Linnassa Córdobassa: Alcázar de los Reyes Cristianos

Artikkelikuva - Alcázar de los Reyes Cristianos, Córdoba, Espanja

Ihastuttavassa Córdobassa on paljon nähtävää pienellä alueella vanhassakaupungissa. Näihin kuuluu Alcázar de los Reyes Cristianos eli ”kristittyjen kuninkaallisten linnoitus”. Se on 1300-luvulta peräisin oleva linna, jonka kauniisti laitettu puutarha vihertää joulukuussakin. Vesiaiheiden solina tuo vierailulle rauhallisen äänimaiseman.

Olen kertonut ehkä kyllästymiseen saakka, että tykkään linnoista. Olemme Hemmon kanssa ajelleet pitkin Eurooppaa jykeviä rakennelmia bongailemassa, myös Espanjassa pienellä linnareitillä. Espanjalaiset linnat ovat usein kellertävää kiveä, kun pohjoisemmassa Euroopassa rakennuskivien värimaailma on synkempi harmaa. Ulkoasu toki poikkeaa yleensä myös muilta osin, riippuen rakennusvuodesta.

Alcázar de los Reyes Cristianos ei kenties ole linnoituksena kaikkein suurin ja mahtavimman näköinen, mutta komea se on silti. Sen valttikortteihin kuuluu myös kaunis puutarha, joka tuo linnalle mukavaa kontrastia. Linna on myös osa Córdoban historiallisen keskustan kokonaisuutta, joka muodostaa Unescon maailmanperintökohteen.

20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0314
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0389

Alcázar de los Reyes Cristianos on helppo kohde Córdoban keskustassa

Kirjoitin aiemmin Córdoban tunnetuimmasta nähtävyydestä, upeasta La Mezquitasta. Se on ihan Alcázar de los Reyes Cristianosin vieressä,  joten molemmissa voi helposti käydä saman päivän aikana. Niin mekin teimme. Astelimme linnoitukselle La Mezquitassa käynnin jälkeen.

Jonoja ei ollut, mikä on aina mukava yllätys nähtävyyksillä. Linnassa oli myös varsin vähän porukkaa sisällä, mikä oli mukavaa, sillä kukapa tungoksesta tykkäisi. Saimme kierrellä osan käytävistä keskenämme.

20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0317
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0313
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0310

Kipusimme ensi töiksemme ylätasanteelle katsomaan maisemia. Iso puutarha näkyy sieltä hienosti, ja näkymiä on muihinkin suuntiin kohtalaisesti. Jaksan aina yllättyä siitä, miten vihreää Espanjassa voi paikoin olla jopa joulukuussa. Kesällä puutarhan istutukset ovat toki täydessä iskussaan ja paikka näyttää varmasti vielä kauniimmalta, mutta ylhäältä käsin se näytti varsin kivalta nytkin. Ihana auringonpaiste auttoi asiaa.

Linnan sisällä hämärässä kulmatornissa seuranamme oli katonrajan rakosissa viihtyviä puluja, joiden kujerrus kaikui hauskasti linnan paljaista kiviseinistä. Sisäpihalla puolestaan sitruspuiden varjoissa solisi suihkulähteitä. Maan tasalla olevat istutukset kahisivat ja niiden keskeltä asteli esiin ylpeä musta kissa, joka sekin näytti viihtyvän appelsiinipuiden tuoksussa. Pulut olivat vallanneet sisäpihaa ympäröivän muurin seinustan. Sisäpihalla oli miellyttävän rauhallinen tunnelma, jollaista harvoin tavoittaa matkailunähtävyyksissä kierrellessä.

20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0307
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0316
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0321
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0323

Linna on ollut turistikohde 1950-luvulta saakka. Sitä edeltävä historia on värikäs ja synkkä. Córdoban kalifaatti piti siellä majaa ennen 1200-lukua, jolloin kristityt valtasivat Córdoban takaisin muslimeilta. Espanjan inkvisition aikaan 1400-luvun lopulta 1800-luvun alkupuoliskolle linnoitusta käytettiin yhtenä inkvisition päämajana. Sen arabialaisia kylpytiloja muutettiin tuolloin kuulusteluselleiksi. Myöhemmin 1800-luvulla linnoitus toimi vankilana.

Monipuolisesta historiasta huolimatta linna on omatoimisesti kierrellen aika äkkiä nähty, sillä se ei lopulta ole valtavan iso. Seikkailimme läpi käytävien alle tunnissa. Puutarha näytti kiinnostavan väkeä enemmän kuin linna, ja ehkä ihan syystä, sillä se on ulkoasultaan näyttävä ja viihtyisä.

20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0327
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0335
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0369
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0347
20190310-Unelmatrippi-AlcazarReyes-Cordoba-DSC0379

Puutarhan keskellä oleva pitkä allas suihkulähteineen veti puoleensa meitäkin ja huomasimme, että sisäpihan rauhallinen tunnelma toistui puutarhassa. Kävelimme pitkän altaan vierustaa sen päässä komeilevan jylhän patsaan luokse. Sen lähettyviltä löytyy taidokkaasti leikattuja jättimäisiä pensaita, joita on muotoiltu esimerkiksi ruukkujen mallisiksi. Joka puolella on appelsiinipuita, jotka notkuivat joulukuussa hedelmistä. Melkein jo niiden takia Alcázar de los Reyes Cristianos olisi ollut vierailun arvoinen. Kukapa ei tykkäisi appelsiinipuista?

Alcázar de los Reyes Cristianos on helppo ja edullinen kohde, jossa ei tarvitse kuluttaa koko päivää vaan samana päivänä ehtii vielä paljon muutakin. Halutessaan aikaa saa silti kulumaan enemmän kuin meillä tähän meni, jos ottaa opastetun kierroksen ja jää viipyilemaan pidemmäksi toviksi sisäpihan ja puutarhan rauhaan.

Sisäänpääsy: 4,5 euroa (maaliskuu 2019)
Lisätietoja: artencordoba.com

Tämä postaus liittyy 11-päiväiseen omatoimiseen kiertomatkaamme Espanjan Andalusiassa ja Kanariansaarilla joulukuussa 2018. Lensimme Málagaan, sieltä Teneriffalle ja Teneriffalta Suomeen. Andalusiassa matkustimme kaupunkien välillä junalla. Yövyimme matkan aikana Málagassa, Córdobassa, Sevillassa ja Teneriffalla Costa Adejessa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Linnassa Córdobassa: Alcázar de los Reyes Cristianos”

  1. Kiitos tästä! Olet ottanut ihania kuvia. Kävimme itse tuossa linnassa helmikuun viimeisenä päivänä ja ajattelimme ihan samaa kukkaloistosta. Vähän oli näkyvissä vasta, suuri osa vielä tulossa. Meille ei sattunut rauhallinen päivä. Oli Andalusian päivä (Día de Ancalucia) 28.2. ja linnaan oli vapaa pääsy, mikä toi linnan eteen reilun puolen tunnin jonot. Mutta linnaan mahtui kyllä hyvin, kierreportaissa vain oli vähän jonotusta. Olen tällä viikolla kirjoittamassa omaa juttuani Cordobasta. Voinko linkata näihin sinun upeisiin postauksiisi?

    1. Kiitos! Ohhoh, onpa ollut paljon väkeä! Mietin kyllä, että kesällä varmaan on paljon enemmän porukkaa ihan tavallisinakin päivinä, mutta kokemusta ei ole. Tuo linnan pääsymaksu on edullinen jo muutenkin, mutta vapaa pääsy varmaan houkuttaa paikalle ne loputkin matkaajat. 🙂

      Kiitos kovasti, jos linkkaat postauksiini – ilman muuta se sopii hyvin! Käyn mielenkiinnolla lukemassa, millaisia kokemuksia sinä kirjoitat. 🙂

  2. Linnafani ilmoittautuu! Ihanalta näyttää erityisesti tuo puutarha appelsiinipuineen ja suhkulähdealtaineen. Kiva, että tuonne on myös noin edullinen pääsymaksu. Eri homma oli Lontoon kupeessa sijaitsevalla Hampton Court Palacella, johon maksoi about 13 euroa sisään, vaikka liput olivat puoleen hintaan. Okei, eihän tuokaan nyt niin paha ole, ja hyvästä kokemuksesta maksaa toki mielellään! Jos pyörit Lontoon suunnilla niin käy ihmeessä Hampton Courtissa, jossa kuvattiin myös The Favourite -elokuva! Kirjoitin omaan blogiin siitä, ja kuviakin on toki näytillä: https://www.liljalumilla.com/hampton-court-palace/

    1. Meitä linnafaneja löytyy onneksi jonkin verran! 🙂 Kiitos vinkistä, pidän mielessä, jos tulee reissailtua taas joskus Lontooseen. 13 euron liput (vieläpä alennuksella) kuulostavat kyllä tyyriiltä. Saksassa tai muualla en muista koskaan maksaneeni noin paljoa. Mutta toki, jos kokemus on upea, niin voi siitä tuon verran maksaakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *