Lissabonin parhaat näköalapaikat

Artikkelikuva - Miradouro de Santa Catarina, Lissabon

Lissabon on erittäin viehättävä myös talvella, se tuli todettua joulu–tammikuun vaihteeseen sijoittuneella Lissabonin-matkalla. Olimme kaupungissa ensimmäistä kertaa. Matkalla tulivat tutuiksi muun muassa Lissabonin parhaat näköalapaikat.

Atlantin läheisyydessä sijaitseva Lissabon voi olla talvisin viileä ja sateinen, ja kuten postauksen kuvista näkyy, meidänkin matkamme aikana oli välillä myös harmaita hetkiä. Aurinko veti kuitenkin enimmäkseen voiton ja saimme nauttia Lissabonin ihanasta valosta. Suomen pimeästä talvesta paikalle pöllähtäneille se tuli todella tarpeeseen. Viileyskin on suhteellista, sillä toki Lissabonissa on talvella joka tapauksessa lämpimämmät ilmat kuin Suomessa: keskilämpötilat pysyttelevät joulu–tammikuussakin kymmenen asteen tuntumassa. Toppatakkia ei tarvittu, mutta kaulaliinalle oli välillä käyttöä tuulisilla näköalapaikoilla. 

Olimme Hemmon kanssa ensimmäistä kertaa Lissabonissa ja ylipäätään ensimmäistä kertaa Portugalissa. Ajattelimme, että Lissabonista saisi mukavasti yleiskatsauksen kiertelemällä kaupungin näköalapaikkoja. Niitähän riittää, sillä Lissabonin ydin on rakennettu seitsemälle kukkulalle, minkä ansiosta kaupungissa on mukavasti korkeuseroja.

Miradouro de Santa Catarina

Majoituimme Lissabonissa Bairro Alton kaupunginosassa, ja hotelliamme lähin näköalapaikka oli Miradouro de Santa Catarina. Sinne suuntasimme heti ensimmäisenä päivänä.

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0002

Oli uudenvuodenaatto ja näköalapaikalla meno sen mukaista, vaikka olikin vasta iltapäivä. Tai ainakin oletan, että täysin tavallisena päivänä paikalla olisi ollut hieman vähemmän viininlipittäjiä ja pössyttelijöitä. Meno oli rentoa.

Santa Catarinan näköalapaikalta on näkymä Tajo-joen toiselle puolelle sekä punaiselle, Golgen Gatea muistuttavalle Ponte de 25 Abril -sillalle. Aurinko ja valo tekivät tehtävänsä ja maiseman ääreen piti oikein hiljentyä. Olisimme helposti viihtyneet täällä vaikka muutaman tunnin.

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0008

Miradouro de São Pedro de Alcântara

São Pedro de Alcântaran näköalapaikalla on puistoalue ja aukiontapainen, jossa oli vielä joulun jäljiltä pienet, muutaman kojun markkinat. Maistoimme yhdestä kojusta perinteistä likööriä, ginjinhaa (tai tuttavallisemmin ihan vain ginjaa). Happamista kirsikoista valmistettava makea likööri oli yllättävän hyvää ja lämmitti mukavasti.

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0013
20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0020
20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0021
20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0026

São Pedro de Alcântaralta näkökenttään osuu niin ikään kukkulan päällä nököttävä Pyhän Yrjön linna (Castelo de São Jorge). Alaspäin voi katsella keskeisen ja elämää kuhisevan Avenida de Liberdaden ja Rossion aseman suuntaan, joskaan näkymä ei ole esteetön. São Pedro de Alcântaran näköalapaikka ei siis ollut nappivalinta Lissabonin uudenvuoden ilotulitusten puolesta, sillä niitä näkyi tänne vain hintsusti.

Muuten paikka oli kyllä hyvä, sillä meininki oli kohdillaan ja väkeä riitti! Läheisyydessä on korttelitolkulla Bairro Alton eläväisiä baareja ja ravintoloita, mikä takasi suuren ihmismäärän myös näköalapaikalle vuoden vaihtuessa. Täältä on hyvä tsekata Lissabonin ulkoasu yön pimeydessä.

Miradouro da Senhora do Monte

Senhora do Monten näköalapaikalle kilkuttelimme Lissabonin ikonisen ratikka 28:n kyydissä. Ratikan noustessa vaivattomasti jyrkkiä mäkiä ja kääntyillessä tiukoista mutkista kävi väkisinkin mielessä, että ainakaan tekniikan ei pitäisi olla esteenä, jotta esimerkiksi Helsingissä ratikkaongelmat saataisiin ratkaistua.*

Graçan kaupunginosassa sijaitseva Senhora do Monten näköalapaikka on todella korkealla. Lissabonin punaiset katot levittäytyvät alapuolella lähes silmänkantamattomiin asti. Paikka on ehkä vähän syrjässä, ja Graçan kaupunginosa on läheiseen Alfamaan verrattuna jotenkin arkisempi, mutta näkymät ovat mahtavat. Lievä syrjäisyys takaa sen, että täällä ei yleensä tarvitse väistellä ihmismassoja.

*Helsingissä on kuulemma niin mäkistä ja mutkaista, että ratikat hajoavat käsiin. Minusta kun kaupungin ainoa varsinainen mäki on Malminkartanon jätemäki, josta on lähemmäs kymmenen kilometriä lähimpään raitiovaunureittiin. Ehkä spårat pitäisi tilata Portugalista?

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0032

Miradouro da Graça

Graçassa, muutaman sadan metrin päässä Senhora do Monten näköalapaikalta, sijaitsee myös toinen upeat punatiilikattomaisemat tarjoava maisemaspotti, Miradouro da Graça. Jos pitäisi valita Senhora do Monten ja Graçan välillä, saattaisin valita Miradouro da Graçan. Se on jonkin verran alempana kuin Senhora do Monte ja näkymä tuntui paikan päällä hienommalta, vaikka äkkiseltään voisi kuvitella asian olevan juuri toisinpäin (ja epäilemättä joku onkin kanssani tästä eri mieltä).

Graçan näköalapaikalla on terassi, joten jos jalkoja uuvuttaa, pieni levähdys upeiden maisemien äärellä onnistuu hyvin. Kannattaa myös muistaa, että Pyhän Yrjön linna on melko lähellä Miradouro da Graçaa. Jos haluaa käydä katsomassa näkymät vielä sieltäkin, siihen on täältä käsin hyvä tilaisuus.

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0044

Miradouro de Santa Luzia

Santa Luzian näköalapaikalta avautuu näkymä Lissabonin vanhimpaan kaupunginosaan, Alfamaan. Näköalapaikka on näppituntumalta Lissabonin ruuhkaisimpia, sillä se sijaitsee melko lähellä Pyhän Yrjön linnaa ja sinne pääsee kätevästi ratikan kyydissä (jos vain mahtuu ratikkaan sisään).

Santa Luzian näköalapaikka tarjoaa rappioromantiikkaa parhaimmillaan. Sieltä löytyy rapistunut katos, jonka kaiteet on päällystetty kaakeleilla, joista Lissabon on tunnettu. Kaakeleita on kaupungissa joka paikassa, mutta täällä näköalapaikalla voi köynnösten alla keskellä talveakin aistia helteisen kesäpäivän leppoisaa tunnelmaa. Todellisuudessa leppoisuus saattaisi kesäaikaan olla kaukana väenpaljouden takia, mutta tiedä häntä. Haluaisin silti palata tänne piknik-viinipullo mukanani ja istahtaa alas katselemaan maisemaa ja ihmisiä. Nojailisin pylväisiin ja nauttisin hetkestä. Ihana paikka, vaikka näyttäytyikin meille niin harmaana!

20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0049
20170126-Unelmatrippi-Lissabon-20170102_131444
20170126-Unelmatrippi-Lissabon-DSC_0056

Lissabonin näköalapaikat kartalla

Tallensimme Hemmon kanssa näköalapaikoilta myös liikkuvaa kuvaa. Kyhäämäni video on katsottavissa alta.

Miltä Lissabonin parhaat näköalapaikat vaikuttavat? Entäs Lissabonin talvimaisemat – uppoavatko ne pienestä harmaudesta huolimatta myös sinuun?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Lissabonin parhaat näköalapaikat”

 1. Oi, ihana Lissabon! Me oltiin miehen kanssa siellä 1-vuotishääpäivää viettämässä vuosia-vuosia sitten marraskuun lopussa. Silloin oli vilakka tuuli, mutta auringon paistaessa tarkeni lyhythihaisella. Koska ollaan näköalapaikkojen rakastajia, oli Lissabon meille aikas mahtava kohde. 🙂 Ja oli se muutenkin. Katutaide! Kaakelit! Viini! Ah!

  Tämä on kyllä hyvä kooste näköalapaikoista! Erityisesti kartta oli hyvä lisä.

  1. Kiitos! Kiva, että tykkäsit.

   Ihana paikka juhlapäivän viettoon! Meillä on kanssa talvella hääpäivä. Siinähän on hyvä syy varata matka, eikö? (Ei siihen tosin erityistä syytä tarvita!)

   Lissabon kyllä ihastutti, vaikka olikin välillä vähän harmaa sää. Suht lämmin oli silti, eikä me ihmiset tietty muutenkaan sokerista olla. Näköalapaikat ovat myös meillä aina listalla. 🙂 Mulle jäi kiinnostus muutakin Portugalia kohtaan – ei haittaisi palata takaisin vaikka heti!

 2. Voihan Lissabon, paljon muistoja! Mekin kierrettiin samat viisi näköalapaikkaa edellisellä Lissabonin-matkalla. Omana suosikkina jäi mieleen Senhora do Monte, mutta paljon on kiinni siitäkin minne sattuu päätymään parhaalla säällä ja fiiliksellä.

  En ole koskaan yhdistänyt ginjinhan makua joulutorttuihin. Ostan pullon ja maistelen entistä tarkemmin, kunhan pääsen kesällä Madeiralle 🙂

  1. Haha, mun mielestä se tosissaan maistui joulutortulle! Tai siis sille luumuhillolle. Ihan hyvää oli. 🙂

   Sää ja fiilis tosiaan vaikuttavat siihen, millainen mielikuva mistäkin paikasta jää. Kaikki mestat olivat kuitenkin mun mielestä näkemisen arvoisia! Samalla tulee kivasti kierreltyä kaupunkia muutenkin. Olisi kiva käydä joskus kesällä, jos vaikka sattuisi kokonaisuudessaan nätit ilmat. Olisi tuolla varmasti aika erilaista silloin.

   Madeira kelpaisi. Vaikka heti!

 3. Ihana Lissabon ja Portugali, pala sydämestä jäi sinne viime kesänä. Joskus vielä haluan keväällä sinne!
  Kirsi

  1. Portugaliin on varmaan jäänyt palanen aika monen sydämestä. 🙂 Kevät voisikin olla tosi hyvä aika matkustaa sinne! Tosi hyvä vaikutelma jäi mullekin tämän reissun perusteella, ja matkustaisin mielelläni Portugaliin uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *