Myanmar: Baganin lumoavat temppelit

Artikkelikuva - Temppeleitä Baganin auringonlaskussa

On aikainen aamu, joten ilma on vielä todella viileä. Olen tyytyväinen, että vilkaisin säätietoja ennen hotellilta lähtöä ja puin päälleni pitkähihaisen paidan. Hiekka pöllyää silmiin ja suuhun, kun huristamme mopolla kapeaa hiekkatietä pitkin kuivien niittyjen keskellä aamuhämärässä. Nostan suojaksi pukemaani huivia ylemmäs kasvoillani. On hiljaista, sillä sähkömoposta ei juuri lähde ääntä eikä lähettyvillä ole muita ihmisiä. Joka puolella kohoaa pieniä ja suuria temppeleitä, joista osa seisoo maisemassa yksin, osa ryppäissä. Tämä on Bagania parhaimmillaan!

Mopolla Baganin auringonnousuun

Olemme menossa katsomaan auringonnousua pienen mäennyppylän päälle syrjäiselle temppelialueelle. Väsymys painaa vähän, sillä olemme nousseet viiden aikaan ehtiäksemme ajaa pimeässä eri puolelle kaupunkia. Vaikka aamu on vasta tuloillaan, valaistulla pääkadulla on paljon niin paikallista väkeä kuin turisteja. Syrjätielle käännyttyämme on kuitenkin aivan pimeää ja muita liikkujia on vain muutama. Paikallinen koijari ohittaa meidät ja houkuttelee meitä seuraamaan häntä ”varmalle paikalle auringonnousua ihailemaan”. Emme tartu tarjoukseen, sillä meillä on omat suunnitelmamme emmekä halua maksaa turhasta.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0597

Mäennyppylällä on aluksi kanssamme vain kaksi kiinalaista matkailijaa, ja myöhemminkin vain kourallinen muita ihmisiä. Paikka ei ehkä ole paras mahdollinen, sillä mäki ei ole kovin korkea, mutta huonomminkin voisi olla. Kuivalla ruohokentällä erottuu pian useita temppeleitä emmekä joudu seisomaan tungoksessa.

Odotamme pimeässä, että aurinko nousisi ja näkisimme kuumailmapalloja temppeleiden yllä. Pian niitä kohoaakin taivaanrannasta kymmenittäin ja osa niistä leijuu suoraan ylitsemme. Aurinko ei kuitenkaan tänään näyttäydy, sillä on pilvistä. Kuumailmapallot tekevät joka tapauksessa aamun valkenemisesta hienon kokemuksen, joten värikkään auringonnousun puute ei jää harmittamaan.

Kuvattuamme palloja tarpeeksi nousemme mopon selkään ja ajelemme hiljaisten temppelien lomassa täysin kahdestaan. Se tuntuu uskomattomalta. Bagan ei ole vielä herännyt. Hurautamme takaisin hotellille aamiaiselle, ja sen jälkeen jatkamme päivää temppelikierroksella.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0818
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0826

Baganin upeat temppelit

Kun lähdemme hotellilta, temppeleitä on välittömästi kummallakin puolella tietä. Niitä on lähellä ja kaukana, isoja ja pieniä, yksinäisiä ja ryhmittymissä seisovia. Temppeleitä ei Baganissa tarvitse erityisesti etsiä, ne vain ovat.

Baganissa on tuhansia buddhalaisia temppeleitä, jotka ovat enimmäkseen peräisin 1000–1200-luvuilta. Osa temppeleistä on restauroitu, osa on raunioina tai suljettu vierailijoilta. Temppeleitä ovat aikojen saatossa vahingoittaneet muun muassa maanjäristykset. Bagan on Unescon maailmanperintökohde.

Suuri osa temppeleistä on punertavia, mutta valkoisia ja kullattujakin on joukossa. Karautamme aivan ensimmäiseksi tutkimaan satunnaista temppelirypästä päätien varressa. Siellä ei ole lisäksemme kuin kaksi ihmistä. Pian opimme, että juuri nämä pienemmät temppelit tai temppeliryhmittymät ovat parhaita paikkoja, sillä niiden luota puuttuvat kaupallinen hulina ja turistimassat.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0858
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0509
Patsas temppelillä Baganissa
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0526

Yllättävän tyhjä Dhammayazaka-pagodi

Poikkeuksia edelliseen kuitenkin löytyy. Yksi komeimmista vierailemistamme temppeleistä on suuri Dhammayazakan pagodi, jonka edustalla olisi tilaa suurillekin markkinoille, mutta jostain syystä juuri meidän vierailumme aikaan siellä on varsin tyhjää. Ohitettuamme karmeaa meteliä pitävän ämyrin temppelin edustalla pääsemme varsin rauhallisen temppelialueen sisälle. Takapuolella ei ole meidän lisäksemme kuin pari ihmistä. Temppelin yksityiskohtien tutkailussa vierähtää pitkä tovi.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0950
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0963
Dhammayazaka-pagodin yksityiskohtien katselussa saa kulumaan pitkän tovin

Tunnetuimmat ja isoimmat temppelit ovat pääsäätöisesti kaikkein eniten täynnä väkeä. Huomaamme kuitenkin nopeasti, että siitä huolimatta kannattaa käydä ainakin osassa niistä, sillä ne ovat monesti keskenään aika erilaisia ja siksi näkemisen arvoisia. Tunnetuimpiin ja ehdottomasti rauhattomimpiin temppeleihin kuuluvat esimerkiksi Htilominlo, Shwezigon, Shwesandaw, Dhammayangyi ja Ananda (Ananda Pahto). Myös satamassa oleva Bu-pagodi (Bu Phaya) on suosittu. Sieltä aukeaa näkymä Iravadi-joelle, ja sataman takia temppelin edustalla on jatkuvasti meneillään aivan älytön markkinahässäkkä ja trafiikki.

Löydämme nopeasti meille sopivan tyylin temppeleiden kiertelyyn. Käymme vuorotellen tunnetuissa temppeleissä ja hiljaisilla, vähemmän tunnetuilla paikoilla. Vaihtelun ansiosta väkimassat eivät ala tympiä niin nopeasti. Suurten ja tunnettujen temppeleiden ympärillä on turistien lisäksi paljon erilaisia kaupustelijoita. Myanmarissa myyjät ovat kuitenkin pääosin hyvin asiallisia eivätkä tuputa tavaraa väkisin.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0555
Dhammayangyi-temppelillä lentelee sisätiloissa lepakoita. Jutustelemme paikallisen miehen kanssa, joka on hyvin kartalla Pohjoismaiden asioista veljensä rahanvaihtoyrityksen ansiosta.
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0560
Vaalea ja kulmikas Thatbyinnyu-temppeli näkyy kauas. Sen vieressä sijaitsee Baganin ainoa jäljellä oleva hindutemppeli Nathlaung Kyaung.
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0680
Shwezigonin stupassa ei ole säästelty kullan kimalluksessa. Temppelillä on suuri markkina-alue, jolla myydään esimerkiksi lakattuja astioita, jotka ovat suosittuja matkamuistoja.
Shwezigonin stupan yksityiskohtia
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0887
Vaalealle Minochantha-temppelille kiivetään katoksessa olevaa rappuskäytävää pitkin. Paikalla päivystää lukuisten koirien lisäksi kerjäläisiä.

Neljä yötä Baganissa – käytännön vinkkejä

Bagan on temppeliensä ansiosta mielestäni yksi Kaakkois-Aasian hienoimmista kohteista ja ehdottomasti Myanmarin kruununjalokivi. Bagan ei ole ainakaan vielä palveluiltaan yhtä kehittynyt kuin vaikkapa Angkorin temppeleistä tunnettu Siem Reap Kambodzassa. Tämä tarkoittaa, että Baganissa ei ole turistista pääkatua täynnä bilemeininkiä ja ravintolarivistöjä, joista löytyy ruokia eri puolilta maailmaa. Palvelut kuitenkin pelaavat: rahaa saa vaihdettua, pyykkiä pestyä ja mopoja vuokrattua.

Shwezigonin kultainen stupa on komea.

Liikkuminen, majoittuminen ja ravintolat

Bagan jakautuu kolmeen alueeseen: Old Baganiin, New Baganiin ja Nyaung-Uhun, jossa sijaitsee lentokenttä. Temppeleitä löytyy näiden alueiden muodostamasta kolmiosta joka puolelta. Alueiden välillä kävely ei ole pidemmän päälle realistinen vaihtoehto, sillä esimerkiksi Old Baganista Nyaung-Uhun on matkaa kymmenisen kilometriä. Julkista liikennettä ei ole, joten vaihtoehdoiksi jäävät mopoilu, taksi tai tuk tuk. Myös polkupyöriä voi saada vuokralle. Taksien hinnoista kannattaa varautua neuvottelemaan päättäväisesti.

Ei ole juuri väliä, miltä alueelta majapaikan ottaa. Selkeää yhtä keskustaa ei ole. Me majoitumme Nyaung-Un liepeillä Bagan Star Hotelissa, joka on siisti perushotelli. Kahden hengen ilmastoitu, parvekkeellinen huone maksaa 42 euroa per yö (joulukuu 2019). Hintaan kuuluu buffetaamiainen. Käymme pesettämässä pyykkiä hotellin viereisellä kujalla pesulassa nimeltä White Heart Laundry.

Ravintoloita on ripoteltu sinne tänne Old Baganin, New Baganin ja Nyaung-Un lentokentän tuntumaan, ja majapaikan sijainnista riippuen sopivaa paikkaa ei välttämättä löydy kävelyetäisyydeltä. Tässäkin mielessä mopo on kätevä. Kiva pikkuravintola on esimerkiksi kätevästi päätien varressa sijaitseva San Thi Dar, jossa nautimme herkulliset paikalliset curryt ja kolme colaa kuudella eurolla (joulukuu 2019). Nuorehko työntekijä puhuu hyvää englantia. Isompi ja paikallisittain erittäin siisti, enemmän ”oikeaa” ravintolaa muistuttava paikka on 7 Sisters Restaurant. Siellä pidämme lounastauon temppeleiden kiertelyn lomassa. Kahvit, soodavedet, kevätrulla-annos ja yhdet ranskalaiset maksavat yhteensä noin 11 euroa (joulukuu 2019)

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0517
Ananda-temppeli (Ananda Pahto) on yksi suosituimmista vierailukohteista Baganissa.

Vuokraa mopo temppelikierrosta varten

Temppeleitä on ehdottomasti kätevin ja hauskin kiertää vuokramopolla. Silloin kiertelyn saa hoitaa omaan tahtiin haluamassaan järjestyksessä. Jos mopoilu ei kuitenkaan ole entuudestaan tuttua puuhaa, en suosittele aloittamaan harjoittelua Myanmarissa, missä lääkäripalvelut eivät ole suomalaista tasoa. Hiekkatiet voivat olla petollisia, jos mopolla ajaminen ei ole tuttua.

Mopon vuokraamisessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä niitä ei ole rajattomia määriä tarjolla. Varaus kannattaa tehdä viimeistään edellisenä päivänä. Mopoja saa vuokrattua hotelleista ja muista majapaikoista sekä erillisistä vuokraamoista. Me vuokraamme kahtena päivänä mopon hotelliltamme hintaan 9,30 euroa / 8 tuntia (joulukuu 2019). Googlailun perusteella halvempiakin hintoja löytyy. Yksikin mopo riittää kahdelle hengelle, jos ei syystä tai toisesta huvita ottaa kahta tai kahta ei ole saatavilla.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0571

Käy katsomassa kuuluisaa Baganin auringonnousua ja auringonlaskua

Eräänlainen must-juttu Baganissa on auringonnousun ja -laskun katseleminen temppeleillä. Aamun sarastaessa taivaalle kohoaa kuumailmapalloja, jotka ovat hienon näköisiä temppeleiden yllä taivaalla. Kannattaa lähteä liikkeelle jo pimeän aikaan, sillä aurinko nousee nopeasti ja h-hetki on pallojen osalta jo mennyt, jos olet paikalla vasta kun alkaa jo olla valoisaa.

Auringonnousun ja -laskun katselemista varten on rakennettu muutama tekokukkula, joilla voi olla spektaakkelin aikaan kova ruuhka. Nämä paikat ovat kuitenkin parempi valinta kuin laittomasti temppelien päälle kiipeily. Me katselemme auringonnousua mäellä nimeltä East O-htein Taung, ja siellä on seuranamme vain kourallinen ihmisiä. Auringonlaskun aikaan Nyaung Lat Phet -katselupaikalla puolestaan on satoja ihmisiä.

Jos ajat mopolla katsomaan auringonnousua tai -laskua, muista ottaa mukaan otsalamppu. Pimeässä hiippailu ei ole mukavaa, kun ei tiedä, mihin astuu. Valo ei ole haitaksi myöskään ajaessa, sillä välttämättä mopojen lamput eivät ole ihan priimaa ja todennäköisesti toivot muiden tiellä liikkujien näkevän sinut – sen lisäksi, että itse näet, minne olet ajamassa. Katuvaloja on vain asfaltoiduilla pääteillä. Kaakkois-Aasiassa myös sähkökatkot ovat aika tavallisia, joten lampusta voi olla muutenkin iloa.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0670
Auringonlaskun aikaan liikkeellä on paljon väkeä.

Suhtaudu varauksella avuliaisiin aatuihin

Baganissa on liikkeellä jonkin verran turisteja huijaavia ”oppaita”, jotka lupaavat maksua vastaan viedä matkailijoita esimerkiksi hyville paikoille katsella auringonnousua tai -laskua tai johdatella temppeleille, joiden päälle saa kiivetä. Temppelien päälle nouseminen ei ole Baganissa sallittua, saati vastuullista, sillä kyse on arkeologisista rakennelmista, jotka eivät kestä kiipeilyä. Tällaiseen touhuun ei siis pidä lähteä mukaan, vaikka kuinka houkuttaisi.

Jos kaipaat paikan päällä vinkkejä tai mieleen tulee jotain kysyttävää arkeologisella alueella seikkaillessasi, monilla temppeleillä on temppeleistä huolehtivia tyyppejä, jotka saattavat antaa hyviäkin vinkkejä. Heille on luontevaa antaa pieni palkkio temppeliesittelystä.

Sen sijaan vinkkien toivossa ei kannattane kääntyä turistitoimiston puoleen, sillä siellä meitä ei osata neuvoa millään tavoin edes paikallisen arkeologisen maksun pulittamisessa (25 000 kyatia eli noin 18,5 euroa joulukuussa 2019). Maksu on pakollinen, ja helpoin (sekä mahdollisesti ainoa) tapa maksaa se on kaivaa kuvetta silloin, kun lopulta törmäät rahastajaan jonkin temppelin edustalla. Me maksamme lopulta maksun auringonlaskun katselupaikalla kierreltyämme sitä ennen koko päivän temppeleillä näkemättä ensimmäistäkään rahastajaa. Säästä sähköinen kuitti, sillä sitä saatetaan kysyä myöhemmin muualla.

20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0574
20200308-Unelmatrippi-Bagan-DSC0539

Muista kunnioittava ja järkevä pukeutuminen

Mopoillessa ja muutenkin temppeleillä hiekka pöllyää ja sitä on aivan joka paikassa temppelikierrosten jälkeen. Ei siis kannata pukea päälle sitä hienointa hametta tai valkoisia kuteita, jotka eivät taatusti ole valkoisia hiekkateiden jäljiltä – varsinkaan, jos sataa. Mopoilua varten kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi tuubihuivi tai muu kangas, jonka saa vetäistyä suun ja nenän eteen suojaksi hiekalta.

Temppeleille on pukeuduttava asianmukaisesti: polvet ja sääret on peitettävä pitkillä housuilla tai hameella, ja tämä koskee ehdottomasti myös miehiä. Hihattomat paidat tai paljastavat topit eivät ole okei. Temppeleillä on aina käveltävä paljain jaloin, joten kannattaa laittaa jalkaan sandaalit, jotka on sekä helppo riisua että helppo pestä – jalat likaantuvat paitsi mopoillessa, myös temppeleillä kävellessä. Varsinkin syrjäisillä temppeleillä kannattaa vähän katsoa, mihin astuu, sillä alueella on skorpioneja. Lasinsiruja tai muuta ihmisten jättämää vaarallista roskaa emme temppeleillä näe, mutta se ei toki tarkoita, etteikö niidenkin mahdollisuus kannattaisi muistaa.

Jenni Dhammayazaka-pagodilla

***

Olin unelmoinut Baganin temppeleillä seikkailemisesta vuosia, mutta paikan päällä ymmärrän, ettei minulla silti ollut aavistustakaan, miten hieno kohde Bagan lopulta on. Baganin temppeleitä ei pidä ajatella vain yksittäisenä nähtävyytenä, sillä kuten sanottua, niitä on tuhansia. Temppelit levittäytyvät laajalle alueelle, minkä ansiosta niitä pääsee parhaimmillaan katselemaan täysin rauhassa ilman, että lähettyvillä on yhtäkään muuta ihmistä.

Niityn keskellä olevan ikivanhan temppelirykelmän tutkiminen täydellisessä hiljaisuudessa on hieno kokemus. Uskomattoman hienoa on myös lähes äänettömällä mopolla huristelu tuhansien temppelien seassa, tuulen tuivertaessa tukkaa. Tätä kannatti odottaa. Tänne kannatti todellakin tulla.

Temppeleitä ja muita Baganin paikkoja kartalla


Lue myös muut omatoimiseen Myanmarin kiertomatkaan liittyvät postaukset:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

20 vastausta artikkeliin “Myanmar: Baganin lumoavat temppelit”

  1. Kannatti todellakin tulla, onhan Bagan ihan huikea paikka. Ja parasta siellä on tosiaankin mopolla ympäriinsä seikkailu. Yllättävän erilaisia temppeleitä sieltä tosiaan löytyy, ei missään vaiheessa tuntunut siltä, että ne alkaisivat toistaa itseään. Neljä yötä kuulostaa aika sopivalta. Meillä oli muistaakseni kolme yötä ja kaksi päivää, ja siitä jäi semmoinen olo, että olisi voinut seikkailla temppeleillä kauemminkin. Keskipäivällä oli niin kuuma, että se meni altaalla tai hotellilla chillaillessa.

    1. Olen ihan samaa mieltä: temppelit ovat yllättävän erilaisia, joten niihin ei kyllästy kovin nopeasti. Neljä yötä oli aika passeli Baganiin, vaikka olisin kyllä viihtynyt siellä mopoilemassa pidempäänkin, jos muu reissuaikataulu olisi sen sallinut. Meidän matkamme aikaan eli joulukuussa ei ollut erityisen tukahduttava lämpötila, joten siinäkin mielessä paikkoja olisi voinut koluta pidempäänkin. Lämmin toki oli, mutta ei järkyttävän kuuma. Tämä itse asiassa vähän yllätti, sillä kuvittelin etukäteen, että siellä olisi paahtavammat oltavat.

  2. Bagan on huippupaikka, vaikka voi olla hieman ruuhkaa jossakin. Me tehtiin niin, että varasin kahdeksi päiväksi oppaan – ja heti lentokentältä ostettiin ne pääsyliput alueelle. Ekana päivänä vedettiin koko päivä aamusta myöhäiseen iltaan oppaan kanssa eri temppeleissä – hyvä juttu niin ei täytynyt kaikkea lukea kirjasta. Seuraavana päivänä käytiin Mt. Popalla puolipäivän retkellä, ja illalla omatoimisesti joelle auringonlaskua katsomaan. Kolmantena päivänä vuokrattiin (kiinalaiset) polkupyörät, joilla ”sotkettiin menemään” pienempiä temppeleitä kiertäen.. ja välillä chillailtiin eri ravintoloiden terasseilla kunnes jatkettiin ”sotkemista munamankelilla”. Olimme yötä New Baganin ja lentokentän välillä — polkupyörällä oli helppoa ajaa Old Baganiin, paluu oli pientä ylämäkeä.

    1. No niinhän se olikin, että tuo arkeologisen alueen lippu on ilmeisesti mahdollista hankkia myös kentältä. Me tulimme Baganiin jokilaivalla, joten tällaista vaihtoehtoa ei ollut kaupunkiin tullessa. Turismitoimistosta lippua ei saanut (vaikutti siltä, etteivät edes tienneet koko lipusta, mikä oli vähintäänkin outoa :D).

      Ruuhkaa oli tunnetuimmilla temppeleillä, mutta pienemmillä / tuntemattomilla temppeleillä ei ollut paikoin ketään. Temppeleitä on Baganissa niin paljon, että väki onneksi suosituimpien paikkojen ulkopuolella leviää aika isolle alueelle.

      Me kiertelimme aikanaan Angkorin temppeleillä kuljettajan kanssa ja Baganissa päätimme osin sen kokemuksen takia, että haluamme hoitaa homman tällä kertaa omin päin. Vaikka kuljettajassa/oppaassa ei mitään vikaa ollutkaan, niin tuntui kivemmalta idealta tällä kertaa ottaa mopo alle ja mennä ihan omia polkuja.

  3. Meidän hotellimme oli Old Baganissa, se lippu ostettiin jo siinä alueen rajalla. Tosiaankin, aamulla katselupaikalla kukkulallemme kiipesi otsalampullinen mieshenkilö, tietysti lipuntarkastaja. Se olikin ainoa kerta kun lippu tarkastettiin.
    Elämys oli hieno vaikka meilläkään ei ollut tarpeeksi kirkasta aamua, utuinen sää hieman vähensi kuumailmapallojen näkyvyyttä.

    1. Me emme tosiaan törmänneet lipunmyyntiin vasta kun myöhemmin temppelialueella. Juttelimme myös samassa jokilaivassa olleen shanghailaisen pariskunnan kanssa, ja he eivät olleet törmänneet lipunmyyjään ollenkaan.

      Minustakin aamu temppeleillä oli tosi hieno elämys, vaikka auringonnousu ei näyttävä ollutkaan.

    1. Sanoisin, että aivan upeita paikkoja molemmat ja riittävän erilaisia, jotta eivät tunnu toistavan toisiaan. Viihdyimme myös aikanaan Angkorissa useamman päivän, siellähän temppelialue on myös todella laaja ja temppeleitä monenlaisia. Angkorissa oli paljon enemmän väkeä jo viisi vuotta sitten ja oletan että väkimäärät eivät ole siitä ainakaan laskeneet (poikkeuksena ehkä nyt tämä meneillään oleva koronapaniikki). Baganissa tuntui, että temppeleillä oli vielä helpompi kierrellä kuin Angkorissa, mutta se johtui varmasti osin vuokramoposta – omaan tahtiin kiertely on aina parasta (minun mielestäni siis). Angkorissa meillä oli tuk tuk -kuljettaja. Baganissa osa temppeleistä on käytössä, kun taas Angkorissa taitaa olla ainakin suuri osa raunioina eikä aktiivisessa käytössä. Temppelien variaatio on ehkä siis Baganissa isompi kivikasoista täysin rempattuihin temppeleihin.

  4. Vaikka miten tykkäisi mopoilusta (itse en kyllä tykkäisi) niin suosittelen kyllä lämpimästi paikallisen oppaan varaamista. Samaan tapaan kuin Jani tuossa yllä jo taisi kertoa tehneensä, niin me kiersimme aluetta pari päivää arkeologiaa ja arkkitehtuuria opiskelleen hyvää englantia puhuvan oppaan kanssa ja huh sitä tietomäärää ja vinkkejä kivoihin kuvakulmiin ym. kyseiseltä oppaalta sai. Samalla tuli tietysti myös tuettua paikallista perhettä vähän enemmänkin kuin mopovuokran verran.

    1. Vinkkejä ja infoa saa myös temppeleillä päivystäviltä temppelinhoitajilta, joten niitä varten ei suinkaan ole tarpeen ottaa omaa opasta koko ajalle kiertelemään, jos haluaa ennemmin kulkea omillaan. Temppelinhoitajille on tapana maksaa pientä korvausta siitä, että he avaavat ovet ja kertovat asioista. Joskus he myös myyvät temppelillä jotain tavaraa tai vaatteita, joten heitä voi tukea myös sillä tavalla.

  5. Ooh, miten kaunista! Minä ja mopo emme sovi yhteen, joten pitäisi ottaa alle joku toinen kulkuneuvo, jos/kun tuonne joskus sattuisi eksymään. Aikaiset aamut ovat muuten ihan parhaita, jos vaan saa itsensä sängystä ylös. Silloin on kohteessa kuin kohteessa hiljaista ja sen näkee ihan eri valossa kuin päivällä.

    1. Joo, ei tosiaan ehkä paras idea lähteä harjoittelemaan mopoilua Baganissa, jos ei oikein suju tai ei ole mitään kokemusta. Rauhallista tuolla kyllä enimmäkseen on eli liikenteen puolesta se ei ole hirmu paha rasti. Mutta vahinkoja sattuu, joten kokemattomalle mopoilijalle esim. tuk tuk tai polkupyörä ovat hyviä vaihtoehtoja.

  6. Kuulostaa upealta mopoilu aamuauringossa temppeleitä katsellen ja miten upeat onkaan noi aamukuvat! (Heti tulee fiilis, että pitäisi päästä tonne valokuvaamaan.) Ja miten huikea olisi varmaan kuumapalloelämys temppeleiden yllä – nyt kun olen vauhtiin päässyt tämän pallointoiluni kanssa ;). Vaikka oppaan kanssa usein saa enemmän irti matkakohteesta, niin ymmärrän kyllä täysin, että joskus on ihana mennä vaan fiilistellen ihan omaan tahtiin.

    1. Baganissa on todella kaunista! Olisin viihtynyt pidempäänkin siellä kuvailemassa ja kiertelemässä, mutta neljässä yössä ehti kyllä siinäkin paljon.

      Monilla temppeleillä on temppelinhoitajia, jotka kyllä kertovat asioista ja antavat vinkkejä, joten täysin ilman opasta ei tarvitse olla, vaikka ei palkkaisikaan opasta mukaan kiertelemään koko ajaksi.

  7. Thaimaan temppeleitä juuri kierrelleenä ihana katsella näitä Myanmarin kuvia. Rosoisen ruskeat ja valkoiset kivitemppelit ovat jotenkin niin yksinkertaisen kauniita. Kullanhohdetta näki Thaimaassa niin paljon, nämä puolestaan ovat jotenkin niin kauniisti maisemaan sopivia.

    1. Joo, Baganissa on paljon variaatiota temppelien ulkoasussa! Löytyy niitä kullattuja, mutta sitten myös kaikenlaisia muita. Tykkäsin itsekin noista rosoisista tosi paljon!

  8. Matkablogien paras puoli on se, että tulee tutustuttua upeisiin paikkoihin ympäri maailmaa, joista ei välttämättä edes ole kuulut ennen mitään. Nämä Baganin temppelit kuuluvat itsellä siihen kastiin, että ihmettelen, että ei ole tullut aikaisemmin mistään vastaan. Todella kiehtovan oloinen paikka, jonka matkatarinan kruunasi toistaiseksi vuoden otsikko ”Mopolla auringonnousuun” 🙂

    1. Oho! Mutta ainahan se ensimmäinen kerta joskus on. Mulla oli Baganin temppelit haavelistalla vuosikausia ja luultavasti muuten itsekin luin niistä ekaa kertaa jostain blogista. En vain valitettavasti enää muista, että mistä. Myanmar ei varmaan muutenkaan ole niin älyttömän tunnettu matkakohde, vaikka matkailu sinne on lisääntynyt vuosien saatossa. Viime vuosina maa on ehkä ollut enemmän uutisissa ihmisoikeusongelmien vuoksi. Toivottavasti ne saadaan pian paremmalle tolalle, sillä maassa on paljon hienoa nähtävää ja koettavaa ja olisi sääli myös paikallisten kannalta, jos maa sulkeutuisi taas enemmän.

  9. Bagan todella on mieletön! Piti oikein katsoa kartasta, mihin Bagan sijoittuu, koska oman kokemuksen perusteella on aivan käsittämätön ajatus, että sinulla on pitkähihainen pusero päällä. Olin itse kesällä, ja oli aivan järjettömän kuuma ympäri vuorokauden. Ja mikä pettymys, että kesällä pallot eivät lennä. Olisin ihan ehdottomasti halunnut päästä taivaalle.

    1. Kieltämättä en itsekään olisi etukäteen uskonut, että joudun pukeutumaan neulepaitaan Baganissa! 🙂 Mutta lämpötila oli aamulla ja aamupäivällä parina päivänä viileä jopa suomalaiselle. Päivän mittaan kyllä sitten lämpeni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *