Bangkok: jatkoon vai ei?

Artikkelikuva Bangkok

Viimeisimmällä Aasian-reissulla palasimme monen vuoden tauon jälkeen Bangkokiin. Se oli kätevin kohde lentojen kannalta, mutta halusimme muutenkin antaa kaupungille uuden mahdollisuuden. Ensimmäisellä kerralla kaupunki ei oikein vakuuttanut, mutta miten kävi seuraavalla kerralla?

Ensimmäisellä käynnillämme Bangkokissa maailmanympärimatkamme yhteydessä kuutisen vuotta sitten Bangkok vaikutti sinänsä helpolta paikalta – siellähän on kaikkea. Samalla kuitenkin tuntui, että kaupungista oli vaikea saada otetta. Mikä olisi hyvä alue hengailla? Mitä kaupungissa oikein kannattaisi tehdä ja kokea? Vierailusta jäi vähän vaisu fiilis, ei oikein negatiivinen eikä oikein positiivinenkaan.

Ajattelin silti tuon ensimmäisen vierailun jälkeen, että ei varmasti kulu kauaakaan, kun jo palaamme Bangkokiin. Se on yksi Kaakkois-Aasian solmukohdista, joten vähintään sitä kautta tulisi lennettyä jonnekin muualle ja samalla ehkä vietettyä kaupungissa muutama päivä. Tämän ennusteen toteutumiseen hurahti lopulta peräti kuusi vuotta, sillä palasimme kaupunkiin vasta vuodenvaihteessa 2019–2020 omatoimisen Myanmar-kiertomatkamme yhteydessä. Lensimme Helsingistä suoraan Bangkokiin, teimme kierroksemme Myanmarissa ja palasimme sitten uudelleen Bangkokiin ja sieltä kotiin.

20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0502
Bangkokin Chinatownin pääkatu on leveä, muut kadut eivät niinkään.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0488
Bangkokin katukojujen ruuat tuovat veden kielelle.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0561
Wat Arunin temppelillä on paljon turisteja, mutta rauhallisiakin kulmia löytyy.

Toisella kerralla fiilis oli heti erilainen. Ensinnäkin minulla oli ollut todella kova ikävä Aasian makujen ja meiningin pariin, sillä emme olleet käyneet ylipäätään Aasiassa pariin vuoteen. Odotetusti Bangkok lääkitsi Aasia-kuumetta heti lentokoneen laskeuduttua. Kaikki ne tuoksut, sopiva hässäkkä ja käsittämättömät kyltit ja opasteet veivät tunnelmaan. Koukuttavaa kuplateetä ja virkistävää jääkahvia, kielen mennessään vievää currya ja ramenia, jäätävää ilmastointia ja ylitsevuotavia hymyjä, huikeita pilvenpiirtäjiä ja perinteisiä kauniita rakennuksia – täällä sitä taas ollaan, kiehtovassa Kaakkois-Aasiassa!

Kontrastien, pilvenpiirtäjien ja hyvän ruuan kaupunki

Bangkok on kiinnostava kokonaisuus, kontrastien kaupunki. Se on sykkivä pilvenpiirtäjien ja kukoistavan ruokakulttuurin kaupunki. Toisaalta Bangkokissa voi uppoutua historian, uskonnon ja vallan maailmoihin vierailemalla kaupungin upeissa palatseissa ja temppeleissä.

Edeltävällä kerralla Bangkokin nähtävyyksien katselu jäi melko vähälle, joten uudella visiitillä paikkasimme tilannetta. Kävimme Suuressa palatsissa, kiersimme Wat Pho -temppelin ja ängimme vielä Wat Aruniinkin. Kaikki nämä olivat erilaisia ja ilman muuta näkemisen arvoisia siitä huolimatta, että temppeleitä oli kyseisellä reissulla sitä ennenkin tullut kierreltyä varsin runsaasti. Kaikessa erilaisuudessaan ne jaksavat säväyttää kerta toisensa jälkeen.

20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0042
Suurella palatsilla ei ole pulaa koristeluista ja kullan kimalluksesta.

Turistikeskittymä Khao San Road sai jäädä tällä kertaa näkemättä, sillä siitä totesimme jo viimeksi, että se ei ole meitä varten. Kaupunginosista halusimme nyt tutustua erityisesti Chinatowniin. Se on ihan omanlaisensa alue, jossa kiinalainen ja thaimaalainen kulttuuri sekoittuvat ja ryysis sekä hajut ovat huumaavia.

Erityisen selviksi kontrastit tulevat Chinatownin ja Bangkokin bisneskeskustan välillä: niiden ero on kuin yöllä ja päivällä niin arkkitehtuurin kuin lähes kaiken muunkin osalta. Chinatownista ei löydy lasisia pilvenpiirtäjiä, katujen yllä suhailevaa futuristista Skytrainiä tai sliipattuja ostoskeskuksia. Sen sijaan löytyy matalahkoja ja osin rapistuneita kiinalaistyylisiä rakennuksia, kapeaakin kapeampia katuja, uskomattomia sähköjohtojen kasoja ties missä tolpissa ja aivan käsittämätön määrä räikeitä neonkylttejä.

20200705-Unelmatrippi-Bangkok-152458
Bangkokissa riittää pilvenpiirtäjiä, mutta muutakin löytyy.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0476
Tuk tukeja näkee myös Bangkokissa, vaikka ne ovatkin vähenemään päin.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0484
Johtoja, johtoja – erilaiset piuhat katujen yllä ja tolpissa kiinnittävät usein huomiota niin Bangkokissa kuin muuallakin Aasiassa.
Johtohässäkkää Bangkokissa
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-122032
Chinatownissa on paikoin ahdasta.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-121208(0)
Mopolla ajetaan Bangkokissa missä tahansa.
Bangkokin katunäkymää

Kiertelimme hikoilemassa Chinatownin ahtailla kauppakujilla, vaikka kumpikaan meistä ei liiemmin pidä tungoksesta eikä shoppailusta. Chinatownin meininki vain on näkemisen arvoinen. Sitä, mitä Chinatownista ei saa ostettua, sitä ei tarvita! Tavaran laatu on sitten ihan oma aiheensa, mutta ihan kelvollistakin tavaraa vaikutti olevan myynnissä. Minulle tarttui matkaan eräästä kojusta kivannäköinen huivi.

Ruuat houkuttelivat toden teolla. Katugrilleistä nousevat tuoksut nostivat veden kielelle tämän tästä. Myös monet varsinaiset ravintolat vetivät puoleensa, ja piipahdimmekin Chinatownissa herkuttelemaan muutamaan vähän siistimpään paikkaan, jotta samalla pääsimme nauttimaan ilmastoinnista. Lämpöä Bangkokissa riittää.

Chinatownin jälkeen paluu Bangkokin sliipatumpiin osiin tuntui mukavalta sekin. Matkustaminen Chinatownin ja muun Bangkokin välillä sujui näppärästi ja miellyttävästi metrolla ja Skytrainillä, ja pian olimmekin jälleen ostoskeskusten, korkeiden hotellien ja Bangkokin loputtoman monipuolisen ravintolatarjonnan keskellä. Hyvää ruokaa löytyy Bangkokissa myös ostareiden ravintoloista, mikä oli meillä tiedossa jo aiemmilta reissuilta. Aasialaisen ruuan kaipuuta lääkittiin oikein urakalla, kun kävimme testailemassa thaimaalaisten paikkojen lisäksi useampaa japanilaista ravintolaa.

20200705-Unelmatrippi-Bangkok-164316
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0473
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-164332
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-200417

Rentoa kaupunkilomailua Bangkokissa

Nautimme matkalla myös tasokkaista hotelleista, joissa oli uima-allas. Koska Bangkok ei ensimmäisellä kerralla sytyttänyt voimakkaasti, ajattelin etukäteen, että ainakin meillä olisi tällä kertaa majapaikat, joissa voisi tarpeen tullen mielellään viettää vähän enemmänkin aikaa. Normaalisti emme matkoillamme juuri hotellilla notku.  Tällä kertaa sitäkin tuli tehtyä, mutta näin ei lopulta käynyt siksi, että meillä olisi muuten ollut tylsää. Meitä vain huvitti ottaa päivät Bangkokissa hyvin laiskasti, toisin kuin yleensä. Syksy oli raskas ja rentoutuminen tuli tarpeeseen, ja Bangkokissa meillä oli siihen erittäin hyvät olosuhteet.

Meillä ei ollut minnekään kiire. Halusimme nähdä kaupungissa tietyt jutut, kuten Suuren palatsin, mutta mitään nähtävyyksien suorituspakkoa ei silti ollut. En tarkoita, että normaalistikaan missään nimessä pingottaisimme nähtävyyksien suhteen, mutta Bangkokille meillä ei ollut korkeita odotuksia. Toivoimme vain viihtyvämme paremmin kuin edellisellä kerralla. Se onnistui erinomaisesti, ja tällä kertaa kaupunki jätti oikein kivan fiiliksen.

20200705-Unelmatrippi-Bangkok-122020
Suuri palatsi jäi meiltä ensimmäisellä kerralla näkemättä, mutta nyt kävimme siellä vierailulla.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-132548
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-113017
W Hotel oli rentoutumisen kannalta erinomainen majapaikka. Yöpyisimme siellä mielellämme joskus uudelleen.
20200705-Unelmatrippi-Bangkok-DSC0510
Bangkokissa on helppo liikkua julkisilla kulkupeleillä. Jokiveneet kuljettavat turistinkin näppärästi paikasta toiseen huomattavasti huokeampaan hintaan kuin turisteille tarkoitetut hop on / off -veneet.

Ensimmäiset yöt vietimme W Hotelissa, joka sijaitsee Sathonin ja Bang Rakin välimaastossa. Hotelli oli meidän mittapuullamme erittäin hieno. Huoneemme oli valtava ja palvelu erinomaista. Hotellihuoneemme ikkunasta avautui komea pilvenpiirtäjämaisema, joten siellä kelpasi oleilla myös näkymien puolesta. Yhtenä reissun Bangkok-osuuden tavoitteena oli käydä kattobaarissa drinkillä, mutta se jäi lopulta tekemättä, sillä hotellinäkymät huoneesta ja altaalta korvasivat vaivan. W Hotelissa poikkeuksellisesti myös buffet-aamiainen oli aivan ihana, sillä sieltä puuttui tyystin ryysis ja meteli ja tarjonta oli todella monipuolista ja herkullista.

Myanmarista palattuamme majoituimme puolestaan Aloft -hotellissa Sukhumvitissa. Se oli vähän tavanomaisempaa tasoa, mutta edelleen meidän mittapuullamme varsin hyvä paikka. Voisin hyvin majoittua kummassakin valitsemassamme hotellissa uudelleenkin, vaikka tavallisesti suosimme pienempiä ja persoonallisempia paikkoja.

Ehkä tämä löysempi kaupunkilomailu oli juuri meille sopiva suhtautumistapa Bangkokiin suurten odotusten puuttuessa, sillä nyt kaupungista jäi varsin hyvä fiilis. Rentoa kiertelyä siellä täällä junilla, veneellä ja kävellen, muutama varsinainen nähtävyys, syömistä kivoissa paikoissa sekä illan pimennyttyä hotellin uima-altaasta nauttimista drinkin äärellä – toimii! Bangkok vaikutti tällä tavalla koettuna oikein mukiinmenevältä paikalta, jossa on paljon mahdollisuuksia, mutta ei mitään ehdottoman pakollista. Minulle jäi pitkälti sama fiilis pari vuotta sitten Kuala Lumpurista, vaikka en näitä kaupunkeja haluakaan alkaa sen enempää vertailla tai rinnastaa.

Bangkok, en ihastunut sinuun vieläkään palavasti, mutta emmeköhän silti tapaa taas uudestaan!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Bangkok: jatkoon vai ei?”

  1. Kävin ensimmäisen kerran Bangkokissa vuonna 1996 kun pysähdyin siellä muutamaksi päiväksi paluussa työmatkalta Taiwanista. Olihan se paikka todella iso, outo ja KUUMA – enkä osannut ollenkaan varautua siihen kuumuuteen, jotenka suorissa housuissa ja kauluspaidassa tuli hikoiltua ihan tarpeeksi kuumilla kaduilla. Myöhemmin olen käynyt kaupungissa neljästi – ja tykästynyt paikkaan. Ensimmäisen päivän lentorasituksesta ja kuumuuteen sopeutuminen vie aikaa. Kaupungista on erittäin hyvät jatkoyhteydet muualla Aasiaan. Majapaikkana olen suosinut Banglamphun aluetta (KHS pohjoiseen), mutta myös pilvenpiirtäjien alueella olen yöpynyt. Yleensä vietän kaupungissa 2-3 päivää, ja sitten jatkan matkaa — mutta kyllä kaupungissa saa pidempään aikaa kulumaan, ja esim. päiväretki Ayutthaya kaupunkiin oli kiva tehdä bussilla ja paluu Bangkokiin jokea pitkin.

    1. Meillä oli viimeisimmällä reissulla juuri tuo parin päivän taktiikka sekä mennessä että tullessa. Se tuntui sopivalta, vaikka varmaan Bangkokissa saisi tosiaan pidemmänkin ajan kulumaan. Retki Ayutthayaan on meillä edelleen todo-listalla – ehkä toteutetaan sitten seuraavalla kerralla, kun ollaan Bangkokissa.

  2. Alan tulla entistä vakuuttuneemmaksi, että kyllä siellä Bangkokissa seuraavalla Aasian matkalla jokusen päivän voisi viipyä viimein. Kuten Jani tuossa kirjoitti, niin ne lentoyhteydet ovat kyllä niin hyvät, että ainakin meillä usein joko meno tai paluu on vahingossakin kaupungin kautta. Ja retki Retki Ayutthayaan kiinnostaa kyllä itseänikin.

    1. Kyllä minusta muutama päivä kannattaa joskus käyttää ihan kokemuksen vuoksi. Yhteydet Bangkokiin ovat tosiaan hyvät, joten samallahan siellä piipahtaa vähän katselemassa muun reissun yhteydessä. Mekin olisimme voineet lentää ihan vain välilaskulla Bangkokin kautta Myanmariin Yangoniin tai Mandalayhin, mutta ajattelimme, että täytyy antaa Bangkokille toinen mahdollisuus, joten varasimme sille pari päivää mennen tullen. Kuten sanottua, vieläkään ei syttynyt mitään palavaa hinkua kaupunkia kohtaan, mutta ei jäänyt huonokaan fiilis. Löysä taktiikka toimi näemmä tällä kertaa hyvin, kun takana oli rankka syksy ja tietty myös aikaerorasitus Suomesta lentäessä.

  3. Bangkok on yksi niistä paikoista, joita olen viime aikoina kaivannut todella paljon. Tekstistäsi välittyy kivasti Bangkokin tunnelma. Se kuumuus, hässäkkä, Chinatownin kapeat kujat ja katukeittiöistä kantautuvat tuoksut. Bongasin myös kohteen, joka on meiltä unohtunut kokonaan: Wat Arun. Siinäpä olisi seuraavalle kerralle hyvä tärppi.

    1. Kiva, että onnistuin välittämään fiilistä. Voin sanoa, että itsekin lähtisin enemmän kuin mielelläni Bangkokiin vaikka heti. Tuo Aasian-reissu kun oli viimeinen ”kunnon matkamme” ennen tätä koronatilannetta ja sen takia olen ajatellut Bangkokia paljon tässä viime kuukausina. Vaikka Bangkok ei ykkössuosikkini Aasiassa olekaan, niin ei siinä mitään erityistä vikaakaan ole. Olisi ihana päästä ylipäätään Aasiaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *