Salaisten käytävien ja muraalien Lyon

Artikkelikuva - Lyon, Ranska

Vietin tammikuun lopussa viikonlopun Lyonissa, Ranskassa. Puolen miljoonan asukkaan kaupungista löytyy viehättäviä piirteitä. Mäkisen kaupungin läpi virtaavat sekä Saône että Rhône, ja joet tuovat kaupunkiin nättiä ilmettä. Hyvät jalkakäytävät mahdollistavat pitkienkin matkojen taittamisen jalan. Mukavaa on myös se, että Lyonissa on ainakin talvella enimmäkseen ei-turistinen meininki. Minua säväyttivät Lyonissa eniten mielettömät seinämaalaukset ja kortteleiden läpi kulkevat ”salaiset” käytävät, traboulet. Näiden tutkimiseen kiinnostavimmat kaupunginosat ovat Vieux Lyon (vanha Lyon) ja boheemi Croix-Rousse.

Lyonin salaiset käytävät eli traboulet

Vieux Lyonissa suurin osa kaduista kulkee joen suuntaisesti, minkä vuoksi joelle pääseminen katuja pitkin vaatii pitkää kiertelyä. Vanhimmat kortteleiden läpi kulkevat ”salakäytävät” ovat 300-luvulta. Käytäviä alettiin rakentaa, jotta kaupunkilaiset saisivat suoremman reitin hakea puhdasta vettä ja liikkua nopeammin kodeistaan kaupungin läpi virtaavalle Saônelle ja takaisin. Ne ovat siis oikoreittejä.

1800-luvulla oikoreitit palvelivat silkkityöläisiä, jotka pääsivät niitä pitkin lyhyempää reittiä Croix-Roussen rinteillä sijaitsevilta pajoiltaan alas kauppiaiden luokse. Toisen maailmansodan aikaan käytäville tuli kuitenkin toisenlaista käyttöä: vastarintaliike käytti niitä omiin kokoontumisiinsa.

20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0066
Erään ”salakäytävän” uumenissa oli valokuilu.

Salaisia käytäviä on Lyonissa satoja, mutta niistä vain noin 40 on avoinna yleisölle. Kannattaa olla tarkkana, mihin käytäville itsensä punkee. Minä taisin nimittäin käydä tutkimassa sellaistakin asuintalon käytävää, joka ei ollut tarkoitettu yleisölle. Julkiset käytävät löytyvät Vieux Lyonissa pronssisia kylttejä etsimällä, Croix-Roussen kaupunginosassa niitä on puolestaan merkitty kaakeleilla.

Totesin kylteistä huolimatta, että käytäviä voi olla aika vaikea löytää itse, sillä sisäänkäynnit ovat usein huomaamattomia – kuten tietysti salakäytävien rooliin sopii. Jotkut käytävistä ovat myös lukittuja, vaikka kyltti löytyykin. Jos haluat päästä käytävistä paremmin jyvälle, suosittelen harkitsemaan opastettua kierrosta. Lisätietoa käytävistä, niiden sijainneista ja opastetuista kierroksista löytyy This is Lyon -sivustolta.

20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0074
Vieux Lyonissa traboulet on merkitty pronssisella kyltillä, joka näkyy kuvassa oven vasemmalla puolella. Ovessa olevassa kyltissä pyydetään kunnioittamaan asukkaiden rauhaa ja liikkumaan traboulessa hiljaa.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0063
Ovien takana aukeaa usein hämärä käytävä.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0065
Tätä käytävää pitkin pääsee näppärästi ylemmältä kadulta alemmalle kadulle (tai toisinpäin).
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0055
Osa ”salakäytävistä” on tavallisen näköisiä portaikkoja, kuten tämä passage Croix-Roussessa.

Lyonin valtavien seinämaalausten yksityiskohdat hämmästyttävät

Pidän kovasti etenkin julkisiin tiloihin toteutetusta taiteesta, ja olin Lyonissa todella vaikuttunut kaupungin jättimäisistä seinämaalauksista. Monet näistä muraaleista tai freskoista kattavat aivan valtavia seinäpinta-aloja. Yksityiskohtien määrä on maalauksissa huikea ja toteutus pikkutarkkaa: jokaisen maalatun hahmon ilmeet, vaatteiden taitteet ja muut yksityiskohdat on toteutettu pieteetillä. Viipyilin maalausten äärellä pitkät tovit detaljeja ihaillen. Lyonin muraaleja ei missään nimessä kannata missata!

20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0013
Croix-Roussessa sijaitseva Mur des Canuts on Euroopan suurin muraali.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-143146
Mur des Canuts on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia.

Maalauksista varmasti tunnetuin on Croix-Roussessa sijaitseva silkkityöläisistä inspiraationsa saanut Mur des Canuts (36 Boulevard des Canuts), joka on 1200 neliömetrin koollaan koko Euroopan suurin muraali. Sen ensimmäinen versio toteutettiin vuonna 1987, ja maalausta on sen jälkeen kunnostettu pariin otteeseen. Maalaus on kertakaikkisen upea! Travel France -sivustolla on muraalista enemmän kuvia ja myös kuva, jossa näkyy kyseinen seinäpinta-ala ennen maalausta. Ero on aikamoinen.

Muita tunnettuja maalauksia Lyonissa ovat La Fresque des Lyonnais (2 Rue de la Martinière), joka esittää kuuluisia lyonilaisia, ja La Bibliothèque de la Cité (6 Rue de la Platière), joka esittää kirjastoa. Nämä kaksi sijaitsevat alle 400 metrin päässä toisistaan, joten kannattaa katsastaa molemmat! Maalauksia voi etsiä Google Mapsistä hakemalla sanoilla fresco tai frescue ja mural tai mur.

Taiteen ystäville hyvä vierailukohde Lyonissa on myös Musée des Beaux-Arts de Lyon. Kävin kiertämässä näyttelyt ja söin myös ihan maittavan lounaan museon ravintolassa.

20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0021
Yksi kuuluisista muraaleista on La Fresque des Lyonnais, joka esittää kuuluisia lyonilaisia.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0024
Lumièren veljekset Auguste ja Louis asuivat Lyonissa.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0051
La Bibliothèque de la Cité viihdyttää varmasti ainakin kirjallisuuden ystäviä!
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0053
La Bibliothèque de la Citén alaosassa on kuvattu kivijalan arkipäivää.

Taittuuko Ranska?

Sain reissun jälkeen useita kommentteja Ranskasta hankalana matkailumaana, koska ranskalaiset ”eivät puhu englantia”. Kielimuuri on omillakin Ranskan-reissuillani tullut joskus vastaan, mutta tällä kertaa kokemukseni oli erilainen: Lyonissa sekä hotellilla että ravintoloissa englanti taittui työntekijöiltä vähintään yhtä sujuvasti kuin itseltäni. Mutta vaikkei näin olisi ollut, samapa tuo. Moni meistä matkustaa esimerkiksi Kiinassa ja Thaimaassa osaamatta sanaakaan paikallista kieltä ja paikallisten kielitaito rajoittuu usein vain heidän omaan äidinkieleensä. Silti asiat aina lutviutuvat.

Tiedonhankinnassa oma kielitaitoni oli kuitenkin Lyonissa pieni kompastuskivi. En ole koskaan opiskellut päivääkään ranskaa, joten en voinut hyödyntää netistä löytyvää tietoa esimerkiksi salakäytävistä ja muraaleista ranskaksi (oletan, että ranskaksi tietoa löytyy). Englanniksi tietoa löytyi hajanaisesti. Paras löytämäni lähde oli This is Lyon -sivusto. Jos osaat vinkata muita luotettavia englanninkielisiä infosivustoja Lyonista, voit jättää vinkkejä kommenttiboksiin!

20190303-Unelmatrippi-Lyon-151807
Lyonia halkoo kaksi jokea, Saône ja Rhône.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0001
Lyonin rakennukset ovat kauniin koristeellisia.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0004
Lyonissa on paljon mäkiä ja rappusia! Otin kuvan ollessani kävelyllä Croix-Roussen kaupunginosassa.
20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0057
Viikonlopun aikana näkyi myös sinistä taivasta. Rappusia tuli tahkottua useamman päivän edestä.

Toinen hankaluus Lyoniin matkakohteena liittyy julkiseen liikenteeseen. Käytän usein Google Mapsin reittisuunnittelua työkaluna vieraissa kaupungeissa suunnistamiseen ja julkisen liikenteen reittien tutkimiseen. Jostain syystä Maps ei kuitenkaan Lyonissa näyttänyt mitään julkisen liikenteen lähtöjä. (Tietääkö joku, mistä tämä voi johtua?) Latasin sen vuoksi paikallisliikenteen TCL-sovelluksen, mutta siitäkin oli saatavilla vain ranskankielinen versio. Muun kielitaidon avulla sen käyttö sujui jotenkuten. Tänä päivänä näinkin isossa kaupungissa luulisi kuitenkin olevan kiinnostusta palvella matkailijoita paremmin ja tarjota englanninkielinen versio!

Itseäni ei tällainen pieni säätö kieliasioiden takia kuitenkaan haittaa, vaan oikeastaan päinvastoin. Kun asiat eivät ole liian helppoja, reissussa tuntee olevansa oikeasti ulkomailla ja saa onnistumisen elämyksiä, kun asiat ratkeavat. Ja aina ne ratkeavat! Tiedostan kuitenkin, että läheskään kaikki eivät jaa näkemystäni tästä matkailun suolasta. Esimerkiksi tiukasti aikataulutetulla työmatkalla en olisi säätämiseen tyytyväinen vaan se turhauttaisi, mutta nyt olinkin vapaalla. (Jatkoin tosin Lyonista työn merkeissä Geneveen.)

Viikonlopun perusteella minulle jäi Lyonista hyvä fiilis. Kaupunki on kaunis ja siellä on kiinnostavaa historiaa. Voisin käydä siellä mielelläni joskus uudestaankin.

Onko Lyon sinulle tuttu paikka? Mitä mietteitä sinulla on Ranskassa matkailusta?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

18 vastausta artikkeliin “Salaisten käytävien ja muraalien Lyon”

 1. Vietin viime elokuun Ranskaa kierrellen ja myös viikkoja Lyonissa, tykkäsin etenkin siitä vanhan juna-aseman seudusta jossa näkyy myös jokialue lintuineen ja olin myös toisen juna-aseman seudulla. Se on totta että ihmeen moni osasi hyvin englantia Lyonissa, kaupunki on aika kansainvälinen kohde. Ratikalla oli melko helppo liikkua, monet paikalliset jopa neuvoivat jos jäi ihmettelemään ratikan karttaa+aikatauluja

  1. Kiva kuulla, että sinäkin viihdyit! Metrolla pääsi kanssa mukavasti liikkumaan, vaikka aika paljon ihan vain kävelin. On aina mukavaa, jos joku neuvoo silloin kun tarvitsee apua. 🙂

 2. Ihastuttavan kuuloinen ja näköinen kaupunki! Kiva lukea historiallisista yksityiskohdista. Tiedän Lyonin summittaisesti ja haluaisin tämän(kin) kirjoituksen pohjalta vierailla siellä. Minullekin kävi jossain (ehkäpä juuri Ranskassa?) niin, ettei Google ollutkaan enää apuna reittejä suunnitellessa. Kielen suhteen olen huomannut, että Ranskassa pääsee pitkälle pelkällä bonjourilla alkuun ja sitten englanniksi. : )

  1. Nykyään tuo tuntuu toimivan, mutta oma eka vierailuni Ranskaan (dinosaurusten aikaan 90-luvulla) oli toisenlainen kokemus. 😀 Sittemmin ei vastaavanlaista tylytystä ole tullut vastaan, vaikka en osaa ranskaa yhtään enempää tänään kuin silloin. Mutta eipä se haittaa, jos joutuu vähän säätämään ja vaikkei yhteistä kieltä löytyisikään, kunhan vain voidaan silti olla kohteliaita puolin ja toisin. 🙂 Kaikki muut reissut Ranskaan ovat olleet hyviä kokemuksia, paitsi se eka reissu. Onneksi on tullut lähdettyä uudelleen.

   Google Maps yleensä toimii Euroopassa hyvin, mutta ei siihen tietysti täysin voi luottaa. Lyonissa piti tosiaan ladata erillinen sovellus julkista liikennettä varten, kun muuten ei ollut hajuakaan, millä minnekin pääsee ja monelta. Lyon on kaunis kaupunki, kantsii joskus käydä, jos tulee tilaisuus!

 3. Oi, nyt tuli tämä juttu kuin tilauksesta, kiitos! Lyon on ollut pitkään haaveissa, eikä nytkään ole mitään varmaa tiedossa, mutta on aina mielenkiintoista lukea tietoa jo ennakkoon. Hyviä faktoja tuli paljon.
  Nuo muraalit on aivan sairaan hienoja, todella haluaisin nähdä jokaisen! Samoin nuo salakäytävät, vau. Portaat ei niinkään innosta, mutta niitähän vanhoissa kaupungeissa on aina.
  Mun mielestä Ranska ei ole ollenkaan epäystävällinen maa, päinvastoin, olen saanut siellä superhyvää palvelua aina. Puhun ranskaa vähän, sen verran että saan boulangeriassa pyydettyä mitä halua ja ehkä kysyttyä bussikuskilta meneekö tämä paikkaan x. En tosin aina ymmärrä vastausta. 😀

  1. Ihanaa, että tykkäsit postauksesta! Lyonissa portaita kyllä monin paikoin riittää, etenkin Croix-Roussessa. Sitä ei silti kantsi jättää missään nimessä väliin, koska siellä on tosi kiva tunnelma ja noita muraaleita ja käytäviä.

   Minun ensimmäinen vierailuni Ranskassa oli sellainen, että välttelin tehokkaasti koko maata sen jälkeen vuosikausia. 😀 Kukaan ei suostunut silloin ekalla reissulla puhumaan englantia ja kaikki olivat tosi tylyjä. Sittemmin on ollut ihan eri meininki, kun olen käynyt useamman kerran. Ehkä oli vain superhuono tuuri ekalla kerralla, tai sitten ranskikset tajuisivat siinä välissä vierähtäneiden noin 10-15 vuoden aikana, että matkaajille voi olla kohtelias, vaikka kaikki eivät ranskaa osaisikaan. 😉 Niinhän sitä sanotaan, että se pienikin kielitaito auttaa tosi paljon, mutta minua on kyllä kohdeltu oikein ystävällisesti sitä ekaa reissua lukuun ottamatta, vaikka en osaa sanaakaan ranskaa. (Okei, merci kykenen sanomaan, mutta muuta en.) Ranskassa on upeita kohteita, joten mukavahan siellä on matkustella, kun on paljon nähtävää ja koettavaa.

 4. Olen viettänyt viikon verran Lyonissa ja ihastuin kovasti muraaleihin siellä, myös jokien sjisto viehätti. En tiennyt, että salakäytäviä on noinkin paljon, minulla oli paikallinen tuttava oppaana ja kävelimme parin käytävän läpi.

  1. Lyon on kyllä nätti paikka ja muraalit upeita! Voisin käydä kaupungissa mielelläni joskus uudestaankin. Viikossa ehtisi nähdä jo tosi paljon!

 5. Rakastan muraaleja, joten siinäpä oiva syy nostaa Lyon – joka on vielä näkemättä – matkalistalle! Vaikuttaisi muutenkin kiinnostavalta kohteelta. Itse osaan auttavasti ranskaa, mikä tietysti helpottaa ranskalaisten kanssa asiointia ja kenties juuri siitä syystä minulla on heistä vain hyviä kokemuksia. Toisaalta olen huomannut, että pelkkä bonjour tai merci murtaa jään – sen jälkeen pärjää vaikka elekielellä.

  1. Aina pärjää elekielellä vaikka kokonaan, jos tarpeen! 🙂 Mutta toki pienikin kielitaito auttaa jotain.

   Lyonin muraalit ovat ihan omaa luokkaansa, kannattaa joskus käydä! Olin aivan fiiliksissä niistä (olen edelleen).

 6. Enpä ollutkaan kuullut moisista salakäytävistä ennen! Tiedätkö onko näitä myös muissa ranskalaisissa kaupungeissa vai ovatko nimenomaan Lyonin erikoisuus? Kaupunki näyttää ihastuttavalta muutenkin, saatanpa lisätä sen käytävien kohteiden listalle, kun loppukesän reissua Ranskaan suunnittelen.

  1. Jaa-a, hyvä kysymys – enpä osaa sanoa! Ei tullut ainakaan vastaan mitään infoa, että olisi muualla kuin Lyonissa, kun etsin noista tietoa, mutta tietenkin hain nimenomaan Lyon-lasit silmillä. Lyon on tunnettu myös ruokakaupunkina, joten siinä yksi hyvä syy piipahtaa siellä. 🙂 Kiinnostava ja nätti paikka viikonloppuvierailun perusteella.

 7. Lyon <3 Nuo Lyonin muraalit ovat kyllä upeita, miten minulta on jäänyt tuo iso muraali näkemättä? Suosikkini noista muraaleista on ehdottomasti tuo La Fresque des Lyonnais, minä jaksan tuijotella sitä vaikka kuinka kauan! Vanhan kaupungin pikkuruiset kujat ovat upeita, minäkin löysin itsekseni muutamia salakäytäviä. Kaupungissa rappusia todella riittää. Lyonin keskustan ulkopuolella on aivan huikea iso kirpputori, sieltä löytää vaikka ja mitä! Tykkään Ranskasta siellä on paljon ihania paikkoja!

  1. Minulle tuo suurin muraali oli se kiinnostavin, mutta jokainen niistä on aivan upea! Tuo iso muraali on kätevää käydä katsastamassa samalla kun käy Croix-Roussessa näköalapaikalla katsomassa alas kaupunkiin. Salakäytävien etsiminen oli vähän hankalaa kartankin avulla, ja muutenkin varmaan oppaan kanssa niistä saisi enemmän irti. Kyllä se silti myös omin päin hauskaa oli. 🙂 Kirppiksellä ei tullut käytyä, mutta hyvä tietää!

 8. Nuo salakäytävät oli kivoja. Eksyin sellaiseen ihan sattumalta, kun vaan kuljin yhden retkueen perässä. Ihan käytävien lisäksi oli paljon ihania kapeita pitkiä kujia, joiden läpi pääsi kortteleissa kulkemaan. Tuo La Bibliothèque de la Cité muraali tuli kuvattua useampaankin otteeseen. Mun kulkureitti meni aina sitä ohi, koska vain siitä kohtaa osasin suunnistaa sokkeloiden läpi joenrantaan ja kohti hotellia 😀

  Ranskassa on tietty hyvä osata muutama sana ranskaa (kiitokset, anteeksipyyntö, tervehdykset, numeroita muutama ja maksamiseen liittyvää, jotain ruokasanastoa, kahvin tilausta, ym.), mutta kyllä me saatiin rikosilmoitus tehtyä poliisiasemalla käännösohjelman avulla, ruokaa pöytään vaan listaa osoittelemalla (ensin googlattiin mitä pöperöä oli tarjolla) ja huone varattua ja maksettua ihan elekielellä ja noilla muutamalla ranskanfraasilla mitä osataan. Joten turhaa mutinaa minusta, että olisi hankalaa matkustaa, jos ei puhu ranskaa.

  1. Olen kanssa sitä mieltä, että ilman kielitaitoakin pärjää mainiosti. Enhän puhu esim. thaita, venäjää tai portugalia, mutta hyvin on sujunut niilläkin kielialueilla. Ranskalaisilla on vain maine, että suhtautuvat tylysti, jos joku ei osaa ranskaa. Itselläni on sekä hyviä että huonoja kokemuksia, joten en tekisi yleistyksiä tässäkään asiassa. 🙂 Jotkut ovat tylyjä, jotkut eivät ole. 🙂

   Kuljin itsekin myös noita mainitsemiasi kapeita kujia Lyonissa. Ja yhdelle korttelin sisällä kulkevalle käytävälle eksyin jonkun ihmisen aukaistessa oven ja tajusin vasta sisällä kävellessä, että se ei tainnutkaan olla yleisölle tarkoitettu. En meinannut myöskään löytää sieltä pimeästä ulos, kun ei ollut valoja enkä löytänyt ovesta kahvaa säkkipimeässä. Onneksi on kännykän taskulamppu… 😀

 9. Kas, enpäs tiennytkään noista Lyonin muraaleista ja salaisista käytävistä. Oikeastaan tiesin kaupungista vain sen, että sitä pidetään ranskan ruokapääkaupunkina. Pariisissa olen kerran syönyt lyonilaisessa ravintolassa ja tykkäsin kyllä kovasti. Ihan tämän kulinarismiaspektin takia Lyon on ollut haavelistallani. Tässäpä tuli lisää hyviä syitä vierailla kaupungissa. Nuo salaiset käytävät vaikuttivat todella mielenkiintoisilta.

  1. Joo, ruoka on tosiaan yksi asia, josta Lyon on tunnettu! Siihen en yksinäni reissussa ollessa niin kamalasti panostanut, mutta ihan kivoja paikkoja sattui silti kohdalle. Lyon on ihan viihtyisä paikka, ja voisin kuvitella, että kesällä terassit tuovat vielä mukavampaa tunnelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *