Bangkok: Wat Arun, kaupungin maamerkki

Artikkelikuva Wat Arun Bangkok

Bangkokin maamerkki ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä on buddhalainen Wat Arun -temppeli. Temppelialue on eittämättä ruuhkainen, mutta silti sieltä löytyy myös rauhallisia sopukoita. Niinpä tungosta inhoavakin voi uskaltautua ihailemaan Wat Arunin vaikuttavaa temppelialuetta.

Wat Arunin voi sanoa kuuluvan Bangkokin pakollisiin nähtävyyksiin, jos sellaisista perustaa. Itse saatan hyvillä mielin jättää väliin erilaiset must see -paikat, ja niin teimme Hemmon kanssa Wat Arunille ensimmäisellä vierailullamme Bangkokissa vuonna 2014. Seuraavalla reissulla viime vuonna kuitenkin päätimme, että kyllä myös tämä paikka on nähtävä – onhan kyseessä Bangkokin tunnistettavin rakennuskompleksi.

Tolpan koristeluja Wat Arunin temppelillä
Wat Arunin päätorni

Emme ole Hemmon kanssa mitenkään uskonnollisia, mutta matkoilla vierailemme silti usein temppeleissä ja muilla pyhillä paikoilla ihan jo kulttuuriin tutustumisen näkökulmasta. Ehkä vielä merkittävämpi suuri syy on kuitenkin se, että rakennelmat ovat usein kertakaikkisen upeita. Wat Arunin temppelialue Bangkokissa ei tee tässä poikkeusta. Toinen hyvä temppelikohde Bangkokissa on niin ikään upea Wat Pho.

Wat Arun sijaitsee Bangkokia halkovan vilkkaan ja ruskeanlikaisen Chao Phraya -joen varrella. Temppelille pääseekin kätevästi jokilaivalla, jolloin vierailuun saa näppärästi kytkettyä kokemuksen Bangkokin vesiliikenteestä. Vaalean temppelin yli 60 metriä korkean tornin näkee jo kaukaa, ja etenkin pimeällä valaistu temppelialue on vaikuttava näky.

Tornia kannatteleva hahmo
Koristeellista seinämää ja patsaita
Yksi Wat Arunin temppelialueen torneista

Wat Arun on rakennettu 1700-luvun alussa, ja sen jälkeen sitä on laajennettu ja restauroitu. Temppelialue on siisti ja huolellisesti ylläpidetty.

Päätornia eli prangia ympäröi neljä pienempää tornia, jotka on koristeltu muun muassa simpukankuorilla ja posliinilla. Erikoisten hahmojen ja yksityiskohtien tutkailuun saisi tärvättyä vaikka kuinka kauan aikaa, mutta koristelujen ihmettelyä on ehkä miellyttävämpi tehdä maan tasalta kuin kiipeämällä tornin rappusille. Portailla on niin paljon ruuhkaa, että siellä ei huvita seisoskella kovin kauaa. Rappuset ovat lisäksi pelottavan jyrkät.

Wat Arunin kappelirakennus
Harmaita patsaita koristeellisen seinän edustalla Wat Arunin temppelillä
Värikäs temppelirakennus Wat Arunin temppelialueella
Koristeellisia temppelin sisätiloja

Vaaleiden tornien vierustalla on lisää kauniita rakennuksia, veistoksia ja muita koristeluja, ja niiden luona on huomattavasti väljempi kuljeskella. Temppelialueelta löytyy muun muassa komea pääkappeli, jonne mennessä riisutaan kengät. Kuten arvata saattaa, kappelin koristelut ovat suomalaisesta näkökulmasta ylitsepursuavat: kulta kimaltaa ja kukkia sekä erilaisia vaaseja ja kristallisia lampunvarjostimia riittää. Sekä seinät että katto on taiteiltu täyteen pikkutarkkoja maalauksia.

Kullattuja patsaita rivissä Wat Arunin temppelillä
Lumpeita Wat Arunin temppelialueella
Hiljainen kulmaus Wat Arunin temppelialueella

Kannattaa kierrellä tutkimassa myös muita, sivummalla olevia rakennuksia. Ne ovat nättejä ja täynnä kiehtovia yksityiskohtia – eikä vierellä välttämättä tungeksi yhtään ketään. Tämä oli meille miellyttävä yllätys, sillä kumpikaan meistä ei erityisesti rakasta pakkautua ihmismassan keskelle. Kaiken kaikkiaan Wat Arun oli näkemisen arvoinen paikka.

Ovatko Bangkokin temppelialueet sinulle tuttuja?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Bangkok: Wat Arun, kaupungin maamerkki”

  1. Kun nyt tulee itse kirjoitettua blogiin juttuja Japanin matkasta, niin hauska huomata, miten erilaisia nuo temppelit Bangkokissa ovat. Jos joskus Bangkokissa tulisi joitain päiviä vietettyä, niin varmasti tulisi tuolla käytyä. Toistaiseksi ei kuitenkaan olla Bangkokissa aikaa vietetty lyhyttä yön yli kestänyttä välilaskua pidempää aikaa.

    1. Totta, ne ovat ihan erilaisia. Sen takia niissä jaksaakin käydä eri maissa – on vaihtelua.

      Taisin kertoakin aiemmin, että Bangkok ei ole meillekään ollut Aasian ykköskohteita. Fiilis on, että Bangkok on ihan kiva paikka, mutta se ei kuitenkaan ole sykähdyttänyt aivan täysillä. Toisella reissulla (jolta tämäkin juttu syntyi) lämpenimme kyllä kaupungille enemmän kuin ekalla kerralla. Vaikka Bangkok ei olekaan ultimate-suosikkini, palaan sinne mielelläni taas joskus.

  2. Aikas paljon on tullut katseltua Bangkokin temppelialueita, nämä suosituimmat pariinkin otteeseen. Onhan ne niitä pakollisia. Silti toki suosittelen myös käymään niissä. Mutta äkkiä itse saan niistä ähkyn ja lopulta kaikki vaikuttavat samalta, varsinkin kun pidempään Kaakkois-Aasiaa kiertää 😀

    1. Minusta kyllästyminen riippuu paljon siitä, vaihtaako välissä maata vai ei. 🙂 Temppeliähkyä ei itselleni tule, jos temppelit ovat tarpeeksi erilaisia, ja maiden välillä eroa tavallisesti löytyy. Samassa kaupungissakin temppelit ovat usein ihan erilaisia. Mutta tietysti ohjelmassa pitää olla muutakin! En nyt sentään jaksaisi pelkästään temppeleitä kierrellä viikkotolkulla. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *