Patikointia Teijon kansallispuistossa: Sahajärven kierros

Teijon kansallispuisto artikkelikuva

Teijon kansallispuistossa kulkeva Sahajärven rengasreitti on ihanan monipuolinen ja todella kaunis. Vajaan yhdeksän kilometrin mittaisella reitillä on muun muassa kaksi vetolossia ja upeita suomalaisia kallio- ja metsämaisemia. 

Toukokuun lopussa sää suosi, ja päätimme vuokramökillä Matildassa ollessamme testata vaihteeksi jotain muuta reittiä kuin Matildanjärven kierrosta, joka oli jo tuttu aiemmilta reissuilta. Päädyimme Sahajärven kierrokseen, sillä reittikuvauksen vetolossit vaikuttivat hauskoilta lisiltä jo muutenkin vaihtelevalta kuulostavaan reittiin. Pakkasimme reppuun pientä evästä – pitäähän retkellä jotain purtavaa olla – ja ajoimme auton parkkiin Laviakallion pysäköintialueelle. 

20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0104

Sahajärven kierroksella on vaihtelevat maisemat ja maasto

Luontoon.fi:ssä Sahajärven reitin kerrotaan sopivan jo vähän kokeneemmalle retkeilijälle. En ole kummoinen eräpirkko, joten sanoisin, että reitistä selviää helposti aika vähäiselläkin kokemuksella. Hyvät kengät ovat joka tapauksessa tarpeen, sillä reitti on monipuolinen: kallion lisäksi löytyy juurakkoa, kivikkoa, nousuja ja laskuja, pitkospuita ja helppoa kangasmetsäpolkua. Juuri monipuolisuus ihastutti meitä tällä reitillä –Sahajärven rengasreitti ei kyllästytä! 

20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0039
20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0016
20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0069
Patikointipolkua Sahajärven rengasreitillä Teijon kansallispuistossa

Omasta mielestäni viehättävimpiä maisemia reitin varrella ovat kallioiden päältä aukeavat näköalat järvelle. Muutenkin kalliot viehättävät: ne ovat karun kauniita ja Sahajärvellä mielestäni mukavan helppokulkuisia. Miinuspuolena avarissa kalliokohdissa on tietysti porottava aurinko. Pysähdyimme silti evästämään nimenomaan kalliolle, sillä se tuntui helpolta vaihtoehdolta, kun meillä ei ollut tarvetta laavulle tai tulisijalle. 

Koska reitti on vaihteleva, jatkuvaa auringon porotusta ei tarvitse kuitenkaan pelätä, sillä maisema muuttuu reitillä nopeasti. Sammalmetsän siimeksessä kulkevat polut ja pitkospuut viilentävät lämpimällä säällä kulkijaa mukavasti.

20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0034
20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0074
20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0057
20200629Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0093

Emme pitäneet kulkiessamme erityistä kiirettä ja meillä kului reitin kiertämiseen kaikkiaan nelisen tuntia. Neljä tuntia on myös se kesto, joka reitille annetaan arvioksi luontoon.fi:ssä, eli meidän kohdallamme annettu arvio piti erinomaisesti paikkansa. Sahajärven reitti on kuljettavissa vain sulan maan aikaan, ja lossien tilanne on hyvä tsekata Teijon kansallispuiston ajankohtaissivuilta. Auton voi laittaa parkkiin joko Laviankallion tai Nenustannummen pysäköintialueelle.

Kalliot näköaloineen, auringossa vihreinä loistavat sammalmättäät, mäntykankaat ja kaksi järven ylitystä vetolossilla ihastuttivat sen verran, että kiertäisin Sahajärven rengasreitin joskus ilomielin uudestaan. Jos liikut Matildan suunnilla, pistä reitti mieleesi!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

3 vastausta artikkeliin “Patikointia Teijon kansallispuistossa: Sahajärven kierros”

  1. Näyttääpä reitti tosiaan kivalta. Ollaan oltu Teijon kansallispuistossa ainoastaan siihen aikaan, kun lossit ovat olleet pois käytöstä, joten me ei olla vielä päässeet tuota reittiä kiertämään. Seuraava vierailu pitääkin ajoittaa niin, että lossit ovat käytössä!

      1. Kyllä ne kesällä tavanomaisesti ovatkin toiminnassa. Me tykätään Suomessa yleensä eniten käydä kansallispuistoissa joko syksyllä tai keväällä, jolloin tilanne noiden lossien suhteen onkin eri!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *