Hurmaava Come to Finland -näyttely Kansallismuseossa

Artikkelikuva - Come to Finland -näyttely Kansallismuseossa

Kansallismuseossa Helsingissä on parhaillaan esillä näyttely nimeltä Come to Finland – riemuhuuto paratiisista, johon kävimme pienellä matkabloggaajaporukalla tutustumassa kuluneella viikolla*. Hurmaava näyttely esittelee Suomi-brändin historiaa matkailujulisteiden kautta – ja millaisia ne julisteet ja niistä välittyvät viestit ovatkaan!

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-205815
Jorma Suhosen 1939 tekemässä julisteessa on glamouria.

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-162917

Jos nykyään Suomessa välillä tuntuu, että monet ideat torpataan asenteella ”ei siitä mitään tule kuitenkaan”, Come to Finland -näyttelyssä Suomesta ja suomalaisista välittyy toisenlainen kuva. Se kuva suorastaan pursuaa optimistista asennetta. Vintage-julisteissa Suomi on värikäs paratiisi, jossa aurinko paistaa aina. Suomi on paikka, jonne kannattaa matkustaa äkkiä, ennen kuin on liian myöhäistä. Off the beaten track -matkakohde.

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-204147
Harry Hudson Rodmellin 1920-luvulta peräisin olevassa julisteessa komeilee Off the Beaten Track -mainoslause.

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-173436

Julisteissa Suomi on paikka, jossa Rovaniemi – Lapin pääkaupunki – kutsuu itseään vaatimattomasti Pohjolan paratiisiksi. Paikka, jossa Puijo on ”kuuluisa kauneudestaan ja näköalastaan”. Paikka, josta löytyy sekä uskomatonta luontoa että hienostunutta ja modernia kaupunkielämää. Tänä päivänä myös jälkimmäistä ehkä onkin, mutta nämä maalailut ovat aikakaudelta ennen ja jälkeen Suomen itsenäistymisen, jolloin Suomi oli pitkälti kehitysmaan tasolla.

Optimistisia, ulkomaisia matkailijoita houkuttelevia julisteita tehtiin jopa sotavuosien tuntumassa. Pokkaa ja tulevaisuudenuskoa ei julisteiden perusteella näytä puuttuneen. ”Yksi Suomen suurimmista nähtävyyksistä on sen ilmasto”, kertoo matkailuesite 30-luvulta ilman ironian häivääkään.

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-204647

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-172854

Suomen ensimmäisen matkailujulisteen aiheena oli itseoikeutetusti Suomen ensimmäinen turistikohde, Imatrankoski. (Tämä on aina yhtä ylevää kirjoittaa sopivassa yhteydessä, sillä Imatra sattuu olemaan lapsuuden kotikaupunkini.) Muistan kyseisen julisteen lapsuudestani, sillä meillä oli sellainen kotona. Harmi, että se on kadonnut aikojen saatossa! Julisteen piirsi vuonna 1893 taiteilija Akseli Gallen-Kallela – ajatella! Myös Hugo Simberg, Erik Bruun, Jorma Suhonen ja monet muut nimekkäät taiteilijat osallistuivat uljaan Suomi-kuvan luomiseen.

Näyttelyssä on esillä noin 100 vintage-julistetta 1800-luvun lopulta 1960-luvulle. Lisäksi näytillä on uusia, tämän päivän graafikoiden ja taiteilijoiden näyttelyä varten luomia julisteita. Aivan ihania kaikki!

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170308-173023
Magnus Londen esittelemässä näyttelyä.

Come to Finland -näyttelyn aloitteentekijänä ja vastaavana tuottajana toimii poster hunter, toimittaja ja kirjailija Magnus Londen, joka piti ryhmällemme museossa mahtavan opastetun kierroksen. Julisteisiin hurahtanut Magnus on myös näyttelyn takana olevan Come to Finland -designyrityksen perustaja. Firma myy printtejä retroista ja nostalgisista Suomi-matkailun julisteista, ja julisteiden kuvamaailma jatkaa elämäänsä myös muissa firman tuotteissa (myynnissä on mm. posti- ja puukortteja, tarjottimia, muistikirjoja ja kalentereita). Mietin heti, että niistä saisi tosi kivoja lahjaideoita esimerkiksi ulkomaalaisille vieraille muistoksi Suomesta, ja kyllä tuotteita hankkisi todella mielellään myös itselleen.

Hienoin juttu kaikille Suomen ystäville on kuitenkin upea Come to Finland -kirja, joka on julkaistu viidellä kielellä. Kirja on minusta varsinainen kulttuuriteko, sillä se kokoaa yksiin kansiin matkailujulisteiden kautta avautuvan hienon näkökulman Suomen historiaan. Nostalgiatrippi on taattu.

20170312-Unelmatrippi-ComeToFinland-20170311-182405
Come to Finland! Paradise calling -kirja on olemassa myös englanninkielisenä pokkariversiona.

Come to Finland -näyttely on esillä Kansallismuseossa 17.2.–28.5.2017 välisenä aikana. Jos sinäkin tykkäät grafiikasta ja julistetaiteesta, haluat kokea jotain retroa ja nostalgista, tahdot kurkistaa menneisyyteen tai pidät kotimaanmatkailusta, suosittelen näyttelyä lämpimästi. Itselleni jäi näyttelyn jäljiltä moneksi päiväksi tosi hyvä fiilis, koska se oli niin kertakaikkisen sympaattinen. Suomi on ihana, julistetaide on ihanaa!

*Kansallismuseo tarjosi minulle sisäänpääsyn näyttelyyn.

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Matkaideoita kesä-Suomeen
Elämyksiä Mäntsälässä

20 vastausta artikkeliin “Hurmaava Come to Finland -näyttely Kansallismuseossa”

 1. Näyttely on aikeissa muutenkin tsekata, mutta olispa siistiä voida piffata kaverikin sinne, ja vielä lähetellä tutuille parit kortit. 🙂

  1. Hienoa! 🙂 Näyttely on tosi ihana! Mäkin olin menossa joka tapauksessa, koska sattuneesta syystä tämä matkailuaihe on lähellä sydäntä ja tykkään taiteesta, mutta oli totta kai myös mukava päästä bloggaajakollegoiden kanssa paikalle ja saada järkättyä tämä pieni arvonta. 🙂 Ne kortit ovat niin hienoja, että saatat haluta kehystää ne itsellesi!

 2. Oispa kiva päästä johonkin pitkästä aikaa ja ottaa ystävä tai mies mukaan. Laatuaika hieman hukassa ystävien/miehen kesken hektisen arjen keskellä. tässä olisi kyllä mielenkiintoinen kulttuurikohde!

  1. Niinhän siinä monesti meinaa käydä, että laatuaika jää vähiin arjessa. Kansallismuseo on muutenkin mielenkiintoinen, mutta itselleni juuri tämä näyttely oli tosi hieno kokemus, koska tykkään ihan hirveästi julistetaiteesta (ja matkailusta!). 🙂

 3. Onpa houkutteleva näyttely. Onneksi se on vielä toukokuussa siellä, kun palaamme Suomeen. Täytyy mennä tsekkaamaan.

 4. Me käytiin näyttelyssä tänään, juuri äsken itse asiassa, ja se todellakin oli hurmaava! Museokaupasta tuli kotiutettua Come to Finland -kirja ja iso Helsinki-juliste, joka pääsee meidän kodissa paraatipaikalle joskus kun saadaan vähän remonttia tehtyä…

  Jos arpaonni sattuisi suosimaan, kelpuuttaisin postikorttisarjan oikein mielelläni, mutta vaparit luovutan kernaasti jollekin muulle, sillä museokortin onnellisena omistajana pääsen näyttelyyn vielä vaikka toistekin 🙂

  1. Tosi moni on tykännyt näyttelystä! Itsekin tosiaan ihastuin aivan täysin. Mä olen miettinyt, että joku juliste on melkeinpä pakko ostaa, mutta en ole vielä saanut päätettyä, minkä tilaisin ja mistä löytäisin sille sopivan tilan (seinät ovat jo aika täynnä kaikenlaista, joten pitää vähän pohtia tätä ongelmaa). Harkitsen myös sellaisen ihanan tarjottimen hankkimista, tykkäsin niistä valtavasti.

   Jos arpaonni osuu sun kohdalle, niin katsotaan, mitä sitten tehdään. 🙂 Museokortti on muuten tosi kätevä, mullakin on se.

 5. Innostuin kovasti kansallismuseon näyttelystä. Hyvä postaus! Jos ei nyt arpaonni suosi; vien lapseni näyttelyyn jokatapauksessa.

 6. ihana tietää, että on käymisen arvonen ja vissiin on aika laaja ja hyvin toteutettu näyttely. olin vähän sitä miettinyt, että mitenköhän mahtaa olla. mutta ehdottomasti pitäis päästä kyllä tonne ainakin nyt! on ennakkotehtävätkin sopivasti tekeillä kouluun ja niihin pitäis tehä posteri, oon miettiny, että näistä otan inspistä 🙂 sormet siis ristissä arvonnan kannalta 😀

  1. Kyllä minusta ainakin on tosi hyvin toteutettu näyttely ja myös laaja. Varmasti sopii erinomaisesti inspiraatioksi tuollaiseen ennakkotehtävään! Tsemppiä siihen, ja onnea arvontaan!

 7. Hei, kiitos bloggauksestasi! Tosi mielenkiintoinen aihe ja lähellä sydäntä!

 8. Ihanaa! Juuri tällaista olen kaivannutkin! Harmi, että näyttelyaika on noin lyhyt, täältä itäsuomen perukoilta kun ei niin vaan Helsinkiin lähdetäkään 🙁

  1. Näyttely oli aiemmin mm. Lappeenrannassa ja muuallakin Suomessa, mutta tässähän on nyt oiva tilaisuus käydä Helsingissä katsomassa näyttely ja kierrellä samalla muutakin! Näyttely lähtee nimittäin seuraavaksi kiertämään maailmaa mm. Saksaan ja Jenkkeihin. Sitten ei ihan heti ole mahdollisuutta käydä. 🙂

 9. Ihastelin matkajulistekuvia jo matkamessuilla. Ne ovat niin sympaattisia ja nostalgisia! Tuota näyttelykin silloin mietin, mutta se on vielä jäänyt näkemättä. Mahtavaa, kun sitä tuodaan blogeissa esille!

  1. Sympaattisia ja nostalgisia minunkin mielestäni! Mulla on muutenkin kotona julisteita seinillä eli tykkään niistä yleisestikin, mutta näyttelyn julisteissa on niin mahtavia matkailuaiheita, että ne ovat minusta kaksin verroin hienompia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *