Automatka Ranskaan – reitti kuukauden automatkalle Eurooppaan

Artikkelikuva - Mont Saint-Michel, Normandia, Ranska

Olemme lähdössä jälleen kesällä omalla autolla kuukaudeksi automatkalle Eurooppaan. Luvassa on meille aivan uusia kohteita, ja tällä reissulla myös paikalliset ruuat ja juomat ovat harvinaisen houkuttelevia. Automatkamme reitti kulkee nimittäin Ranskassa Champagnen alueelta Normandiaan ja sieltä rannikkoa pitkin Espanjan puolelle San Sebastianiin ja Bilbaoon. Lisäksi käymme muun muassa Ranskan Rivieralla ja Alsacen viinialueella. Matkakuume on jo kova!

*Kaupallinen yhteistyö: Finnlines*

Reitin varrella pääsemme maistelemaan tuoreita meren antimia, ihania juustoja ja laatuviinejä, ja tietenkin nauttimaan kiinnostavien historia- ja kulttuurikohteiden kiertelystä ja upeista rannikko-ja vuoristomaisemista. Toisin sanoen reitti sisältää vähän kaikkea, ja se jos mikä on ihan mahtavaa! Reittisuunnitelmastamme irtoaa taatusti inspiraatiota myös muille autoreissua suunnitteleville tai sellaisesta haaveileville. Tässä siis vinkkejä automatkalle Ranskaan ja vähän muuallekin Eurooppaan.

Linkit kohdepostauksiin lisätty matkan jälkeen.

Lautalla Itämeren yli ja auton keula kohti Ranskaa

Lähdemme matkaan omalla autolla ja meillä on mukana teltta, jossa vietämme osan matkan öistä leirintäalueilla. Reitin kohteet sopivat kuitenkin erinomaisesti ihan kaikenlaisille matkailijoille, eivät ainoastaan telttailijoille. Telttailun vuoksi tarvitsemme mukaan aikamoisen määrän tavaraa, ja myös matkan keston vuoksi oma auto on ehdottomasti paras vaihtoehto tällaiselle matkalle.

Monet tämän kesän pääkohteistamme sijaitsevat Ranskassa, ja Ranskaan täytyy toki ensin päästä. Seilaamme tuttuun tapaan Itämeren yli Finnlinesin kyydissä suoraan Saksaan Travemündeen. Olen aiemminkin kertonut, miten kätevä tämä suora Saksan-reitti mielestäni on. Ensimmäinen yhteinen automatkamme Hemmon kanssa oli tällä reseptillä jo yli kymmenen vuotta sitten, ja hyväksi havaittu reitti Helsingistä Keski-Eurooppaan on käytössä tänäkin kesänä.

Aloitamme siis loman ajamalla laivan ramppia ylös ja ottamalla rennosti laivamatkan ajan. Odotan jo innolla matkan fiilistelyä laivalla, koska reissusuunnitelmien pyörittely laivan kahvilassa ja ravintolassa on muodostunut meille tavaksi jo ihan ekasta reissusta lähtien. Tiedän myös kokemuksesta, että on mukavaa aloittaa reissu hyvällä illallisella viinilasillisen ääressä, joten suuntaamme laivalla ihan ensimmäiseksi syömään.

20160804-Unelmatrippi-Saksan-lautalla-DSC_0054

Laivamatkan päätteeksi jäämme yöksi Lyypekkiin, mistä olen varannut meille yöpaikan eräästä aiemmalta reissulta tutusta majatalosta. Lyypekistä aloitamme levänneinä kiehtovan autoreissun ihan uusille seuduille. Saksassa olemme kierrelleet pitkin poikin, mutta Ranska on jäänyt aiemmilla automatkoillamme hieman vähemmälle huomiolle. Viime vuonna kävimme kyllä kertakaikkisen upeissa Colmarissa, Nîmesissä ja Annecyssä, mutta Ranskan Atlantin-puoleisella rannikolla emme ole ajelleet koskaan aiemmin. Nyt tämä vääryys korjataan!

Olemme reissussa kokonaisen kuukauden, joten ehdimme nähdä paljon upeita paikkoja ja hankkia ikimuistoisia kokemuksia. Kerron alempana matkastamme tarkemmin, mutta tässä ensin reittisuunnitelmamme ja kohteet koottuna kartalle:

Reitillä on pituutta noin 5500 kilometriä eli aika huimasti. Kun laivalla vietettyjä päiviä ei lasketa, kilometrejä tulee matkapäivää kohti noin 200, mutta tietenkään emme aja joka päivä uuteen kohteeseen vaan olemme välillä paikoillamme useamman päivän. Muutamaa pidempää etappia lukuun ottamatta useimmat ajopätkät ovat silti 200-400 kilometrin välillä, joten mistään mahdottomista ajopäivistä ei puhuta.

Unesco-kohteita: Luxemburg ja Ranskan samppanja-alue

Hurautamme Lyypekistä suoraan Luxemburgiin, missä tallustelemme Unescon maailmanperintölistalla olevissa vanhoissa kortteleissa. Luxemburg on Hemmolla vielä maalistalta ruksimatta ja itsekin haluan käydä siellä uudelleen. Edellinen kerta kun oli kultaisella 80-luvulla eli olin alle kymmenvuotias. Siitä ei ole juuri muistikuvia jäljellä, joten on kertauksen paikka.

Lue postaukseni Luxemburgista!

Luxemburgin jälkeen ajamme Ranskan puolelle Reimsin kaupunkiin, joka on Ranskan samppanja-aluetta. Vierailemme siis tietenkin samppanjatilalla! Reimsin Notre Damen katedraali – joka on muuten suurempi kuin Pariisin vastikään traagisesti palanut Notre Dame – on Unesco-kohde, kuten myös kaupungista löytyvät vanha Saint-Rémin luostari ja Taun palatsi. Myös samppanjaviljelmät, -talot ja -kellarit ovat Unesco-kohteita.

Lue Reimsin nähtävyyksistä ja vierailusta Taittingerin samppanjatilalla!

Matkan varrella Luxemburgista Reimsiin piipahdamme tutustumaan Verdunin taistelun museoon. Kyse on siis ensimmäisen maailmansodan aikaisesta taistelusta Saksan ja Ranskan joukkojen välillä. Luvassa on näin ollen sotahistoriaa niin Verdunissa kuin Normandiassa, mutta ihan pelkän tuskaturismin takia emme suinkaan ole Ranskan rannikolle suuntaamassa.

Lue postaukseni Verdunin sotanähtävyyksistä!

20190720-Unelmatrippi-Reims-Taittinger-DSC0567
20190720-Unelmatrippi-Reims-Taittinger-DSC0540
20190817-Unelmatrippi-Honfleur-DSC0681

Historiaa, herkuttelua, maisemia ja nättejä kyliä: Normandia ja Bordeaux

Rannikon osalta mielessäni siintävät nätit historialliset kylät, kuten Lyons-la-Foret ja Honfleur, sekä hulppeat jyrkännemaisemat esimerkiksi Étretatissa ja Fécampissa. Toki tutustumme myös Normandian maihinnousun paikkoihin. Majoitumme historiallisesta keskustastaan ja Jeanne d’Arcista tunnetussa Rouenissa, joka on Normandian pääkaupunki. Kaiken muun lisäksi odotan innolla suosikkijuustoni camembertin sekä calvadoksen maistamista näiden synnyinseuduilla sekä rannikon kuuluisia merenherkkuja, kuten kampasimpukoita ja hummeria.

Lue postaukset Normandian kuvankauniista kylistä ja Normandiasta matkailijan aarreaittana!

Mereneläväannos

En ole kummoinen ruokahifistelijä, mutta totta kai nämä luvassa olevat ruokakokemukset tuovat veden kielelle ihan samalla tavalla kuin vaikkapa dönerit Berliinissä. Hyvä ruoka on hyvää, oli sillä fiini maine tai ei. On ehkä vähän huvittavaa ajatella telttareissua, jolla vedellään kampasimpukoita ja hummereita laatuvalkkarin kera, mutta tämä yhdistelmä ei ole mitenkään poissuljettu. Teltassa majoittuminen kun ei estä kivoissa ravintoloissa käymistä tai paikallisten herkkujen hyödyntämistä omissa kokkailuissa.

Käymme Normandiassa myös upean näköisellä Mont Saint-Michelin luostarisaarella. Se on erittäin suosittu vierailukohde, joten olen jo etukäteen henkisesti varautunut suureen väkimäärään. Emme kuitenkaan halua missata tätä paikkaa, kun kerran liikumme Normandiassa autolla ja vierailu on näin ollen helppo järjestää.

Lue postaukseni Mont Saint-Michelistä!

Luostarihommien jälkeen ajelemme rannikkoa pitkin etelään kohti Bordeaux’ta. Ajellessa on mukava pitää taukoja ja katsella paikkoja – sehän on automatkailun idea – joten piipahdamme varmaan ainakin valkoisista rakennuksistaan ja majakoistaan tunnetussa La Rochellessä.

20190817-Unelmatrippi-Beuvron-en-Auge-DSC0773
20190824-Unelmatrippi-Verdun-DSC0472
20191019-Unelmatrippi-Normandia-DSC0711

Bordeaux’ssa maistelemme jälleen viinejä ja tutkimme kaunista kaupunkia. Viinikulttuuriin keskittyvä La Cité du Vin -keskus vaikuttaa tutustumisen arvoiselta, ja kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös valtava vesipeili, keskellä kaupunkia oleva maailman suurin heijastava allas. Sitä käyn taatusti valokuvaamassa! Bordeaux’n lähettyvillä käymme myös rannikolla katsomassa Euroopan pisintä hiekkadyyniä Dune du Pilatia.

Lue postaukseni Bordeaux’sta ja Dune du Pilatista!

Jos meillä olisi vähemmän aikaa, voisimme hurauttaa Bordeaux’sta suoraan Ranskan halki Montpellieriin Välimeren puolelle. Me kuitenkin pysymme vielä Atlantin rannikolla ja jatkamme vielä etelän suuntaan Baskimaahan.

Kulttuuria ja luontoa: San Sebastian, Bilbao ja muu Baskimaa

Espanjan puolelle päästyämme majoitumme San Sebastianissa, mistä löytyy niin hienoa rantaa, kuuluisan hyvää ruokaa kuin kaunista arkkitehtuuriakin. Teemme San Sebastianista retken sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Bilbaoon, jotta pääsemme vierailemaan Guggenheimin taidemuseossa ja vähän tutkimaan kaupunkia. Sekä San Sebastian että Bilbao ovat olleet haaveissani jo vuosikausia, joten on mahtavaa päästä näihin kaupunkeihin nyt tämän automatkan yhteydessä.

20190518-Unelmatrippi-Guggenheim-DSC0410

Baskimaa noin ylipäätään on kiinnostanut jo pitkään, joten odotukset ovat melko korkealla. Alueella on San Sebastianin ja Bilbaon lisäksi paljon muutakin nähtävää niin rannikolla kuin sisämaassa, ja olemmekin varanneet jonkin verran aikaa lähiseuduilla kiertelyyn. Esimerkiksi keskiaikainen Butrónin linna, söpö Getarian kalastajakylä, piskuinen ja vain kiemurtelevaa kivistä kävelyreittiä pitkin saavutettava San Juan de Gaztelugatxen saari, arkkitehtuuristaan ja hyvistä ravintoloistaan tunnettu Hondarribian kylä sekä Urkiolan vuoristoinen luonnonpuisto houkuttelevat.

Lue postaukseni San Sebastiánista!

20190518-Unelmatrippi-Tapas-DSC0784

Vierailu uudessa maassa: Andorra

Rannikolta käännämme auton keulan itään ja hurautamme Pamplonan kautta Andorraan. Pamplona on mukava paikka välipysähdykselle, sillä siellä lähes kaikki kiinnostavat nähtävyydet ovat hyvin säilyneessä keskiaikaisessa keskustassa, kävelymatkan päässä Castillon aukiosta.

Andorra on meille molemmille kokonaan uusi maa. Kun kerran tilaisuus on, haluamme ilman muuta käydä siellä, vaikka käyntimme onkin pikainen. Kuulemani mukaan maisemat ovat hienot, mutta pääkaupungin liepeillä ei ole muuta kuin ostoskeskuksia. Shoppailu ei meitä niin kiinnosta, joten ajatuksenamme on yöpyä välietappina leirintäalueella upeissa vuoristomaisemissa. Ne kyllä kiinnostavat!

Lue postaukseni maisemareitiltä San Sebastiánista Andorraan!

Keskiaikaisia rakennuksia ja rantaa: Carcassonne, Montpellier ja Lago Maggiore

Andorran jälkeen jatkamme itään Ranskan Rivieralle historialliseen ja eläväiseen Montpellieriin, jota sanotaan yhdeksi Ranskan kauneimmista kaupungeista. Ajamme sinne Carcassonnen kautta, joka on jälleen Unesco-kohde. Carcassonnen kaupunki on kuuluisa keskiaikaisesta linnoitetusta osastaan, La Citéstä.

Lue postaukseni reittivinkistä Andorrasta Ranskan Rivieralle!

Montpellieristä lähtisi nousemaan houkutteleva reitti pohjoiseen: ensin kauniiseen Nîmesiin, sieltä valtavista seinämuraaleista ja herkkuruuista tunnettuun Lyoniin, sitten jalkoja tutisuttavan Gorges du Fierin rotkon kautta romanttiseen Annecyyn ja vielä upeiden ristokkotalojen Colmariin Alsacen viinialueelle. Suosittelen näitä kaikkia! Kävin Lyonissa talvella ja muissa näistä kohteista kävimme vuosi sitten keväällä, kun ajoimme Travemünde-Helsinki-lautalle Espanjan Costa Blancalta.

Koska nämä paikat ovat jo meille tuttuja, jatkamme Montpellieristä matkaamme Gorges du Verdonin kanjonin kautta Italian Rivieralle. Verdonin kanjoni on noin 25 kilometriä pitkä ja parhaimmillaan 700 metriä syvä kanjoni, jonka sanotaan usein olevan Euroopan kaunein. Täytyyhän sellainen paikka nähdä! Rivieralla yövymme etappityyppisesti ehkä Imperiassa tai Savonassa – tämä on vielä pohdinnassa.

Lue postaukseni häikäisevästä Verdonin rotkosta!

Rivieralta lähdemme vihdoin nousemaan kohti pohjoista ja suuntaamme ensin rentoutumaan Pohjois-Italiaan Lago Maggioren rannoille ja mielettömiin alppimaisemiin. Olemme käyneet aiemmin niin Iseo-, Como- kuin Gardajärvellä, joten Maggiorejärvi oli aika selvä valinta tälle reissulle. Järvialueeseen ja kyliin on helppo tutustua hyppäämällä lauttaan. Upeiden maisemien lisäksi täällä kohteessa on luvassa herkuttelua, koska myös Italiassa ruoka on tunnetusti hyvää. Nälkää emme taida tällä reissulla kohdata.

20190518-Unelmatrippi-Lago-Iseo-DSC3339

Lisää viiniä, luontoa ja ristikkotaloja: Alsacen alueen Ribeauvillé, Schwarzwald ja Goslar

Viime kevään automatkalla Espanjasta Suomeen ihastuimme Ranskassa Alsacen viinialueeseen siinä määrin, että palaamme sinne nyt uudelleen. Menemme kuitenkin eri kylään kuin viimeksi: majoitumme Colmarin lähettyvillä olevassa Ribeauvilléssä, missä on hyvän viinin lisäksi rakastamiani ristikkotaloja.

Lue postaukseni upeasta Ribeauvillén viinikylästä!

Seuraavaksi on taas luonnon vuoro: ajamme Saksan puolelle Schwarzwaldin vuoristoalueelle, joka on tunnettu ulkoilumahdollisuuksistaan ja metsäisistä ja kumpuilevista maisemistaan. Teemme sään salliessa jonkin päiväpatikointiretken.

Kauniin vanhan arkkitehtuurin pariin pääsemme jälleen Erfurtissa, jonka vanhakaupunki on yksi Saksan parhaiten säilyneistä, ja upeassa keskiaikaisessa Goslarissa, joka on Unesco-kohde.

Lue postaukset ristikkotalokaupunki Wernigerodesta ja historiallisesta Goslarista!

20190518-Unelmatrippi-Italian-vuoristoa-DSC3457
20180812-Unelmatrippi-Celle-DSC0546
20190518-Unelmatrippi-Baijerin-maisemaa-DSC3574

Goslarista onkin enää 300 kilometrin matka takaisin Travemündeen, ja koska Finnlinesin paluulauttamme lähtee myöhään illalla, ehdimme ajella perille kaikessa rauhassa ja napata vielä matkalta tai satamasta konttiin saksalaista olutta ja viiniä kotiin vietäväksi. Viiniä on tosin kohdelistastamme päätellen todennäköisesti tarttunut matkaan jo aiemmin. Loppumatka menee leppoisasti laivalla lepäillen, syöden ja reissun upeita kokemuksia sulatellen.

* * *

Emme yleensä suunnittele automatkojen reittejä kovin tarkkaan etukäteen, kuten olen aiemminkin kertonut – tai jos suunnittelemme, suunnitelmilla on taipumus muuttua. Juuri vapaus muuttaa suunnitelmia on automatkailussa parasta: jos esimerkiksi sääennuste näyttää huonolta, pistämme vain reittiä uuteen uskoon ja johan taas elämä hymyilee.

Tällä kertaa meillä on kuitenkin harvinaisen tarkka näkemys reitistä jo etukäteen, kuten tästä postauksesta on luettavissa. Jotenkin nämä kokonaan uudet seudut innostivat meidät suunnittelemaan ja fiilistelemään reittiä poikkeuksellisen tarkasti jo ennen matkalle lähtöä. Luultavasti reittimme silti elää jonkin verran – suunnitelmathan on tehty muutettaviksi. Saatamme esimerkiksi sään takia skipata jonkun kaupungin kokonaan ja viettää sen sijaan toisessa paikassa pidemmän ajan. Kerron sitten jälkikäteen, miten hyvin tämä reittisuunnitelmamme kaikkiaan toteutui! Olen aivan liekeissä tulevasta matkasta ja odotan jo malttamattomana auton pakkaamista ja satamaan lähtöä.

Miltä suunnitelmamme kuulostaa? Millaisia kokemuksia sinulla on automatkailusta Euroopassa ja minne haluaisit autolautalta suunnata, jos lähtisit vastaavalle matkalle?

Katso Finnlinesin sivuilta tarjoukset Saksaan.

Lue myös, miten reissu lopulta meni!


Myös nämä saattavat kiinnostaa:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

42 vastausta artikkeliin “Automatka Ranskaan – reitti kuukauden automatkalle Eurooppaan”

 1. Huikea reissu tulossa, monta helmeä reitin varrella! Mielenkiinnolla odottelen raportteja etenkin Normandiasta, Alsacesta ja Maggiorelta.
  Hyvää matkaa -nauttikaa lomasta!

  1. Kiitos, aivan varmasti nautitaan! Muistelen, että taisit muuten olla sinä, joka ensimmäisenä mainitsi Mont Saint-Michelin , joten kiitos siitä! Nyt me sitten menemme sinne(kin). 🙂

 2. Kuulostaa aivan ihanalle! Oikein hyvää matkaa! Roadtrippien suunnittelu on mielestäni itse matkan lisäksi ihan parasta ajanvietettä!

 3. Ihana reissusuunnitelma. Mä odotan innolla juttujasi, koska meillä on niin samanlainen maku matkakohteiden suhteen. Voisinkin tehdä ihan saman matkan😁. Toistaiseksi vaan haaveilen niistä ajoista, että mekin pystytään lähtemään pitkäksi aikaa kiertelemään Eurooppaa. Nyt pitää vielä tyytyä näihin lyhyempiin viikon-parin matkoihin.

  1. Meillä on tosiaan samanlainen maku! Samalla tavalla itse voisin lähteä melkeinpä kaikkiin sun reissukohteisiin. 🙂 Goslar-vinkki taisi muuten tulla ensimmäisenä sinulta, joten kiitos siitä! Odotan matkaa tosi malttamattomana, joten onneksi ei ole enää pitkä aika lähtöön. Meillä tavoitteena on olla aina reissussa mahdollisimman kauan, koska tykkäämme nimenomaan pitkistä reissuista, mutta eihän sitä aina pysty olemaan niin pitkään kuin toivoisi. Viikossa tai parissa ehtii onneksi jo paljon niissäkin, kun suunnittelee hyvin!

 4. Todellinen unelmareissu tiedossa. Juuri tuollainen olisi omakin unelma. Monissa suunnittelemissasi kohteissa mekin olemme käyneet, tosin Mont Saint Michel on jostain syystä aina jäänyt sivuun. Bordeaux on sympaattinen ranskalaiskaupunki, Pilat-dyynillä mekin kävimme vuosi sitten. Matkassa tosiaan melkein mukavinta on sen suunnittelu ja teidän matka on kyllä juuri sellainen, mitä olisi kivaa laivassa just ennen starttia fiilistellä! Mukavaa reissua.

 5. Kun kerran olette Champagnessa niin piipahtakaa ”erilaisten puiden metsässä”. Googleta Faux of Verzy.
  Löysin sen sattumalta vuosia sitten ja kun käveltiin siellä, oli kaikki ihan innoissaan.

 6. Onpa siinä huiman hienon kuuloinen suunnitelma. Etenkin noita Ranskan viinialueita olisi joskus kiva koluta ajan kanssa. Nuo fiinimmät ruoat ovat muuten hauskasti suhteellisia. Varmaan kampasimpukat ja hummerit ovat ihan peruspöperöä siellä, missä niitä merestä saadaan. Tosin varmaan hinta on voinut ulkomaisen kysynnän myötä nousta. Mutta ainakin jossain Portugalissa sai tavallisessa kansankuppilassa aivan mielettömän hyviä äyriäisiä varsin maltilliseen hintaan.

  1. Joo sepä se, joillekin pöperöille on vain kehittynyt fiinimpi maine. Saa nähdä, millainen hintataso esimerkiksi Normandiassa on merenelävillä.

   Näillä tällaisilla reissuilla itse matkanteko ja useiden eri paikkojen näkeminen on meille se juttu. Toisenlaisilla reissuilla on sitten tarkoituksena viipyillä aloillaan pidempään ja tutkia tarkemmin kaikkea. Pelkästään Normandiassa tai Baskimaassa voisi varmasti viettää vaikka vuoden, koska nähtävää ja koettavaa olisi vaikka kuinka!

 7. Voi ei, mulla olisi ollut sulle majoituslahjakortti Lyypekkiin! Kävisiköhän se teidän majataloon?

  Mutta siis aivan mahtavalta kuulostaa suunnitelma. Erityispeukku Verdunille – se on vaikuttava paikka. Ja Andorra la Vellassa ei kannata tosiaan juuri pysähtyä. Maisemat ovat hieman laidemmalla epäilemättä upeammat, sillä keskusta on kuin ruotsinlaiva kuivalla maalla.

  1. No sehän olisi sattunut sopivasti, mutta en usko, että enää käy, kun olemme jo tehneet varauksen. Harmi, ettei tullut aiemmin puheeksi!

   Uskon, että reissusta tulee hieno! Nyt vain toivon kauniita säitä, ettei mene kuvaussuunnitelmat plörinäksi ja jouduta telttailemaan kaatosateessa. 😀

 8. Voi miten ihanalta kaikki tämä kuulostaakaan! Oikein kivaa matkaa teille. Olemme tainneet joskus aikaisemminkin huomata, että tämä automatka on meille molemmille se kivoin tapa kulkea. Muistaakseni luit Verdun -postaukseni. Jos teillä vain on aikaa Ranskan Baskimaalle, vilkaiskaa joitain sisämaan pikkukyliä myös. Me saimme matkamessuilla vinkin yhdeltä Ranskan matkojen järjestäjältä ja hän merkkasi kartalle esim. Cambo-les-Bains, Espelette, Sare -kylät. Yövyimme Hasparrenissa. Ihania punavalkoisia ristikkotaloja punaisine ikkunaluukkuineen. Ei mitään kovin erityisiä nähtävyyksiä, mutta miljöö on näkemisen arvoinen. Löydät jutun blogistani tästäkin.

  1. Kiitos! Kyllä tästä sukeutuu varmasti hieno matka! Ollaan jo ihan lähtökuopissa odottamassa, että päästään ajamaan laivalle, vaikka oikeasti lähtöön on vielä hetki. Näitä automatkoja vain odottaa niin innolla aina! Todellakin olemme samaa mieltä, että ne ovat niitä mieluisimpia matkoja. 🙂

   Joo, muistan kyllä Verdun-postauksesi. Tosi mukava päästä itsekin sinne. Ja kiitos Baskimaa-vinkeistä, käyn tsekkaamassa juttusi ja pidämme vinkit mielessä!

 9. Emmä kestäää! Ihana, ihana, ihana reissusuunnitelma teillä. Oon niin kateellinen että melkein ärsyttää! 😀 Finnlinesin kyydissä on kiva aloittaa reissu. On mukavaa rentoutua aalloilla ennen varsinaisen road tripin alkamista.

  1. Hahaa, en mäkään kestä! 😀 Ollaan ihan fiiliksissä tulevasta reissusta! Samaa mieltä, että Finnlinesin kyydillä reissu alkaa mukavan rennosti. Me on niin monta vuotta käytetty Finnlinesia näihin reissuihin, että on tosi kotoisaa ajaa laivan ramppia ylös ja hengata ja herkutella laivalla. Me on jo aloitettu pakkaaminen, vaikka on tässä vielä vähän aikaa lähtöön. 🙂

 10. Teille on tulossa hieno reissu. Useimmat mainitsemasi paikat ovat jossain määrin tuttua viimeisten 40 vuoden reissuilta (paitsi Baskimaa). Vinkkejä olisi heittää vaikka millä mitalla, mutta kun olen niitä jo valmiiksi kirjoitellut tuoreemmilta reissuilta, pistän linkkiä kirjoituksiini:
  Ranskan kaakkoiskulma ja Andorra: https://matkajutut.blogspot.com/2012/11/tour-de-france-2011.html
  Languedocin Kataarilinnat: https://matkajutut.blogspot.com/2012/12/ristiretki-x-eli-languedocin.html
  Pyreneet ja Languedoc: https://matkajutut.blogspot.com/2013/07/detour-de-france-2013.html
  Alsace, Burgundi ja Champagne: https://matkajutut.blogspot.com/2014/07/saksa-ranska-2014.html
  Provence mm. Verdonin kanjoni: https://matkajutut.blogspot.com/2015/09/provence-2015.html

 11. Vau mikä reissu teillä on suunnitteilla! Tuollainen kuukauden autoreissu olis ihan unelma. Ranskassa en ole vielä käynyt ollenkaan, joten hieman kateellinen oon noille suunnitelmille 😄 Me lähdetään huomenna Milanosta kiertämään vuokra-autolla Pohjois-Italiaa ja Sveitsiä, mutta ollaan reissussa vain alle viikko 😊

  1. Mahtava reissu siis teilläkin tulossa, hyvää matkaa! 🙂 Me olemme aina näillä autoreissuilla niin pitkään kuin suinkin eli yleensä 4-5 viikkoa. Vuokra-autolla on tehty muutama lyhyempi reissu, kun kohteena on ollut Etelä-Eurooppa ja aikaa paljon vähemmän (ja tietty myös viitisen vuotta sitten, kun ajelimme Australiassa ja Uudessa-Seelannissa), mutta muuten aina omalla autolla.

 12. Kuulostaapa todella mahtavalta suunnitelmalta! Uskoisin että Andorran kohdalla on hyvä päätös yöpyä jossain pääkaupungin ulkopuolella, se ei ollut hirveän ihmeellinen kun taas ympäröivät vuoristomaisemat olivat tosi kauniit!
  Gorges du Verdon pitäisi todellakin olla aika komea näky. Olen haaveillut siellä vierailusta mutta eipä ole hetkeen tullut liikuttua siellä päinkään. Vaihteeksi olen kaukomatkojen sijaan alkanut viime aikoina haaveilemaan Euroopan kiertelystä, jään siinä mielenkiinnolla seuraavaan tulevia postauksia teidän reissusta 🙂

  1. Joo, näin meillä tosiaan Andorran kohdalla on ajatuksena tehdä, koska moni on sanonut, että pääkaupunki ei ole kovin kummoinen verrattuna muihin seutuihin ja juuri niihin vuoristomaisemiin. Toivottavasti löydetään joku hyvä paikka!

   Gorges du Verdon on meilläkin jo jonkin aikaa ollut listalla. Viime kesänä menimme aika läheltä, mutta kävimme sen sijaan Gorges du Fierissä, joka oli kanssa hieno vierailukohde. Siellä on pystysuoraan seinämään rakennettuja kävelysiltoja vähän kuin Caminito del Reyllä Espanjassa.

   Minulla on aina kesäksi mielessä Euroopan-matka ja talveksi sitten välillä kaukomatkakin. Olemme kyllä reissailleet myös talvella useaan kertaan eteläisessä Euroopassa.

 13. Huikea matka teillä edessä! Lapsuudessa tehtiin vastaava 3 viikon reissu Finnlinesin kanssa Ranskaan – tekis mieli jonain kesänä toteuttaa vastaavanlainen oman perheen kanssa. Silloin asuttiin viikko St. Malossa, Mont Saint Michel on kyllä hieno! Oon haaveillut uudesta reissusta Normandiaan. Ihanaa matkaa teille!! 🙂

  1. Kiitos! Kyllä siitä varmasti hieno tuleekin. 🙂

   Minuunkin iski automatkailukipinä jo lapsena, kun kävimme perheen kanssa autoreissuilla Euroopassa. Sittemmin niitä onkin sitten tullut tehtyä aika läjä, ja kyllästymisen merkkejä ei todellakaan ole ilmassa. Autoreissut ovat ihan parhaita!

 14. Ihan huikea suunnitelma ja reissu teillä tiedossa! Etenkin toi Ranskan rannikko on aluetta, josta odotan innolla luettavaa, ja Baskimaa kokonaisuudessaan – sain itse sieltä juuri kolmen päivän maistiaisen ja toivon pääseväni pian uudestaan!

  1. Joo, ihan huippua päästä kokonaan uusille suunnille! Pelkästään Ranskan rannikolla tai Baskimaassa voisi viettää koko kuukauden, sillä nähtävää varmasti riittäisi. Mutta sinä sen sanoit: onneksi niihin kaikkein kiinnostavimmilta vaikuttaviin paikkoihin myöhemmin voi palata joskus takaisin maistiaisten jälkeen. 🙂

 15. Aivan mielettömän kuuloinen reissusuunnitelma ja reitin varrelle osuu monia itseäkin kiinnostavia kohteita! Yksi eeppinen unelmani olisikin päästä tekemään jonkinlainen autoreissu Euroopassa, mutta autottomana ihmisenä olen siirtänyt sen haaveen kauas tulevaisuuteen. Teidän reissua seuratessa varmasti kuitenkin inspiroidun taas haaveilemaan! 🙂

 16. Kuulostaa unelmatripiltä 🙂 Minulle suurin osa tuntemattomia seutuja, vaikkakin ovat nimeltä tuttuja. Ranskan viinialueet ja Baskimaa kiinnostaisivat näistä eniten. Euroopassa on upeita kohteita vaikka millä mitalla ja road tripit siinä mielessä kivoja, että voi lennosta vaihtaa suunnitelmaa juurikin vaikka sään takia. Ihanaa reissua!

  1. Kiitos! Unelmatrippihän se hyvinkin! 🙂 Joo, tällaisten automatkojen yksi tosi hyvä puoli on, että ei ole pakko kykkiä samassa paikassa eikä mennä minkään tietyn aikataulun mukaan. Täällä lasketaan jo kohta tunteja lähtöön. 🙂

 17. Todella houkuttelevan ihanalta kuulostaa tämä roadtrip! Euroopan roadtripit houkuttavat tosin aina ja reittimahdollisuuksiakin on onneksi monia. Suunnitelmanne kuulostaa todella hyvältä, mielenkiinnolla jään seuraamaan tulevia matkakokemuksia ja kuinka kaikki lopulta toteutui ja mitä muuta mahdollisesti matkalle vielä osuu. 🙂 Ihanaa reissua!

  Tiina, http://www.kookospalmunalla.fi

  1. Kiitos paljon! Matkakertomuksia alkaa pukata ihan pian, kun pääsemme reissuun, joten pysy tosiaan mukana. 🙂 Yllätyksiäkin on todennäköisesti luvassa, koska yleensä tällaisilla matkoilla jotain sattumuksia tulee.

 18. Mikä reissu tiedossa! Eurooppaan olisi niin kiva lähteä omalla autolla telttaillen. Se tuli tutuksi vuokra-autolla Balkanilla, mutta nyt kun on oma auto niin se olisi vielä kovempaa. Lähdetään heinäkuussa road tripille koiran ja teltan kanssa Lappiin ja Norjaan. Odotan kovasti sitä. Ensi vuonna voisi olla sitten Euroopan vuoro, tuo on kyllä super kätevä tuo Finnlines kun saa vähennettyä ajokilometrejä. Vaikkei tuo 200-400 ollenkaan paha silti ole.

  1. Joo, tykkään tosi paljon siitä, että Finnlinesilla reissu alkaa rennosti ja yhtäkkiä ollaankin jo Saksassa. 🙂 Toki jos tähtäimessä on Ruotsi, sinnekin on kätevä mennä autolautalla! Tällaisille minun ja Hemmon kaltaisille Saksan ja muun Keski-Euroopan faneille suora Saksan-lautta on kuitenkin just hyvä ja me on tosiaan menty sillä useana vuonna.

   Kuulostaa kivalta tuo teidän kesän suunnitelma, hyvää reissua! Ehkä sitten ensi vuonna tekin olette autoilemassa omalla autolla Keski-Euroopassa! 🙂

 19. Ihania kohteita hengästyttävästi… Teillä on niin pitkä aika reissussa, jotta varmasti ehdittekin ja olette vielä varmaan niin paljon nuorempiakin, jotta jaksatte tuollaisia reissuja tehdä. Finnlines on todella kätevä alku lähteä Eurooppaa kiertämään. Me teimme vain noin puolentoista viikon reissun, joten ajotahti oli melko rankkaa.
  Varsinaisia päämääräkohteita olivat Hollannin Keukenhof tulppaaniaikaan ja Ranskan Champagne, jossa yövyimme Epernayssa.
  Reims oli mukava kohde, jossa tietysti kävimme. Koska tulimme pois menneenä vappuna, ei kohteissakaan vielä ollut hirveitä turistiruuhkia. Useissa mainitsemissasi kohteissa olemme käyneet aiemmilla reissuilla, mutta Espanja kokonaisuudessaan on kartoittamatta reissaamalla. – Andorrassa kävin joskus silloin, jolloin vielä liftaaminen ole se vaihtoehto; siitäpä en paljonkaan muista. Niin, myös Normandia oli mielestäni kiinnostava, mm. se maihinnousupaikka ym.
  Kiva lukea blogiasi, mielenkiinnolla odotan lisää….

  1. Kiitos, mukava kuulla, että viihdyt blogin parissa! 🙂 Reims vaikuttaa kivalta – saavuimme tänne juuri tänään. Keukenhof on varmasti hieno tulppaaniaikaan. Se olisi mukava joskus kokea. Matkailu on erityisen mukavaa juuri noin kuten kerroit teidän tehneen eli vähän sesongin ulkopuolella, jolloin on väljempää. Olemme itsekin pyrkineet ajoittamaan monet matkat vähän suosituimpien aikojen ulkopuolelle.

   Me olemme reissaileet Espanjassa melko paljon ja voin suositella esimerkiksi Granadaa ja siellä Alhambran palatsia, sekä Sevillan ja Córdoban kaupunkeja, joissa olemme viimeisimmillä reissuilla käyneet. Näistä ja monista muista Espanjan kohteista löytyy juttuja täältä blogista. 🙂

 20. Näillä nuoteilla voisi ajella itsekin, kiitokset! Luin muitakin postausia ja olisi muutama kysymys, kun itse olen lähinnä luonnossa teltan kanssa liikkunut. Minkälainen kylmälaukku/jääkaappi teillä on matkassa? Käykö leirintäalueilla ihan tavallinen jatkojohto virran saamiseksi, jos telttailija ottaa sähköpaikan?

  1. Kiva, että viihdyt blogin parissa! Monesti leirintäalueilla tarvitsee CEE-pistokkeen (ns. karavaanisovitin), mutta välillä pärjää ilmankin. Se on tavallaan välikappale ja sen perään voi sitten kytkeä tavallisen jatkojohdon. Joskus CEE-pistokkeen voi saada vuokrattuakin leirintäalueelta, mutta en todellakaan laskisi sen varaan vaan hommaisin varuilta oman (maksaa noin kympin). Kannattaa muuten olla aika pitkä jatkojohto matkassa, koska sähkönjakopiste voi olla aika kaukanakin välillä. Meillä taitaa olla 15-metrinen jatkis.

   Meillä oli ennen automatkoilla sähköllä toimiva ”tavallinen” halpiskylmälaukku (peltier-elementillä kylmenevä), mutta se ei jäähdytä kovin kuumalla säällä tuotteita tarpeeksi kylmäksi, mikä on helteisissä kohteissa aika ankeaa. Niinpä päädyimme pari vuotta sitten ostamaan kompressorikylmälaukun. Se oli vain tosi kallis hankinta, joten sen takia ei heti alussa siihen lähdetty vaan harkittiin asiaa vuosia. On kyllä tykätty, ja meillä on ollut sille tosi paljon käyttöä. Miinuspuolena on hinnan lisäksi paino, mutta se ei ole niin häirinnyt (ei kaappia tarvitse onneksi ihan joka välissä olla siirtelemässä). Mutta noh, kyllä mekin reissattiin vuosia sen tavallisen kylmälaukun kanssa ja pärjättiinhän sitä niinkin – ruuat vain pitää suunnitella hellekohteissa sen mukaan, ettei hommaa mitään herkästi pilaantuvaa.

 21. Olipa kiva bloggaus 🙂
  Paljon mielenkiintoisia kohteita teillä tiedossa, joista osassa mekin ollaan käyty erinäisillä Eurooppaan suuntautuneilla auto+teltta -reissuilla.
  Meilläkin ”sitten joskus” road-trip suunnitelmissa jonkinlainen Ranskan kierros … joten kiva lukea muiden vastaavista reissuista, varsinkin sellaisten jotka telttailevat myös 🙂

  Hauskaa lomareissua teille!

  1. Kiitos! Kiva, että tykkäsit postauksesta. 🙂 Minustakin on tosi kiva aina kuulla toisten automatkailijoiden / telttailijoiden matkasuunnitelmista ja toteutuneista matkoista. Niistä saa aina ideoita omille reissuille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *