Bangkokin nähtävyydet: Suuri palatsi

Artikkelikuva Bangkok Suuri palatsi

Suuri palatsi (The Grand Palace) on yksi Bangkokin ”pakollisista” nähtävyyksistä. Me vierailimme siellä vuodenvaihteessa, kun olimme Bangkokissa osana Thaimaan ja Myanmarin matkaamme. Palatsivierailu antoi hektiselle pilvenpiirtäjien kaupungille aivan toisenlaiset kasvot. Suuren palatsin kullan kimallus ja toinen toistaan prameammat koristelut ovat näkemisen arvoisia ja luovat aikamoisen kontrastin suurkaupungin muille rakennuksille ja ulkoasulle.

Bangkokin Suuri palatsi on kuninkaallinen palatsialue

Bangkokin sydämessä sijaitseva Suuri palatsi ei nimestään huolimatta ole yksi rakennus vaan muurien ympäröimä palatsialue, joka kattaa yli sata erilaista rakennusta. Ne ovat varsin vaikuttavan näköisiä, sillä rakennusten seinät on kuorrutettu kaiverruksilla, koristeellisilla mosaiikeilla ja hienoilla kaiverruksilla. Huikeita patsaita on siellä täällä, ja kasvit on leikattu särmästi.

Suurta palatsia alettiin rakentaa kuningas Rama I:n kaudella vuonna 1782, ja aluetta laajensivat muut kuninkaat. Palatsialue on ollut alusta asti Thaimaan kuningasperheen arkkitehtoninen symboli, ja aikanaan kuninkaat asuivat siellä. Nykyään Suurta palatsia käytetään seremoniatarkoituksiin ja kuninkaallisten varsinaiset asumukset ovat muualla.

Suuri palatsi on jaettu kahteen pääalueeseen: Smaragdibuddhan temppelin alueeseen ja kuninkaallisten asuinalueeseen. Kuninkaallisten asuinalue on jaettu vielä kolmeen sisäpihaan ja siellä sijaitsee useita valtion virastoja. Joka puolelle ei näin ollen pääse vierailemaan vaan palatsialueesta vain osa on avoinna turisteille.

20200524-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0009
20200125-Unelmatrippi-Kiertomatka-Myanmar-132601
20200524-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0043
Turisteja Suurella palatsilla
Koristeellisia pylväitä Suurella palatsilla Bangkokissa

Suuren palatsin rakennelmat

Suuren palatsin rakennuksiin voi halutessaan suhtautua puhtaasti rakennustaiteellisina nähtävyyksinä, sillä ne ovat todella vaikuttavan näköisiä ja yksityiskohtia riittää. Kiertely on mielenkiintoista ilman mitään erityistä suunnitelmaa tai tavoitetta. Jos kuitenkin haluaa varmistaa, ettei missaa kaikkein tärkeimpinä pidettyjä paikkoja, kannattaa käydä ainakin Smaragdibuddhan temppelillä.

Buddhalaistemppelin rakentaminen kuninkaallisten asuinalueelle on ollut Thaimaassa perinne noin 800 vuoden ajan, ja Smaragdibuddhan temppeli eli Wat Phra Kaeo on Suuren palatsin tunnetuimpia rakennuksia. Temppeli on nimetty sen sisällä olevan buddhapatsaan mukaan. Patsas on tehty jadesta ja se on alle metrin korkuinen eli patsas ei ole ainakaan kokonsa puolesta järin vaikuttava. Sitä pidetään kuitenkin Thaimaan merkittävimpänä buddhapatsaana. Patsaan asua vaihdetaan erillisessä seremoniassa kolmesti vuodessa, joten sen voi nähdä eri näköisenä riippuen vierailuajankohdasta.

Koristeluja Suurella palatsilla
Patsas Suurella palatsilla
20200524-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0091
Kultainen patsas Suurella palatsilla

Minulle jäi palatsialueelta eniten mieleen yleinen prameus ja valtava yksityiskohtien määrä. Yksittäisistä rakennuksista mieleen painui huikea buddhalainen kirjasto Phra Mondop. Sen kullan ja vihreän sävyissä loistavat koristelut ja suuret pilarit kiinnittävät väkisin huomion palatsialueella kuljeskellessa.

Kaiken kimalluksen ja koristelujen lisäksi huomioni kiinnittyi alueella myös Angkor Watin temppelin pienoismalliin, sillä tuntui jännältä, että itsellenikin tuttu kambodzalainen temppeli löytyy thaimaalaiselta palatsialueelta minikoossa. Angkor Watin pienoismallin rakennutti Thaimaan kuningas Rama IV, joka halusi näyttää alamaisilleen, miltä khmer-temppelin komeat rauniot näyttävät.

Maalaustaiteen ystäville löytyy palatsialueelta kiinnostavaa tutkailtavaa rakennuksia kiertävästä katetusta käytävästä. Sen seinille on maalattu kansalliseepos Ramakien, joka pohjautuu muinaiseen intialaiseen Ramayanaan. Monipolvinen tarina on kuvattu maalauksissa pikkutarkasti, mutta on myönnettävä, että ei tarinasta kovin hyvin jyvälle pääse pelkästään maalausten perusteella. Hienoja ne silti ovat, joten suosittelen ehdottomasti kurkkaamaan.

20200524-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0024
20200524-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0012
20200524-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0109
Kultainen patsas Suurella palatsilla

Suurella palatsilla vierailu

Suuri palatsi on Bangkokin ja koko Thaimaan suosituimpia vierailukohteita, joten on turha haaveilla vierailusta omassa rauhassa. Toisaalta alue on laaja, joten suuretkin väkimäärät mahtuvat sinne vaivatta eikä jonoja välttämättä synny. Me emme seisseet jonossa kuin sisäänkäynnillä, eikä siinäkään montaa minuuttia vierähtänyt.

Yksi tärkeä juttu Suurella palatsilla vierailemisessa on pukukoodi: sisään ei oikeasti pääse polvimittaisissa shortseissa tai lyhyessä hameessa. Jos kuitenkin päätät yrittää, luultavasti päädyt ostamaan portin läheltä housut vierailua varten. Niitä myydään siellä kohtuuhintaan ja kaupankäynti on vilkasta. Miesten housut maksoivat 200 bahtia eli vajaat 6 euroa joulukuussa 2019.

Me käytimme Suuren palatsin kiertelyyn kolmisen tuntia, mutta paikalla saa varmasti kulutettua halutessaan kokonaisen päivän. Palatsivierailu maksoi 500 bahtia eli noin 14,5 euroa joulukuussa 2019. Tarkista aukioloajat, tarkempi pukukoodi ja hintatiedot palatsin omilta verkkosivuilta.

Onko Suuri palatsi sinulle tuttu paikka?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Bangkokin nähtävyydet: Suuri palatsi”

  1. Eipä ollut palatsi tuttu, mutta toisaalta en ole Bangkokissa käynytkään lyhyttä yhden yön vierailua lukuun ottamatta. Toisaalta siellä voisi kyllä mieluusti viettää useammankin päivän.

    Noita pukeutumissääntöjä on muuten mun mielestä tärkeää noudattaa jo ihan periaatteesta ja kunnioituksesta paikallisia kohtaan. Harmittavan usein sitä näkee turisteja vänkäämässä miksi siinä ja siinä vaatetuksessa vierailu ei onnistu.

    1. Olen ihan samaa mieltä pukeutumissäännöistä: täytyy kunnioittaa paikallisia tapoja ja sääntöjä. Joskus vain on ohjeista huolimatta vähän epäselvää, millainen vaatetus lopulta on okei eli missä raja menee. (Eli onko esim. okei mennä paikalle polven alapuolelle ulottuvissa shortseissa vai ei. Suuressa palatsissa se ei käy, tai ei ainakaan käynyt silloin kun me siellä vierailimme, sillä moni yrittäjä tuli käännytetyksi portilta). Esimerkiksi Vatikaanissa tässä oli todella paljon vaihtelua ja osa porukasta pääsi sisälle todella niukissa vaatteissa, kun taas osa ei. Riippui siis vartijasta, että mikä oli lopputulos. Suuressa palatsissa oli paljon johdonmukaisempaa toimintaa.

      Meille tuo vuodenvaihteen matka oli toinen kerta Bangkokissa ja oikeastaan vasta tuolla tokalla kerralla saimme paremmin kaupungista kiinni. Kävisin mieluusti taas joskus uudestaankin Bangkokissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *