Flugwerft Schleissheim on tekniikkamuseo Deutsches Museumin ilmailuun keskittyvä toimipiste, joka pitää sisällään vaikuttavan kokoelman kaikkea ilmailuun liittyvää pienistä ja isoista vimpaimista historiatietoon. Oberschleißheimin alueella Münchenin pohjoispuolella sijaitseva museo sopii kenelle tahansa ihmisen saavutuksista tai tekniikasta kiinnostuneelle.
Münchenin keskustassa sijaitseva Deutsches Museum on maailman suurin tekniikan museo ja todella vaikuttava paikka, joten odotukset ilmailuun keskittyvälle toimipisteelle olivat korkealla, kun suuntasimme Flugwerft Schleissheimiin. Ilmailumuseo lunasti odotukset helposti.
Flugwerft Schleissheim on kiehtova museo, vaikka ilmailu ei olisikaan kävijälle erityinen intohimo. Minä tai Hemmo emme kumpikaan ole erityisen vihkiytyneitä aiheeseen, mutta kiinnostusta oli silti erittäin helppo pitää yllä museossa kierrellessä.
Deutsches Museum Flugwerft Schleissheim keskittyy pelkästään ilmailuun. Pelkästään on ehkä vähättelevä ilmaisu, sillä ilmailun historiasta riittää ammennettavaa. Museossa on isot hangaarit ja muita avaria tiloja täynnä kaikkea ilmailuun liittyvää aina teknisestä nippelitiedosta pelle pelottomien uhkarohkeisiin prototyyppeihin. Osa varhaisista ja uusistakin liitimistä on sen näköisiä, että uskon täytyisi mielestäni olla todella kova ennen kuin niiden kyytiin uskaltautuisi.
Ilmailua eri näkökulmista
Flugwerft Schleissheim -museon kokoelma täydentää Deutsches Museumin ilmailukokoelmaa ja esittelee ilmailun historiaa muun muassa erilaisten keksintöjen kautta. Näyttelyssä kerrotaan niin sotilas- kuin siviili-ilmailusta eri näkökulmista. Pienten näyttelyesineiden lisäksi tiloissa on useita lentokoneita, erilaisia liitimiä ja muita lentovimpaimia, joista osaan pääsee myös sisälle ihmettelemään tiloja ja namikoita.
Näyttelyssä esitellään myös Schleissheimin alueen ja lentokentän historiaa. Se on osuvaa, sillä museo todella sijaitsee historiallisella Schleissheimin lentokentällä. Osa museon rakennuksista, kuten vanha lentohangaari, on alkuperäisiä lentokenttärakennuksia.
Schleissheimin lentokentän ensimmäinen pysyvä rakennus valmistui vuonna 1912 palvelemaan vasta perustettuja Baijerin kuninkaallisia ilmavoimia. Ensimmäisen maailmansodan aikana lentokenttä toimi koulutuspaikkana ja sen jälkeen sieltä operoitiin posti- ja matkustajaliikennettä. 1920-luvun puolivälissä Saksan ilmailuopisto alkoi kouluttaa kentällä pilotteja, ja natsien noustua valtaan koulutuskäyttö laajeni.
Toisen maailmansodan jälkeen USA:n joukot ottivat kentän haltuunsa, ja siellä toimi armeijan lentotukikohta vuoteen 1968 saakka. Saksan puolustusvoimat käytti kenttää 1950-luvun lopulta 1980-luvulle, jolloin sotilaslennot kentältä päättyivät.
Nykyään Schleissheimin lentokenttää käyttävät liittovaltion poliisin ilmavoimat ja useat ilmailuseurat. Tästä syystä kentällä voi bongata joskus erikoisiakin juttuja, kuten meille kävi: näimme valtavan ilmalaivan nousemassa ja laskeutumassa. Luulimme ensin, että ilmalaiva on päivittäinen vieras museon edustalla, mutta niin ei sentään ollut vaan kyse oli sattumasta. Lentokentällä järjestettiin Zeppelin-Reederein ilmalaivalentoja juuri niinä muutamina päivinä, jotka vietimme syyskuun alussa Münchenissä.
Meidän vierailumme aikaan Flugwerft Schleissheimin museossa ei ollut kovin paljoa muita museovieraita, joten saimme kierrellä rauhassa ja ilman pienintäkään jonotusta. Meillä meni museolla noin kaksi tuntia, mikä oli juuri sopiva annos kiinnostavaa ilmailuhistoriaa ja vaikuttavia keksintöjä. Kiehtova paikka!
Lisätietoja museossa vierailemisesta löydät Deutsches Museumin sivuilta. Vierailimme Flugwerft Schleissheimissa osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.
Lue myös:
- München: kauniit Schleissheimin palatsit
- Olavinlinna – karua keskiaikaa ja loistokasta oopperaa
- Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Kesällä loppujen lopuksi tuli kuin tulikin käytyä Ahvenanmaan merenkulkumuseossa (ja Kotkassa olevassa Suomen merimuseossa). Kumpaankin tuli yllätyttyä todella positiivisesti ja olivat kyllä erittäin kiinnostavia kokonaisuuksia. Helppo kuvitella, että ilmailun osalta tämä on niin ikään todella kiinnostava.
Muistankin, että teillä oli harkinnassa se merenkulkumuseo. Hienoa, että oli onnistunut kokemus! Minusta se oli tosi hieno. Ja niin oli tosiaan myös tämä Flugwerft Schleissheim, vaikka me emme mitään ilmailuintoilijoita olekaan. Tekniikka ja kaikenlaiset keksinnöt ja historia kyllä kiinnostavat, ja näillä spekseillä ilmailumuseo oli kiehtova. Jos muuten Deutsches Museumin ”pääkallopaikka” Münchenissä on vielä käymättä, niin suosittelen ehdottomasti sitäkin! Se on todella vaikuttava, mikä ei tietysti ole mikään ihme, koska se on maailman suurin tekniikan ja luonnontieteen museo. Mieletön paikka. (Siitä minulta ei löydy postausta, koska käynnistä on jo sen verran aikaa eikä tällä reissulla otettu uusintaa sinne, mutta joskus vielä otetaan!)