Penang, Malesia: Kek Lok Si -temppeli on värien ilotulitusta

Artikkelikuva - Kek Lok Si -temppeli, George Town, Malesia

Luterilaisiin pelkistettyihin kirkkoihin tottuneille buddhalaisen Kek Lok Si -temppelin värikkyys ja lukemattomat yksityiskohdat voivat tuntua ylitseampuvilta, mikä tekee temppelistä kiinnostavan vierailupaikan. Värikäs ja monitahoinen Kek Lok Si -temppeli sijaitsee George Townin laitamilla Penangin saarella Malesiassa.

George Townin vanhasta keskustasta pääsee temppelille bussilla noin puolessa tunnissa, mutta me otamme menomatkalle kätevän Grabin, jolla matka kestä noin vartin ja hintaa tulee noin 2,5 euroa. Perille päästyämme mietimme, että äkkiseltään voisi luulla, että Kek Lok Si -temppeli on vanhempaa tekoa. Vuonna 1905 valmistuneena se ei kuitenkaan tunnu temppeliksi kovin iäkkäältä.

20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1200

Kek Lok Sin temppelialue koostuu useista rakennuksista ja niiden rukoushuoneista. Alueella on myös kauniisti laitettuja istutuksia sekä kalalampi, jonka keskellä on rauhallista ilmapiiriä henkivä paviljonki. Luimme etukäteen, että lammessa oli aiemmin kilpikonnia, mutta ne siirrettiin pois liian ahtaan elintilan takia. Hyvä niin. Nyt lammessa on kaloja, ja niillä näyttää olevan ihan mukavat oltavat.

20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1202
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1223
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1232
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1242
20180408-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1249

Kiertelemme temppelirakennuksia ja hämmästelemme kullan kimallusta ja yksityiskohtien määrää. Värien kimarassa harras tunnelma tuntuu melko kaukaiselta ajatukselta, mutta se johtuu todennäköisesti siitä, että olemme tottuneet Suomessa ja monin paikoin Euroopassakin kirkkojen hillittyyn ulkoasuun. Ei sillä, että edes vierailisimme kirkoissa kovin usein reissuillamme ja varsinkaan muuten kuin reissuilla – Aasiassa temppelit sen sijaan kiinnostavat enemmän, ja syynä on nimenomaan niiden täysin tutusta poikkeava ulkoasu. Kek Lok Sin alueella on kyllä rauhallista, joten sinänsä näennäinen hartauden puute on enemmän omissa päissämme kuin itse paikassa.

Ulkona on nättiä, sillä rakennukset ovat hienon näköisiä ja istutukset mietittyjä. Jäämme kuitenkin kummastelemaan veistoksia, joiden katsoisin sopivan paremmin johonkin teemapuistoon kuin temppelialueelle – vai mitä sanotte tuosta apinasta, pupusta ja tiikeristä? Kuten sanottua, tämä tyyli on meille vierasta vielä näin useiden Aasian-reissujen jälkeenkin.

20180408-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-113527

Kek Lok Sin temppelialue on melko iso, joten sen kiertelyssä vierähtää aikaa. Suomalaiseen meininkiin tottuneelle tällaisilla temppelialueilla on aina yhtä hämmentävää päätyä krääsäkauppaan, mutta sellainenkin täältä löytyy. Pölähdämme sinne vahingossa erään rakennuksen takakulmalta. Myynnissä on vaikka mitä sälää. Osa myyntiartikkeleista on tarkoitettu palvontamenoihin, osa on myynnissä matkamuistoidealla.

20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1277
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1254
Värikkäitä rakennuksia Kek Lok Sin temppelillä Malesiassa

Kiipeä Kek Lok Sin pagodin huipulle

Kek Lok Sin temppeli on kukkulaisella alueella ja vierailijoiden iloksi siellä on kaapelihissi, jolla pääsee ylemmälle tasolle. Sieltä löytyy jättimäinen buddhapatsas, jonka ympärille rakennetaan jonkinlaista paviljonkia, mainitsemani kalalampi sekä aukio, jolta aukeaa näkymä kaupunkiin. Lisäksi ylätasolta on pääsy pagodiin, jonne kannattaa kiivetä vielä parempien näkymien perässä.

20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1272
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1283
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1287
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1289
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1295

Lähdemme kapuamaan kivisiä kierrerappusia, ja joka kerroksessa pysähdymme ottamaan kuvia ja tutkimaan kerroksen koristeluja. Ne ovat jokaisella tasanteella erilaiset. Olemme paikalla kahdestaan, joten saamme tutkia paikkoja kaikessa rauhassa. Kerroksista löytyy Portugalin mieleen tuovia kaakeleita, Thaimaasta muistuttavia patsaita, pelkistettyjä pilareita ja erilaisia alttareita.

Juuri kun luulemme päässeemme ylimmälle tasanteelle, yläpuolelta löytyy vielä yksi taso lisää. Lopulta saavutamme huipun. Ylhäältä näkee hienosti koko temppelialueen ja toki myös ympäröivää maisemaa. Tänne kannatti tulla!

Hemmo Kek Lok Sin pagodissa
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1285
20180325-Unelmatrippi-Kek-Lok-Si-DSC1310
Patsas Kek Lok Sin pagodin tasanteella

Käytkö sinä matkoillasi erilaisissa temppeleissä tai kirkoissa?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Penang, Malesia: Kek Lok Si -temppeli on värien ilotulitusta”

  1. Kyllä minulla temppelit ja kirkot kuuluu paikalliskulttuurinähtävyyksiin. Luterilaisiin pelkistettyihin kirkkoihin tottuneelle katoliset kirkot ja buddhalaistemppelit ovat ihmeellisiä. Viimeksi Baijerissa maaseudulla ajelulla tuli vastaan pieni kyltti ’rokokookirkko’. Mäen päällä oli pieni kylä ja luostari, jonka yhteydessä pieni kirkko. Kirkko oli ylenpalttisen ’rokokoo’, matkan paras yllätys.

    1. Kiitos kommentista, Teppo! Heh, kuulostaa varsin hauskalta sattumukselta törmätä tuollaiseen kirkkoon Baijerissa! Mutta tuollaiset yllärit ovatkin yksi syy, minkä vuoksi automatkat ovat ihan parhaita – kaikenlaista kiinnostavaa tulee vastaan, kun vain pitää silmät auki.

  2. Siis ihan mielettömän näköisiä temppelialueita, jotenkin varsinkin noista vesistön äärellä olevista temppeleistä huokuu ihan omanlainen tunnelma. Ja nuo Aasian värit ovat kyllä myös uskomattoman kauniita temppelirakennuksissa.

    1. Kiitos kommentista, Anna-Katri! Olen samaa mieltä, Kek Lok Si on kaunis temppelialue – onneksi tuli käytyä. Hyvä puoli on myös se, että alueelle pääsee helposti ja nopeasti George Townista jopa julkisilla, ja Grab toki kulkee edullisesti myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *