Berliini: Nefertitin vieraana Neues Museumissa

Artikkelikuva - patsas Berliinin Neues Museumissa

Berliinin Museuminselillä eli Museosaarella sijaitseva Neues Museum on kuuluisa erityisesti yhdestä siellä näytteillä olevasta esineestä: Nefertitin rintakuvasta. Kävimme joulukuussa lumisessa Berliinissä ja vierailimme vihdoin Neues Museumissa, joka oli roikkunut luvattoman kauan käyntilistalla. Hyvää kannatti odottaa, sillä Neues Museum on valtavan iso ja valtavan upea!

Neues Museumissa on kaksi pysyvää näyttelyä, joista toinen esittelee muinaista Egyptiä ja toinen esihistoriaa ja varhaista historiaa. Muinaisen Egyptin näyttely on levittäytynyt valtavan museorakennuksen kolmeen kerrokseen. Lisäksi on väliaikaisia näyttelyjä.

Me odotimme Neues Museumissa erityisesti muinaisen Egyptin näyttelyä, sillä sitä kehutaan vaikuttavaksi. Paikan päällä kävi selväksi, että kehut eivät ole turhia. Odotukset täyttyivät moninkertaisesti.

Neues Museum talvisessa Berliinissä

Neues Museumin laajat näyttelyt

Muinaista Egyptiä esittelevässä näyttelyssä on yli 2500 esinettä. Museovieraille on tarkoitus antaa paitsi laaja katsaus Egyptin kulttuurihistoriaan, myös hyvä käsitys siitä, miltä egyptiläiset aikanaan näyttivät. Esillä on valtava määrä erilaisia hienosti säilyneitä, kauniita patsaita, joista suuri osa esittää ihmisiä. Myös eläinhahmoja on paljon. Osa patsaista ja muista näyttelyesineistä on pieniä ja osa todella suuria.

Muitakin massiivisia näyttelyesineitä kuin patsaita löytyy: eräässä suuressa salissa on kivestä hakattuja valtavan suuria egyptiläisiä hauta-arkkuja, toisessa taas isoja laattoja kaiverruksin koristeltua paksua kiviseinää. Niiden keskellä kävellessä tuntuu melkein kuin olisi aikamatkalla jossain nykyihmiselle aivan vieraassa menneisyydessä.

Seinään veistetty ihmishahmo Neues Museumin näyttelyssä Berliinissä
Värikäs näyttelyhalli Neues Museumissa
Musta pieni veistos Neues Museumissa Berliinissä
Jenni egyptiläisten arkkujen luona Neues Museumissa
Pieniä patsaita Neues Museumin Egypti-näyttelyssä
Pieni käärmeveistos Neues Museumissa Berliinissä
Muinaisen Egyptin pieniä patsaita vitriineissä Neues Museumin näyttelyssä

Egypti-näyttelyn kovin vetonaula on Nefertitin rintakuva, jolle on varattu oma tunnelmallisesti valaistu huoneensa. Nefertitin lasivitriinin ympärillä käy jatkuva kuhina, mutta kärsivällisen odottelun jälkeen sain napattua veistoksesta etäältä kuvan ilman vieressä seisoskelevia ihmisryhmiä. Nefertitiä ei saa kuvata muualta kuin huoneen ulkopuolelta oviaukosta. Kannattaa siis ottaa zoom-linssi mukaan, jos haaveilee saavansa Nefertitistä lähikuvan.

Katselimme Nefertitin kuuluisaa rintakuvaa pitkän tovin. Joskus joka tuutista hypetetyt nähtävyydet ovat paikan päällä lievä pettymys, mutta Nefertitin kohdalla näin ei ole. Rintakuva todella on järisyttävän kaunis ja ansaitsee oman hienon huoneensa!

Nefertitin rintakuva Neues Museumissa
Maalaus palasessa seinää Neues Museumissa
Miespatsas muinaisen Egyptin näyttelyssä Neues Museumissa
Berliinin Kultainen hattu Neues Museumissa

Esihistorian ja varhaisen historian näyttelyssä on esillä peräti 6000 näyttelyesinettä. Näyttelyssä pääsee näkemään laajasti erilaisia arkeologisia löytöjä kivikaudelta keskiajalle. Esineet ovat eri puolilta Eurooppaa sekä tietyistä Aasian osista. Erilaisten käyttöesineiden lisäksi mukana on myös taideteoksia, ja löytyypä näyttelystä jopa valtavan kokoinen hirven luuranko.

Suurten ja monipuolisten kokoelmien lisäksi Neues Museumissa tekee vaikutuksen itse museorakennus. Se on todella suuri ja komea, kuin linna! Neues Museumin rakennus on valmistunut 1800-luvun puolivälissä ja se vahingoittui toisen maailmansodan aikaisissa pommituksissa, mutta onneksi korjattiin.

Osassa museon tiloista on hyödynnetty hienosti rakennuksen kokoa tekemällä avaria näyttelytiloja, joissa katto on niin korkealla, että tilassa tuntee melkein olevansa taivasalla. Toisissa näyttelytiloissa puolestaan on intiimi tunnelma.

Korkea ja avara halli Neues Museumissa
Tiiliseinäinen näyttelytila ja näyttelyesineitä Neues Museumin pohjakerroksessa
Avara aulatila Neues Museumissa
Vitriineitä ja pylväitä näyttelytilassa Neues Museumissa

Neues Museumin näyttelyissä ei juuri ole interaktiivisuutta, mutta en jäänyt sitä myöskään kaipaamaan. Toteutus on mielestäni erittäin hieno juuri sellaisina kuin se on. Meillä meni museovierailuun reilut kaksi tuntia. Liput (12 euroa per henki, joulukuu 2021) ostimme etukäteen netistä Neues Museumin sivuilta.

Museovierailun jälkeen olimme Hemmon kanssa molemmat todella tyytyväisiä, että vihdoin päätimme käydä Neues Museumissa. Vierailu oli kaikkiaan antoisa kokemus, ja tietysti erityisen kiva juttu oli se, että pääsimme vihdoin näkemään kauniin Nefertitin. Neues Museum on kuitenkin pullollaan muitakin upeita esineitä, joten vaikka Nefertiti ei ajatuksena sykähdyttäisi, suosittelen silti vierailua.

Ovatko Berliinin Museosaaren museot sinulle tuttuja?


Lue myös nämä jutut Berliinin museoista ja näyttelyistä:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Berliini: Nefertitin vieraana Neues Museumissa”

  1. Olen käynyt kahdesti Berliinissä, mutta museosaarella en ole käynyt. Minuakin kiinnostaisi tuo muinainen Egypti -näyttely ja tiedän, että Mikkoakin kiinnostaisi. Egyptin kulttuuri on kiehtovaa. Kiva, että museovierailu täytti odotuksenne. Vierailuajankohtaanne on muuten päässyt pieni lapsus vuoden osalta.

    1. No niinpä oli, kiitos huomiosta – olin hieman aikaani edellä. 😉

      Neues Museum oli tosiaan hieno kokemus, kannattaa joskus käydä. Me olemme Hemmon kanssa käyneet Berliinissä yli 10 kertaa ja kierrelleet tosi paljon museoita, näyttelyitä ja muita nähtävyyksiä, mutta Neues Museumin vuoro oli vasta nyt. Kaupungissa on niin paljon kaikkea! Mutta kuten kirjoitin, hyvää kannatti odottaa. Tykkäsin kovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *