Matkasuunnitelmat uusiksi – voihan korona!

Artikkelikuva - korona ja matkasuunnitelmat

Euroopan ja koko maailman koronavirustilanne on levähtänyt käsiin siinä määrin, että itse kukin on joutunut pistämään suunnitelmia uusiksi. Tämänhetkinen tilanne vaikuttaa ihan kaikkeen elämään niin Suomessa kuin ulkomailla ja on monille myös yksilötasolla taloudellinen katastrofi. Koska tämä on matkablogi, keskityn kuitenkin täällä matkailuteemaan.

Minulla oli (tai on) tälle vuodelle useita ihania matkasuunnitelmia, jotka luultavasti kosahtavat nyt yksi kerrallaan. Osalle niin on jo käynytkin. Esimerkiksi tänään minun oli tarkoitus olla Tallinnassa ystäväni kanssa. Olisimme kiertäneet muutaman näyttelyn, syöneet hyvin ja käyneet baarikierroksella. Sanomattakin selvää, että Tallinnan sijaan kykin kotona.

Huhti-toukokuun vaihteessa meidän oli Hemmon kanssa tarkoitus lähteä viideksi yöksi Berliiniin. Odotin tätä kevätmatkaa innoissani, sillä viimeiset pari kertaa olemme olleet Berliinissä talvella. Vielä pari viikkoa sitten kuvittelin, että matka voisi kaikesta huolimatta olla mahdollinen, mutta hyvin pian kävi selväksi, että näin ei todellakaan ole. Lentoyhtiö perui jo lennot enkä vielä tiedä, saanko siirrettyä ne toiseen ajankohtaan, vai mitä niiden kanssa käy. Jos ne on mahdollista siirtää, niin mihin ajankohtaan ne uskaltaisin varata, jotta ne eivät peruunnu uudelleen? Ehkä syysmatka Berliiniin olisi kiva.

20200321-Unelmatrippi-Korona-ja-matkasuunnitelmat-DSC0607

Sitten on vielä kesäloma. Kesäkuun alussa meidän olisi tarkoitus tehdä Hemmon kanssa kolmen viikon matka Islantiin, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. En ole vielä täällä blogissa tästä suunnitelmasta tarkemmin kertonutkaan, ja nyt koko reissu näyttää niin epävarmalta, että ei tunnu järkevältä edistää sen suunnittelua ollenkaan.

Lennot on varattu ja auto on vuokrattu Islannista, mutta muita varauksia en tässä tilanteessa ole tekemässä. Olen lähes sataprosenttisen varma, että matkasta ei tule mitään, sillä en usko koronatilanteen rauhoittuvan tarpeeksi pian. Vielä kun listalla on useita maita, niin en usko ainakaan niissä kaikissa tilanteen olevan jo kesäkuussa okei matkustamiselle.

Myös elokuulle meillä on matka varattuna. Matkakohteena olisi tuolloin Bulgaria. Tämän reissun näen tällä hetkellä kenties mahdollisena ajankohdan puolesta, mutta se on sitten eri asia, onko lentoyhtiö enää pystyssä elokuussa. Jää nähtäväksi.

20200321-Unelmatrippi-Korona-ja-matkasuunnitelmat-122631

Moni on hehkuttanut viime viikkoina, kuinka tästä vuodesta tulee koronan myötä kaikkien aikojen matkailuvuosi kotimaanmatkailussa. Itse en oikein ymmärrä, mihin tällainen ajattelu perustuu. Esimerkiksi tänään julkisuudessa on väläytelty liikkumisen rajoituksia uusimaalaisille. Matkusta siinä sitten kotimaassa, jos liikkuminen on kiellettyä. Lähimetsässä kävelyä ei voida laskea kotimaanmatkailuksi.

Ylipäätään en näe, että tässä tilanteessa on fiksua matkustaa yhtään minnekään, vaikka se sallittua olisikin. Koronavirus leviää suomalaisten keskuudessa ihan samalla tavalla kuin muissakin maissa, joten kotimaanmatkailu ei ole juuri nyt yhtään fiksumpi tai vastuullisempi veto kuin ulkomailla matkustaminen. Jälkimmäinen toki on tällä hetkellä jo tehty käytännössä mahdottomaksi, kuten pitääkin tässä tilanteessa.

Matkailu kuitenkin lisääntyy heti, kun se taas on laajemmin mahdollista ja kaikkien kannalta turvallisempaa. Meitä kroonisen matkakuumeen kourissa olevia on runsain määrin. Ja onneksi on, sillä tilanne iskee matkailusektoriin todella kovaa. Kun rajat avataan ja tilanne rauhoittuu meillä ja muualla Euroopassa, ei ole sen enempää syitä jättää matkustamista väliin kuin ennenkään.

Itse seurailen nyt rauhassa tilannetta omien matkasuunnitelmieni osalta ja tarvittaessa siirrän matkoja hieman myöhemmäksi. Kotiin en ole loppuiäkseni jäämässä, se nyt on selvä, mutta tällä hetkellä kotiin eristäytyminen on paras mahdollinen vaihtoehto. Ei auta kuin noudattaa viranomaissuosituksia ja toivoa, että tästä selvitään mahdollisimman vähin vahingoin niin inhimillisesti kuin taloudellisesti.

Uusia reissuja odotellessa on hyvin aikaa lueskella matkablogeja ja -lehtiä ja surffailla netin kautta upeisiin kohteisiin eri puolilla maailmaa. Kyllä tämä tästä.

Miten koronavirus on vaikuttanut sinun tämän vuoden matkasuunnitelmiisi?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Matkasuunnitelmat uusiksi – voihan korona!”

 1. Ne lennot kannattaa siirtää ehkä talvelle, niin tietää että voisi silloin viimeistään päästä. Joo se korona tuli aika yllätyksenä, ensin luulin että voisin vaikka tänä vuonna pitkästä aikaa mennä taas Saksa-Italia junareitin onneksi en ehtinyt varata mitään etukäteen. Muuten olisi todellakin kiinnostanut matka keväällä/kesällä. Vähän ihmettelen miten voisi kotimaassa matkailla jos tulee liikkumisrajoitukset, ehkä se tarkoittaa sitten myöhempää kesää tai syksyä. Olen käynyt jo viime vuosina mm. Tampereella ja lähikaupungeissa niin siltä osin ne on jo nähty nyt kiinnostaisi kohteet etelämmässä mutta ei voi mitään. Luulin että voisi ainakin edes tässä lähimaissa päästä käymään mutta nyt se ei ole enää helppoa

 2. Taitaa jäädä kotimaankin matkailut tosiaan vähiin lähiaikoina. Tai ainakin parempi olisi. Hieman jännittää, minkä näköinen maailma on tämän koronaepidemian helpottaessa. Olemme jo pikkuisen tehneet kesälomaa varten suunnitelmia elokuulle, mutta en ole hirveän luottavainen niiden toteutumisesta. Pelkään pahoin, ettei koko vuonna ole asiaa ulkomaille. Ei kyllä haittaisi, vaikka olisin väärässä tässä. 🙂

  1. Sama juttu. Huolettaa, että mitä kaikkea tässä vielä tapahtuu.

   Itsekään en ole vakuuttunut siitä, että koko vuonna pääsisi minnekään reissuun. Tilanne elää niin nopeasti, että ei vain voi tietää yhtään. Toivottavasti kuitenkin päästäisiin!

 3. Pääsiäisen matka Krakovaan peruuntui. Niin ikään peruuntui toukokuun Slovenian ja Italian reissu. Vappuna oli tarkoitus lähteä Intiaan tiikerisafarille. Tämä ei ole vielä peruuntunut, sillä safariyritys toivoi, että seurataan tilannetta maaliskuun loppuun asti, mutta eihän tuo mitenkään nyt toteudu.

  Heinäkuussa piti meidänkin lähteä Pohjois-Amerikkaan. Sitä ei ole vielä peruttu, mutta viimeaikaiset arviot epidemian kestosta eivät kuitenkaan lupaa hyvää.

  Onneksi nämä ovat kuitenkin vain matkoja. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka oikeasti tulevat kuolemaan tähän epidemiaan. Niin ikään Suomessa on ihmisiä, joiden talous tulee tämän vuoksi tulee romahtamaan.

  1. Näinhän se on. Mutta totta kai peruuntuneet matkat harmittavat myös, vaikka tämä iskee kovaa kaikin puolin. Saa nähdä, millainen vuosi tästä lopulta tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *