Irtiotto arjesta: tärppejä Porvooseen

Artikkelikuva Porvoo

Aina ei ole mikään pakko matkustaa kauas tai ulkomaille pientä irtiottoa varten. Nyt, kun kauas matkustaminen ei edes oikein ole mahdollista, kivat lähikohteet ovat nousseet aiempaakin suurempaan arvoon. Kaunis Porvoo on viikonloppureissujen suosikkikohteitani. Siispä tässä vinkkejä ihanaan Porvooseen, missä kävimme pari viikkoa sitten viikonlopun vietossa.

Syö ja juo Porvoossa

Pääsimme vasta nyt elokuussa vihdoin ja viimein testaamaan kaksi suosittua ravintolaa Porvoossa: Zum Beispielin ja Meat Districtin. Molempia on kehuttu vuolaasti emmekä mekään pettyneet.

Mukavan rento Zum Beispiel toimi erinomaisesti niin lounaalla kuin aamiaisella. Saapumispäivänä vetäisimme lounaalla herkulliset pasta-annokset ja seuraavana aamuna suuntasimme uudelleen Zum Beispieliin myöhäiselle aamupalalle. Runsaalla tuoreen leivän tarjonnalla höystetyt aamupala-annokset toivat vahvasti mieleen Berliinin, missä meillä on reissuillamme tapana testailla eri kahviloiden aamiaistarjontaa. Porvoossa viereisessä pöydässä evästi saksankielinen seurue, mikä ei ainakaan hälventänyt miellyttäviä Berliini-viboja.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0093
Zum Beispiel on rento ja suosittu paikka Porvoossa.
Zum Beispielin herkkuaamiainen

Meat Districtissä kävimme illallisella. Sää oli niin lämmin, että suojaisalla sisäpihan terassilla syöminen toimi erinomaisesti – sisällä olisi luultavasti ollut kuuma vielä illan pimennyttyäkin. Terassilla oli viihtyisä tunnelma, joka muuttui illan hämärtyessä yhä romanttisemmaksi. Palvelu oli erinomaista. Annoksista jäivät erityisesti mieleen tartarin herkullisuus ja suussa sulava naudan ulkofilee.

Seuraavalla reissulla testiin menevät kehuttu SicaPelle sekä niin ikään monissa lähteissä kiitelty Salt.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0110
Meat District oli juuri niin hyvä kuin kerrotaan.
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-193650

Jäätelön ystävän kannattaa napata kouraan Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan annos. Artesaanijäätelöä myyviä kioskeja on Porvoossa useampi. Jos bongaat jonon, jossa on vain muutama ihminen, säntää äkkiä jonon hännille. Tavallisesti Vanhan Porvoon jätskejä jonotetaan sankoin joukoin, ja jotkut jopa matkaavat Porvooseen ihan vain näitä jäätelöitä maistamaan.

Kun etsit tunnelmallista kahvilaa tai illalla hämyistä juomapaikkaa, ehdoton ykkönen on Porvoon Paahtimo. Sieltä saa myös ostettua kahvia kotiin viemisiksi. Sisätiloissa on erityislaatuinen tunnelma etenkin yläkerrassa, missä saa istua kynttilänvalossa punaisten tiiliseinien ja massiivisten puukalusteiden syleilyssä. Paikalla on myös kiva jokilaivatyyppinen terassi.

Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan annos

Kivenheiton päässä Porvoon Paahtimolta on joen rannassa Ravintolalaiva Glückauf. Jokilaivan kannella istuskelussa on omanlaisensa viehätys, joka hakkaa aurinkoisella säällä helposti tavanomaiset terassit. Kannelta on hauska seurata joen liikennettä ja ihailla toisella rannalla olevia kivannäköisiä puukoteja. Glückaufin ruokapuoli koostuu pitsoista ja burgereista, mutta jos ne eivät nappaa, niin ravintolassa voi hyvin käydä nauttimassa vain juomia.

Kolmas houkutteleva terassiravintola on Ranta-aitta. Ihanassa historiallisessa miljöössä sijaitseva ravintola on nimensä mukaisesti suoraan joen rannassa. Rauhallinen sisäpihan terassi on kokonaan puuta. Me kävimme täällä vain oluella, mutta ruoka-annokset näyttivät todella houkuttelevilta. Ensi kerralla täytyy siis muistaa testata myös niitä!

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0059
Koristepöllö Ranta-aitan terassilla

Museoita ja nähtävyyksiä Porvoossa

Porvoon paras nähtävyys on omasta mielestäni Porvoo itse. Vanha Porvoo on ranta-aittoineen ja kapeine kujineen mielettömän kaunis – heittämällä yksi Suomen kauneimpia paikkoja, ellei kaunein. Mukulakivikadut, eri väriset ihanat puutalot, houkuttelevat ravintolat ja kahvilat sekä kiehtovat pikkuputiikit saavat ihastumaan Porvooseen joka kerta uudestaan. Pelkästään kaduilla kiertelyyn saa kulutettua hyvän tovin aikaa ihan vain miljöötä ihastellessa.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0065
Vanha Porvoo on kerrassaan ihastuttava.
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0091
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0089
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0112

Vanhassa Porvoossa on lukuisia gallerioita, joihin on helppo piipahtaa kiertelyn lomassa. Yksi vaihtoehto on Raatihuoneentorin laidalla sijaitseva Galleria Maari, jossa yhdistyvät vaihtuvat taidenäyttelyt, design- ja antiikkiliike ja kosmetiikkapuoti. Taideprojekti Galleria Katu puolestaan tuo taiteen keskelle kaupunkia. Se sijaitsee Mannerheiminkadun sillan alikulkukäytävässä, siis ulkotiloissa.

Jos käytössä on auto, taiteen ystävän kannattaa ehdottomasti hurauttaa muutama kilometri keskustan ulkopuolelle Haikkoon, missä sijaitsee Albert Edelfeltin ateljeemuseo. Taiteilijan kesäkotina toiminut Villa Albert esittelee tiiviissä muodossa mahtavan taiteilijan Porvooseen ja Pariisiin sijoittunutta elämää. Albert Edelfelt vietti Porvoon seudulla yli 20 kesää ja maalasi siellä yli 200 teosta. Museoon kuuluu myös uudempi rakennus, jossa on upeita vaihtuvia näyttelyitä.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-145811
Villa Albert oli Albert Edelfeltin kesäkoti ja ateljee.
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-145113
Kristina Elon teoksia oli esillä Albert Edelfeltin taideateljeen vaihtuvassa näyttelyssä.

Vanhassa Porvoossa helppo museokohde on Porvoon museo. Se sijaitsee torin laidalla ja esittelee elämää itäisellä Uudellamaalla viimeisimmältä jääkaudelta 1700-luvulle. Museo sijaitsee jännästi kahdessa eri talossa: vanhassa raatihuoneessa ja Holmin talossa. Liput saa Holmin talosta, mutta museokortilla pääsee suoraan sisään myös vanhan raatihuoneen näyttelyihin. Molemmat talot ovat jo itsessään näkemisen arvoisia, mutta myös näyttelyt ovat ihan kiinnostavia.

Rakennuksista näkemisen arvoinen on myös Porvoon tuomiokirkko. Upea kivikirkko on rakennettu 1400-luvulla ja se on todella kaunis niin sisältä kuin ulkoa.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-132413
Porvoon museo sijaitsee Raatihuoneentorin laidalla vanhassa Porvoossa.
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-162036
Porvoon tuomiokirkko on 1400-luvulta.
20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0077

Ostoksia Porvoossa

Porvoon putiikit ovat hurmaavia ja kiinnostavia, koska niissä on saatavilla kaikenlaista muutakin kuin vain tusinatavaraa. Uusia tuotteita myyvien putiikkien lisäksi vanhassa Porvoossa on antiikkikauppoja, joissa voi tehdä löytöjä.

Vähän omalaatuisempaa sisustustavaraa etsivän kannattaa suunnata sisustusliike Åttaan. Liikkeestä löytyy kaikenlaista viehättävää aina astioista kylpyhuonetarvikkeisiin ja valaisimista kodin tekstiileihin. Liikkeellä on myös verkkokauppa. Meille tarttui täältä matkaan pari nättiä kulhoa pikkutavaroiden säilyttämistä varten.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-DSC0099

Toinen ihana keittiötarvikkeita ja kodin sisustusjuttuja myyvä liike on Welmans. Kahdessa kerroksessa on erityisesti kivoja keittiötarvikkeita, mutta muutakin kodissa hyödyllistä ja samalla kaunista. Tällä kertaa ostin täältä marseillesaippuaa ja pellavakankaasta ommeltuja servettejä. Myös Welmansilla on verkkokauppa.

Jos tavaran ostelu ei kiinnosta tai sille ei ole juuri nyt tarvetta, hyvä vierailukohde on Brunbergin tehtaanmyymälä. Se sijaitsee niin ikään Vanhassa Porvoossa, ja sieltä ostetut tuotteet eivät kauan hyllyssä komeile ennen kuin ne jo katoavat parempiin suihin. Klassikkotuotteita ovat tietenkin Brunbergin herkulliset suklaasuukot.

Kahvila vanhassa Porvoossa

Majoitus Porvoossa

Porvoossa voi käydä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta käsin helposti päiväseltään, mutta vierailu tuntuu enemmän oikealta matkalta, jos perillä viettää ainakin yhden yön. Porvoossa on paljon houkuttelevia majapaikkoja, mutta miinuspuoliin kuuluu keskustan tuntumassa olevan majoituksen tyyris hinta. Jos haluaisin rahoistani eroon, ottaisin huoneen Pariisin Villestä (noin 300 euroa yöltä) tai Hotel Onnista (noin 200 euroa yöltä), jotka kuulemma ovat ihania paikkoja. Meillä on kuitenkin tapana yöpyä edullisemmissa paikoissa. Muutamia Porvoon (tai Suomen) mittakaavassa kohtuuhintaisiakin vaihtoehtoja onneksi löytyy keskeisiltä paikoilta.

Puutalo vanhassa Porvoossa

Yövyimme viimeisimmällä reissulla Budget Hotel Easystayssä noin kilometrin päässä vanhasta Porvoosta joen toisella puolella. Hotelli on vähän erikoinen, koska ilmeisesti kyseessä on vanha sairaala tai vastaava laitos, ja sen huomaa käytävillä ja osin myös huoneissa. Kuitenkin huoneemme oli oikein siisti eikä paikassa muutenkaan ollut mitään vikaa. Lyhyt kävelymatka kaupunkiin taittui nopeasti ja hotellilla oli yöllä hipihiljaista. Pysäköinti kuului hintaan ja aamiaisen sai halutessaan ostaa. Hotellilla on keittiö, jossa voi valmistaa aamiaista tai muuta ruokaa myös itse. Yöpyminen maksoi elokuussa 80 euroa kahdelta hengeltä Booking.comin kautta.

20200829-Unelmatrippi-Porvoo-151759
Huoneemme Budget Hotel Eastystayssä oli siisti ja siellä oli kaikki tarvittava.

Jos haluaa majoittua ennemmin ihan keskustassa, Porvoon edullisimpiin hotelleihin kuuluu Hotel Sparre, joka vaikuttaa siistiltä ja yksinkertaiselta. Sieltä kahden hengen huone aamiaisella irtoaa ajankohdasta riippuen noin 130 eurolla. Pysäköinti maksaa erikseen, jos ei satu olemaan niin hyvä tuuri, että löytäisi ilmaisen kadunvarsipaikan (tuskin on). Samaa hintaluokkaa ja tasoa vaikuttaa olevan Hotelli Seurahovi. Me emme ole yöpyneet Sparressa emmekä Seurahuoneella, mutta olemme harkinneet näitä.

***

Porvoo kuhisee kesäisin matkailijoista, joten hyvä vinkki on suunnata sinne joko arkena tai viikonloppua varten perjantaina hyvissä ajoin. Me pidimme perjantain vapaata ja hurautimme jo aamupäivällä Porvooseen seikkailemaan. Silloin vanhankaupungin ihanilla kujilla sai kierrellä rauhassa. Myös perjantai-iltana kaduilla oli aivan hiljaista eli matkailijat selvästi katosivat päivän taituttua illaksi. Lauantaina myöhäiselle aamupalalle suunnatessamme olimme suorastaan järkyttyneitä kaduilla parveilevien turistien määrästä – korona-aikana väkimassat tuntuivat yllättäviltä. Kuvittelisin kuitenkin väkimäärien tasaantuvan syksyä ja talvea kohti.

Tykkäätkö sinä Porvoosta?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

32 vastausta artikkeliin “Irtiotto arjesta: tärppejä Porvooseen”

 1. Kattava kuvaus Suomen toiseksi vanhimmasta kaupungista. En ole hetkeen käynyt Porvoossa, mutta sinne olen vienyt useita intialaisia vieraita perheineen kun he ovat olleet Suomessa työkomennuksella. Ehkäpä tämän jutun innoittamana lähdenkin joku viikonloppu Porvoossa käymään – kiitos tekstistä!

  1. Porvoo on varmasti hyvä kohde viedä ulkomaalaisia vieraita! Se on Helsinkiin verrattuna niin erilainen. Paljon turisteja siellä kyllä käykin, enkä ihmettele. Turrenahan se minäkin siellä pyörin. 🙂

   Täytyy varmaan itsekin mennä vielä uudelleen Porvooseen tässä syksyllä. Oli taas niin kiva reissu tämä viimeisin parin viikon takainen matka.

 2. Meillä on varsin yhteneväiset mieltymykset Porvoon majoituksen suhteen! Yövyin myös kesäreissullani tuolla Easystayssa, koska se oli yksinmatkaajalle edullisimmasta päästä oleva kohde ja tykkäsin myös sen keittiömahdollisuuksista. Syysreissulle, jolle taas suuntaan kaverin kanssa, ollaan varattu huone Sparresta 😀

  Mä aloin googletalla tuota Easystayta, koska kiinnitin myös huomiota sen varusteluun (kuten liukuoviin ja ylimääräisiin kahvoihin huoneissa) ja muutenkin selkeästi laitosmaiseen habitukseen. Sen rakennus on ollut aiemmin vanhainkotikäytössä, mikä on varsin loogista, sillä sen naapurissahan oli myös joku vanhainkoti. Kaikkea sitä saa selville, kun uteliaisuus herää 😉

  Porvoo iski kesällä heti ensikäynnistä niin paljon, että ensi kuussa olen menossa toisen kerran. Toivottavasti tuota jäätelöä saa vielä silloin jostain, kuola valuen muistelen sitä.

  1. En ole kovin yllättynyt näistä yhtäläisistä majoitusmieltymyksistä, kun taidamme molemmat olla vähän tällaisia pihistelijöitä. 😀 Tosin eipä Easystayssä eikä muissakaan edullisissa majoituksissa ole tuntunut siltä, että mistään jäisi paitsi, vaikka majoitus edullinen onkin. Mitäpä sitä juuri muuta tarvitsee kuin puhtaat lakanat ja toimivan suihkun. 🙂

   Porvoo on kyllä tosi ihana paikka. Vuosien varrella sinne on tullut tehtyä myös useampi päiväreissu. Yöpyminen on kuitenkin kiva lisä, koska silloin voi tuntea olevansa ”oikeasti” matkoilla ja syödä illallistakin rauhassa.

 3. Hyvä pläjäys Porvoota! Zum Beispiel on kyllä kelpo ravintola, Meat Distric ei niinkään omiin mieltymyyksiini sopiva mutta tuota jäätelöä täytyy kyllä käydä syömässä! Siitä on puhuttu nyt niiiin kovasti!

  Porvoossa kiertely menee kyllä helposti ravintoloissa ja kahviloissa kiertelyksi. Pitäisi varmaan laajentaa vähän repertuaaria joten pistämpä nämä vinkit korvantaakse seuraavaa kertaa varten 😉😁

  1. Korvan taakse on aina hyvä laittaa kaikenlaista. 😀

   Meidän oli tarkoitus käydä useammassakin galleriassa ja/tai museossa, mutta oli niin ihanan lämmin ja kaunis sää, että paljon aikaa kului ihan vain kaduilla maleksimiseen (ja siihen syömiseen). Hyvä niin – ehtii niihin loppuihin museoihin sun muihin sitten toisella kerralla.

 4. Heh, nyt Porvookin pääsi niiden kohteiden listalle, missä on yövytty ihan peräkkäin 😀

  Syötiin tällä kerralla sekä SicaPellessä että Saltissa, lämmin suositus molemmille! SicaPelle kannattaa säästää yöpymisen yhteyteen, jotta voi nauttia täysillä useamman tunnin viini-illallisesta 🙂 Myös useampaan kertaan käydyt Zum Beispiel ja Gabriel 1763 kuuluu omiin Porvoo-suosikkeihin. Meat District on vielä testaamatta, mutta se on ehdottomasti seuraavana listalla.

  Kirkossa jännä yksityiskohta on seinään maalattu yksisarvinen, joka tuossa kuvassasikin lampun takaa pilkistää.

  1. Hah! Miten en yllättynyt tästäkään! 😀

   Sekä SicaPelle että Salt ovat molemmat saaneet niin paljon kehuja, että niihin täytyy tosiaan ehdottomasti mennä seuraavalla kerralla. Gabriel 1763:sta en ollut kuullutkaan, joten kiitos vinkistä!

 5. Porvoo kuuluu mullakin vakiokohteisiin, mutta silti sieltä löytää aina jotain uutta. Sain postauksestasi hyviä ideoita seuraavia visiittejä varten, ainakin nuo galleriat on tsekattava. Meat Districtissä mekin ollaan käyty syömässä ja hyvä kokemus se!

 6. Ihana Porvoo! 🙂 Porvoo on ehdottomasti yksi niistä kaupungeista, joissa haluaisin kotimaassa käydä, vaikka en kovin innokas kotimaanmatkaaja olekaan. Tänä kesänä hieman enemmän koronan vuoksi ja eihän Suomen kauneutta suinkaan kiistää voi, mutta yleensä matkailen muualle. Porvoo silti kuuluu ihan bucket listille ja ensi kesänä varmasti sinne tulee eksyttyä, vihdoin. Herkullisen oloisia ravintoloita, kiinnostaisi viedä mies tuonne Meat Districtille syömään yllätykseksi, mutta itse olen vegaani, joten täytyy tutustua heidän menuun vähän tarkemmin vielä. Josko siellä jotakin vegaanillekin tarjottaisiin, saa nähdä 😉 Kauniita kuvia!

  1. Sama täällä: yleensä matkustan enemmän ulkomailla, mutta Porvoo on kotimaan kohteista suosikkejani. Kesäisin Porvoossa on välillä jopa vähän sellainen fiilis kuin olisi ulkomailla – ehkä ne historialliset rakennukset ja ulkomaalaiset turistit tekevät sen.

 7. Porvoo on sellainen poikkeus Suomen kaupungeista, että olen monesti lähtenyt sinne ilman mitään ennakkoperehtymistä. Vanha kaupunki on itsessään jo sellainen nähtävyys, ettei paljon muuta tarvitse. Mutta nyt kun luin tämän postauksen, niin ensi kertaa varten onkin jo monta hyvää ruokavinkkiä. Tuota jätskiä pitää ainakin maistaa 😛

 8. Nuo jäätelöt on kyllä törkeän hyviä! Vanhan Porvoon jäätelötehtaan polkupyöräkärry oli liikkeellä Sapokan vesipuistossa Kotkassa juuri sopivasti siellä piipahtaessamme kesäloman aluksi. Olimme juuri syöneet, mutta silti vatsassa oli tilaa jäätelölle. 🙂

  Oma Porvoon piipahduksemme kesällä jäi niin lyhyeksi, että emme ehtineet varsinaisesti ruokailla siellä lainkaan. Muistelen, että Zum Beispielia mietittiin, mutta ei sitten jääty kuitenkaan. Tuo Meat District kuulostaa kyllä ihan minun paikaltani. Varmaan täytyy jonkin kuulaan syysviikonlopun osuessa kohdalle kokeilla uudestaan.

  1. Aina on tilaa jäätelölle! 😀 En tiennytkään, että Vanhan Porvoon jätskiä voi saada muualtakin kuin Porvoosta.

   Itsekin harkitsen uutta reissua Porvooseen syksymmällä. Nättinä päivänä siellä on viileälläkin säällä kiva pyöriä katselemassa kauniita vanhoja kortteleita.

 9. Perjantaina 4.9. kannattaa suunnata Porvoon Ostosten yöhön 😉

 10. Itselläni on matkailusivistyksessä Porvoon kokoinen aukko mutta kovasti kaupunki kyllä kiinnostaa. Otanpas tästä vinkkejä talteen vaikka ensi kesää varten, kiitos kattavasta postauksesta 😊

 11. Porvoo on ollut mulla listalla todella pitkään, ja tänäkin kesänä sinne piti mennä ihan ajan kanssa. Olen kyllä käynyt siellä montakin kertaa, mutta jotenkin aina pyörinyt niillä ihan samoilla nurkilla, kun sieltä kulman takaa löytyisi paljon muutakin. Ehkä sinne voisi suunnitella syysreissun, jolloin ainakin saisi kierrellä katuja ihan omassa rauhassa.

  1. Kuulaana syyspäivänä Porvoo on varmasti ihana! Minusta siellä on tosin aina ollut yllättävän paljon väkeä, oli kesä tai talvi, mutta toki väki vähenee aina jonkin verran ilmojen viilentyessä. Ja tämä koronavuosi tekee vielä omat jekkunsa.

 12. Mä olen aina välillä haaveillut Porvooseen muuttamisesta, niin paljon siitä tykkään. Mut tässähän oli vaikka mitä uusia vinkkejä, kiitos! Yhteen aikaan me käytiin joka kesä Porvoossa ja luulinkin tietäväni hyvin kaikkia mestoja, mutta näistä oli vain osa tuttuja. Ravintolaskenessäkin elän edelleen sitä Sinne-aikaa… SicaPelle on muuten tosi hyvä! Tästä tuli kyllä ihan Porvoo-fiilis. Mut hitto on kyllä suolainen hinta Pariisin Villellä, siitä oon aina unelmoinut.

  1. Kiva, että mukana oli uusiakin vinkkejä! Minullakin on joskus käynyt mielessä, että Porvoossa olisi varmaan kiva asua, vaikka todellisuudessa en muuttaisi Helsingistä minnekään muualle. Eräs entinen duunikaverini kyllä asui Porvoossa vuosia ja kävi sieltä bussilla töissä Helsingissä. Matka ei lopulta ole ajallisesti niin pitkä, etteikö se voisi olla ihan siedettävä vaihtoehto pk-seudulla työskentelevälle, erityisesti jos voi tehdä osittain etätöitä.

 13. Porvoo on niin lähellä Helsinkiä, että siellä on tullut käytyä useastikin. Ja siinä olen kanssasi samaa mieltä, että itse kaupunki on aikalailla parasta antia. Me olemme olleet useassa konsertissa Porvoon tuomiokirkossa. Suosittelen, se on ihana miljöö. Zum Beispiel ei niinkään tehnyt meihin vaikutusta, koimme sen aikalailla tavanomaisena. Ihan ok, muttei mitään erityistä.

  1. Tuomiokirkko on tosiaan upea, kuten vanha Porvookin. Zum Beispielissä meitä viehätti erityisesti tunnelma sekä ihana tuore leipä, jota oli saatavilla vapaasti. Aamiaislautaset olivat myös tosi hyvät ja niistä tuli ihanasti mieleen herkkuaamiaiset Saksassa. 🙂

 14. Porvoo on kyllä niin ihana kesäkaupunki! Ensimmäistä kertaa käytiin toissa kesänä ja haluaisin takaisin vähän paremmalla ajalla. Onhan se ihan todella erikoinen se vanha Porvoo kun siellä ihan huokuu sellainen vanha meininki. Laitetaan nämä vinkit mieleen tulevaa varten.

 15. Ihanaa luettavaa, rakastan Porvoota ja sinne on kerta toisensa jälkeen ihana palata. Nyt on ollut muutaman vuoden käynti tauko, joka täytyy kyllä korjata pikimmiten 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *