Humboldt Forum on suuri taidetta, tiedettä ja kulttuuria esittelevä kulttuurikeskus Berliinin Museosaarella. Vierailimme siellä ei-eurooppalaista taidetta esittelevissä näyttelyissä. Saman katon alle on yhdistetty aikaisemmin erillisinä toimineiden Berliinin etnologisen museon ja aasialaisen museon aarteet. Nyt nämä molemmat museot ovat kesällä 2021 avatussa “Berliinin linnassa” eli Humboldt Forumissa, jonka monet näyttelyt ovat kävijöille ilmaisia.
Ennen avajaisia Humboldt Forumin valtava rakennustyömaa oli monille ahkerille Berliinin-kävijöille tuttu näky, sillä se “komisti” Museosaaren maisemaa vuodesta 2009 alkaen. Mekin ihmettelimme valtavaa työmaata moneen kertaan ennen kuin viimein joulukuussa 2021 näimme museon valmiina ja pääsimme vierailemaan siellä. Kesällä 2021 pidetyt avajaiset lykkääntyivät koronapandemian takia lähes kahdella vuodella.
Mikä Humboldt Forum?
Humboldt Forumin kulttuurikeskuksen rakennus on jo itsessään nähtävyys: valtava Berliinin linna on näyttävä ja sillä on kiinnostava historia. Rakennuksen ulkokuori on osin uudelleenrakennettua barokkipalatsia, osin modernia ja tyylikästä tämän päivän arkkitehtuuria.
Humboldt Forumin paikalla seisoi ennen Berliinin palatsi, joka oli kaupungin suurimpia rakennuksia. Se palveli vallanpitäjiä vuosina 1443–1918. Toisen maailmansodan aikana rakennus vahingoittui pahoin, ja Itä-Saksan viranomaiset romuttivat sen 1950-luvulla.
Sen jälkeen paikalle rakennettiin tilat Itä-Saksan hallitukselle. Saksojen yhdistyttyä Berliinin linnan kohtalosta väiteltiin pitkään, kunnes Itä-Saksan “hallintopalatsi” viimein purettiin kokonaan vuonna 2008. Tilalle rekonstruoitiin osittain vanha Berliinin palatsi, jossa Humboldt Forum siis nyt sijaitsee. Valtava rakennus valmistui 2020, ja pandemian takia avajaiset pidettiin digitaalisesti samaisen vuoden joulukuussa. Kävijöille Humboldt Forum avattiin vasta kesällä 2021.
Vierailu Humboldt Forumin ei-eurooppalaisen taiteen näyttelyissä
Minä tykkäsin kovasti Berliinin etnologisen museon ja aasialaisen museon kokoelmista, joita on esillä Humboldt Forumin länsisiiven toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Monipuolisissa näyttelyissä on muun muassa valtava kokoelma hienoja patsaita eri puolilta Aasiaa, Japania käsittelevä osa, jossa on jopa teehuone, ja lisäksi kiinalaista keisarillista taidetta sekä afrikkalaisia taide-esineitä. Museossa tarkastellaan myös kolonialismia.
Aasialaisten patsaiden lomassa kiertely oli kuin pieni matka toiselle puolelle maailmaa. Vaikka näyttelyillä ei voi tietenkään korvata matkailua eri kohteisiin, mieleeni vyöryi muistoja esimerkiksi kiertelystä Angkorin temppeleillä Kambodzassa, mikä oli mukavaa.
Näyttelytilat ovat modernit ja suuret, ja kuten sanottu, rakennus on vaikuttavan näköinen myös ulkoa. Mutta mikä parasta: Humboldt Forum on täysin avoin vierailijoille eli upeat näyttelyt ovat pääsääntöisesti kävijöille ilmaisia. Meidän vierailumme aikaan oli kuitenkin koronan vuoksi tehtävä omaa vierailua varten niin sanottu aikaikkunavaraus. Varauksen tekeminen onnistui kätevästi Humboldt Forumin verkkosivuilta. Kannattaa tarkistaa aukioloajat ja muut ajankohtaiset asiat verkkosivuilta ennen vierailua.
Humboldt Forumin kulttuurikeskus on niin valtava, että siellä voisi helposti viettää vaikka kokonaisen päivän taiteen ja kulttuurin parissa.
Oletko jo ehtinyt käydä Humboldt Forumissa?
Lue myös:
- Berliini: Nefertitin vieraana Neues Museumissa
- Berliinin näköalapaikat: valtiopäivätalo Reichstag
- Berlin Story -bunkkeri, pahuuden dokumentaatio
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Berliinin visiitistä on vierähtänyt niin monta vuotta aikaa, että paljon on tainnut muuttua. Mainitsit, että Humboldt Forumin näyttelyt ovat pääsääntöisesti ilmaisia. Onko maksullinen näyttely harvinainen poikkeus vai onko usein jokin yksittäinen maksullinen osio muiden ollessa ilmaisia?
Ymmärsin niin, että se on poikkeus. Pääsääntöisesti näyttelyt eivät tosiaan maksa kävijöille mitään: esimerkiksi tätä kirjoittaessani siellä on ainoastaan yksi maksullinen osio (johon liput maksavat 7 euroa, jos ei ole oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn esim. opiskelijana) ja kaikki muu on maksutonta. Tarkat tiedot näyttelyistä ja mahdollisista maksullisista osista kannattaa tietenkin tsekata museon sivuilta ennen vierailua, jotta ei tule yllätyksiä.