Staycation Helsingissä: yö entisessä vankilassa Katajanokalla

Artikkelikuva hotelli Katajanokka

Hotelli Katajanokka on historialtaan yksi Helsingin erikoisimmista hotelleista: rakennuksessa toimi vuoteen 2002 saakka Katajanokan vankila. Jyhkeiden punatiilisten muurien suojissa lusi aikanaan tutkintavankeutta useampikin tunnettu henkilö aina tasavallan presidentti Risto Rytistä lähtien. Me päätimme varata sieltä huoneen ja viettää staycation-tyyppisen miniloman omassa kotikaupungissamme, sillä yö Skattan historiallisissa puitteissa oli houkutellut jo pitkään.

Sää on lokakuulle sopivasti lonkeronharmaa ja taivaalta tihuttaa vettä, eikä ennuste myöskään seuraavalle päivälle ole sen houkuttelevampi. Staycationiamme ajatellen se ei haittaa ollenkaan. Helsinki on ollut kotikaupunkimme jo pari vuosikymmentä, joten ei kirvele, jos emme saa tällä ”matkalla” nauttia kauniissa säässä kuljeskelusta keskustassa. Onpahan hyvä tekosyy pysytellä viikonloppu pitkälti sisätiloissa.

Saavumme maskit kasvoilla paikallisjunan kyydissä Helsingin keskustaan. Repuissamme on samanlainen sisältö kuin yleensäkin lyhyelle lomalle lähtiessä, ja junassa mieleeni tuleekin ajatus kotona kaapissa olevista passeista. Niitä emme tällä matkalla tarvitse.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-145251

Keskustassa siirtymä hotellille on lyhyt, vain kaksi kilometriä. Kuten yleensäkin kaupunkilomilla, päätämme kävellä tuon lyhyen matkan, vaikka hotelli Katajanokalle pääsisi myös suoraan ratikalla. Poikkeamme matkalla Suomen valokuvataiteen museoon, sillä emme ole vielä käyneet museon elokuussa avatussa uudessa K1-näyttelytilassa Kämp Galleriassa. Tykästymme molemmat erityisesti mediataiteilija Liisa Värikosken hauskaan @munalissu-näyttelyyn.

Skattalla suuntaamme suoraan hotelli Katajanokalle ja näemme pian sen punatiiliset muurit. Itse hotellirakennus on jyhkeä ja etenkin tällä säällä myös aika synkän näköinen, juuri kuten teemaan sopiikin! On lokakuun viimeinen viikonloppu, johon ajoittuvat Pyhäinpäivä ja Halloween, joten nyrpeät kurpitsat koristavat hotellin sisäänkäynnin rappusia. Hotellirakennuksen menneisyydestä muistuttavat joissakin ikkunoissa olevat kalterit. Respassa olevat puupaneloinnit sen sijaan henkivät viihtyisää vanhan ajan tunnelmaa.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-104624

Historiakierroksella entisessä Katajanokan vankilassa

Saavumme paikalle juuri sopivasti hotellin historiakierrosta ajatellen, joten sisäänkirjautumisen jälkeen nakkaamme äkkiä reput huoneeseemme ja lähdemme kiertämään rakennusta henkilökuntaan kuuluvan Ritan kanssa. Talokierroksia pidetään paitsi hotellissa majoittuville, ajoittain myös muille halukkaille. Esimerkiksi menneenä kesänä avoimia kierroksia oli aina torstaisin.

Hotelli Katajanokan käytävä

Pohdimme Hemmon kanssa aivan ensimmäiseksi, että keskiaula muistuttaa Alcatrazin vankilaa. Siellä emme tosin ole vierailleet vaan tunnemme sen vain Pako Alcatrazista -elokuvasta. Opimme, että tällaista vankilamallia, jossa sellikäytävät reunustavat avointa keskushallia, kutsutaan Philadelphia-malliksi. Malli todella on peräisin Yhdysvalloista. Rita kertoo, että yläkerroksista ei rakennuksen vankila-aikana voinut hypätä alas tai viskata alempiin kerroksiin mitään, sillä keskusaukko oli peitetty turvallisuussyistä verkoilla. Nyt tila on avoin.

Kierros kestää puolisen tuntia, ja sen aikana kierrämme tiloja kattavasti. Samalla kuulemme kiinnostavia tarinoita niin itse rakennuksesta kuin siellä vankeudessa olleista kuuluisuuksista aina Hella Wuolijoesta Volvo Markkaseen.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-153649
Vanhat rautaiset portaat ovat näyttävän näköiset

Ehkä hurjin yksittäinen asia kierroksella on vanha kalliopohjainen selli, jonka katto on matalalla – eipä tullut edes mieleen, että sellaisiakin on meillä Suomessa ylipäätään ollut käytössä. Veikkaan, että talvipakkasilla kyseisessä sellissä oli tavallistakin tukalammat oltavat kallion hohkatessa kylmää.

Hotellin ravintolan perältä löytyy myös vanha eristysselli, jonne pääsee vapaasti vierailemaan. Eräässä porraskäytävässä puolestaan on valokuvanäyttely, jossa on esillä kuvia ajalta juuri ennen kuin Katajanokan vankila lakkautettiin. Valokuvien avulla pääsemme kurkkaamaan sellien olosuhteisiin ja vangeilla käytössään olleisiin tavaroihin. Kiinnostavaa!

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-DSC0142
20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-153339
Eristysselli hotelli Katajanokan ravintolan perällä

On hienoa, että hotellissa on säästetty tyylikkäästi kokonaisuuksia historiasta. Kun rakennus remontoitiin vankilasta hotelliksi vuonna 2006, vankilan ulkoseinät ja muurit sekä Museoviraston suojelemat keskikäytävä ja kirkkosali restauroitiin alkuperäiseen muotoonsa. Näin rakennus todella henkii historiaa.

Suussasulava päivällinen Linnankellarissa

Talokierroksen päätyttyä siirrymme suoraan syömään hotellin ravintolaan, joka on nimeltään Linnankellari ja sijaitsee nimensä mukaisesti hotellin kellarissa.

Samassa ravintolassa nautitaan hotellin aamiainen, ja aamiaiselle voi mennä muutenkin kuin hotellissa yöpymällä. Olen itse käynyt muutama vuosi aiemmin Katajanokan hotellilla ihan vain aamupalalla, ja odotan sitä jo valmiiksi. Näin iltapäivän puolella olemme kuitenkin kiinnostuneita Linnankellarissa lauantaisin tarjolla olevasta kolmen ruokalajin päivällisdiilistä.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-DSC0145

Päivällismenu sisältää vierailumme ajankohtana alkuruuaksi kalalautasen, pääruuaksi härän sisäfileepihvin ja jälkkäriksi juustokakkua, ja setillä on hintaa 33 euroa. Helsingissä edes pelkkää sisäfileepihviä – joka on hyvin valmistettuna yksi suosikkiannoksistani ja harvinaista herkkua – ei meinaa saada kolmellakympillä, joten setti on hinnaltaan todella houkutteleva.

Heti ensimmäisen suupalan myötä paljastuu, että myös laatu on kohdillaan. Maistuvat kalalautaset katoavat lautasilta nopeasti, ja pihvi on mehevä ja lisukkeineen kerrassaan herkullinen. Jälkiruuista en yleisesti ottaen ole kovin innostunut, mutta satunnaisesti niitäkin on kiva maistella. Makea juustokakku on sekin Linnankellarissa hyvää.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-DSC0144
20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-DSC0147
20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-DSC0148

Olemme erinomaisesta päivällisestä aivan fiiliksissä, kun suuntaamme huoneeseemme pienelle välilevolle. Huoneessamme on amme, joten lillun rentouttavassa kylvyssä. Myöhemmin iltapimeällä ulkona ei enää tihuta vettä, joten käymme pienellä kävelyllä katselemassa Katajanokan komeita vanhoja asuintaloja ja piipahdamme läheisessä oluthuone Poseidonissa. Hotellihuoneemme kaksi metriä leveä sänky ja sen rapsakat valkoiset lakanat kutsuvat kuitenkin yöunille aikaisin.

Hotellin monipuolisella aamupalalla meitä ilahduttaa erityisesti mahdollisuus tilata munakkaita suoraan kokilta, ja tietenkin hyödynnämme tätä mahdollisuutta. Aamupalalla on miellyttävän rauhallinen tunnelma, mitä ei todellakaan aina voi sanoa buffet-aamiaisista. Tästä rauhallisuudesta olen erityisen kiitollinen, sillä en voi sietää jättimäisten hotellien meluisia aamiaisbuffeteja. Katajanokan hotellissa on satakunta huonetta, joten kyseessä ei ole järkyttävän iso ja laitosmainen paikka (vaikka laitoshan tämä nimenomaan on aikanaan ollut), vaan tunnelma hotellissa on kaikkiaan mukavan intiimi ja viihtyisä.

20201107-Unelmatrippi-Hotel-Katajanokka-171910

***

Olimme vain kerran aiemmin olleet Helsingissä hotellissa vastaavalla tavalla huvin vuoksi, mutta täytyy todeta, että kotikaupungissa ”lomailua” olisi mukava tehdä useamminkin. Kaiken kaikkiaan tämänkertainen staycation-tyyppisen miniloman testauksemme meni nimittäin todella putkeen. Viihdyimme hotelli Katajanokan historiallisessa miljöössä erinomaisesti ja hotellin ravintola yllätti todella myönteisesti. Oli myös kiva vähän kuljeskella Skattalla, joka on kaupunginosana meille melko vieras, sillä asumme itse ihan eri suunnalla lähiössä.

Staycation on helppo irtiotto arjesta, koska se ei vaadi matkalippujen varaamista tai mitään muitakaan ihmeempiä järjestelyjä tai lomapäivien käyttämistä – ei tarvitse kuin hilata itsensä vapaapäivänä hotelliin nauttimaan palvelusta, puhtaista valkoisista lakanoista ja valmiista aamiaispöydästä. Rentouttavaa! Etenkin tällä hetkellä staycation on tietenkin erittäin varteenotettava vaihtoehto myös siksi, että ulkomaanreissut ovat monilla meistä pitkälti jäissä.

Voikin siis sanoa, että innostuin staycation-konseptista aika paljon tässä maailmanajassa. Katajanokalta kotiin palattuamme selailin lisää hotellien tarjouksia, jotta tänä vuonna olisi vielä jotain mukavaa odotettavaa, ja teimme kaksi muutakin varausta. Jos kaikki siis menee suunnitellusti (korona-aikana ei valitettavasti ikinä voi tietää), meillä on loppuvuoden aikana tiedossa vielä lisää hotelliyöpymisiä Helsingissä. Tsekkasin toki, että varauksia voi tarvittaessa siirtää, jos koronarajoitukset muuttuisivat tai meille tulisi jokin este, joten taloudellista riskiä varauksissa ei ole.

Oletko sinä yöpynyt hotellissa kotikaupungissasi?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Staycation Helsingissä: yö entisessä vankilassa Katajanokalla”

  1. Eipä ole tullut kotikaupungissa yövyttyä hotellissa, mutta se ei ole lainkaan pois suljettu ajatus. Voisi olla kiva piristys viikonloppuun.

    Tuo historiakierroksella Katajanokan vankilassa kiinnostaisi kovasti. Muun muassa siellä Alcatrazissa on tullut käytyä ja yleensäkin vankiloihin liittyy useasti erittäin kiinnostavia tarinoita ja oppaan kanssa kokemus on yleensä erinomainen.

    1. Meillekin tämä oli tosiaan vasta toinen kerta ja edellisestä oli aikaa jo vuosia. Etenkin tähän korona-aikaan staycation sopii kuin nenä päähän, mutta ei se muulloinkaan sen huonompi idea ole.

      Alcatraz on ollut meillä ämpärilistalla jo kauan. Saa nähdä, milloin sinne lopulta päästään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *