Kesäloma Suomessa: telttailua ja Lappiin asuntoautolla

Artikkelikuva Kesäloma Suomessa

Meillä on tänä koronakesänä tiedossa automatka, joka itse asiassa starttaa ihan pian. Pakkaamme tuttuun tapaan autoon teltan, ja meillä on myös osan lomasta käytössä vuokrattu asuntoauto. Pandemia muutti matkasuunnitelmia niin, että matka suuntautuu ulkomaiden sijaan Suomeen. Itä-Suomi ja Lappi, täältä tullaan!

Meidän oli tarkoitus lähteä tänä kesänä Islantiin, missä olisimme kiertäneet saaren vuokra-autolla. Matka olisi jatkunut trendikkääseen Chicagoon sekä Torontoon, mistä käsin olisimme vierailleet Niagaran putouksilla. Koronaviruspandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset pilasivat tämän suunnitelman, mutta eipä hätää: meillä ei kauan mennyt, kun kasassa oli toisenlainen matkasuunnitelma tälle kesälle. Matkailemme valtaosan kesälomastamme koti-Suomessa.

20190729-Unelmatrippi-Koli-DSC0910

Automatka Itä-Suomen kautta Lappiin

Starttaamme auton kesäkuun alkupuolella Helsingistä ja lähdemme ajelemaan kohti Lappia. Viimeksi kävimme Pohjois-Suomessa ennen maailmanympärimatkaa vuonna 2014. Silloin patikoimme Karhunkierroksella juhannuksena räntäsateessa. Todella toivon, että tänä kesänä on parempi tuuri sään suhteen!

Meidän on tarkoitus matkalla lähinnä kierrellä kansallispuistoja ja muita luontokohteita. Auton kyytiin lähtevät muun muassa vaelluskengät ja kalastusvehkeet. Toivon kaunista säätä paitsi ulkoilusuunnitelmien, myös valokuvaamisen takia. On paljon mukavampi kuvata poutasäällä kuin sateessa, jolloin joutuu pelkäämään kameran kastumista.

20190729-Unelmatrippi-Imatrankoski-DSC2077

Suomi-automatkan reittisuunnitelma varmistuu vasta tien päällä

Tavalliseen tapaan meillä ei ole vielä kovin tarkkaa suunnitelmaa reitistä vaan teemme lopulliset päätökset kohteista vasta tien päällä sään, aikataulun ja fiiliksen mukaan. Olen kuitenkin rakennellut karttaa, johon olen merkannut lukuisia kansallispuistoja sekä muita luontokohteita ja nähtävyyksiä, joissa voisimme matkalla piipahtaa.

Tätä kirjoittaessani olemme päättäneet, että ajamme pohjoiseen maan itäpuolta. Tarkoituksena on ensi alkuun ajella Mikkelin ja Puumalan välillä oleva kuuluisa Lietveden maisematie ja telttailla Saimaan upeissa maisemissa. Jos sää on hirveä, tämä saattaa tietysti muuttua yöksi henkilöauton etupenkillä, sillä pikkutelttamme vedenpitävyys on vähän niin ja näin. Saa nähdä, miten meidän käy!

Artikkelikuva - Autolautan kyydissä Pielisellä
20200604-Unelmatrippi-telttailu-203442

Käymme myös kurkkaamassa, miltä näyttää Manner-Euroopan itäisimmässä pisteessä Ilomantsin kunnassa Virmajärvellä. Pohjois-Karjalaan ajellessa voimme jälleen kerran tapailla Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala-biisin hauskoja sanoja. Verkkareissa loma pitkälti varmaan meneekin – tai vähintään patikointikamoissa.

Ilomantsin lisäksi käymme Pohjois-Karjalassa sukuloimassa. Ehkä nappaan Nurmeksesta matkamuistoksi pari kuvaa Puu-Nurmeksesta ja Bombasta. Viime kesänä nautimme Pielisen upeista maisemista autolautan kyydissä ja kapuamalla Kolilla näköalapaikalle. Nämä olivat upeita kokemuksia, mutta tällä kertaa keksimme varmasti seudulla jotain uutta mukavaa.

VisitKarelia-kuvituskuva copyright VisitKarelia
Kuva: VisitKarelia

Kuopiosta pohjoiseen vuokra-asuntoautolla

Kuten kerroin, meillä on matkassa teltta. Nurmeksesta suuntaamme Kuopioon noutamaan vuokraamamme asuntoauton, ja Kuopiosta pohjoiseen majoitumme näin ollen asuntoautossa. Teltta toki kulkee mukana myös pohjoiseen, jos sille sattuisi olemaan sielläkin käyttöä.

Näiden majoitusratkaisujen ansiosta voimme nukkua joustavasti käytännössä lähes missä tahansa, joten meidän ei juuri tarvitse miettiä reittiä majapaikkojen suhteen. Toki auton vesitankkeja täytyy välillä täyttää ja tyhjennellä, joten yövymme varmaankin osan öistä leirintäalueilla, jolloin nämä huoltotoimet onnistuvat näppärästi.

Matkan pohjoisin piste on näillä näkymin Nuorgam. Otamme varmuuden vuoksi passit mukaan, ettei mahdollinen piipahdus vielä pohjoisemmaksi Norjan puolelle jää ainakaan niiden puuttumisesta kiinni, mutta tämän hetken tietojen valossa emme ole menossa Norjan puolelle koronavirusrajoitusten vuoksi.

Särkitunturi, copyright Suunnaton.com
Kuva: Suunnaton
20200604-Unelmatrippi-Karhunkierros-DSC0348

Odotan Lapin karuja maisemia innolla. Entisenä imatralaisena vedän toki myös vähän kotiinpäin ja totean, että Järvi-Suomessa on mielestäni maan upeimmat maisemat, joten vähintään yhtä innolla odotan Itä-Suomen halki kurvailua. Jos sinulla on vinkkejä itäiseen Suomeen, otan niitä mieluusti vastaan. Eiköhän tästä tule jälleen kerran hyvä kesäloma!

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesälomalle?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “Kesäloma Suomessa: telttailua ja Lappiin asuntoautolla”

 1. Kuulostaa erinomaiselta suunnitelmalta! Itse haaveilen lapista syksyllä ruskan aikaan. Saa nähdä toteutuisiko se jo tänä vuonna. Kesällä tulee vietettyä ainakin joitain öitä piilokojuissa petoeläimiä kuvaten ja varmaan jokunen kansallispuistoretkikin tulee tehtyä.

  1. Yö piilokojussa on varmasti kokemus, ja Lappi ruskan aikaan olisi hieno! Meillä on tosiaan näillä näkymin useampi kansallispuisto käyntilistalla. Saa nähdä, missä kaikkialla lopulta käydään. Reitti tarkentuu sitten matkan varrella.

 2. Sama kohde tiedossa täälläkin – Nuorgam, mutta Länsi-Lapin (Levi, Pallas) kautta Inariin ja Tenojoen vartta ylös – ja takaisin Itä-Lapista (Pyhä-Luosto) Kuusamoon – yhteensä kolme viikkoa, joista pidempi pysähdys Kuusamossa viikon ajan. Juhannusviikolla lähdetään kohti pohjoista. Ehkäpä tiet risteävät jossain kohtaa.

  Vinkkinä että Ilomantsin seudulla on paljon nähtävää, ja Virmajärvellä kannattaa käydä. Sieltä on ”lyhyt” matka Lieksaan ja Ruunaankoskille. Pohjoisemmassa löytyy upea Hossan alue.

  1. Vaikuttaa siltä, että aika monella on vähän samanlaiset suunnitelmat tänä kesänä, sattuneesta syystä. 😀

   Nuo Lieksan suunnat ovat melko tuttuja, kun Nurmeksessa on tullut rampattua sukulaisissa. 🙂 Jos nyt ei ihan karsea sää ole, niin kyllä me käymme tuon Virmajärven ja itäisimmän pisteen tsekkaamassa – miksipäs ei. Hossa on niin ikään listalla.

 3. Me käytiin juuri pari viikkoa sitten hyvin tämänkaltaisella reissulla, juurikin peruuntuneiden ulkomaan suunnitelmien vuoksi.
  Tarkoitus oli mennä ihan Nuorgamiin asti mutta Hossassa jouduttiin kääntyä takas etelään kyn oli vielä niin paljon lunta että patikoidessa uppos polvia mylten hankeen.
  Yhteenveto reissusta löytyy blogista https://pinkkiksenreissut.blogspot.con

   1. Käykäähän Parppeenpirtillä Ilomantsissa syömässä! Ihan mieletön paikka, mutta sitäkin parempi pitopöytä… ei varmaan tarvii hetkeen syödä sen perästä!

 4. Harmi, että koronan vuoksi teidän reissu Islantiin jäi tekemättä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Suomessa voi nauttia monista upeista maisemista. Ihmeteltävää riittää. Kuten mainitset, Järvi-Suomessa on maan upeimmat maisemat! Etenkin Lapissa vuodenajasta riippumatta aina riittää ihailtavaa. Enpä tiennyt, että Virmajärvi olisi Manner-Euroopan itäisin piste. Odottelen itse syksyä. Lähdemme taas ystävän kanssa Lappia kiertämään autovuokraamon autolla hänen luotaan Kuusamosta. Toivottavasti kelit ovat otolliset ruska-aikana.

  1. Toivotaan hyviä kelejä! Tällä hetkellä odottelen itsekin loppukesää, kun minulla on tänä vuonna loma tavallista myöhemmin eli vasta syyskuussa. Jospa silloin voisi lähteä matkalle muuallekin kuin Suomeen, saa nähdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *