Automatkalle Ranskaan: missä kannattaa käydä?

Artikkelikuva-Rouen-Normandia

Minulla kesti jonkin aikaa lämmetä Ranskalle matkakohteena, mutta pakkohan se on myöntää: Ranska ei ole turhaan Euroopan suosituimpia matkailumaita. Maailmankuulu keittiö, lukuisat historialliset kohteet, taide ja arkkitehtuuri sekä luonto tarjoilevat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja matkailijalle Ranskassa, joten maasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Tässä kokoelma vinkkejä hyvistä vierailukohteista automatkalle Ranskaan!

Sotanähtävyyksiä ja muuta historian havinaa Ranskassa

Euroopassa sotahistoria on monin paikoin läsnä, ja näin on myös Ranskassa. Tietyissä paikoissa sotahistoriaa ei tarvitse varsinaisesti etsiskellä vaan se tulee väkisin silmille. Etenkin Normandia on historian ystävälle aarreaitta. Jos taas sotahistoria ei niinkään vedä puoleensa, ei hätää: Ranskassa on paljon muitakin historiallisia kohteita.

Carcassonne: kuljeskele historiallisessa linnoituksessa

Eteläisessä Ranskassa alle 100 kilometrin päässä Toulousesta sijaitseva Carcassonne on tunnettu keskiaikainen linnoituskaupunki, joka on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin historiallinen osa, La Cité, on muurien sisällä. Kapeilla kujilla voi pienellä ripauksella mielikuvitusta sijoittaa itsensä keskiajalle. Toisaalta viehättävät nykyaikaiset ravintolat ja putiikit pitävät jalat tiukasti tässä päivässä. Auton saa kätevästi parkkiin linnoitusosan lähettyville varta vasten rakennetuille parkkipaikoille.

Lue lisää postauksesta Andorrasta Ranskan Rivieralle – reittivinkki automatkalle.

20200129-Unelmatrippi-Andorra-LeGrauduRoi-DSC0512
Carcassonnen muurit kätkevät sisäänsä linnoituksen.

Verdun: koe ensimmäisen maailmansodan havinaa

Lähellä Belgian rajaa sijaitseva Verdun tunnetaan ensimmäisen maailmansodan aikaisista sotanähtävyyksistä. Alueen lohduttoman laajat hautausmaat sekä synkällä Verdunin muistomerkillä ja museossa vierailu vetävät hiljaiseksi.

Lue lisää postauksesta Ensimmäisen maailmansodan historiaa Verdunissa.

20190824-Unelmatrippi-Verdun-DSC0472
Hautausmaa Verdunin vanhalla sotatantereella.

Dunkerque: tutustu sotahistorian suurimpaan evakuointioperaatioon

Pohjois-Ranskassa Englannin kanaalin rannalla sijaitseva Dunkerque tunnetaan kaupungissa toisen maailmansodan aikaan touko–kesäkuussa 1940 käydystä taistelusta, jolloin sieltä evakuoitiin satojatuhansia sotilaita Britteinsaarille. Evakuointioperaatio tunnetaan nimellä Dynamo, ja siitä on tehty lukuisia elokuvia, kuten muutaman vuoden takainen vaikuttava Darkest Hour. Dunkerquessä aiheeseen voi tutustua Dunkirk 1940 -museossa, missä on esillä muun muassa valokuvia, karttoja ja armeijan tarvikkeita. Toinen hyvä vaihtoehto aiheeseen perehtymiseksi on Fort des Dunesin linnoitus, missä operaatio Dynamosta on esillä pysyvä näyttely.

Normandia: uppoudu toisen maailmansodan jälkiin

Vaikka Normandiassa voi matkailla muistakin syistä kuin sotahistorian vuoksi, siellä on mahdoton vierailla huomaamatta, että nyt ollaan toisen maailmansodan kauheuksien äärellä. Monet sotanähtävyyksistä sijaitsevat lähekkäin ja niille hurauttaa sinänsä nopeasti autolla, mutta aikaa kannattaa silti varata runsaasti. Nähtävää on nimittäin todella paljon ja alue on suosittu turistien keskuudessa, joten ruuhkia voi esiintyä.

Normandian sotanähtävyyksiin kuuluu lukuisia hautausmaita ja museoita. Esimerkiksi Omaha Beachiltä löytyvät muun muassa sliipattu amerikkalainen hautausmaa, joka on yli 9000 kaatuneen leposija, sekä Overlord- ja D-Day Omaha -museot, joissa esitellään Normandian maihinnousun eri vaiheita. Saksan toisen maailmansodan aikaisia tykistöpatteristoja voi tutkailla Longues-sur-Merissä rannikon ruohokentillä.

Lue lisää postauksesta Normandia on matkailijan aarreaitta.

20191019-Unelmatrippi-Normandia-DSC0711
Normandiasta löytyy myös vaikuttavaa luontoa. Tämä jyrkänne sijaitsee Étretatissa.

Nîmes: nauti lyömättömän kauniista roomalaisaikaisista jäänteistä

Nîmes suorastaan uhkuu historiaa: melkein minne tahansa kaupungissa katsookaan, näkökenttään osuu aina jokin historiallinen rakennelma. Kaupungin kohokohtia ovat keisari Augustuksen aikainen huikea temppeli Maison Carrée, uudempaa tekoa oleva viehättävä Jardins de la Fontain -puisto sekä Nîmesin kaunis historiallinen keskusta, jonka kujilla on mukava kuljeskella.

Lue lisää postauksesta Autolla Euroopassa: Nîmes, kaunis historiallinen kaupunki.

20180606-Unelmatrippi-Nimes-190314
Maison Carrée hohtaa kultaisena ilta-auringossa.

La Rochelle: rentoudu historiallisessa satamakaupungissa

Atlantin rannikolla sijaitsevassa La Rochellen kaupungissa on ollut asutusta jo roomalaisvallan aikana. Nätistä satamakaupungista löytyy esimerkiksi viehättäviä 1800-luvulta peräisin olevia kauppahalleja, meren herkkuja tarjoilevia ihania ravintoloita sekä linnoja, ristikkotaloja, torneja ja komeita kaarikäytäviä.

Rouen: tutustu Normandian pääkaupunkiin

Normandian pääkaupunkina tunnetun Rouenin nähtävyyksiin kuuluvat hienon ristikkotalokeskustan lisäksi Jeanne d’Arcin muistokirkko, suuri koristeellinen katedraali ja Ranskan vanhin ravintola La Couronne. Rouen oli keskiajalla Euroopan suurimpia ja upeimpia kaupunkeja – ja hieno paikka se on edelleen.

Lue lisää Rouenista Kerran poistuin kotoa -blogin postauksesta Ranskan Rouen – voiko kaupunki enää tätä upeammaksi tulla!

20191019-Unelmatrippi-Normandia-DSC0732
Rouenin vanhassa keskustassa on upeita ristikkotaloja.

Viininystävän Ranska

Ranska on tunnettu herkullisesta keittiöstään ja viineistään. Mitä muuta voisi toisaalta odottaakaan samppanjan kotimaalta?

Reims: solahda samppanjan maailmaan

Aidosta oikeasta kuplajuomasta haaveilevan kannattaa suunnata Ranskassa tietenkin maailmankuululle Champagnen alueelle. Siellä yksi hyvä tukikohta samppanjatalokierroksille on Reims. Viinivierailua varten ei välttämättä tarvitse edes poistua kaupungista, sillä aivan kaupungin ytimessä on hyvä edustus eri viinitaloista. Esimerkiksi Taittingerin kellareita sijaitsee Reimsin keskustan alla, ja vierailuun saa yhdistettyä samppanjamaistelun. Jos taas kaipaat maaseudulle vehreiden viiniviljelmien äärelle, Reimsistä hurauttaa autolla tai järjestetyllä kierroksella lähiseudun viljelmille hetkessä.

Lue lisää postauksesta Samppanjakaupunki Reims ja vierailu Taittingerin samppanjatalolla. Champagnen alueelta löytyy myös kauniita ristikkotalokaupunkeja, kuten viehättävä Troyes.

20190720-Unelmatrippi-Reims-Taittinger-DSC0579
Reimsistä hurauttaa äkkiä maaseudulle viiniviljelmien sekaan.

Loiren laakso: bongaa linnoja viiniviljelmien maisemissa

Loiren laakso on Unesco-kohde, joka on tunnettu erityisesti viiniviljelmistään ja lukemattomista linnoistaan. Linnoista noin sadassa on mahdollista vierailla, ja ne ovat toinen toistaan komeampia. Viinitiloista useat järjestävät maistiaismahdollisuuden. Loiren laakson kierroksen voi tehdä esimerkiksi etenemällä Nantesista Angersin ja Saumurin kautta Toursiin.

Lue tarkemmin alueen linnoista Mondo-lehden jutusta Linnakierros Loiren laaksossa.

Ribeauvillé: viehäty pienen viinikylän charmista

Pieni ja todella kaunis Ribeauvillén viinikylä sijaitsee Ranskassa Alsacen viinireitin kumpuilevissa maisemissa, ja se on yksi alueen vanhimmista keskiaikaisista kaupungeista. Kaupungin yläpuolella viiniviljelmiä vartioivat kolmen keskiaikaisen linnan rauniot. Jos ei tietäisi paremmin, täällä voisi kuvitella olevansa Saksan puolella, sillä ristikkotalot ovat niin samanlaisia molemmilla puolilla rajaa. Alsacen viinit vievät kielen mennessään ja silmä lepää vaihtelevissa, vihreissä maisemissa. Ihana paikka!

Lue lisää postauksesta Ribeauvillé: kaunis viinikylä Ranskan maaseudulla.

Ribeauvilléä vartioivat kolmen linnan rauniot

Bordeaux: seikkaile viinibaareissa ja vieraile suuressa viinimuseossa

Bordeaux’n vanha keskusta on täynnä 1700-luvulta peräisin olevia komeita rakennuksia, joita kelpaa ihastella, kun tallustelee houkuttelevasta viinibaarista toiseen. Viinibaarien lisäksi kannattaa käydä herkuttelemassa modernissa Les Halles de Bacalanin kauppahallissa. Viinikaupunkina tunnetusta Bordeaux’stä löytyy tietenkin myös viinille omistettu museo, Cité du Vin, jossa viinin historiaan ja valmistukseen voi tutustua kaikkia aisteja hyödyntäen. Bordeaux’stä voi myös helposti tehdä päiväretken alle 50 kilometrin päässä sijaitsevaan ihanaan Saint-Émilionin viinikylään.

Lue lisää postauksesta Bordeaux: viiniä, ruokaa ja kaunista arkkitehtuuria.

20190911-Unelmatrippi-Bordeaux-DSC0140
Bordeaux’n keskustassa on komeita rakennuksia.

Colmar: hurahda ristikkotaloihin viinitiellä

Alsacessa lähellä Saksan rajaa sijaitseva Colmar on alsacelaisten viinien pääkaupunki. Se on myös täydellinen paikka romanttisesta, koristeellisesta ja historiallisesta miljööstä pitävälle matkailijalle. Vanha keskusta komeine ristikkotaloineen on todella viehättävä. Colmar tunnetaan myös hyvänä joulunajan kohteena: kaupungin joulumarkkinoiden sanotaan olevan Euroopan hienoimpien joukossa.

Lue lisää postauksesta Autolla Euroopassa: upea ristikkotalojen Colmar.

20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0160
Colmarissa on ihana tunnelma.

Luontokohteita Ranskassa

Ranska ei ehkä ensimmäisenä nouse mieleen luonnonnähtävyyksien maana, mutta Ranskasta löytyy niitäkin – eivätkä nuo kohteet ole mitään vähäpätöisiä. Muun muassa Euroopan pisin kanjoni ja Euroopan korkein hiekkadyyni nimittäin sijaitsevat juuri Ranskassa.

Chamonix: rakastu Alppien maisemiin

Ranskan Alpeilla sijaitseva Chamonix (tai Chamonix-Mont-Blanc) on Euroopan upeimpia vuoristokohteita. Laaksossa lähellä Mont Blancia sijaitseva Chamonix on hyvä kohde niille, jotka rakastavat vuoristomaisemia – ja kukapa niitä ei rakastaisi?

Kylästä voi nousta köysiradalla 3800 metriin Aiguille du Midille eli Mont Blancin viereiselle huipulle. Siellä sijaitsee henkeäsalpaava näköalatasanne ja kahvila. Aktiivilomailijalle Chamonix on aikamoinen paratiisi, sillä tekemistä löytyy mahtavista vaelluksista kiipeilyyn, maastopyöräilyyn, golfiin ja liitovarjoiluun, ja talvisin kylässä voi luonnollisesti lasketella, kelkkailla ja harrastaa jäätikkökiipeilyä.

Chamonix
Chamonix’n vuoristomaisemat ovat upeat. Kuva: Dimitris Karagiorgos

Gorges du Fier: kävele tyhjän päällä rotkossa

Annecyn kaupungin tuntumassa lähellä Sveitsin rajaa sijaitseva Gorges du Fierin rotko huikeine kävelysiltoineen on samankaltainen toteutus kuin kuuluisa espanjalainen Caminito del Rey, mutta vain erilaisissa maisemissa. Eteläisessä Ranskassa on vehreämpää. Gorges du Fierin kävelysillat saa myös käppäiltyä nopeammin läpi kuin espanjalaisen verrokin – jos vain korkean paikan kammo ei saa jalkoja liian veteliksi ja nuppia sekaisin.

Lue lisää postauksesta Gorges du Fier veti jalat spagetiksi.

20180612-Unelmatrippi-Gorges-du-Fier-1534200
Gorges du Fierin kävelysillat eivät ehkä sovi ihan kaikille.

Verdonin rotko: koe automatkailijan todellinen helmi

Verdonin rotko eli Gorges du Verdon on kertakaikkisen huikea kokemus. Autoilun lomassa kannattaa ottaa kaikki irti upeasta luonnosta: täällä voi meloa, kiipeillä ja patikoida mielettömissä kanjonimaisemissa. Rotkon vierustaa kulkeva ajoreitti on 70 kilometrin mittainen, mutta ajamiseen kannattaa varata useampi tunti, jotta matkalla voi pysähtyä niin monta kertaa kuin mieli tekee. Näköalapaikkoja on runsaasti ja niiltä avautuvat maisemat ovat vaihtelevia. Kapea tie voi olla ruuhkainen, joten aikaa kannattaa varata myös sen vuoksi runsaasti.

Lue lisää postauksesta Häikäisevä Verdonin rotko autoilijan silmin.

Verdonin rotko on vaikuttava näky

Dune du Pilat: hämmästy valtavaa hiekkaseinämää

Atlantin rannikolla noin 60 kilometriä Bordeaux’stä etelään sijaitseva Pilatin dyyni on suosittu nähtävyys: siellä käy vuosittain yli miljoona matkailijaa. Periaatteessa dyyni on tietysti vain kasa hiekkaa, mutta hyvin vaikuttava sellainen. Dyyniä lähestyessä näyttää siltä kuin vastassa olisi valtava hiekkaseinä. Vierailu ei maksa mitään, joten dyyni on myös kustannusmielessä kiitollinen kohde. Varaudu riisumaan kengät ja kapuamaan pitkät portaat tai jyrkkä hiekkarinne ylös paljain jaloin. Ylhäällä maisemat palkitsevat, kun valtava dyyni levittäytyy silmien edessä koko komeudessaan ja alhaalla kimmeltää sininen Atlantti.

Lue lisää postauksesta Dune du Pilat – dyyni, joka kannattaa nähdä.

20190929-Unelmatrippi-Dune-du-Pilat-131216
Dune du Pilat on suosittu turistikohde, mutta ilmainen sellainen.

Mont Saint-Michelin lahti: koe Euroopan voimakkain vuorovesi historiallisissa puitteissa

Mont Saint-Michelin lahdella on Euroopan voimakkain vuorovesi. Veden vetäytymisen ja nousun ihaileminen kannattaa yhdistää vierailuun matkailujulisteista tutulla Mont Saint-Michelin luostarisaarella. Saarelle voi laskuveden aikaan patikoida veden alta paljastuvalla hiekalla tai kulkea siltaa pitkin joko shuttlebussilla, kävellen tai hevoskyydillä. Merenpohjaa pitkin patikointia ei suositella omatoimisesti, sillä reitillä on juoksuhiekkasilmäkkeitä, jotka voivat olla arvaamattomia. Perille asti ei voi ajaa omalla autolla vaan vierailijat jättävät autonsa hyvin opastetulle parkkialueelle vähän syrjemmälle, sillä alueen herkkää luontoa halutaan suojella.

Lue lisää postauksesta Mont Saint-Michelin luostarisaari on Normandian rannikon erikoisuus.

Mont Saint-Michelin lahdelle aukeaa hyvä näkymä samannimisen luostarisaaren tasanteilta

Romantiikkaa ja kauneutta Ranskassa

Ranska on tunnettu kauneuden ja romantiikan maana, eikä tämä luonnehdinta ole ihan tuulesta temmattu. Ranskasta löytyy lukuisia hienoja kohteita siirapin ystäville.

Annecy: anna romanttisen tunnelman viedä

Romanttista Annecyä sanotaan Ranskan kauneimmaksi kaupungiksi, ja nätti se todella onkin. Annecyssä yhdistyvät romanttiset kanavat, tunnelmalliset ravintolat ja historiaa henkivä kaunis vanhakaupunki, jonka keskellä virtaa vuolas kapea joki. Annecy sijaitsee Alppien juurella, joten myös lähistöltä löytyy paljon iloa niin silmille kuin aktiviteeteista kiinnostuneille. Mont Blancille on matkaa linnuntietä vain noin 40 kilometriä.

Lue lisää postauksesta Autolla Euroopassa: romanttinen ja monipuolinen Annecy.

20180624-Unelmatrippi-Annecy-DSC0051
Annecyä sanotaan Ranskan kauneimmaksi kaupungiksi.

Arles ja Giverny: tutustu taiteen suuruuksiin

Taiteen ystävälle hyviä kohteita Ranskassa ovat esimerkiksi Arles, joka tunnetaan Vincent van Goghin kaupunkina, ja Seinen varrella sijaitseva Giverny, jossa sijaitsee taiteilija Claude Monet’n kotitalo. Monet’n talolla ja puutarhassa on helppo piipahtaa autolla Normandiaa kierrellessä, ja Pariisistakin on sinne matkaa vain 80 kilometriä.

Arles puolestaan sijaitsee eteläisessä Ranskassa Provencen alueella Nîmesin ja Marseillen välimaastossa. Arlesista löytyy esimerkiksi Unescon listalla oleva roomalainen amfiteatteri, ja siellä voi tehdä van Gogh -teemaisen kierroksen. Kuuluisa taiteilija ikuisti maalauksiinsa useita paikkoja Arlesissa.

Normandia: kolua söpöjä kyliä

Normandiassa ajellessa ei tarvitse varsinaisesti etsiä kauniita paikkoja, sillä niitä tulee vastaan tämän tästä, kun vain hoksaa poiketa pieniin kyliin ja kaupunkeihin, laittaa auton hetkeksi parkkiin ja jalkautua kiertelemään paikkoja. Todella kauniita pikkukyliä ovat esimerkiksi Beuvron-en-Auge ja Lyons-la-Forêt. Vähän isompi, mutta niin ikään hyvin viehättävä paikka on Honfleurin satamakaupunki.

Lue lisää postauksesta Kolme kuvankaunista kylää Normandiassa.

20191019-Unelmatrippi-Normandia-DSC0676
Honfleurin vanha satamakaupunki Normandiassa on kaunis jopa sateisella säällä.

Versailles: näe Euroopan upein palatsi

Mieluummin överit kuin vajarit? Versailles’n palatsi on Euroopan suurimpia ja loisteliaimpia palatseja, ja krumeluurin määrä on sen mukainen. Kultaa ja kimallusta riittää! Palatsin rakentamisen aloitti kuningas Ludvig XIII ja sitä laajennettiin Aurinkokuningas Louis XIV:n käskystä. Valmista tuli vuonna 1688.

Palatsi voi kiinnostaa paitsi mahtailevan ulkonäkönsä ja palatsia ympäröivän valtavan puistoalueen vuoksi, myös Unesco-statuksensa ansiosta. Myös historia on kiinnostava: yhtenä nostona mainittakoon, että palatsin peilisalissa allekirjoitettiin Versailles’n rauhansopimus ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Versailles sijaitsee vain noin 20 kilometriä Pariisista kaakkoon.

Pariisi: koe klassikkojen klassikko

Pariisi on maailman suosituimpia matkakohteita eikä se juuri esittelyjä kaipaa – vai kaipaako? Jos et ole koskaan katsellut maisemia Eiffel-tornista ja Montmartren kukkulalta, risteillyt Pariisin kanavissa, seissyt Riemukaaren alla, viipyillyt latinalaiskorttelien kuppiloissa ja kahviloissa, kuljeskellut kuuluisuuksien viimeisenä leposijana tunnetulla Pére-Lachaisen hautausmaalla ja kierrellyt loppumattoman suuressa Louvren taidemuseossa, ehkä olisi aika. Pariisin suosiolla on syynsä.

Pariisilaisilla on maine tylyinä kaupunkilaisina, mutta matkailijan kokemus ei välttämättä ole ollenkaan nihkeä. Minä en pitänyt Pariisista yhtään ensimmäisellä kerralla juuri tylyn kohtelun vuoksi, mutta toisella kerralla ihastuin kaupungin kauneuteen ja kohtaamisetkin olivat aivan erilaisia. Tuuripeliä siis, sanoisin. Kannattaa antaa Pariisille ja pariisilaisille mahdollisuus tai toinenkin. Automatkailijan kannattaa jättää auto syrjemmälle ja liikkua kaupungissa julkisen liikenteen turvin, jos suurkaupungin liikenteessä seikkailu auton ratissa arveluttaa.

Lue Pariisista tarkemmin Kerran elämässä -sivuston jutusta Pariisin nähtävyydet.

20170402-Unelmatrippi-Matkailutaktiikka-DSC3949
Montmartren kukkulalta aukeaa hyvä näkymä Pariisin ylle.

Vaihtoehtoisia kaupunkikohteita Ranskassa

Pariisi ja Nizza ovat Ranskan klassisia kaupunkikohteita, mutta maasta löytyy monia muitakin kiinnostavia kaupunkeja. Mikset sisällyttäisi ajoreittiin jonkun näistä hienoista paikoista?

Montpellier: hyppää välimerelliseen ilmapiiriin

Montpellier on tyylikäs kohde Ranskan rivieran tuntumassa. Ajan saa kulumaan siivillä esimerkiksi historiallisen keskustan katuja ihastellen, katutaidetta Rondelet’n kaupunginosassa bongaillen, terassien tuoleja kuluttaen ja markkinoita kierrellen. Välimerellinen ilmapiiri ja kaunis arkkitehtuuri takaavat mukavat puitteet rennolle kaupunkiseikkailulle.

Lyon: tutki valtavia muraaleja ja seikkaile salakäytävillä

Lyonin nähtävyyksiin kuuluvat ”salaiset” korttelien läpin kulkevat käytävät, joista vanhimmat ovat 300-luvulta. Modernimpaa nähtävyysosastoa ovat kertakaikkisen upeat seinämaalaukset eli muraalit, jotka useissa tapauksissa peittävät kokonaisia suurten kerrostalojen seiniä. Täältä löytyykin Euroopan suurin muraali. Yksityiskohtaisiin maalauksiin on kuvattu esimerkiksi Lyonin menneitä kuuluisuuksia ja kaupungin silkkityöläisten historiaa. Lyon tunnetaan myös kulinaarisena matkakohteena.

Lue lisää postauksesta Salaisten käytävien ja muraalien Lyon.

20190303-Unelmatrippi-Lyon-DSC0021
Lyon on tunnettu pikkutarkoista, jättimäisistä muraaleistaan.

Marseille: maista monikulttuurisuutta Ranskan vanhimmassa kaupungissa

Aurinkoisella Marseillella on pitkä, monikulttuurinen historia, ja se näkyy kaupungissa tänäkin päivänä niin katukuvassa kuin ruokakulttuurissa. Muun muassa pohjoisafrikkalaisia ravintoloita on runsaasti. Marseillessa riittää rantaviivaa, ja kaupungista käsin voi myös helposti tehdä pienen tai miksei isommankin risteilyn Välimerellä. Marseille on Ranskan vanhin kaupunki, ja siellä on ollut yliopisto niinkin pitkään kuin vuodesta 1409.

Lue lisää postauksesta Marseille: vinkkejä suurkaupunkiin Välimeren rannalla.

Vieux Port, Marseille

Matkavinkkejä Ranskaan kartalla

Mitä paikkoja Ranskassa sinä suosittelet?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Automatkalle Ranskaan: missä kannattaa käydä?”

 1. Olipa kattavat vinkit Ranskaan. Meillä luontokohteista kiinnostuneina on ollut aiemmin mielessä Chamonix, mutta täytyy sanoa, että noista muista esiin nostamistasi luontokohteista en ollut kuullutkaan. Kiinnostavilta ne kuitenkin ilman muuta vaikuttavat!

  1. Suosittelen erityisesti Verdonin rotkoa, se on aivan mieletön! Siellä myös saisi kulutettua helposti useamman päivän, sillä tekemistä riittää. Fierin rotkon kävelysillat taas on taputeltu nopeasti (lähellä on toki vaikka mitä muutakin kiinnostavaa nähtävää) ja Pilatin dyyniin voi myös tutustua halutessaan nopeastikin. Ihan kiva kaupunki dyynin lähellä on Arcachon.

 2. Tässähän oli hieno lista kiinnostavista paikoista Ranskassa. Mulla itselläni ei Ranskan osalta ole listattuna mitään. Pariisissa käynyt mutta muutoin vielä tutkimaton maa.

  Omalla listalla on yksi paikka. Reims-Gueux, joka on pieni pätkä vanhaa kilparataa varikkorakennuksineen. Nyt siis yleinen tie.

  Kiitos kuitenkin näistä sun listauksista.

  1. Tuo vanha kilparata onkin tosiaan sopivasti Champagnen viinialueella ja siellä olisi helppo käydä Reimsin kaupungissa majoittuessa. Seutu on kaunista, joten siellä on mukava ajella ympäriinsä kumpuilevien viiniviljelmien lomassa.

   Itse kävin Pariisissa teininä ja sen kokemuksen saattelemana palasin Ranskaan ja Pariisiin vasta yli 15 vuotta myöhemmin. Ei oikein napannut silloin ensimmäisellä kerralla. No, tapanani on kuitenkin antaa kohteille toisia mahdollisuuksia, ja niiden ansiosta Ranska on sittemmin näyttänyt toisenlaisia puolia itsestään ja olen näemmä matkustellut siellä yllättävän monessa paikassa. Suorastaan yllätyin tästä, kun kokosin tätä postausta. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *