Bordeaux: viiniä, ruokaa, kaunista arkkitehtuuria

Artikkelikuva - Bordeaux'n vanhan keskustan taloja

Bordeaux on tunnettu erityisesti herkullisista punaviineistään, ja kaupungista löytyykin paljon viininystäville mieluisia paikkoja, kuten suuri viinimuseo ja viinibaareja, jotka tarjoavat maistelumahdollisuuksia. Myös ruokakulttuuri kukoistaa, ollaanhan Ranskassa. Kaupunkina Bordeaux on viehättävä: vanhan keskustan rakennukset ovat kauniita ja tunnelma miellyttävä. Tässä kokemuksia kesäisestä viikonlopusta Bordeaux’ssa.

Olimme Bordeaux’ssa Euroopan-automatkan yhteydessä ja yövyimme leirintäalueella ratikkamatkan päässä keskustasta. Ensimmäinen kokonainen päivämme Bordeaux’ssa oli mukavasti perjantai, mikä enteili kivaa kaupunkiviikonloppua nähtävyyksien ja hyvän viinin ja ruuan parissa.

Koristeellinen rakennus ja aukio Bordeaux'ssa

Perjantai oli kuitenkin harmillisesti järjettömän tuulinen, mikä aiheutti teltan takia vähän pään raapimista. Pelkäsin jo yöllä, että tuuli mätkäyttäisi telttamme päälle valtavan puunoksan, mutta teltassa tuuli yleensä tuntuu pahemmalta kuin se todellisuudessa on, joten yritin vain jatkaa unia.

Aamulla viereisillä telttapaikoilla alkoi kuitenkin rytistä oksia alas oikein kunnolla, joten emme uskaltaneet jättää telttaa ja autoa vahtimatta. Niinpä perjantaipäivä ehti jo vaihtua iltaan ennen kuin tuuli vähän tyyntyi ja liikahdimme ratikalla Bordeaux’n yöhön. Onneksi meillä oli koko viikonloppu aikaa tutkia kauniin Bordeaux’n tarjontaa ja ihastua kaupunkiin.

Bordeaux’n vanha keskusta on viehättävä

Liikuimme leirintäalueelta keskustaan ratikalla ja noteerasimme lähtöpisteessä messukeskuksen kulmilla, että Bordeaux ei varsinaisesti loista kauneudellaan. Mutta missäpä kaupungissa kovin viehättävää messukeskuksen luona on. Ratikalla ei tarvinnut onneksi ajella pitkään, kun ympäristö muuttui hyvin toisenlaiseksi.

Bordeaux’n vanhassa keskustassa 1700-luvulta peräisin olevat rakennukset ovat koristeellisia, kauniita ja arvokkaan näköisiä. Keskustan valtavalta kävely- ja ostoskadulta haarautuu pienempiä katuja, joiden varrella pääsee pakoon kauppojen hälyä ja voi ihailla taloja enemmän omassa rauhassa. Pienemmät kadut ovat myös hyviä ravintoloiden ja baarien spottailuun.

Kaunis kadunkulma Bordeaux'ssa
Ihmisiä kävelykadulla vaaleiden rakennusten välissä
Place de la Bourse -kyltti talon kulmassa
Place de la Boursen suihkulähdeaukio

Keskustan nähtävyyksiin kuuluu arkkitehtuurin lisäksi muun muassa maailman suurimmaksi sanottu vesipeili, joka sijaitsee mahtipontisella Place de la Bourse -aukiolla. Käytännössä kyse on siis suihkulähteestä: tasaisten laattojen päällä on parin sentin kerros vettä, joka on ajoittain paikoillaan ja ajoittain suihkuaa ylöspäin.

Ajattelin etukäteen, että tästä nähtävyydestä saan varmaan napattua hienon kuvan, mutta olin vähän turhan optimistinen. Ensinnäkin hienojen rakennusten ja vesipeilin välissä menee tie, joten seesteisiä valokuvia on turha haikailla mihinkään sellaiseen kellonaikaan, kun ihmiset ovat liikkeellä. Toisekseen vesi ei muodosta peiliä, jos on pienikin tuulenvire – ja meillähän sitä tuulta riitti, kuten postauksen alussa kerroin. Aukio on joka tapauksessa kaunis!

Vinkki: ostoksia Bordeaux’ssa

Promenade Sainte Catherine on Bordeaux’n turismisivuston mukaan Euroopan pisin ostoskatu. Yli kilometrin mittaiselta ja kymmenen metriä leveältä kadulta löytyy kauppa poikineen.

Katuvalo roikkumassa vaaleiden talojen välissä
Vaalea talo, jonka seinustalla on kapeita pieniä parvekkeita

Bordeaux’n on vallannut olutvillitys

Jos kysyy keneltä tahansa, mikä juoma tulee ensimmäisenä mieleen Ranskasta, vastaus tuskin on olut. Vielä epätodennäköisemmin kukaan vastaa olut, jos puhutaan viineistä tunnetusta Bordeaux’sta. Mutta niin vain Bordeaux’n kadunkulmista löytyy hämmentävä määrä artesaaniolutravintoloita! Silmiinpistävää on myös se, että ranskalaiset juovat niissä olutta kunnollisista suurista tuopeista – myös naiset. Kehitys kehittyy ja niin edelleen.

Ei viinikään tietysti ole Bordeaux’sta juomalla loppunut, vaikka moni on epäilemättä sitä yrittänyt. Viihtyisiä viinibaareja löytää helposti. Suomalaisittain erikoista niissä on, että asiakastilojen seinät voivat olla täynnä viinipulloja avonaisissa hyllyissä. Asiakkaat voivat ostaa hyllyistä viinejä mukaansa tai pöytään juotavaksi. Kokonaista pulloa ei toki ole pakko vetää vaan viiniä saa testailla laseittain.

Kyytipojaksi löytyy esimerkiksi suussa sulavan ihania juustolautasia. Erityisen edullisia viinit eivät ole, kuten ei Ranska muutenkaan, mutta hinta-laatusuhde pieksää kyllä meikäläisten asiakasomistajaravintoloiden perusviinit mennen tullen.

Vinkki: olutta ja viiniä Bordeaux’ssa

Au Nouveau Monde, 2 Rue des Boucheries. Rento ja siisti pubi, josta saa oluiden lisäksi ruokaa.

Wine More Time, 8 Rue Saint-James. Rento viinibaari, jonka seinät on vuorattu viinihyllyillä. Viinilasilliset 5–8 euroa, liha-juustolautanen 15 euroa.

Wish you were beer -teksti taulussa baarin seinällä
Leikkelelautanen
Viinipulloja ruskeassa puuhyllyssä viinipuodissa

Entrecôte on Bordeaux’ssa ”se juttu”

Jostain kumman syystä Bordeaux’ssa pitää kuulemma syödä entrecôtea eli välikyljystä. Sehän voi olla enemmän tai vähemmän sitkeää eikä välttämättä tee Bordeaux’ssa minkäänlaista poikkeusta. Tässä mielessä et siis menetä mitään, jos skippaat pihvin ja tilaat jotain muuta, sillä välikyljys ei ole Bordeaux’ssa sen ihmeellisempi kuin muuallakaan.

Kuten aina Ranskassa, suosittelen suuntaamaan ravintolassa katseen menuihin. Niistä löytyy aina hyviä diilejä, ja onhan se nyt muutenkin mukavaa nauttia ulkona syömisestä ja vetäistä (vähintään) kolme ruokalajia hyvän viinin kera.

Ennen illallista voi olla hauska idea käväistä kauppahallissa maistelemassa ostereita tai muuta pientä purtavaa ja ottaa kyytipojaksi lasillinen viiniä. On mahdollista, että viini tarjoillaan jättimäisestä rumasta muovimukista – tätäkään en olisi Ranskassa uskonut, mutta näin vain kävi. Ilmeisesti jonkun matsin takia kauppahallissa varauduttiin riehakkaaseen menoon, vaikka olimme paikalla jo alkuillasta vastapäätä sijaitsevan viinimuseon kiertämisen jälkeen.

Vinkki: ruokaa Bordeaux’ssa

Les Halles de Bacalan, 10 Esplanade de Pontac. Moderni ja inhimillisen kokoinen kauppahalli, jossa voi maistella 24 eri toimijan herkkuja ja käydä lasillisella.

Cheminée Royale, 56 Rue Saint-Rémi. Kohtuuhintainen ja viihtyisä ranskalaisen keittiön ravintola. Kolmen ruokalajin illallismenu maksoi 19,90 euroa ja oli namia! Minä otin alkuruokasalaatin vuohenjuustolla, Hemmo kivipiiroilla. Pääruuaksi valitsin lohta, Hemmo lihavartaan. Jälkiruuaksi otimme molemmat crème brûléen.

Ihmisiä kauppahallin terassilla
Ihmisiä kauppahallin tiskillä
Ihmisiä L'Apollo-nimisen paikan terassilla

Viinimuseo Cité du Vin on Bordeaux’n vetonaula

Koska Bordeaux tunnetaanviinikaupunkina, Cité du Vin -viinimuseo vaikuttaa houkuttelevalta kohteelta. Kukapa ei haluaisi tutustua viinintuotantoon ja oppia kaikenlaista viinistä juuri tässä kaupungissa! Harmi vain, että viinin valmistamiseen ja historiaan tutustuminen on tehty museossa aika hankalaksi.

Museossa jaetaan kaikille vieraille ääniopastuslaite, joka on ristitty Cité du Vinissä ”travel companioniksi”, matkakumppaniksi. Näyttelytilassa on symboleita, joiden lähelle kännykkää muistuttava vehje tulee viedä, ja sen jälkeen sen on määrä lätistä aiheeseen liittyvä selostus. Spiikit kuitenkin pätkivät ja välillä kumpikaan meistä ei saanut omalla laitteellaan kuuluviin yhtään mitään. Tällaisten ääniopastuslaitteiden idea on ihan hyvä, mutta toteutus välillä epäkätevä ja epävarma. Selostusten kuunteleminen on myös joskus todella pitkäveteistä – lukeminen on paljon nopeampaa.

Lasiesineitä viinimuseossa

Ääniopastuksen teknisten haasteiden lisäksi museo on sekava, sillä siellä ei ole mitään kulkujärjestystä, joten ihmiset sykyilevät joka suuntaan miten sattuu. Sinänsä Cité du Vinin näyttelyssä on kyllä hauskoja virtuaalisia juttuja ja myös erikoisempia toteutuksia, kuten valtava määrä haisteltavia asioita erilaisissa purnukoissa. Itselleni mielenkiintoisinta antia oli osio, jossa esiteltiin eri rypälelajikkeita, ja osio, jossa kerrottiin eri viinityyppien historiasta ja valmistuksesta.

Lipun hintaan kuuluu lasillinen viiniä, kuinkas muuten. Se nautitaan Le Belvédère -näköalabaarissa museon kahdeksannessa kerroksessa. Baari ei kuitenkaan tarjoile hienoja näköaloja eikä ole viihtyisä, sillä siellä kaikuu eikä paikalla ole ainoatakaan tuolia. Ei siis kannata odottaa tältäkään liikoja. On selvää, että näköalabaarissa ei ole tarkoitus viihtyä pitkään.

Jos kävisit ennemmin tutustumassa viineihin pienessä, idyllisessä kylässä, kannattaa harkita Bordeaux’sta päiväretkeä hurmaavaan Saint-Émilionin viinikylään. Bordeaux’sta on kylään alle 50 kilometriä.

Vinkki: kulttuuria Bordeaux’ssa

Cité du Vin, Esplanade de Pontac, 134 Quai de Bacalan. Monipuolisesti toteutettu viiniin keskittyvä museo, jossa kannattaa varautua säätämään opastuslaitteen kanssa ja väistelemään säntäileviä lapsia ja muita museovieraita.

Cité du Vin -museo
Viiniaiheisia tauluja viinimuseossa

Olimme Bordeaux’ssa osana kesän automatkaamme ja viivyimme kolme yötä, joten vierailu oli pintaraapaisu. Kaupungista jäi kuitenkin kiva fiilis ennen kaikkea sen kauniin ulkoasun sekä ruuan ja viinin takia. Kävisin mielelläni Bordeaux’ssa kaupunkilomalla toisenkin kerran.


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *