Koe jaetun Berliinin historia

Artikkelikuva - Berliinin muurin muistomerkki, Bernauer Strasse, Berliini, Saksa

Berliini on historiasta kiinnostuneelle matkailijalle aarreaitta. Kaupungin kaduilla näkee ja tuntee menneisyyden läsnäolon esimerkiksi katsellessaan katuun kiinnitettyjä laattoja, jotka osoittavat, missä Berliinin muuri aikanaan sijaitsi, tai nähdessään historiallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten Itä- ja Länsi-Berliinin välisenä rajanylitysasemana ennen muurin rakentamista toimineen Brandenburgin portin. Ilmaisten nähtävyyksien lisäksi Berliinistä löytyy lukuisia kaupungin historiaa kiinnostavasti eri näkökulmista esitteleviä museoita. Listasin tärppejä jaetun Berliinin historiasta kiinnostuneelle matkaajalle.

Juttua on päivitetty25.8.2024.

DDR-museo

DDR-museossa saa aimo annoksen Itä-Saksa-nostalgiaa eli ostalgiaa! Esillä on muun muassa vanha Trabant ja itäsaksalaisia vaatteita ja esineitä. Museo on siitä erityisen mukava, että se ei ole mikään kalsea vitriinimuseo, vaan esineitä saa kosketella ja tutkia lähietäisyydeltä. Trabantiinkin pääsee sisälle. Jos Länsi- ja Itä-Berliinin historia ei ole vielä kovin tuttu, museo voi toimia hyvänä aloituspaikkana, sillä se ei ole kovin raskas.

DDR-museon verkkosivut (englanniksi)

20190120-Unelmatrippi-DDR-museo-Berliini-P5090025
20190120-Unelmatrippi-DDR-museo-Berliini-P5090020

Mauermuseum (Checkpoint Charlie)

Mauermuseum onkin sitten jo sukellus syvään päähän. Täällä käynnistä on itselläni jo vierähtänyt aikaa, joten museo ansaitsee pian uuden vierailun. Museon parasta antia ovat äärimmäisen mielenkiintoiset ja toki karmivatkin kertomukset mielikuvituksellisista tavoista, joilla ihmiset pyrkivät pakenemaan DDR:stä länteen. Osa onnistui, osan matka katkesi kiinni jäämiseen kohtalokkain seurauksin. Museossa on näyttelyesineiden ja valokuvien kyljessä paljon asiaa kirjoitettuna pienellä tekstillä, joten vaikka vierailu on taatusti mielenkiintoinen ja avartava, se voi tuntua myös uuvuttavalta. Varaa kunnolla aikaa ja ota rillit mukaan!

Mauermuseumin verkkosivut (englanniksi)

Stasi-museo

Ministerium für Staatssicherheit (MfS) eli tutummin Stasi oli DDR:n valtiollinen turvallisuuselin vuosina 1950–1989. Stasin päätehtäviin kuului DDR:n asukkaiden kyttääminen hallinnon vastaisten mielipiteiden ilmaisun ja toiminnan varalta. Stasi toteutti valvontaansa menestyksekkäästi ilmiantajiksi valjastettujen kansalaisten avulla. Stasi-museo sijaitsee Stasin vanhan päämajan tiloissa eli siellä pääsee aidolle paikalle. Museosta jäivät mieleeni erityisesti tarinat yksittäisten ihmisten kohtaloista Stasin vainojen kohteena, esillä olleet kekseliäät vakoilulaitteet ja aikakaudelta säästetyt huoneet kalusteineen ja laitteineen.

Stasimuseumin verkkosivut (englanniksi)

20190120-Unelmatrippi-Stasi-Museo-Berliini-20140528

Berliinin muurin muistomerkki

Berliinin muurin muistomerkki (Gedenkstätte Berliner Mauer) sijaitsee historiallisella paikalla Bernauer Straßella ja levittäytyy entisellä rajavyöhykkeellä 1,4 kilometrin matkalle. Ulkoilmanäyttely koostuu muun muassa pätkästä aitoa ja alkuperäistä Berliinin muuria vyöhykkeineen, infotauluista, äänitteistä ja paikalla olleiden rakennusten perustuksista.

Kun muuri pystytettiin, se kulki Bernauer Straßella suoraan Itä-Berliinin puolelle jääneiden rakennusten edessä. Osa asukkaista päätti heti ensimmäisten rajaviritelmien noston jälkeen paeta paikalta, loput evakuoitiin parin viikon päästä muurin pystyttämisestä ja rakennusten ovet ja ikkunat muurattiin umpeen. Bernauer Straßelle myös kaivettiin kuuluisimmat ja parhaisiin tuloksiin johtaneet pakotunnelit. Kiinnostavalle muistomerkille ei ole pääsymaksua.

Vinkki: Jos vierailet täällä sunnuntaina, käy samalla kuuluisalla Mauerparkin kirpputorilla, joka on kävelymatkan päässä!

Gedenkstätte Berliner Mauerin verkkosivut (englanniksi)

20190120-Unelmatrippi-Berlin-Wall-Memorial-20140601

Topographie des Terrors

Natsi-Saksan hallinnon hirmutekoja esittelevä näyttely ei todellakaan ole mikään mieltä ylentävä kokemus, mutta historiaan liittyvät museot harvoin ovat. Ilmainen museo koostuu ulkoilmanäyttelystä, jossa voi tutkia pätkää Berliinin muurista ja tutustua infotauluihin, sekä vuonna 2010 rakennetuista vähäeleisistä sisätiloista, joissa voi lukea tarkemmin natsihallinnosta ja katsella aiheeseen liittyviä valokuvia. Museon paikalla sijaitsi aikanaan SS:n ja Gestapon päämaja.

Topographie des Terrorsin verkkosivut (englanniksi)

20190120-Unelmatrippi-Topographie-des-Terrors-20181111

Vakoilumuseo (Spy Museum)

Tykkään niin aidoista kuin fiktiivisistä vakoilutarinoista todella paljon, joten Spy Museum oli heti listallani, kun se aikanaan Berliiniin avattiin. Vakoilumuseo on varsin interaktiivinen ja sellaisena toimii varmasti hyvin kaikenikäisille matkaajille. Museo esittelee vakoilun historiaa, ja siellä käsitellään esimerkiksi maailmansotia ja jaettua Berliiniä vakoilun näkökulmasta. Lisäksi museossa voi esimerkiksi kokeilla, miten nopeasti kone murtaa salasanan sekä testata, miten hankalaa on kulkea huoneen läpi osumatta sinne viritettyihin lasersäteisiin. Voit lukea lisää Vakoilumuseosta postauksestani Interaktiivinen vakoilupläjäys: Spy Museum, Berliini.

Vinkki: Spy Museum sijaitsee Potsdamer Platzilla ja aivan kulman takana on Panoramapunkt-näköalatorni, jota voin myös lämpimästi suositella. Tästä postauksesta voit lukea Berliinin näköalapaikoista.

Spy Museumin verkkosivut (englanniksi)

DSC_0032-m

East Side Gallery

East Side Gallery on suorastaan ikoninen yhdistelmä ulkoilmagalleriaa ja historiallista muistomerkkiä. Kyse on 1,3 kilometrin mittaisesta pätkästä alkuperäistä Berliinin muuria, jota koristavat toinen toistaan tunnetummat maalaukset. Alkuvuodesta 1990 eli pari kuukautta muurin murtumisen jälkeen yli 100 taiteilijaa noin 20 maasta alkoi toteuttaa muurille maalauksia, jotka toimivat kannanottona väkivaltaa ja sortoa vastaan. Sittemmin maalauksia on myös restauroitu. East Side Gallery sijaitsee Spreejoen itärannalla Ostbahnhofin ja Oberbaumbrücken välillä Mühlenstraßella ja siellä vierailu on ilmaista.

East Side Gallerystä Visit Berlinin sivuilla (englanniksi)

20190120-Unelmatrippi-East-Side-Gallery-DSC1672

Kulturbrauerein museo

Kun haluat tutustua DDR:n asukkaiden arkielämään, mene Kulturbrauerein museoon. Ilmaisessa museossa on pysyvä näyttely, joka esittelee kiinnostavasti DDR:n arkea eri näkökulmista. Jokainen löytää arkielämän asioita esittelevästä näyttelystä jotakin samaistuttavaa, tuttua tai hämmentävää, joten vierailijan ei ole pakko olla erityisen kiinnostunut historiasta. Kulturbrauerein museo on melko pieni, joten vierailuun riittää tunti tai pari. Samalla kannattaa toki tutustua Kulturbrauerein alueeseen: siellä on klubeja ja teattereita, ja alueella järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten ruokamarkkinoita ja joulumarkkinat.

Kulturbrauerei Visit Berlinin verkkosivuilla (englanniksi)

20210109-Unelmatrippi-Berliini-143956

Berliinin muurin polku

Berliinin muurin polku (Berliner Mauerweg) on pyöräily- ja kävelyreitti, joka seuraa entisen Itä-Saksan rajoja entisen Länsi-Berliinin ympärillä. Reitti on yhteensä 160 kilometriä pitkä. Se kulkee suurelta osin vanhoja tullimiesten partiointireittejä ja DDR:n rajavalvojien käyttämiä reittejä pitkin. Matkalla on infotauluja, valokuvia ja kylttejä, joissa kerrotaan jaetusta Saksasta ja Berliinistä ja muistetaan Berliinin muurilla kuolleita. Osa Berliner Mauerwegiä ovat katuun kiinnitetyt metallikyltit, jotka osoittavat Berliinin muurin sijaintia.

Berliner Mauerwegistä Berliinin kaupungin verkkosivuilla (englanniksi)

20190120-Unelmatrippi-Berliini-20140601

Onko joku näistä museoista tai muistomerkeistä sinulle tuttu?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Koe jaetun Berliinin historia”

  1. Teen pienen lisäyksen kattavaan postaukseesi. Berliinin muurin murtuminen on mainossana, jolla houkutellaan turisteja. Muuri ei murtunut, vaan se purettiin aikanaan. Turisteille tuntematon on rajanylityspaikka Bornholmer Straßella, mutta saksalasille kohtalonomainen.Kannattaa käväistä myös Bornholmer Straßen rajanylityspaikassa ja Platz des 9 Novemberillä. Se on entinen vain saksalaisille tarkoitettu rajanylityspaikka, josta rajavartiat avasivat puomit kansanjoukon painostuksesta marraskuun 9. iltana klo 23.30. Itäberliiniläiset ryntäsivät sinne heti, kun Günter Schabowski oli tehnyt lehtikonferessissaa kohtalokkaan virheensä klo 19 ja ilmoittanut, että rajanylitys on heti mahdollista ilman matkustuslupaa. 4½ tunnin päästä ihmisjoukko oli kertynyt niin suureksi, että rajasotilaat avasivat rajapuomin. Vuotta myöhemmin 3. lokakuuta DDR lakkautettiin. Netistä löytyy liikuttavia videoita tuosta kohtalon yöstä. S Bahn 1:llä ( Oraninenburgin suuntaan) pääsee kätevästi 10-13 minuutissa mm. Brandenburgin portilta, Potzdamer Platzilta tai Friedrichstraßen Bahnhofilta Bornholmerstraßen asemalle, ja muistomerkki on nopeasti katsottu. Tämä näyttää olevan sisäpiiritietoa vain saksankielentaitoisille, eikä kielitaidottomille turisteille sitä muilla kielillä mainosteta. Checkpoint Charlie oli vain ulkomaalaisten rajanylityspaikka ja nyt hyvin markkinoitu turisteille.

    1. Kiitos kommentista ja vinkistä! Voisi joskus katsastaa tuon muistomerkin. Bornholmer Straßen rajanylityspaikasta löytyy englanniksi mm. Wikipedia-artikkeli. Itse osaan myös jonkin verran saksaa, mistä on iloa Saksassa reissatessa. Minusta Mauermuseum oli erittäin mielenkiintoinen, on sitä markkinoitu turisteille onnistuneesti tai ei. Kaikkia paikkoja ei tietenkään ole mainostettu yhtä paljon tai ne jäävät muuten vain syystä tai toisesta vähän pienemmälle huomiolle, ja on kiva löytää sellaisia paikkoja myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *