Pienen riskin matkaideoita kotimaahan

Artikkelikuva Pienen riskin matkakohteita kotimaassa

Koronatilanne on niin epävarma, että moni meistä ei uskalla tai halua suunnitella matkoja tälle(kään) vuodelle – ei edes kotimaassa. Listasin silti muutamia mielestäni vain pienen riskin sisältäviä kotimaan matkaideoita vuodelle 2021 sillä ajatuksella, että rajoitukset ja virustilanteen aiheuttama epävarmuus sallivat edes jonkinlaisen matkailun tänä vuonna.

Moni matkailee viruksesta huolimatta tälläkin hetkellä mielellään kotimaassa ihan siitä syystä, että muualle ei oikein voi tai uskalla tässä tilanteessa lähteä, mutta matkailu vetää kuitenkin puoleensa. Itsekin olen matkaillut viimeisen vuoden aikana normaaliin verrattuna paljon Suomessa. Silti oma matkailuni on ollut vuoden aikana melko pienimuotoista ja on sitä todennäköisesti vielä pitkään. Olen ajatellut kierrättää vuoden aikana hyväksi havaittuja pienen riskin matkaideoita niin kauan kuin tarve vaatii.

Vastuuvapauslausekkeena todettakoon, että riski koronan saamiseen ja levittämiseen kasvaa heti kun astuu kotiovesta ulos. En siis erityisesti kannusta matkustamiseen. Jos ja kun moni kuitenkin poistuu kotoaan ajoittain myös huvin vuoksi eli esimerkiksi matkailun takia, on mielestäni kaikkien kannalta hyvä, jos sen tekee riskit minimoiden.

Staycation omassa kotikaupungissa

Pieni maisemanvaihdos yhden tai kahden yön ajaksi omassa kotikaupungissa luo matkan tuntua. Vaikka kotikaupungissa ei koskaan voi päästä samaan tunnelmaan kuin oikeasti matkustamalla aivan toisiin maisemiin, saati toisiin kulttuureihin, staycationeissa on puolensa.

Tämä on pienen riskin matkaideoista todennäköisesti kaikkein helpoin toteuttaa. Omassa kotikaupungissa sijaitsevaan hotelliin, majataloon tai esimerkiksi Airbnb:n kautta varattuun asuntoon raahautuminen kotoa on yksinkertaista eikä matkoihin mene paljon aikaa. Ei tarvitse lentää tai körötellä tuntikausia bussilla tai junalla. Kätevää! Myös rahaa säästyy matkalippujen verran, koska erityisiä matkalippuja ei staycationilla tarvita.

Unelmatrippi-Glo-Hotel-Art-Helsinki-142337
Olemme viettäneet vuoden sisällä kolme staycationia Helsingissä. Kuva on Glo Hotel Artista.

Kotikaupungissa ei tule usein liikuttua turistiasenteella kamera kaulassa, mutta staycationiin voi asennoitua juuri niin. Tavanomaisista kulmista poikkeavalla seudulla majoittuminen antaa kaupunkiin uuden näkökulman ja sen ansiosta huomio kiinnittyy helpommin asioihin, joita ei ole aiemmin ajatellut. Arkkitehtuuri, puistot, pikkuliikkeet ja kahvilat ja ravintolat näyttäytyvät erilaisina, kun kyseessä ei ole arkinen kiirepäivä, jonka aikana tulee vain juostua paikasta toiseen kiinnittämättä juuri huomiota ympäristöön.

Yöpymiseen on kiva yhdistää museovierailu, ravintolaillallinen, turistina haahuilu ja valokuvaaminen tai vaikkapa shoppailu – olettaen, että näinä aikoina mikään on auki tai minnekään viitsii tartunnan pelossa mennä. Ihmismassojen välttely on tällä hetkellä todellakin in.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-DSC0145
Katajanokan hotellin staycation oli mukavan rauhallinen. Kuva on hotellin aamiaissalista.

Me vietimme viime vuoden puolella staycationia entisessä Katajanokan vankilassa, joka on nykyään hotelli Katajanokka. Tuolloin museot olivat normaalisti auki, joten vierailimme samalla ”reissulla” valokuvamuseo K1:ssä ja nautimme herkullisen päivällisen Linnankellarissa. Olimme poissa kotoa vain yhden yön, mutta kyllä tuo kokemus jonkinlaiselta reissulta tuntui!

Sittemmin olemme viettäneet Helsingissä kaksi muutakin staycationia: toisen Glo Hotel Artissa ja toisen Lilla Robertsissa. Näilläkin kerroilla fiilis oli luottavainen, sillä hotelleissa turvavälit oli melko helppo pitää, lähes kaikilla ihmisillä oli maskit ja käsidesiä oli tarjolla joka kulmalla. Hotellien henkilökunta tuntui tekevän kaikkensa, jotta sekä he itse että asiakkaat säästyisivät tartunnoilta. Vastuunsa on tietenkin myös jokaisella asiakkaalla itsellään.

Staycationit tuntuivat pieneltä irtiotolta, vaikka emme tehneet muuta kuin kävimme ravintolassa syömässä ja hengasimme hotellihuoneessa. Vuoden aikana on tullut käytyä niin vähän missään, että jopa hotellilla notkuminen tuntui luksukselta, vaikka normaalisti emme matkoillamme juuri hotellihuoneen sisustusta kuluta. Olipahan jotain vaihtelua arkeen!

Lue lisää yöstämme entisessä Katajanokan vankilassa.

Mökkimatkailu omassa porukassa

Aika turvallisiin kotimaanreissuihin kuuluvat omassa arkisessa porukassa tehdyt mökkireissut, joiden aikana kontakteja muihin ihmisiin ei ole joko lainkaan tai vain hyvin vähän. Irtiotto vaikkapa Saimaan rannalle tai Matildan ruukkikylään Teijon kansallispuiston kupeeseen toimii myös näin talviaikaan, vaikka moni kohde Suomessa ei rehellisyyden nimissä ole omasta mielestäni parhaimmillaan tähän aikaan vuodesta. Lämpimämpi vuodenaika kuitenkin lähestyy ja valon määrä lisääntyy koko ajan!

Mökkeilyn ohella maatilamatkailu tuntuu omasta mielestäni aika turvalliselta vedolta. Olin loppuvuodesta muutaman kaverini kanssa yötä Porvoon lähellä sijaitsevalla Tukkilan tilalla, missä näimme käytännössä vain toisiamme sekä tietysti aaseja, joiden kanssa teimme hauskan metsäretken.

Koronapandemia ei maaseudun rauhassa tuntunut piinaavalta, vaikka onhan se myönnettävä, että tuokin reissu oli isompi riski kuin kotona yksin kykkiminen olisi ollut. Tartunnan saaminen tuntui kuitenkin sillä pikkuporukalla sen verran epätodennäköiseltä, että uskalsimme lähteä.

Unelmatrippi-Tukkilan-tila-132710
Tukkilan tilan aasit olivat autuaan pihalla pandemiasta.
20200629-Unelmatrippi-Sahajarven-kierros-DSC0039
Vuoden sisällä on tullut ulkoiltua, mökkeiltyä ja automatkailtua kotimaassa yllin kyllin. Kuva on Sahajärven kierrokselta Teijon kansallispuistosta.

Automatka Suomen syrjäseuduilla

Me matkailimme viime kesänä kolmisen viikkoa autolla eri puolilla Suomea. Kontaktit saimme pidettyä minimissä, sillä emme juuri pyörineet kaupunkialueilla ihmisten parissa. Nukuimme osan matkan öistä teltassa metsän keskellä ja loppuajan vietimme kaksistaan vuokraamassamme asuntoautossa korpimaita kierrellen.

Normaalisti teemme kesäiset Euroopan-automatkamme henkilöautolla ja nukumme lähes kaikki yöt teltassa, mutta koronakesänä asuntoauto oli todellinen peliveto. Olimme niin tiiviisti omissa oloissamme ja vielä Suomen syrjäseuduilla, että ei tarvinnut juuri miettiä tartunnan saamista tai taudin levittämistä oireettomana. Autossa kun oli kaikki tarvittava suihkua ja vessaa myöten. Viileässä kesäsäässä, kovassa tuulessa ja sateessa oli myös mukavaa kömpiä nukkumaan kuivaan ja lämpimään autoon.

Veikkaan, että asuntoautot viedään tulevanakin kesänä vuokraamojen käsistä. Jos aiot vuokrata kesällä menopelin, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Muuhun vuodenaikaan kuvittelisin autoja riittävän kaikille halukkaille.

Syrjäseutujen automatkaan on hyvä yhdistää kansallispuistoissa vierailuja. Esimerkiksi Hossan kansallispuistossa Suomussalmella riittää tilaa kaikille.

Lue vinkit noviiseille asuntoauton vuokraamiseen.

20200713-Unelmatrippi-Itaisin-piste-DSC0335
Autoilimme kesällä 2020 Suomen itäisimmälle pisteelle, joka sijaitsee Ilomantsissa. Siellä oli ruuhkaa vain hyttysistä.
20200801-Unelmatrippi-Kalajoki-142414
Kalajoen hiekkasärkillä on matkailijoille hyvä leirintäalue ja mökkikylä aivan rannassa. Yövyimme leirintäalueella kesän 2020 automatkallamme.

Hotelliviikonloppu kotimaassa

Myös tavanomaiset hotellireissut Suomen sisällä ovat tietenkin vaihtoehto ulkomaille halajavan mielen rauhoitteluun. Vaikka ulkomainen eksotiikka puuttuu kotimaan viikonloppumatkoilta, ne voivat silti tuntua riittävästi reissaamiselta hillitäkseen matkakuumetta edes jonkin verran. Toiseen kaupunkiin viikonloppureissulle matkustaminen on kaikkein koronaturvallisinta omalla autolla, koska siinä välttää ylimääräiset kontaktit. Auton puuttuminen voikin olla este tällaisten reissujen toteuttamiseen, jos ei halua istua pitkää aikaa junassa tai bussissa vieraiden ihmisten kanssa.

Me ajelimme Hemmon kanssa loppukesästä 2020 hotellireissulle Porvooseen, missä oli illan tullen hyvin hiljaista. Päivällä sen sijaan väkeä riitti, mutta etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin oli silti helpompaa kuin esimerkiksi Helsingin julkisessa liikenteessä. Porvoo oli meille kiva kohde, sillä se on mukavan lähellä meitä helsinkiläisiä. Porvoon vanhakaupunki viehättää, ja halusimme myös käydä testaamassa siellä pari ravintolaa.

Tekisin mielelläni tänä vuonna vastaavan viikonloppureissun esimerkiksi Tampereelle, missä ei ole tullut käytyä aikoihin. Juuri sitä pohjoisemmaksi en viitsisi lähteä Helsingistä vain viikonlopuksi, sillä haluan, että aikaa jää kunnolla myös perillä oleiluun. Samalla säteellä on toki useita muitakin paikkoja Tampereen lisäksi – katsotaan, minne tulee vuoden mittaan päädyttyä.

Lue vinkkejä viikonlopun viettoon Porvoossa.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0065
Porvoon kaduilla oli väljää kesällä 2020.
Unelmatrippi-Tampere-094827
Viime käynnistä Tampereella on jo aikaa. Ehkä seuraava kotimaan viikonloppumatka voisi suuntautua sinne!

Viime kesänä kävimme Suomen lisäksi autolla Norjassa, Virossa ja Latviassa, sillä näihin maihin oli tuolloin okei matkustaa ilman karanteeneja ja tartuntatilanne oli hyvällä tasolla. Kuten tiedämme, myöhemmin tilanne kuitenkin taas synkkeni ja nyt tilanne on mikä on. Jää nähtäväksi, onko kesä 2021 kokonaan Suomi-kesä vai paraneeko tilanne sen verran, että muitakin maita voi taas hyvillä mielin katsella.

Pysytteletkö sinä kokonaan kotona vai oletko harrastanut pientä tai suurempaakin matkailua viimeisen vuoden aikana? Uskotko, että tänä vuonna pääsee reissaamaan huolettomammin?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Pienen riskin matkaideoita kotimaahan”

 1. Itse uskon ja toivon, että kesällä tilanne taas paranee, ainakin hetkellisesti ja matkustaminen olisi viime kesän tapaan mahdollista. Omasta mielestäni piilokojut ovat myös erinomaisia matkakohteita näin korona-aikana.

  1. Toivotaan parasta. Viime kesänä oli tosi kiva, että pääsimme Suomen lisäksi vaivattomasti sentään Viroon, Latviaan ja Norjaan. Via Balticalle voisimme mennä ajelemaan tulevana kesänä, jos tilanne sen sallii järkevästi. Myös Islanti houkuttaisi, mutta en kyllä herättele suuremmin toiveita sinne lähtemisestä ainakaan vielä tässä vaiheessa. En ole kiinnostunut makselemaan isoja hintoja testeistä molempiin suuntiin ja viettämään karanteeneja, joten jos niitä vaaditaan, niin pysyn ennemmin kotona ja odotan kiltisti tautitilanteen paranemista. Voi siis jäädä nuo lähialueetkin Suomen ulkopuolella haaveeksi, saa nähdä.

 2. Juuri nyt tilanne näyttää viime kevättä pahemmalta – viikko ennen lockdownin alkua, mutta kesän suhteen en toistaiseksi uskalla suunnitella mitään ulkomaan matkoja vaan todennäköisemmin Suomen lomakohteita pitäisi alkaa katselemaan – ehkäpä Enontekiöllä voisi muutaman viikon viettää ja heittää rinkat selkään. Jos ulkomaille pääsisi niin alustavat kohteet voisivat olla Färsaaret, Islanti, Huippuvuoret, Georgia tai Armenia, eli hieman syrjemmät kohteet.

  Teimme viime kesänä kolmen viikon reissun Lappiin, niinkuin tekin, ja siellä pystyi vapaasti kulkemaan ja hengittämään. Yövyimme mökeissä tai pienissä majoituspaikoissa – koronaturvallisesti. Myöhemmin syksyllä teimme viikon matkan läntiseen Suomeen (Teijo, Uusikaupunki, Poormarkku, Lohja), ja tammikuussa vuokrasimme mökin Vartiusjärveltä – jossa ei ollut sitten ketään muita ympärillä ja lähimpään kauppaankin 40km matka. Todella paljon on siis vuoden aikana tullut liikuttua autolla Suomessa – noin 40000km tullut pyöriteltyä, josta puolet toki meidän työmatkoihin kun julkisia ei nyt toistaiseksi käytetä. Lisäksi useissa eri kansallispuistoissa on tullut tänä vuonna käytyä päivireissuilla, ja sitä varmaankin tulla jatkamaan.

  1. Automatkailu ja luontomatkailu nimenomaan Suomessa kyllä sopivat tähän aikaan harvinaisen hyvin ihan jo sen takia, että meillä tuota tyhjää tilaa tässä maassa riittää! 🙂 Mekin olemme käyneet viimeisen vuoden aikana poikkeuksellisen monessa kansallispuistossa ja muissa luontokohteissa niin päiväreissuilla kuin pidemmilläkin matkoilla. Ja todennäköisesti mekin jatkamme sitä myös tänä vuonna. Juuri tänään suunnittelin, että vähän keväämmällä voisi käydä Valkmusan kansallispuistossa. Sinne emme ole aiemmin ehtineet.

   Ulkomaista Islanti keikkuu myös meillä kärkisijoilla haaveista, koska viime vuoden kesältä peruuntui reissu sinne. Jää nähtäväksi, milloin päästään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *