2 viikon automatkan budjetti

Artikkelikuva - 2 viikon automatkan budjetti, kesä 2018

Matkustamisen kuluista kysellään usein, joten olen ottanut tavaksi tehdä reissuista kuluyhteenvetoja. Tällä kertaa vuorossa on kokooma kuluista kesän kahden viikon asuntoautomatkalta läntisessä Euroopassa. Mikä oli kahden viikon automatkamme budjetti eli mitä reissu tuli kaiken kaikkiaan maksamaan?

Tavalliseen tapaan kirjasin reissulla ylös jokaisen sentin, jonka Hemmon kanssa käytimme. Kaikki graafissa esittämäni kulut ovat kahdelta hengeltä. Jos siis haluat arvioida, mitä vastaava matka maksaisi yhdelle hengelle, jaa luvut kahdella.

Kahden viikon automatkan kulut kahdelta hengeltä

2 viikon asuntoautomatkan budjetti
Eniten rahaa kului liikkumiseen eli muun muassa laivalippuihin, tankkaamiseen ja siltamaksuihin.

Liikkuminen suurin kuluerä automatkalla

Törmään usein sellaiseen käsitykseen, että automatkat olisivat jotenkin edullinen tapa matkustaa. Eivät ole. Lentäminen on paljon edullisempi tapa päästä paikasta toiseen, ja tietysti myös nopeampi. Automatkailussa nopeus ei ole homman pointti, mutta alempi hinta tietysti olisi kiva.

Ajelimme Eurooppaan tällä kertaa Ruotsin ja Tanskan kautta, mikä oli todella puuduttavaa, mutta tuli halvemmaksi kuin mitä lautta suoraan Saksaan olisi maksanut. Menopaluu Naantalista Kapellskäriin maksoi kahdelta hengeltä ja yli 6-metriseltä asuntoautolta 391,51 euroa. Liput sisälsivät ateriat laivalla. Vertailun vuoksi: henkilöautolla sama matka olisi maksanut noin 140 euroa vähemmän. Koko matkan reitin voit kurkata postauksesta 2 viikkoa autolla Länsi-Euroopassa: reitti.

Pelkät matkaliput eivät kuitenkaan kata lähimainkaan liikkumisen kustannuksia automatkalla. Paljon suurempi kuluerä on polttoaine. Meillä oli tällä kertaa alla asuntoauto, joka kulutti dieseliä noin 10 litraa sadalla kilometrillä. Vähempiruokainen auto olisi pienentänyt kustannuksia. Kilometrejä tällä reissulla kertyi noin 3800.

Liikkumiskustannuksia voi tulla autoreissulla myös siltamaksuista, tunnelimaksuista ja tiemaksuista. Meillä tuli reittivalinnan takia (Ruotsi ja Tanska) tällä kertaa siltamaksuja peräti parinsadan euron verran ja myös yksi viiden euron tiemaksu Antwerpenin lähettyvillä, mutta ei muita tiemaksuja eikä lainkaan tunnelimaksuja. Graafin liikkumista kuvaavissa kuluissa kohta Muut sisältää pysäköintimaksut, Saksan päästötarran ja tuon mainitun tiemaksun Antwerpenissä.

Meillä meni tällä matkalla reilu satanen paikallisliikenteeseen, sillä emme halunneet etsiä asuntoautolle parkkipaikkaa kaupungeissa vaan otimme mieluummin bussin tai junan pelimestoille. Toisaalta näin pysäköintikulut jäivät pienemmiksi, koska harvoin kaupunkien keskustoissa saa pysäköidä ilmaiseksi. Paikallisliikenteen summassa ovat mukana myös junalla Gentistä tehdyt päiväretket Brysseliin (37,20 euroa) ja Bruggeen (27,20 euroa).

Kuvakollaasi

Matkan ruokabudjetti: olemme älyttömiä syöppöjä!

Olen ällistellyt ruokakuluja joskus ennenkin, mutta todettakoon nyt tässäkin yhteydessä: meillä menee Hemmon kanssa reissuilla hirmu paljon rahaa ruokaan! Tällä reissulla syöpöttelimme lähes 1000 eurolla eli mätimme 15 päivän aikana noin 500 eurolla safkaa per naama.

Summa kuulostaa omasta mielestäni äkkiseltään järkyttävän isolta, mutta kun laskeskelee vähän tarkemmin, ruokaan meni noin 33 euroa per lärvi päivää kohden. Onhan se reilusti, mutta rahaa kuluu yllättävän paljon, kun pyörii päivät pitkät kaupungilla.

Huvittavaa on, että tälläkin reissulla teimme kuitenkin osan ruuista itse asuntoauton keittiössä (usein aamu- ja iltapalat). Voisi siis kuvitella, että ruokakulut olisivat melko pienet, mutta ei. Päivisin söimme paljon ulkona kaupungeissa kierrellessä ja piipahtelimme kahviloissa tämän tästä. Emme erityisesti yrittäneet säästellä ruokakuluissa, mutta toisaalta emme myöskään käyneet esimerkiksi kalliissa fine dining -ravintoloissa, kun emme käy niissä muutenkaan.

Belgia, Alankomaat ja Ruotsi eivät ole erityisen edullisia matkailumaita, eikä Saksassakaan ilmaista ole, joten pienistäkin summista kertyy lopulta iso kakku. Esimerkiksi Belgian Bruggessa lounasaikaan kaksi ruoka-annosta (simpukoita ranskalaisilla ja ruokaisa salaatti), kolme olutta ja kaksi kahvia maksoivat yhteensä 70,80 euroa. Brysselissä puolestaan lounaalla kaksi cesarsalaattia ja kaksi olutta maksoivat 38 euroa. Alankomaiden Utrechtissä illallinen (alkuruuat ja pääruuat) oluineen ja jälkkärikahveineen maksoi 70,20. Saksan Hampurissa sushiannokset maksoivat lounasaikaan 23,80 euroa.

Jos rahaa upposikin ruokaan, nähtävyyksiin meni vain 39 euroa kahden viikon aikana. Tätä selittää se, että kaupungeissa tykkäämme usein vain tallustella menemään sen sijaan, että vierailisimme jokaisessa museossa tai haalisimme paljon muita maksullisia aktiviteetteja päivien täytteeksi. Tähän vaikuttaa toki kohteen tarjonta ja myös sää: surkealla ilmalla myös meitä alkavat kovasti houkutella melkeinpä mitkä tahansa sisätilat.

Majoitus tuli automatkalla halvaksi

Majoitukseen meillä meni päivässä alle 20 euroa. Myös henkilöautoilla tekemillämme reissuilla majoituskulut ovat olleet varsin maltilliset, sillä olemme tavallisesti yöpyneet teltassa leirintäalueilla.

Tälläkin reissulla olimme leirintäalueilla tai varustelluissa matkaparkeissa 11 yötä. Vaikka asuntoauto oli hyvin varusteltu, sen suihku ei ollut riittävän tasokas kunnolliseen peseytymiseen. Jokainen pitkähiuksinen tietää, että hiuksia yllättävän vaikea saada kunnolla kasteltua, jos suihkun paine ei ole kunnollinen – ja asuntoautossa vettä ei ole loputtomiin läträttäväksi. Myös pyykinpesua ja auton vesien tyhjennystä ja täyttöä varten oli kätevää majoittua leirintäalueilla, kun nämä hommat sai siellä hoideltua näppärästi.

Kolme yötä vietimme ilmaisissa matkaparkeissa, joissa ei ollut joko mitään varusteluja tai vain vessa. Kaksi yötä meni laivalla. Pyykinpesuun ja eri paikoissa kertyneisiin wc-maksuihin meni parin viikon reissulla noin 18 euroa.

Meillä meni siis 15 yön mittaisella reissulla rahaa 1366,80 euroa per naama. Se tekee 91 euroa päivässä per pää. Vertailun vuoksi: maailmanympärimatkalla suunniteltu budjettimme oli 80 euroa päivässä per henkilö, joten siinä mielessä törsääminen ei ole karannut ihan lapasesta edes näin neljä vuotta tuon unelmareissun jälkeen.

Toivottavasti tästä budjettipostauksesta on hyötyä teille, jotka suunnittelette samankaltaista matkaa!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “2 viikon automatkan budjetti”

  1. Meillä menee roadtripeillä Euroopassa päivää kohden suunnilleen 100€ per henkilö. Me tosin yleensä lennetään jonnekin, josta napataan auto. Kulut jakautuvat hämmästyttävän tasaisesti kolmeen osaan: liikkuminen, asuminen ja ruoka. Mutta pitää tunnustaa, että en ole enää jaksanut pitää kovin tarkkaa budjettia, kun tuo satasen päivähinta tuntuu olevan melko vakio.

    1. Aika samalla tavalla sitä tosiaan tulee käytettyä rahaa. Kulujen jakautumiseen tulee enemmän eroja siitä, jos matkatyyppi vaihtuu (esim. vuokra-auto vs. oma, majoitus teltassa vs. hotellissa). Meillä tätä vaihtelua on sen takia jonkin verran tuossa kulujen jakautumisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *