Hampuri: vanha Elben tunneli

Artikkelikuva - Vanha Elben tunneli, Hampuri, Saksa

Hampurissa Elben ali menevä yli satavuotias vanha Elben tunneli tunnetaan myös nimellä St. Pauli Elbe Tunnel. Valmistuessaan vuonna 1911 se oli insinöörityön hieno saavutus, Euroopan ensimmäinen jokitunneli. Tänään joen alla eivät enää kulje niinkään komeat vanhat autot vaan uteliaat matkalaiset ja paikalliset spandex-ohjuspyöräilijät – joskin myös autolla pääsee sinne tänäkin päivänä. Kävimme seikkailemassa tunnelissa.

Elben tunnelin sisäänkäynti löytyy hakeutumalla St. Pauli Landungsbrückenille joen rantaan. Lähistöllä Groβe Elbstraβella on melko paljon pieniä kalaravintoloita ja -myymälöitä, joten hyödynsimme sijainnin ja kävimme ennen tunneliin menoa syömässä rantakadun  teollisuushenkisessä miljöössä. Harmaa ja viileä sää sopi maisemaan osuvasti ja perinteinen Fischbrötchen maistui viimasta huolimatta hyvältä terassilla nautittuna.

20181118-Unelmatrippi-Elben-tunneli-DSC0186
Elben tunnelin rappuset kävelijöille on tehty metalliristikosta

Elben tunneliin laskeudutaan maan tasalta hissillä tai rappusia. Oikeastaan on hassua puhua tunnelista yksikössä, sillä tunneli koostuu kahdesta maan alla vierekkäin kulkevasta ”putkesta”, mutta vierailija ei tätä välttämättä huomaa. Tunnelivierailu on kuin pieni matka menneisyyteen. Toisessa päässä Steinwerderissä noustaan jälleen hissillä tai rappusia maan tasalle. Välissä vierailija saa ihailla 400-metrisen tunnelin kaakeleiden vanhaa estetiikkaa.

Elben tunneli on ollut suojeltu vuodesta 2003 lähtien. Kyseessä ei ole viimeistä yksityiskohtaa myöten sliipattu turistikohde vaan Hampurin tyylille ominaisesti melko karu ja osin arkisen näköinen paikka, vaikka vanhat kyltit ja muu menneen ajan läsnäolo pehmentävät vaikutelmaa ja tekevät koko tunnelista ylipäätään vierailun arvoisen. En myöskään muista muualla olleeni joen alla kävelytunnelissa (autolla kyllä), joten myös siinä mielessä vierailu oli hauska kokemus.

Tunnelissa vieraileva matkailija juuttuu helposti kuvaamaan tunnelia ja ihailemaan seinillä tasaisin välein olevia kaakelikuvioita, joissa on kuvattu kaloja ja muita mereneläviä. Kaakeleita pällistellessä on hyvä kuitenkin muistaa pysyä reunassa, sillä paikalliset pyöräilijät eivät juuri pidä keskellä tietä törttöilevistä turisteista. (Saatoin kokeilla.) Näin on siitä huolimatta, että tunnelin säännöissä sanotaan, että pyöräilijöiden tulee väistää muita ja liikkua muun liikenteen tahdissa, tarvittaessa pyörää taluttaen.

20181118-Unelmatrippi-Elben-tunneli-133243
20181118-Unelmatrippi-Elben-tunneli-133553
20181118-Unelmatrippi-Elben-tunneli-133737
Jenni Elben tunnelissa

Elben tunnelin eteläpäässä maan tasalle noustuaan voi ihailla suositulta näköalapaikalta maisemaa Hampurin satamaan ja kohti Rickmer Rickmersin museolaivaa, joka nököttää rannassa toisella puolen Elbeä. Eteläpäästä löytyy myös muutama infotaulu, joissa kerrotaan muun muassa tunnelin arkkitehtuurista, mutta muuten meininki on sielläkin varsin vähäeleistä.

20181118-Unelmatrippi-Elben-tunneli-DSC0193
20181118-Unelmatrippi-Elben-tunneli-DSC0192

Vierailu Elben tunnelissa on täysin ilmaista huvia, sillä siellä kulkeminen on kävelijöille ja pyöräilijöille maksutonta. Tunneliin pääsee edelleen myös autolla rajoitettuina aikoina, mikä tuntuu vähän erikoiselta. Autoille on parin euron maksu. Jäin miettimään, kulkevatko autot toisessa putkessa ja kevyt liikenne toisessa, mutta tämä jäi epäselväksi. Osaako joku teistä lukijoista sanoa, miten homma on hoidettu?

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Hampuri: vanha Elben tunneli”

  1. Hei Jenni!
    Vaikuttaapa kiinnostavalta tunnelilta! Olemme menossa kesällä Hampuriin viikonloppureissulle, pitääpä käydä tutustumassa tähän kohteeseen. Olen kiinnostunut historiasta, joten tällainen vanha, historiallinen tunneli kyllä kiinnostaa. Luulisin, että lapsiakin innostaisi ainakin hissillä kulkeminen, vaikuttaa jännittävältä!
    Kiitos tästä matkavinkistä, pistetään muistiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *