenpaskaa oli joka paikassa, joten maisemien katselun lomassa piti myös katsoa tarkkaan, mihin on fiksua astua.

Tuolihissi ja vuoristomaisema
Vuohia Vogelilla
Vuohi ja vuoristomaisemaa

Vogelin laskettelukeskuksessa on kaikkiaan kahdeksan hissiä, joista korkeimmalle vievän kyydissä pääsee 1800 metriin. Laskettelurinteitä on yhteensä 22 kilometriä. En osaa sanoa, olisiko paikka hyvä laskettelulomaa silmällä pitäen, mutta kävi kyllä mielessä, että voisi joskus testata.

Vaikka gondolihissi olikin mielestäni vähän hintava, ei Sloveniassa yleisesti ottaen ole suomalaisittain kallista, joten voisin kuvitella, että täällä selviäisi laskettelureissulla aika paljon halvemmalla kuin vaikkapa Lapissa tai Alppien suosituimmissa kohteissa. Toki keskusten välillä on varmasti tasoerojakin, onhan Alpeilla todella paljon vaihtoehtoja, joihin verrata.

Kuten jo edellisessä postauksessa hehkutin, Slovenia ihastutti kertaheitolla. Maassa on älyttömän kaunista luontoa: vuoria, järviä, jokia, metsää. Lisäksi on mielettömät harrastusmahdollisuudet: vesiurheilu, kalastus, pyöräily, vaellus, laskettelu – vain muutamia vaihtoehtoja mainitakseni. Tietysti löytyy myös hyvää ja edullista viiniä ja ruokaa. Kyllä Sloveniassa kelpaisi lomailla pidempäänkin!

Suunnittelimmekin heti Hemmon kanssa, että voisimme palata Sloveniaan jonain kesänä ja olla vähän pidempään. Myös talviloma voisi olla mahdollinen. Ei kellään sattuisi olemaan kokemuksia laskettelusta Sloveniassa?

Olimme Sloveniassa osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Slovenia: Vogel-vuorella hakemassa lintuperspektiiviä”

  1. Piti jo edelliseen postaukseesi tulla komppaamaan Slovenian ihanuutta! Vogelin maisemat on kyllä uskomattoman upeat. Vieläkin on vaikea uskoa, että liitelimme sieltä alas varjon kanssa. Upeimpia kokemuksia koskaan! Kernaasti viettäisin itsekin hieman pidemmän ajan Sloveniassa ja liitelisin uudemmin alas Bohjin rannalle 🙂

    1. Varjoliitoa olisi teoriatasolla kiva kokeilla, mutta en ole ihan varma, uskaltaisinko kuitenkaan. 😀 Slovenia on joka tapauksessa ihana, ja siellä on tosiaan vaikka mitä kivaa tekemistä. Olisi todella mukavaa palata joskus ja viipyä vähän pidempään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *