Kohdevinkki Saksaan: historiallinen Goslar

Artikkelikuva - Goslarin pääaukio

Oluttuopit kilahtavat yhteen terassilla ja lautasilla olleet makkarat ja uuniperunat katoavat parempiin suihin viimeistä murua myöten. Naapuripöydästä kajahtaa avunpyyntö selvällä härmällä – osaammeko tulkita saksankielistä ruokalistaa? Jutustelemme hetken paikalle sattuneiden suomalaisten kanssamatkaajien kanssa ja jatkamme sen jälkeen romanttista illanviettoa kahdestaan. Olemme noin 80 kilometrin päässä Hannoverista sijaitsevassa Goslarissa, ja nautimme Unesco-kohteenakin tunnetun kaupungin viihtyisästä ilmapiiristä kauniissa kesäillassa.

Vietämme iltaa Wirtshaus an der Lohmühle -nimisessä ravintolassa Goslarin keskustassa kapean kanavan varrella. Perinteikkään saksalaisravintolan terassi on hellesäällä viihtyisä ja mukavan rauhallisella paikalla. Huokailen, kuinka ihanaa onkaan olla taas Saksassa ja vieläpä näin ihanassa paikassa.

Olemme oikeastaan tulleet Goslariin Toisiin maisemiin -blogin Hannelin kehujen saattelemina. Jaamme Hannelin kanssa kiinnostuksen Saksan upeisiin ristikkotalokyliin ja -kaupunkeihin, ja kuten aina innokkaiden matkalaisten kesken, vinkkejä tulee jaeltua puolin ja toisin. Jälleen kerran suositus osuu nappiin ja olemme ilahtuneita, että päätimme viettää Goslarissa yhden yön kesäisellä automatkallamme. Goslar toimii kuitenkin matkakohteena myös talvella, sillä siellä järjestetään vuosittain viehättävät joulumarkkinat.

Shuchhof-aukio, Goslar
Goslarin taloissa on upeita koristeluja
Wirtshaus an der Lohmühle
Herkullinen uuniperuna-annos
Goslarin ristikkotalot ovat upeita

Goslarin upeus ei ole jäänyt pimentoon muiltakaan: vanha hansakaupunki on Unescon maailmanperintökohde yhdessä lähellä sijaitsevien Rammelsbergin historiallisten kaivosten kanssa. Goslarin keskusta on erinomaisesti säilynyt ja siellä on peräti 1500 ristikkotaloa, jotka ovat peräisin 1400–1800-luvuilta. Aikamoinen aarreaitta siis meille vanhojen rakennusten ystäville! Koristeellisten yksityiskohtien määrä on huikea. Sinne tänne hieman vinksallaan olevat ristikkotalot reunustavat kapeita mukulakivikatuja, joita kierrellessä on helppo uppoutua historialliseen tunnelmaan.

Goslar on asukasmäärältään (noin 50 000) sen verran suuri, että kaupunki ei käsin kosketeltavasta historiastaan huolimatta ole jämähtänyt museomaiseksi. Nykypäivän elämä näkyy esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden määrässä. Vanhaa keskustaa on kuitenkin onneksi varjeltu niin, että moderni elämä ei ole pilannut upeaa miljöötä vaan se on soviteltu hyvin yhteen kaiken vanhan ja kauniin kanssa. Ihanaa on myös se, että autot eivät tuki vanhaa keskustaa vaan pienet kadut on enimmäkseen varattu kävelijöille.

Viehättävää kanavarantaa Goslarissa
Historia näkyy talojen yksityiskohdissa
Goslarin pääaukio
Vanha kivirakennus Goslarissa
Kapea mutkitteleva kuja
Ristikkotalon yksityiskohtia, Goslar

Jos Goslarissa ei yövy vaan on käymässä vain päiväseltään, auton voi jättää vanhankaupungin nurkalla keisarillisen palatsin pysäköintialueelle nimeltä Kaiserpfalz Nord. Sieltä käsin on näppärää käydä palatsissa kierroksella ja suunnata sen jälkeen historiallisen keskustan upeille kaduille. Meillä on auto parkissa sympaattisen majatalomme Gästehaus zum Georgenbergin edessä reilun kilometrin päässä vanhankaupungin ulkopuolella.

Kaiserpfalzin sekä lukuisten enemmän tai vähemmän tunnettujen ristikkotalojen ja muiden elämää nähneiden rakennusten lisäksi Goslarin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa juutalainen hautausmaa Glockengiesser Straßella ja viehättävä Schuhhof-aukio. Se on mahdollisesti toiminut markkinapaikkana ennen kaupungin nykyistä komeaa keskustoria.

Me olemme liikkeellä tuttuun tapaan omalla autolla, mutta Goslar on sikäli kätevällä paikalla, että sinne pääsee melko helposti myös julkisilla kulkupeleillä – esimerkiksi Hannoverista noin tunnissa junalla. Kaupunki kelpaa kohteeksi niin historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille kuin luonnonystäville, sillä Harzin kansallispuisto on vain kivenheiton päässä Goslarista. Automatkailijan kannattaa samoilla lämpimillä piipahtaa myös upeassa Wernigerodessa.


Lue lisää Saksan ristikkotalokaupungeista: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kohdevinkki Saksaan: historiallinen Goslar”

  1. Tuli ihan mieletön matkakuume. Olispa kesällä mahdollisuus matkustaa Saksaan!

    Samalla kun käy Goslarissa ja Wernigerodessa, on hyvä piipahtaa myös Quedlinburgissa. Sekin on upea ristikkotalokaupunki ja Unescon maailmanperintökohde.

    1. Quedlinburg on ehdottomasti listalla! Siitä on niin moni vinkannut, mutta paikka on minulla vielä käymättä. Heti kun pääsee, korjaan tilanteen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *