Matkalla Virossa: 7 vinkkiä ihanaan Tarttoon

Artikkelikuva Tartto raatihuoneentori

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on tunnettu historiallisena yliopistokaupunkina ja Viron kulttuurin ja sivistyksen kehtona. Kaunis vanhakaupunki, kiinnostavat museot ja muut nähtävyydet, viihtyisät puistot, hyvät ravintolat sekä kivat ostosmahdollisuudet pitävät matkailijan helposti kiireisenä parin päivän ajan. Kokosin seitsemän vinkkiä viikonloppulomalle ihanaan Tarttoon.

1. Vanhakaupunki ja raatihuoneentori

Ilmiselvä vierailukohde Tartossa on pieni, mutta kaunis vanhakaupunki. Pastellivärein maalatut rakennukset muodostavat nätin kokonaisuuden, jonka kruunaavat houkuttelevat kahvilat ja ravintolat terasseineen sekä söpöt putiikit. Niissä voi tehdä esimerkiksi kiinnostavia käsityö- ja keramiikkalöytöjä, eikä kaikissa paikoissa todellakaan ole turististen krääsäliikkeiden viboja.

Vanhankaupungin kauneimpia paikkoja on suuri keskusaukio, Tarton raatihuoneentori. Komeiden rakennusten ympäröimänä seisoo kaupungin kuuluisin veistos, Suutelevat opiskelijat. Aukiolta on helppo lähteä suunnistamaan muualle vanhaankaupunkiin.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-DSC0005
Tarton raatihuone on seissyt keskustorin laidalla 1700-luvulta saakka.

Itse raatihuone on keskustorin helmi. Se on varhaisklassista arkkitehtuuria edustava rakennus, joka valmistui 1700-luvun lopussa. Raatihuoneen ensimmäisessä kerroksessa oli aikanaan vankila ja vaakahuone, ja raati toimi ylemmissä kerroksissa. Nykyään talossa työskentelee Tarton kaupunginhallitus. Ensimmäinen kerros on avoinna vierailuja varten, ja siellä sijaitsevat muun muassa Tarton vierailukeskus ja tietopiste.

Toinen kuuluisa torin laidalla oleva rakennus on Tarton kalteva talo tai Tarton vino talo, jota kutsutaan myös Tarton Pisan torniksi. Se on rakennettu vuonna 1793. Talo on kallistunut, koska sen toinen puoli on rakennettu huonon kivijalan päälle, kun taas toinen puoli tukeutuu vakaasti vanhaan kaupunginmuuriin. Vinosta talosta löytyy näyttely Viron taiteesta.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-135205
Kesäaikaan Tartossa on paljon kivoja terasseja. Koronaepidemian takia ne olivat vierailumme aikaan poikkeuksellisesti melko tyhjiä. Tavallisesti Tartto on varsin vilkas kaupunki.
Tarton vanhankaupungin kaduilla on viihtyisää ja kaunista.
Tarton kadut ovat kauniita.

2. Patsaat ja veistokset

Tartossa liikkuessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota lukuisiin patsaisiin ja veistoksiin – niitä tuntuu olevan joka kulmalla. Patsaiden bongailu onkin helppo ohjelmanumero, joka sujuu kuin itsekseen kaupunkia kierrellessä.

Tarton tunnetuin veistos lienee vuodesta 1998 raatihuoneentorilla seissyt suihkulähde, jonka keskellä komeilee suuteleva opiskelijapariskunta. Suihkulähde on suosittu tapaamispaikka, vähän kuin Helsingissä Stockmannin kello.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-Suutelevat-opiskelijat-patsas

Kaksi tunnettua veistosta löytyy Lydia Koidulan ja Johann Voldemar Jannsenin muistokentältä Tarton Ülejõen puistosta. Lydia Koidula ja Johan Voldemar Jannsen olivat isä ja tytär, jotka ovat merkittäviä virolaisen kulttuurin ja kansanliikkeen hahmoja. He muun muassa julkaisivat vironkielistä sanomalehteä Eesti Postimeestä ja järjestivät Viron ensimmäiset laulujuhlat vuonna 1869. Koidula on Viron kansallisrunoilija. Ülejõen puisto avattiin vuonna 2018 ja siellä on veikeä Lydia Koidulan patsas, joka esittää juoksevaa tyttöä. Lehtimies Johann Voldemar Jannsenin patsas puolestaan istuskelee muina herroina penkillä.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-152619
Lehtimies-Jannsenin patsas on kulumista päätellen usein kiipeilyn kohteena.
Lydia Koidulan patsas esittää juoksevaa tyttöä.

Tarton tunnettuihin patsaisiin kuuluu myös Ülo Õunan pronssiveistos Isa ja poeg eli Isä ja poika. Patsaan piti alun perin tulla esille Tallinnaan, mutta Tarton kaupunki osti sen ja se paljastettiin Lastensuojelupäivänä kesäkuussa 2004. Veistos on vuodelta 1977, ja taiteilija itse ei ehtinyt nähdä sitä esillä Tarton vanhassakaupungissa, koska hän kuoli vuonna 1988.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-113123
Isä ja poika -patsas sijaitsee keskustan kävelykadun varrella.

3. Yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Tarton yliopiston kasvitieteellinen puutarha on Baltian vanhin: se on toiminut samalla paikalla yli 200 vuotta. Siellä on yli 10 000 kasvia eri puolilta maailmaa. Kauniisti rakennetussa puutarhassa on miellyttävä kuljeskella ja viettää aikaa. Siellä on mukavasti pieniä korkeuseroja, lampia ja penkkejä, ja kapeat polut vievät yllätyksellisiin kulmauksiin. Kasvien lisäksi täälläkin voi bongailla patsaita.

Kasvitieteellinen puutarha on yleisosiltaan ilmainen, mutta kasvihuoneisiin on pieni pääsymaksu. Puutarha on avoinna ympäri vuoden joka päivä aamusta iltaan.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-124147
Yliopiston kasvitieteellinen puutarha on suuri, joten sen kapeilla poluilla saa halutessaan kulutettua pitkänkin tovin.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-DSC0030
Kasvitieteellisen puutarhan kätköistä löytyy tämän patsaan lisäksi useita muitakin veistoksia ja muistomerkkejä.

4. Tarton tuomiokirkon rauniot

Tarton tuomiokirkon rauniot sijaitsevat Toomemägi-kukkulalla, joka jo itsessään on viihtyisä vierailupaikka etenkin vehreään kesäaikaan. Kukkulalla on puisto ja tietenkin muutamia patsaita ja muistomerkkejä, kuten Tartolle sopii.

Tarton tuomiokirkko on yksi Viron suurimmista. Se rakennettiin vuosien 1200–1500 aikana. Valitettavasti kirkko tuhottiin Liivinmaan sodassa (1558–1583), ja sen jälkeen siitä on ollut jäljellä vain rauniot. Nuo tiiligotiikkarauniot ovat kuitenkin todella vaikuttavat! Jäljellä ei ole vain kivijalan nysä vaan valtavan kirkon seinät ovat edelleen suurelta osin pystyssä ja kohoavat kohti taivasta. Raunioiden keskellä kävellessä voi kuvitella mielessään, miten loistelias kirkko on varmaankin aikanaan ollut.

Raunioilla voi vierailla ilmaiseksi, mutta niiden yhteydessä on myös tieteen ja yliopistokoulutuksen historiaa 1600-luvulta nykypäivään esittelevä Tarton yliopiston museo. Museolipulla pääsee kirkon raunioiden näköalatasanteelle.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-144015
Toomemägi-kukkulalla sijaitsee tuomiokirkon raunioiden lisäksi muun muassa kuuluisa Rotundin kahvila.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-144842
Tarton tuomiokirkon valtavat rauniot ovat komea näky. Kattoa ei ole, mutta seinät ovat pystyssä.

5. Yliopiston päärakennus ja taidemuseo

Tarton yliopisto on perustettu vuonna 1632, ja sillä on ollut suuri vaikutus Tarton kehitykseen kulttuuri ja sivistyksen kaupunkina. Yliopiston päärakennus on valmistunut 1809, ja se on arkkitehtonisesti todella komea niin sisältä kuin ulkoa. Sisätilat huokuvat arvokasta tunnelmaa. Luulen myös, että Suomessa missään julkisessa rakennuksessa ei ole siivottu niin hyvin kuin täällä virolaisen yliopiston tiloissa. Joka nurkka kiiltää puhtauttaan. Yliopiston päärakennuksessa voi vierailla ihan vain kävelemällä sisään, mitään lippuja ei siis tarvitse ostaa.

Yliopiston päärakennuksen sisältä löytyvään Tarton yliopiston taidemuseoon on sen sijaan muutaman euron pääsymaksu. Museo on mukavan pieni, joten sen kiertämiseen ei kulu tuntikausia aikaa. Perusnäyttely on antiikkiin keskittyvä, ja se koostuu suurelta osin antiikin taiteen tunnetuimpien töiden alkuperäiskoossa olevista kipsijäljennösveistoksista. Näyttelyssä on myös paljon kolikoita, vaaseja ja muita pieniä esineitä. Lisäksi perällä on muumiokammio, jossa on aito egyptiläinen muumio. Museossa on mahdollista vierailla myös ullakolla sijaitsevassa opiskelijoiden karsserissa eli arestihuoneessa, johon sääntöjä rikkoneet opiskelijat aikanaan suljettiin.

University of Tartu
Yliopiston rakennus on pilareineen vaikutava näky. Kuva: Riina Varol, Visit Estonia.
Yliopistorakennuksen käytävät ovat hienot ja rakennuksessa on arvokas tunnelma.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-140651
Yliopiston päärakennuksen taidemuseossa on lukuisia isoja kipsiveistoksia.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-142326

6. Johanneksen kirkko ja näköalat sen tornista

Evankelis-luterilainen Johanneksen kirkko (Jaani kirik) on rakennettu 1300-luvulla. Vanhankaupungin ytimessä sijaitseva komea goottilaistyylinen kirkko on yksi Viron vanhimpia. Ainutlaatuisen koko Euroopassa siitä tekevät noin 700-vuotiaat terrakottapatsaat, joita on kirkon uumenissa noin tuhat.

Myös kirkon tornissa voi vierailla, mutta kannattaa varautua osin erittäin kapeisiin ja hämäriin portaisiin. En todellakaan suosittele yrittämään torniin nousua, jos jalat ovat heikossa hapessa tai näkökyvyssä on ongelmia. Normaalissa kunnossa oleville pulliaisille tornissa vierailu on sen sijaan hyvä ajatus. Ylhäältä kellotornista on hienot näköalat vanhaankaupunkiin, joskin ikkuna-aukkojen eteen laitetut muovipleksit hieman verottavat näkymiä.

Yksittäiset kävijät voivat vierailla kirkossa ilmaiseksi, ryhmille on pientä pääsymaksua vastaan opastuksia. Kirkon torniin on kaikilta pieni pääsymaksu.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-DSC0018
Johanneksen kirkko sijaitsee vanhassakaupungissa. Jättimäistä punaista rakennusta ei ole vaikea paikantaa.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-DSC0021
Goottilaistyylinen Johanneksen kirkko on hieno niin sisältä kuin ulkoa.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-121654
Matkalla torniin on pari tasannetta, joilla voi levähtää ja tutkia terrakottaruukkujen kokoelmaa.
Johanneksen kirkon tornista on hyvät näkymät, mutta ikkunoiden pleksit hieman haittaavat niitä.

7. Jokiristeily tai kävelykierros joen rannalla

Tarton keskusta on helppo ottaa haltuun kävellen, mutta jokiristeily kaupungin läpi virtaavalla Emajoella tarjoaa toisenlaisen näkökulman ja on hyvä vaihtoehto, jos jalkoja jo hyydyttää kaikesta kävelystä. Useat eri yritykset järjestävät jokiristeilyjä kesäaikaan. Joki ei ehkä ruskeassa sävyssään ole kaikkein kaunein, mutta joenvarsimaisemat avaavat Tartosta erilaisen puolen kuin mitä vanhankaupungin kaduilla kiertely antaa.

Jos taas jalat kantavat, joen rannalla kulkee suojaisia ja vähemmän suojaisia kävelyteitä molemmin puolin. Joen ylittäviä siltoja on useita, joten jokimaisemissa voi tehdä helposti myös pienen tai isomman kävelykierroksen. Sillat ovat myös hyvin erilaisia keskenään, joten jos siltarakennelmat kiinnostavat, joen varrella kävely on helppo tapa tutkia niitä.

20200822-Unelmatrippi-Tartto-152233
Emajoki virtaa ruskeana Tarton läpi.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-152734
Joen rannalla on vehreitä puistoja ja kävelyreittejä.
20200822-Unelmatrippi-Tartto-153529
Emajoen varrella on myös hyviä levähdys- ja piknikpaikkoja.

Bonusvinkki: hyvän hinta-laatusuhteen hotelli Tarton ytimessä

Yövyimme matkalla hotellissa nimeltä Art Hotel Pallas by Tartuhotels, jota voin suositella lämpimästi matkailijalle, joka etsii majoitusta hyvällä sijainnilla ja hinta-laatusuhteella (2 hengen huone aamiaisella maksoi 60 €/yö heinäkuussa 2020 Booking.comin kautta). Yövyimme hotellissa kaksi yötä.

Hotelli on vasta remontoitu ja näin ollen erittäin siistissä kunnossa, myös siivouksen puolesta. Sijainti on erinomainen: hotelli sijaitsee vanhankaupungin kävelykadun päässä, ja sen vieressä on myös moderni ostoskeskus ja kauppahalli. Hotellin takana on parkkipaikka, joka kuuluu huonehintaan, mutta on täytenä varsin ahdas. Auton saa kuitenkin parkkiin edullisesti myös viereisen Kvartal-ostoskeskuksen halliin (10 €/vuorokausi heinäkuussa 2020).

20200822-Unelmatrippi-Tartto-213136
Art Hotel Pallaksen huoneemme oli juuri sopiva meidän tyyliimme: erittäin siisti, hyvä sijainti, ei turhia ylimääräisiä härpäkkeitä.

***

Matka Tarttoon oli erittäin onnistunut ja kaupungista jäi varsin myönteinen fiilis. Onneksi tuli lähdettyä! Voisin palata mielelläni takaisin milloin vain, sillä kaupungin tunnelma on miellyttävä ja tällä reissulla jäi käymättä muun muassa useita museoita, jotka olisivat kiinnostaneet. Myös Tarton kuppiloita ja ravintoloita olisi ollut mukava testailla lisää.

Onko Tartto sinulle tuttu?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Matkalla Virossa: 7 vinkkiä ihanaan Tarttoon”

  1. Ei ole itselleni kovinkaan tuttu. Kerran olen työhön liittyvän asian vuoksi pikaisesti vieraillut, mutta ei tullut tuolloin tutustuttua kaupunkiin yhtään sen enempää. Erityisesti nyt kun tuntuu, että tämä koronatilanne jatkuu vielä pidemmänkin aikaa, niin Tartto voisi olla kiva ja hyvä matkakohde.

    1. Suosittelen! Meillä Tartto oli niin sanotusti todo-listalla tosi kauan, mutta näköjään vasta nyt tänä koronavuonna sinne tuli viimein lähdettyä. Tallinnasta hurauttaa autolla perille kahdessa tunnissa, joten Tarttoon voi helposti lähteä viikonloppulomalle. Kävisin tosiaan mielelläni uudestaankin, sen verran kiva reissu oli! 🙂

  2. Mainio kaupunki ja mukavaa vaihtelua Tallinnalle! Nähtävää riittää vielä seuraavallekin vierailulle, kun käy Viron komeassa kansallismuseossa ja Tarton Telliskivessä, Aparaaditehtaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *