Emme Hemmon kanssa osallistu hirmu usein opastetuille kierroksille, sillä olemme nähneet liian monta huonolla englannilla tarjoiltua heikkolaatuista selostusta, jotka ovat silkkaa rahastusta. Opastetuilla kierroksilla on kuitenkin ilman muuta paikkansa, jos opas on hyvä ja kierros aidosti mielenkiintoinen. Maanalaisia kierroksia järjestävä Berliner Unterwelten kuuluu jälkimmäiseen ryhmään ja ansaitsee ehdottomasti kaikki kehut! Kävimme viimeisimmällä Berliinin-reissullamme yhdellä yhdistyksen järjestämistä kierroksista ja olimme aivan myytyjä.
Berliner Unterweltenin kierrokset olivat todo-listallamme vuosia, mutta kierrokselle osallistumisen jyräsi aina jokin muu aktiviteetti. Marraskuisella Berliinin-reissulla kuitenkin päätimme, että kierroksen lykkääminen saa vihdoin jäädä ja suuntasimme päättäväisesti lipputiskille. Ja onneksi suuntasimme, sillä kierros oli erinomaisesti toteutettu ja sisällöltään todella kiinnostava. Kierroksella ei saanut kuvata, joten kuvat ovat Humboldthainin puistosta ilmatorjuntatornin luota.
Siviilien olot toisen maailmansodan pommitusten aikana
Valitsemamme Dark Worlds -kierros (12 euroa per henkilö) keskittyi esittelemään siviilien oloja toisen maailmansodan pommitusten aikana. Kierros alkoi Gesundbrunnen-metroasemalta, missä ryhmämme luikahti asiantuntevan oppaan johdolla maan alle tutkimaan harvoja jäljellä olevia siviilien pommisuojia.
Liittoutuneiden ilmapommituksissa tuhoutui jopa 80 prosenttia Berliinin keskustasta. Pommitukset murjoivat kaupunkia koko ajan kovemmin ja samaa tahtia pahenivat myös siviilien olot tuhojen keskellä.
Kierroksella käveltiin maan alla olevissa huoneissa ja käytävillä, missä oli esillä sota-ajan esineitä ja kuvastoa. Osa tiloista oli samassa jamassa kuin mihin ne sodan jäljiltä jäivät. Kierroksella esimerkiksi testattiin aidossa sota-ajalta peräisin olevassa pommisuojassa tilannetta, jossa valot sammuivat ja suojassa olevat ihmiset jäivät hohtavan seinämaalin tuottaman valon varaan.
Opastus sivusi sodan ja rankkojen pommitusten lisäksi myös Berliinin metro- ja viemäriverkoston kehitystä ja olipa yhdessä huoneessa esillä myös putkiposti, jota sai kokeilla. Pääpaino oli kuitenkin siviilien kokemuksissa ja oloissa, mistä opastus tarjosi erinomaisen käsityksen, sillä oppaamme Craig kuvasi oloja hyvin konkreettisin esimerkein ja tarkoin historiallisin yksityiskohdin.
Muut kierrokset ja käytännön asiat
Olimme niin vaikuttuneita kierroksesta ja opastuksesta, että menemme taatusti seuraavilla reissuilla testaamaan myös muita Berliner Unterweltenin kierroksia. Ne sopivat historiasta ja vähän erilaisesta, maanalaisesta teemasta kiinnostuneille. Tällä hetkellä (joulukuu 2018) kierroksia on englanniksi tarjolla neljä erilaista:
Dark Worlds -kierros, jolla me siis kävimme, esittelee siviilien oloja toisen maailmansodan pommitusten aikana.
From Flaktowers to Mountains of Debris -kierros (”ilmatorjuntatorneista rauniokasoiksi”) vie vierailijat osittain tuhottuun ilmatorjuntatorniin Humboldthainin puistossa. Hitler määräsi vuonna 1940 rakennettavaksi kuusi ilmatorjuntatornia vihollisten pommituksilta suojautumiseen, mutta näistä vain kolme lopulta rakennettiin. Sodan jälkeen tornit joko tuhottiin tai demilitarisoitiin, mutta Humboldthainin tornista jäi osa jäljelle. Oppaan vinkistä kävimme kierroksemme jälkeen katselemassa maisemia tornin päältä, sillä se sijaitsee aivan Gesundbrunnen-aseman tuntumassa eli ihan lähellä oman kierroksemme paikkaa.
Cold War nuclear bunkers -kierros (”kylmän sodan ydinsotabunkkerit”) esittelee kylmän sodan aikana ydinsodan varalta siviilejä varten kunnostettuja ja rakennettuja suojia. Erityisesti Berliinin muurin pystyttämisen jälkeen läntisessä Berliinissä sijoitettiin miljoonia näihin rakennusprojekteihin. Jotkut suojista ovat niin sanottuja monikäyttökohteita ja ne ovat tänä päivänä käytössä esimerkiksi metroasemina, parkkihalleina ja varastoina.
Under the Berlin Wall -kierros (“Berliinin muurin alla”) keskittyy tunneleihin, joita epätoivoisesti länteen pyrkivät itäsaksalaiset kaivoivat Berliinin muurin ollessa pystyssä. Tunneleita oli yli 70 ja niiden kautta pääsi menestyksekkäästi pakenemaan yli 300 ihmistä.
Liput kierroksille täytyy ostaa samana päivänä paikan päältä Berliner Unterweltenin toimistosta (Brunnenstraße 105) eli niitä ei voi hankkia etukäteen. Kierrokset maksavat 12–15 euroa (joulukuu 2018). Kierroksilla ei saa valokuvata eikä ottaa videota, eikä niille saa osallistua flipflopeissa tai muissa huterissa kengissä. Kullakin hetkellä tarjolla olevat kierrokset sekä kierrosten ikärajat, ajankohdat ja muut tärkeät ohjeet kannattaa tarkistaa Berliner Unterweltenin verkkosivuilta.
Tykkäätkö sinä opastetuista kierroksista? Mikä on ollut paras opastettu kierros, jolle olet osallistunut?
Lue myös:
- Berliinin näköalapaikat
- Koe jaetun Berliinin historia
- DDR:n arkielämää Kulturbrauerein museossa Berliinissä
- Interaktiivinen vakoilupläjäys: Spy Museum, Berliini
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Olen pitkästä aikaa osallistunut tänä kesänä jopa kahdelle opastetulle kierrokselle. Heinäkuussa kiersin Tallinnan maanalaiset tunnelit teini-ikäisen poikani kanssa. Se oli ihan kiva (ja viilentävä!) kierros helteen keskeltä, vaikkakin ehkä hieman tylsä.
Elokuussa osallistuin opastetulle Game of Thrones -kierrokselle Dubrovnikissa. Se oli hieno kokemus tällaiselle vasta sarjan löytäneelle fanille. Kaiken lisäksi kierros oli tosi informatiivinen ja hauska. Tästä kierroksesta olen kirjoittanut ihan äsken blogiini, jos haluat lukea:
https://mytinytraveljournal.fi/matkajutut/game-of-thrones-dubrovnikissa/
Kiitos kommentista! Tarkoitat varmaan bastionin tunneleita? Minusta se kierros oli kiinnostava! Ei se kovin pitkä tainnut olla, mutta kuitenkin (kävin pari vuotta sitten). Se on tosiaan mukava helteellä, kun tunneleissa on niin viileää. Game of Thrones -kierros varmaan vaatii, että tykkää sarjasta. 🙂 Tosi monien suosikki ja mäkin yritin aikanaan katsoa sitä, mutta ei jaksanut kiinnostaa. 🙂
Tää kuulosti mielenkiintoiselta! Pitää pitää mielessä kun Berliiniin seuraavaksi suuntaan. Juuri kyllä skippasin sen pääsiäissuunnitelmistani, sillä olin siellä viime vuoden pääsiäisen. No mutta eiköhän sinnekin tule taas mentyä. Mua on aina kiinnostanut historia, toinen maailmansota monien muiden asioiden joukossa. Noista voisin kiertää useammankin kierroksen, sen verran kiinostavia niiden sisällöt tuntuivat olevan. Mäkin käyn vähän valikoiden opastetuilla kierroksilla, mutta yksi mikä jäi mieleen oli kierros vanhassa Edinburghissa. Uusi kaupunki on rakennettu vanhan päälle ja maan alla on edelleen nähtävissä paikkoja, missä kaupunkilaiset ennen asuivat. Arki vaikutti siellä varsin karulta, mutta oli kiehtova päästä kurkistamaan kaupungin historiaan.
Suosittelen käymään, oli tosi mielenkiintoinen ja uskon, että olisit kanssani samaa mieltä. 🙂
Ja hei kiitos vinkistä Edinburghin suhteen! Edinburgh on todo-listallani, joten kiva keräillä jo mielen sopukoihin asioita, joita siellä voisi sitten aikanaan vieraillessa tehdä. Tuo kierros kuulostaa just hyvältä! Onko sulla siitä jotain tarkempaa tietoa tai postausta?
Ei valitettavasti ole mitään tarkempaa infoa tästä. Siellä tuli käytyä muistaakseni vuonna 2011, kauan ennen matkablogia. Muistelisin, että varattiin retki siellä paikan päällä. Niitä taisi olla varattavissa useammassa paikassa/useamman firman järjestämiä ja taisivat painottuakin eri tavalla. Osa kummituksiin sun muihin. Edinburgh oli todella ihastuttava, niin kaunis ja täynnä historiaa. Sinne pitäisi päästä joskus uudelleen. Tuolloin Ryanair lensi sinne kotikulmilta, niin oli ihanan helppo lähteä reissuun 🙂
Täytyy googlettaa tuota kierrosta sitten kun Edinburgh on ajankohtainen!
Mä tykkään opastetuista kierroksista silloin kun niissä on tosiaan joku erikoinen teema. En menisi siis ihan perus sightseeing-kierrokselle, mutta just tällaiselle voisin mennä + ruokakierrokset on ihan lempparia (joskin ne on yleensä törkeän kalliita). Pärjäisikö ahtaanpaikankammoinen muuten noissa ”luolissa”?
Mä en olekaan vielä koskaan ollut ruokakierroksella. Viinitilakierroksella olen ollut ja se oli tosi kivaa!
Ainakaan tuolla meidän testaamallamme kierroksella ei ollut mitenkään erityisen ahdasta. Mutta jos maan alla oleminen kammoksuttaa, en voi suositella! Kuitenkin kyse on ihan betonikäytävistä, ei niinkään luolista, joten jos ikkunattomat tilat eivät sinänsä ahdista niin kierros on OK. Joku lähti kyllä heti alussa pois meidän kierrokseltamme, mutta syytä en tiedä.
Kiitos tästä ideasta ja koosteesta! Maanpäällinen Berliini on tuttu ja jo sellaisenaan kiinnostava toisen maailmansodan ja kylmän sodan reliikki. Seuraavaksi täytyy tutustua maanalaiseen historiaan, etenkin jos se on tuotu asiakkaiden koettavaksi noin konkreettisesti ja tyylikkäästi.
Ole hyvä! 🙂 Kiitos kommentista! Berliini on ilman muuta kiinnostava juuri mainitsemistasi syistä, ja näistä kierroksista saa varmasti vähän uudenlaista näkökulmaa.
Vaikutti tosi mielenkiintoiselta kierrokselta! Toi Kylmän Sodan ydinbunkkerit olisi kanssa tosi kiinnostava. Taitaa olla Berliini, missä olen viimeksi ollut opastetulla kävelykierroksella. Oli ilmainen, toki tippasin. Hyvä porukka, mentiin osan porukasta opas mukaan lukien oluelle lopuksi – näitä lisää!
Mä kävisin mielelläni nuo kaikki kierrokset! Ihan putkeen samalla reissulla ei sentään viitsinyt käydä useampaa kuin yhden, mutta seuraavilla reissuilla sitten lisää. 🙂 Moni on kehunut ilmaisia kävelykierroksia eri kaupungeissa. Täytynee joskus kokeilla!
Käyn aika usein kierroksilla, varsinkin uusissa kohteissa, kierroksella saa hyvin tietoa kohteesta ja kultuurista ja myöhemmin voi paremmin tutustua paikkoihin, jotka herättivät kiinnostuksen. Teemaopastukset ovat kivoja, kävin myös Helsingissä muutamissa viime kesänä. Tuo kierros Berliinin muurin alla herätti mielenkiintoni.
Ohessa yksi suosikkini Cospelkierros Brooklynissä https://martanmatkassa.blogspot.com/2015/01/new-yorkin-helmia-cospel-kirkko.html
ja nämä ”ilmaiset” kierrokset ovat olleeet myös kivoja ja asiantuntevia!
https://martanmatkassa.blogspot.com/2016/11/ilmainen-kaupunkikierros-genevessa.html
Joskus opastuksesta tosiaan saa paljon irti, mutta itselläni on myös toisenlaisia kokemuksia (kohdalle on osunut esim. oppaita, joilla ei ole mitään hajua oikein mistään eikä myöskään luvattua kielitaitoa). Tämä Berliinin-kierros oli aivan loistava! Olen kuullut monilta paljon hyviä kokemuksia noista ilmaisista kävelykierroksista eri kaupungeissa. Voisi joskus kokeilla!
Tää on hyvä vinkki seuraavalla Berliinin reissulla! Mekään ei olla hulluina opastettuihin kierroksiin, mutta kyllä välillä on kiinnostavaa kuulla historiaa ja tarinoita kokeneen oppaan suusta. Varsinkin, jos hinta on noin edullinen 🙂
Kyllä, historian ja tarinoiden kuuntelu on todella kiinnostavaa, jos vain on hyvä opas! Tällä Berliinin-kierroksella oli. 🙂 Hinta oli ihan kohtuullinen myös minun mielestäni.
Joo, hyvä linkkivinkki, kiitos! Osallistumasi kierros vaikuttaa huipulta sekä muurin ali kulkevista tunneleista kertova kierros ja ydinpunkkereiden kierros.
Suosittelen testaamaan, oli tosi kiinnostava. Aion mennä itse jollekin toiselle näistä rundeista ensi kerralla.