Kierroksella Malesiassa: houkutteleva George Town

Artikkelikuva - George Town, Penang, Malesia

Malesiassa Penangin saarella sijaitseva George Town on tunnettu ainakin kolmesta asiasta: Unesco-statuksestaan, ruuastaan ja katutaiteestaan. Tässä on jo paljon vetovoimatekijöitä, mutta löytyy kaupungista muutakin. Poimi tästä postauksesta hyvä kattaus vinkkejä ihanaan ja kiehtovaan George Towniin!

Malakka vastaan George Town – molempi parempi

Tulimme George Towniin Malakan ja Kuala Lumpurin kautta. Kuten Malakka, myös George Town on Unesco-kohde. George Townin asuin- ja kaupparakennukset ovat 1900-luvun loppupuolen brittiläisen aikakauden perua, kun taas Malakassa rakennukset edustavat muun muassa 1500-luvun portugalilaisia ja hollantilaisia aikakausia. Kaupungit muodostavat Unescon näkemyksen mukaan ainutlaatuisen arkkitehtuurisen ja kulttuurisen kaupunkikuvan, jollaista ei löydy mistään muualta Kaakkois- tai Itä-Aasiasta.

Koska saavuimme George Towniin käytyämme ensin Malakassa, kaupunkeja tuli väkisinkin oleskelun aikana vähän vertailtua, vaikka vertailu onkin vähän typerää: molemmat kaupungit ovat mielestäni ehdottomasti vierailun arvoisia.

20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1039
20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC0996
20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1020
Polkupyöräriksakuski George Townissa Malesiassa

George Town on asukasluvultaan Malakaa suurempi: siellä on noin 700 000 asukasta, metropolialueella pari miljoonaa. Malakan asukasluku jää noin puoleen miljoonaan. George Town tuntuukin vilkkaammalta ja myös modernimmalta, vaikka ei Malakakaan mikään museoksi jähmettynyt paikka ole. Joka tapauksessa meille jäi fiilis, että George Townin historiallinen keskusta on vilkkaampi ja myös turistisempi kuin Malakan. Myös niin sanottua aasialaista hässäkkää tuntui olevan George Townissa enemmän. Vietimme lähes kaiken aikamme historiallisessa keskustassa tai sen tuntumassa, joten havainnot perustuvat näihin kokemuksiin.

Turkoosi kaunis ovi George Townissa Malesiassa
20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1027

Rappioromantiikkaa, hienoja temppelirakennuksia ja upeaa katutaidetta

George Townin historiallisessa keskustassa kiertely on enemmän kuin suositeltavaa, sillä kuten sanottua, se on George Townin Unesco-statuksen syy. Rappioromantiikan ystävillä on George Townissa kissan päivät: koristeellisten rakennusten maali on monin paikoin sopivan lohkeillutta eikä missään ole tylsän sliipattua.

Vanhat temppelirakennukset ovat varmasti huolitelluimmasta päästä, ja niitä kelpaakin tutkia samalla, kun kiertelee vanhaa keskustaa katutaiteen sekä hyvän kahvin ja laksa-annosten perässä. Temppeleistä vaikuttavin on kuitenkin Kek Lok Si, joka sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä George Townin vanhasta keskustasta.

George Town on tunnettu katutaiteestaan, ja myös siltä osin hehkutukselle on perusteita. Historiallisissa kortteleissa voi bongailla siellä täällä niin hienoja teoksia, että museot ja galleriat jäävät hännille.

Lue postaukset värikkäästä Kek Lok Sin temppelistä ja katutaidekierroksesta George Townissa.

20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1031
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1055
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1059
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1065
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1082
George Townin rakennuksia
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1062
Kukkoteos rakennuksen seinässä George Townissa

Markkinahässäkkää ja putiikkeja

Jos olet kiinnostunut ostosmahdollisuuksista ja markkinameiningistä, käy kiertelemässä katumarkkinoita. Esimerkiksi Lebuh Campbell -kadulla oli meidän vierailumme aikaan sunnuntaina musiikin, hajujen ja tuoksujen ja kaikenlaisen säätämisen sekamelska, kun katukojut levittäytyivät kadun reunoille ja ihmiset tungeksivat tutkimassa myyntiartikkeleita. Kyseisen kadun varrella on myös monenlaisia kauppoja, ja saatoinpa ostaa yhdestä niistä kotiin viemisiksi metallisia syömäpuikkoja. Jep, tykkään syödä aasialaiset sapuskat puikoilla myös kotona Suomessa.

20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1004
20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1002
20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1007
20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1009

Chew Jettyn laiturialue

Chew Jettyn laiturialue on erikoinen, täysin muusta George Townista poikkeava tolppien päälle rakennettu puinen asuinalue meren rannalla. Alueen rakensivat alun perin vähävaraiset kiinalaiset 1800-luvulla.

Puulankuista rakennetulla kannella kävellessä pääsee näkemään alueella asuvien ihmisten koteja ihan läheltä, mikä on tavallaan hieno juttu. Toisaalta siitä tuli ainakin meille aikamoinen tirkistelyfiilis – etenkin, kun alueella on joitakin kylttejä ja lappuja, joissa muistutetaan vierailijoita ottamaan asukkaiden yksityisyys huomioon. Tämän takia alueesta jäi vähän ristiriitainen fiilis. Ei ole kiva tuntea kävelevänsä jonkun pihamaalla pällistelemässä.

20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1102
Chew Jettyn laiturialue
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1100
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1101
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1104
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1107

George Townin ruokaa kehutaan syystä

Katujen tallaaminen kuluttaa energiaa, ja Malesiassa jos jossain kannattaa ottaa ilo irti syömisestä. Mausteinen nuudelikeitto laksa on pakollinen testattava. Sen hapan maku ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta meille kyllä maistui! Esimerkiksi herkullista vegelaksaa löytyy paikasta nimeltä Yun Shui Ge Vegetarian House (osoite: 12 Lebuh Armenian). Pelkistetyssä ravintolassa on vain muutama pöytä ja se muistuttaa hieman autotallia, mutta sapuska on loistavaa.

Varoituksen sanana on todettava, että George Townin vanhoissa osissa on ilmeinen vaara päätyä vähän huonompaan paikkaan syömään, sillä osa ravintoloista on puhtaasti turistipaikkoja (kielteisessä mielessä). Niitä on välillä vaikea erottaa paremmista valinnoista. Meille osui hittejä ja huteja, mutta suoranaisesti huonoa ei ruoka silti ollut missään.

Malesian ruokakulttuuria hehkutetaan mielestäni ihan syystä, mutta kaikki ne kehut kuitenkin vievät odotukset helposti jopa liian korkealle. Kuten sanottua, meille maistuivat erinomaisesti laksat ja kaikki muutkin mätöt, mutta kaiken hehkutuksen takia odotimme ehkä jotakin vielä suussasulavampaa. Missään nimessä en siis kuitenkaan valita vaan kehun, että hyvää oli!

Hyvää kahvia George Townissa

Kaltaisiani kahvin ystäviä varmaan löytyy sieltä ruutujen takaa? Teitä ilahduttanee tieto, että kahvi ei ole Malesiassa mitään makeaa tahmaa vaan kunnon tavaraa, ja hyvää kahvia ei tarvitse George Townista hakemalla hakea. Kokeile hifistelykahvila Ome by Spacebar Coffeeta, joka on piilotettu taidokkaasti pikkukujalle (osoite: 1 Lorong Toh Aka). Kahvi on loistavaa ja paikka viihtyisä.

Kahvilan kyltti George Townissa
20180318-Unelmatrippi-George-Town-132612

Jos kaipaat baareja, niitä löytyy moneen makuun esimerkiksi Lebuh Chulian ja Love Lanen tuntumasta. Samalla alueella on myös runsaasti ruokaravintoloita ja katukeittiökojuja. Kaupungin paras näköalamesta puolestaan on Komtar-torni, jossa voi nauttia komean näköalan ohessa myös juotavaa.

George Town oli odotustemme mukaisesti erittäin viihtyisä ja herkullinen paikka niin ruuan kuin monenlaisen silmänruuan puolesta, eikä harmittaisi yhtään palata sinne joskus takaisin. Lähtisitkö sinä George Towniin tai oletko jo käynyt?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Kierroksella Malesiassa: houkutteleva George Town”

 1. Kiitos tästä virtuaalimatkasta! Vilskettä ja markkinahumua voi olla vähän liikaa omaan rauhallisia paikkoja priorisoivaan makuuni. Oliko tuolla puistoja? Sellaisia isoja puistoja kuten Hyde Park, jonne voi halutessaan vetäytyä koko päiväksi ja kääriytyä vihreyteen? Ilman puistoja en kestäisi Lontootakaan. Vika ei siis ole kaupungeissa, vaan minussa. Avokonttorityö vaatii rauhalliset lomareissut 🙂

  1. Eipä kestä! Ei tullut etsiskeltyä erityisesti puistoja, joten niitä en osaa kommentoida. Kuitenkin sen voin sanoa, että temppeleillä on yleensä hyvinkin rauhallista, joten jos ei tarvitse olla nimenomaan luonnonrauhaa, niin temppelivierailu on silloin passeli. Kek Lok Si -temppeli keskustan ulkopuolella on hieno!

 2. George Town on ollut jonkin tason matkasuunnitelmissa jo jonkin aikaa, mutta mielikuvani ovat perustuneet lähinnä katutaidetta esittäviin instakuviin. Oli siis kiva saada tästä myös ihan oikeaa tietoa siitä, mitä muuta kaupungista löytyy. Samalla paljastui, että George Town on isompi kuin olin kuvitellut. Rappioromantikkona tykkäisin joka tapauksessa varmasti! 🙂

  1. Rappioromantiikan osalta varmasti kelpaisi – ja toki muutenkin! Mullakin oli ennen reissun suunnittelua melko hatara käsitys George Townista ja vaikka kaikenlaista tuli tietysti etukäteen kaiveltua, niin paikan päällä oli silti aika erilaista kuin olin ajatellut. Niinhän se usein menee. Tykkäsin joka tapauksessa kaupungista kovasti. Malakka oli vähän rauhallisempi, mutta George Townissa on pidemmän päälle enemmän varsinaista tekemistä. Malakassa aika kului enemmän ihan vain taloja ihaillen, mikä ei sekään toki ollut yhtään huono vaihtoehto. Molemmissa paikoissa on rappioromantiikkaa yllin kyllin. 🙂

 3. Vietin George Townissa edelliskesänä yhteensä reilun viikon, ja ah, kuinka ihan se minusta on. En tarvitse kuin vanhan kaupungin ja sen katutaiteen. Toki tutustuin siellä ihaniin ihmisiin, joita olen tavannut maailmalla tuon jälkeenkin. Voi olla, että nämä kohtaamiset tekivät minulle George Townista erityisen. Vähän mietin, jos ensi kesänä palaisin.

  1. Muistankin lukeneeni sinun blogistasi George Townista. Myös minä tykkäsin kaupungista kovasti ja voisin mielelläni palata! Muutenkin Malesiassa kiinnostaisi käydä uudelleen, jäi tosi hyvä fiilis tästä matkasta.

 4. Voih, tässähän taas kasvaa matkakuume Kaakkois-Aasiaan – olisi ihana päästä sinne kiertelemään erilaisia paikkoja ajan kanssa. Malesiaa en ole vielä nähnyt paljoa, joten sinne olisi kiva matkata. Ja tämä George Town vaikuttaa todella kiinnostavalta!

  1. Kyllä vain, olisi todellakin ihana lähteä äkkiä takaisin Kaakkois-Aasiaan! Kolme vuotta oli aivan liian pitkä aika olla poissa sieltä. Mäkin haluaisin kierrellä Malesiassa lisää – mm. Perhentian tai Tioman ja Borneo sekä Cameron Highlands kiinnostaisivat. Ja mielelläni kävisin myös uudelleen näissä tämän viimeisimmän reissun paikoissa, jäi niin hyvä fiilis tältä matkalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *