Autolla Euroopassa: ristikkotalojen Celle

Artikkelikuva - Ristikkotaloja, Celle, Saksa

Celle on jäänyt minulle mieleen paitsi upeista ristikkotaloistaan, myös kaikkien aikojen halvimmasta leirintäalueyöpymisestä (alle kympin) vuonna 2012. Tänä kesänä emme kuitenkaan olleet telttailemassa vaan piipahdimme Cellessä muuten vain verestämässä muistoja matkalla Hamelnista Finnlinesin lautalle Travemündeen. Pikavisiitti kannatti, sillä Celle on todella viehättävä ja kestää ehdottomasti katseita useammankin vierailun verran.

Cellestä on merkintöjä jo 900-luvulta, mutta kuvauksellisen vanhankaupungin talot ovat enimmäkseen peräisin 1500-luvulta. Taloista lähes 500 on kunnostettu, ja kaupunki onkin alueella merkittävä matkailunähtävyys juuri upean vanhankaupungin ansiosta. Cellen ristikkotalojen rykelmä on Euroopan laajin!

Myös lähistöllä sijaitseva synkkä Bergen-Belsenin keskitysleiri vetää jonkin verran vierailijoita. Mekin kävimme siellä Hemmon kanssa edellisen kerran, kun olimme Cellessä.

20180812-Unelmatrippi-Celle-DSC0536
20180812-Unelmatrippi-Celle-DSC0554
Cellen kaunista katunäkymää
20180812-Unelmatrippi-Celle-DSC0551
20180812-Unelmatrippi-Celle-DSC0549

Cellen vanhin ristikkotalo sijaitsee osoitteessa Am Heiligen Kreuz 26. Se on vihreä, goottilaiseen tyyliin koristeltu talo, joka rakennettiin vuonna 1526. Erityisen koristeellinen puolestaan on Hoppenerin talo vuodelta 1532.

Vanhojen ristikkotalojen lisäksi arkkitehtuurin ystäville löytyy Cellestä Bauhaus-arkkitehtuuria 1920-luvulta, mitä en paikan päällä tajunnut, joten Bauhaus-taloista ei tullut otettua kuvia. Toisaalta historialliset ristikkotalot olisivat todennäköisesti vetäneet minua joka tapauksessa enemmän puoleensa, koska tykkään niistä niin valtavasti, joten liekö mitään muuta kuin niitä olisi tullut kuvattua kuitenkaan. Bauhaus näyttää kyllä hienolta sekin, mutta eri tavalla.

Terassi Cellen katukuvassa
20180812-Unelmatrippi-Celle-DSC0542
Kävelykatu Cellessä
Siniharmaalla ja kullalla koristeltu talo

Parasta Cellessä on täysin puolueellisen mielipiteeni mukaan ihan vain kiertely vanhankaupungin upeita taloja katsellen, kahvittelu jollakin kaupungin lukuisista viehättävistä pikkuterasseista ja ehkä muutamassa söpössä liikkeessä piipahtaminen, jos aikaa on. Meillä vierailu kului tällä kertaa juurikin kahvia lipitellessä ja taloja ihastellessa, ja se oli juuri täydellinen tapa viettää muutama tunti matkalla satamaan. Celle, ristikkotalojen helmi!

Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: ristikkotalojen Celle”

 1. Cellestä on itselläkin niin hyvät fiilikset, ja kävisin mielelläni uudemmakin kerran. Onneksi pääsin kuvamatkalle täällä sun blogissa. Oletko muuten käynyt Goslarissa? Yhtä heikkona saksalaisiin pikkukyliin oleva ystäväni vannoi sen olevan vielä upeampi.

  1. Ah, ristikkotalot, niihin ei kyllästy ikinä! Goslar on toistaiseksi käymättä, mutta olen kyllä kuullut siitä ja meni juuri todo-listalle. 😀 Jos joku noin väittää, niin pakkohan se on tarkistaa itse. 😉

   1. Me ollaan kyseisen ystävän kanssa suuntaamassa Goslariin joulumarkkinoille. Odotukset on kieltämättä aika korkealla.

    1. Tajusin just, kun aloin lisätä tätä Goslaria loputtomalle listalleni, että sehän on jo siellä. 😀 Moottori-lehdessä oli keväällä paikasta juttua ja vakuutuin jo siitä. Siellä on joskus käytävä! Joulumarkkinat ovat varmasti upeat!

 2. Upeat kuvat. Celle on mielestäni yksi Saksan kauneimmista kaupungeista. Kolme kertaa olen käynyt ja muutaman yönkin viettänyt siellä ja mieli tekee aina uudelleen. Goslarissa olen myös käynyt ja se myös kaunis. Muistaakseni Goslar säilyi melko hyvin toisessa maailmansodassa pommituksilta, joten taloja ei tarvinnut restauroida alusta lähtien alkuperäisiksi. Suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *