Kinderdijk: hollantilainen tuulimyllymaisema ja Unesco-kohde

Artikkelikuva - Tuulimyllyjä Kinderdijkissä, Alankomaat

Nimi Alankomaat on kuvaava. Alavalla alueella on totuttu elämään veden kanssa, sillä noin viidesosa Alankomaiden valtiosta maasta sijaitsee merenpinnan alapuolella. Kinderdijkin historiallinen tuulimyllyalue kuuluu tähän osaan Alankomaita. Siellä vettä on osattu ohjata lähes tuhannen vuoden ajan niin, että alueelle on ollut mahdollista perustaa viljelmiä ja asutusta. Mielenkiintoisen historiansa ansiosta Kinderdijk on ollut vuodesta 1997 lähtien Unescon maailmanperintökohde. Kävimme kurkkimassa, miltä tällä tuulimyllyjen alueella näyttää.

20181021-Unelmatrippi-Kinderkijk-DSC0931

Kinderdijkin tuulimyllyjen ja vesipumppaamojen järjestelmän katsotaan olevan ainutlaatuinen historiallinen monumentti, minkä ansiosta se on ansainnut Unescon tunnustuksen. Kinderdijk oli sopivasti matkan varrella Gentistä viehättävään Utrechtiin, joten käytimme tilaisuuden hyväksi ja piipahdimme katsomaan vanhoja tuulimyllyjä, sillä täytyyhän Alankomaissa nyt tuulimyllyjä nähdä! Vastaavaa tuulimyllyaluetta ei ole muualla maailmassa.

Auto on jätettävä parkkiin noin kilometrin päähän tuulimyllyalueesta. Siinä on positiivinen puoli: näemme samalla pienen palan kylän asutuksesta, kun kävelemme kylänraittia tuulimyllyalueen sisäänkäynnille. Talot ovat nätisti laitettuja ja pihat särmässä kunnossa. Käy mielessä, että asukkaat taitavat tiedostaa varsin hyvin matkailijavirrat, jotka tarkkailevat heidän pihojensa ulkoasua vaeltaessaan ihailemaan tuulimyllyjä.

20181021-Unelmatrippi-Kinderkijk-DSC0922
20181021-Unelmatrippi-Kinderkijk-DSC0923

Etenemme tuulimyllyalueelle, missä saa liikkua vapaasti kävely- ja pyöräteillä ilman pääsymaksua. Kävelytiellä huomio kiinnittyy tietysti heti itse pääasiaan: heinikossa töröttäviin tummiin tuulimyllyihin, joita näkyy horisontissa kymmeniä. Maisema on kieltämättä maalauksellinen, vaikka onkin harmaa päivä.

Teemme pienen kävelykierroksen kanavan vierustalla ja ohitamme läheltä muutamia valtavia, tummasävyisiä tuulimyllyjä. Korkea heinikko suhisee tuulessa. Rauhallista tunnelmaa rikkovat kymmenet muut matkaajat, jotka sotkevat polkupyörillään merkittyä reittiä vastakarvaan.

20181021-Unelmatrippi-Kinderkijk-DSC0925

Alueella on maksua vastaan mahdollisuus vierailla kahden vanhan tuulimyllyn sisällä ja osallistua puolen tunnin mittaiselle kanavaristeilylle. Myös piknikit ja patikointi ovat suosittua ajanvietettä, ja alueesta nauttimista varten on tietenkin mahdollista vuokrata pyörä, Hollannissa kun ollaan. Pyörällä onkin varmasti kätevä suhauttaa vähän kauemmaksi vilkkaimmasta sisäänkäynnin läheisestä alueesta, jolla suurin osa vierailijoista pyörii. Alankomaiden tasaisella maalla pyöräily on letkeää.

Meidän vierailumme Kinderdijkissä on pikainen, mutta mieleenpainuva. Tuulimyllyjen täplittämä vihreä ja tasainen maisema on omalaatuinen. Varta vasten en ehkä silti tänne lähtisi kovin kaukaa, sillä nähtävää ja koettavaa ei mielestäni ole lopulta kovin pitkäksi aikaa, jos ei ole aivan erityisen kiinnostunut tuulimyllyistä tai Unesco-kohteista. Jos Kinderdijk kuitenkin osuu edes suunnilleen matkan varrelle Euroopassa seikkaillessa, koukkaus kannattaa ottaa harkintaan. Hollantilaisessa perinnemaisemassa voi viettää mukavan tauon.

Lisätietoja ja lippujen hinnat: www.kinderdijk.com

Kinderdijk kartalla

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kinderdijk: hollantilainen tuulimyllymaisema ja Unesco-kohde”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *