George Townin katutaidekierros

Artikkelikuva - Hemmo ja katutaideteos, George Town, Malesia

En varmasti ole ainoa Kaakkois-Aasian matkakohteista lukenut tyyppi, jolle Malesiassa sijaitseva George Town on ollut tuttu eniten katutaiteensa vuoksi. Nyt siellä käytyäni tiedän, että kaupungissa on muutakin nähtävää ja koettavaa, mutta se ei vähennä katutaiteen viehätystä. George Townin katutaide oli paikan päällä vielä vaikuttavampaa kuin etukäteen ajattelin, vaikka odotukset olivat korkealla. Hypätäänpä siis George Towniin katutaidekierrokselle!

Kuuluisaa katutaidetta löytyy nimenomaan George Townin historiallisista kortteleista, missä se luo hauskan kontrastin vanhan ja modernin välille. Tykkäsin tästä kontrastista todella paljon!

George Townin katutaide ei ole mitään sotkuisia tägejä ja alatyylisiä kirkkovenetöhryjä vaan upeita, esittäviä teoksia. Maalauksista löytyy niin taidokkaita, aitoja ihmis- tai eläinhahmoja muistuttavia kuvia kuin naivistisiakin teoksia. Lisäksi on yli 50 seiniin kiinnitettyä, teräksestä taivutettua sarjakuvahahmoa, jotka syntyivät 2010, kun Penangin hallitus antoi taidestudiolle tehtäväksi kaupungin koristelun. Kaikki teokset ovat hienoja!

20180318-Unelmatrippi-Katutaide-125327
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1071
Katutaideteos kolmesta naisesta violetilla taustalla
Katumaalaus ylöspäin kurkottavasta pojasta
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1052
Katutaideteos kahdesta pöllöstä
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1018
Katutaidemaalaus suistukkeita palamaan laittavasta naisesta
Katutaideteos kissasta ja kissaleimasimista
Katutaideteos suuresta kukkakimpusta jäätelötötterössä
Rautalangasta tehty katutaideteos
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-110943
20180318-Unelmatrippi-Katudaide-113418
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-25248

Katutaidetta on George Townissa kiehtovaa bongata, koska teoksia löytyy yllättävistä paikoista. Niitä ei alleviivata, joten humpan juoneen ikään kuin kuuluu pieni tuurilla pelaaminen: joko bongaat tai et bongaa.

Hieno maalaus saattaa olla hieman piilossa esimerkiksi pilarin sisäsivulla niin, että se ei näy suoraan tielle. Tunnetuimpien kuvien lähettyvillä voi tosin olla pientä tunkua, joka paljastaa maalauksen sijainnin, mutta sekin vaikutti riippuvan tuurista. Monessa paikassa olimme Hemmon kanssa kahdestaan maalausta katselemassa. Oli kuitenkin ehkä vielä hienompaa löytää kuvia, jotka eivät olleet valmiiksi tuttuja internetin ihmeellisestä maailmasta – George Townin katutaiteesta nimittäin löytyy verkosta kuva jos toinenkin.

Mene mukaan teokseen!

Huumoria saa katutaidekierroksella revittyä siitä, että menee itse poseeraamaan ikään kuin mukaan teokseen. Moni teos kun on rakennettu niin, että se suorastaan huutaa katselijaansa asettautumaan osaksi teosta. Poseeratessaan joutuu toki todennäköisesti myös muiden matkaajien valokuva-albumeihin, mutta sinnehän me matkailijat usein muutenkin päädymme.

20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1083
Poikaa esittävä katutaideteos
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1081
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1092

Osallistavia teoksia on kaupunkiin luonut erityisesti liettualainen taiteilija Ernest Zacharevic, jonka teokset ovat vuodelta 2012. Häneltä tilattiin sarja julkisia maalauksia George Town Festivalille, ja näissä teoksissa hän päätti yhdistellä maalauksiin erilaisia esineitä ja olemassa olevan arkkitehtuurin ominaisuuksia. Hänen tuotantoaan on esimerkiksi Lebuh Armenian -kadulla sijaitseva teos, jossa tyttö ja poika ajavat polkupyörällä. Zacharevicin teokset kuitenkin haalistuvat ja rapisevat hiljalleen pois, joten jos haluat nähdä ne, voisi olla aika tehdä asialle jotakin.

Kartta mukaan George Townin katutaidekierrokselle

Taidetta löytyy isolta alueelta, mutta hyvä paikka aloittaa kierros voisi olla jo mainitsemani Lebuh Armenian. Sieltä voi edetä kohti Lebuh Chinaa ja Lorong Stewartia. Katutaideteosten sijainneista löytyy erilaisia karttoja, joihin kannattaa perehtyä ennen kierrokselle lähtemistä, jos haluaa löytää mahdollisimman paljon teoksia. Tutustu esimerkiksi Penang Travel Tipsin Google Maps -karttaan.

Katutaideteos renkaan sisällä olevasta kissasta
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1073
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1075
Kaariholvikäytävä George Townissa
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1072
20180318-Unelmatrippi-Katutaide-DSC1074

Katutaidekierroksella voi samalla ihastella George Townin vanhoja rakennuksia – kaupunkihan on Malakan ohella yksi Malesian Unesco-kohteista, joten nähtävää riittää. Hämärän laskeuduttua kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana siitä, mihin astuu: rakennusten ja kadun välissä on usein leveä betoninen tai kivinen vesikouru, jonka päällä ei ole minkäänlaista ritilää. Teki pahaa ajatellakin, millaista jälkeä sellaiseen kompuroiminen voisi aiheuttaa. Eli: pidä silmät auki paitsi katutaiteen, myös yllättävien tiessä olevien kourujen varalta.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “George Townin katutaidekierros”

 1. Fiilis siitä, että Malesiaan kannattaa lähteä vahvistuu kyllä joka postauksen myötä jonka Malesiasta luen! Malesiaan on kyllä tarkoitus mennä ensi talven RTW-matkalla, mutta se oli vähän semmoinen ”katsotaan sitten jos huvittaa”-kohde. Kyllä mä luulen että Malesiaan menemme. 🙂

  1. Heh, meilläkin Malesia oli maailmanympärimatkalla sellainen ”katsellaan ehditäänkö” -kohde, ja lopulta se karsiutui listalta. Oli kyllä hyvä, että nyt kuitenkin päätettiin mennä sinne! Tuskin jäi viimeiseksi kerraksi. 😊

  1. Eikö olekin! Suosittelen käymään, kiva kohde ainakin muutaman päivän vierailulle (vaikka pidempäänkin varmasti riittäisi tekemistä ja näkemistä).

 2. Kuvia näistä teoksista on tosiaan näkynyt mm. Instassa paljon. Tykkään katutaiteen bongailusta, harrastan sitä myös kotona Helsingin kaduilla. Nuo George Townin teokset ovat kyllä sieltä mielenkiintoisimmasta päästä. Harmi, ettei edellisellä vierailulla tuolla päin maailmaa ollut aikaa käydä noita katsomassa. Ehkä sitten seuraavalla kerralla.

  1. Olet varmaan käynyt Helsingin Malminkartanossa? Ei tarvitse edes poistua juna-asemalta maalauksia nähdäkseen. 🙂

   Kaikkea ei reissuilla voi aina ehtiä. Ehkä sitten seuraavalla kerralla George Townissa jää aikaa myös katutaiteelle.

 3. Me pyörittiin Georgetownissa ilman mitään karttoja ja bongailtiin katutaidetta sieltä täältä. Kartta olis kyllä näköjään ollut ihan hyvä idea, kun aika monta näistä taideteoksista jäi näkemättä! Mä olisin valmis palaamaan Malesiaan koska tahansa jo ihan vaan niiden ruokien takia 😀

  1. Me katsoimme etukäteen kartasta kadut, joilla teoksia on, ja sitten vain seikkailimme siellä suunnilla. Teoksia tuli muutenkin vastaan ihan vahingossa siellä täällä, mutta kyllä kartasta oli apua sitten, kun halusimme löytää jotkut tietyt maalaukset.

   Ja samoin mä voisin palata Malesiaan koska tahansa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *